Biotina (vitamina B7): rolul, beneficiile și administrarea vitaminei B7

1. Vitamina B7 – Informații generale
    1.1. Ce este vitamina B7
    1.2. Proprietățile vitaminei B7
2. De ce este importantă vitamina B7 pentru organism
    2.1. Rolul vitaminei B7 în organism
    2.2. Beneficiile biotinei
3. Administrarea biotinei
    3.1. Surse de biotină
    3.2. Manifestări ale carenței de biotină
    3.3. Cauze ale deficitului de biotină
    3.4. Doza zilnică recomandată de vitamina B7
    3.5. Absorbția, metabolizarea, stocarea și eliminarea vitaminei B7 în organism
    3.6. Interacțiunea vitaminei B7 cu alte vitamine și medicamente

1. Vitamina B7 – Informații generale

Vitamina B7, cunoscută și sub numele de vitamina H sau biotină, este o vitamină hidrosolubilă din complexul de vitamine B, care joacă un rol important în metabolismul celulelor și ajută la transformarea alimentelor în energie. Această vitamină protejează părul, pielea și unghiile, oprește depunerile de colesterol la nivelul endoteliului vascular, elimină substanțele toxice și metaboliții din organism. De asemenea, vitamina B7 tratează alcoolismul, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, hipercolesterolemia, angina pectorală, diabetul zaharat, ulcerul gastric, stresul, ciroza hepatică. 

Recomandările experților DOC.ro

Deficiența de biotină este rară, dar poate apărea la persoanele care consumă cantități mari de alcool sau care urmează diete restrictive. Deficitul de vitamina B7 provoacă anemie, oboseală, convulsii, dermatită seboreică, stări depresive, conjunctivită.

Biotina se găsește în multe alimente, cum ar fi ouăle, carnea roșie și de pasăre, peștele, legumele cu frunze verzi și nucile. Suplimentele de biotină sunt, de asemenea, disponibile și pot fi benefice pentru persoanele cu deficiențe sau care doresc să își îmbunătățească sănătatea părului, pielii și unghiilor.

1.1. Ce este vitamina B7

Vitamina B7, cunoscută și sub denumirea de biotină ori de vitamina H, este o vitamină solubilă în apă, din complexul vitaminelor B. Aceasta este implicată în mai multe procese metabolice esențiale din organism, ajută organismul să metabolizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile, și să proceseze glucoza. De asemenea, biotina ajută la menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor, prin îmbunătățirea structurii și creșterii acestora.

Organismul nu poate produce această vitamină, de aceea trebuie să asigurăm aportul necesar prin alimentație.

1.2. Proprietățile vitaminei B7

Vitamina B7 se regăsește în alimente și este o vitamină solubilă în mediu acid, dar și alcalin, precum și în etanol și apă.  Această solubilitate în diferite medii face ca biotina să poată fi absorbită de organismul uman și utilizată în diferite procese metabolice. Această vitamină este o componentă importantă a enzimelor din organism care au rolul de a descompune grăsimile, carbohidrații și nu numai.

Hidrosolubilitatea

Fiind o vitamină hidrosolubilă, biotina se absoarbe cu ușurință în apă.

Substanțele hidrosolubile se dizolvă în apă datorită polarității moleculei de apă, care are o încărcare electrică parțială pozitivă pe atomul de hidrogen și o încărcare electrică parțială negativă pe atomul de oxigen. Această polaritate face ca moleculele de apă să atragă alte molecule cu poli de încărcare opusă, cum ar fi moleculele de substanțe hidrosolubile, permițând astfel dizolvarea acestora în apă.

Deoarece vitaminele solubile în apă nu pot fi stocate în organism și sunt eliminate prin urină, este important să obținem aceste vitamine prin alimentație sau prin suplimente alimentare în mod regulat, pentru a ne menține sănătoși și pentru a preveni deficiențele nutriționale.

Sensibilitatea biotinei la lumină, oxigen, mediu alcalin și raze ultraviolete

Biotina este o vitamină a cărei stabilitate poate fi afectată de o serie de factori precum: expunerea îndelungată la lumină, la razele UV, la oxigen și la mediul alcalin. Asta înseamnă că ea este expusă oxidării în aceste circumstanțe, ceea ce înseamnă că își pierde din calități. Vitamina B7 sub formă de supliment alimentar trebuie depozitată întotdeauna în locuri uscate și răcoroase, departe de lumină și de radiațiile ultraviolete.

2. De ce este importantă vitamina B7 pentru organism

Vitamina B7 este necesară în organism întrucât acesta are nevoie de ea, însă nu o poate produce pe cont propriu. Biotina contribuie la obținerea energiei, adică a glucozei, prin procesul de descompunere a grăsimilor, carbohidraților și proteinelor. Așadar, aceasta permite celulelor din organism să obțină aportul necesar de glucoză. Totodată, biotina contribuie și la menținerea sănătoasă a unghiilor, pielii și părului.

2.1. Rolul vitaminei B7 în organism

Vitamina B7 are mai multe funcții în organism, de aceea este important să oferim organismului aportul zilnic necesar.

Metabolizarea grăsimilor și a zahărului din organism

În primul rând, vitamina B7 contribuie la metabolizarea grăsimilor și a zahărului din organism, asigurând astfel energie.

Rolul vitaminei B7 în eliminarea substanțelor toxice și a metaboliților din organism

Apoi, vitamina B7 este extrem de benefică și pentru ficat, întrucât stimulează atât eliminarea toxinelor din organism, cât și pe cea a metaboliților inutili.

Reglementarea formării ADN-ului și sinteza tuturor celulelor din organism

Vitamina B7 are un aport și în reglementarea formării ADN-ului celular, precum și în sinteza celulelor din întreg organismul.

Rolul bacteriilor din intestin în producția de biotină

Biotina de la nivel intestinal provine din 2 surse: sursele dietetice și cele bacteriene. Bacteriile din intestin pot produce biotină, însă numai dacă aceasta este deja prezentă din sursele alimentare la nivel intestinal.

2.2. Beneficiile biotinei

Biotina are o serie de beneficii pentru sănătate, dar și pentru frumusețe. De aceea este bine să evităm și să tratăm deficitul de vitamina B7.

Prevenirea căderii și albirii părului

Denumirea de vitamina “H” pe care a căpătat-o biotina provine din limba germană, de la cuvintele “Haar” și “Haut” – care înseamnă păr și piele. Asta pentru că biotina este o vitamină benefică pentru podoaba capilară și pentru piele. Studiile făcute în domeniu arată că administrarea de suplimente cu biotină fortifică structura firelor de păr și, totodată, este benefică pentru piele.

Mai mult decât atât, biotina poate întârzia albirea firelor de păr. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, celulele responsabile cu pigmentarea firelor de păr încep să se împuțineze. Atunci când rămân mai puține celule pigmentare, firul de păr își pierde melanina, devenind gri sau alb. Deficitul de biotină poate contribui la albirea prematură a firelor de păr. Însă, dacă administrăm suplimente pe bază de biotină, putem întârzia albirea podoabei capilare. Se spune chiar că biotina ar putea să elimine firele de păr albe apărute deja, însă e nevoie de studii suplimentare pentru confirmarea acestei teorii.

 

Citește și Despre biotina

 

Păstrarea sănătății unghiilor

Și unghiile au de câștigat de pe urma unui aport mare de biotină în organism. Unghiile fragile, care se exfoliază și se rup ușor, sunt adesea tratate cu biotină. Studiile sugerează că vitamina B7 ar putea fortifica unghiile.

Reglarea nivelului de colesterol în organism

Studiile au arătat că biotina poate reduce nivelul de colesterol “rău” (LDL) din organism, în timp ce crește nivelul de colesterol “bun” (HDL). Acest efect îl are biotina mai ales în rândul pacienților care suferă de diabet.

Îmbunătățirea memoriei

Jucând un rol important în activitatea neurotransmițătorilor din creier, biotina este esențială pentru o memorie bună. Prin menținerea unui aport sănătos de biotină se reduce riscul de demență și Alzheimer pe termen lung.

Biotina și sănătatea sistemului nervos

Vitamina B7 este esențială pentru menținerea sănătății sistemului nervos. Pe de altă parte, deficitul de biotină poate crea o serie de probleme în acest sens.

Rolul biotinei în dezvoltarea armonioasă a fătului

Femeile însărcinate suferă adesea de deficit de biotină, asta pentru că fătul are nevoie de o cantitate mare de vitamina B7 pentru a se dezvolta armonios. De aceea, medicii recomandă femeilor însărcinate suplimente de biotină, alături de cele de acid folic.

Susținerea producției de energie în organism

Întrucât biotina este cea care contribuie la transformarea grăsimilor, carbohidraților și a proteinelor în glucoză, aceasta susține producția de energie necesară zilnic pentru nevoile organismului.

Rolul biotinei în prevenirea diabetului

Biotina susține metabolismul, având un rol important în prevenirea diabetului. Studiile făcute în domeniu până la acest moment arată că vitamina B7 poate îmbunătăți modul în care organismul folosește glucoza. Persoanele care suferă de diabet au probleme cu utilizarea glucozei, din cauza dezechilibrelor la nivelul insulinei. Însă biotina îmbunătățește modul în care sunt sintetizați acizii grași, îmbunătățind astfel modul în care e depozitată glucoza.

Reglarea hipertensiunii arteriale

Biotina reduce tensiunea arterială la pacienții hipertensivi, reducând totodată și îngroșarea arterelor, adică riscul de ateroscleroză. Ateroscleroza reprezintă un factor de risc major în ceea ce privește bolile cardiovasculare.

Rolul biotinei în tratarea unor boli cronice – diabet, ulcer, ciroză hepatică, angină pectorală

Biotina poate ajuta pacientul care suferă de o afecțiune cronică precum diabetul, ulcerul ori ciroza hepatică, să țină boala sub control. Această vitamină e indicat să fie luată de către cei care suferă de boli cronice numai la recomandarea medicului specialist.

Diminuarea efectelor stresului

Biotina stimulează eliberarea de hormoni ai fericirii din creier (serotonină, endorfine), oferind o stare de bine. Aceasta poate combate efectele stresului asupra organismului.

Rolul biotinei în tratarea dermatitelor

Dermatitele, în special dermatita seboreică, apare adesea pe fondul unui deficit de biotină în organism. Această dermatită se manifestă prin înroșirea pielii din jurul nasului ori gurii, dar și exfolierea acesteia. Suplimentarea aportului de biotină are efecte benefice asupra pielii celor care suferă de dermatită seboreică ori au alte probleme cu pielea. Întrucât vitamina B7 este solubilă în apă, efectele suplimentelor cu biotină se vor vedea imediat asupra pielii.

Vitamina B7 și dezvoltarea măduvei osoase

Vitamina B7, alături de alte vitamine din complexul B, au un rol important și în dezvoltarea măduvei osoase. De aceea, este esențial ca biotina să nu lipsească din organism.

Vitamina B7 și dezvoltarea țesuturilor nervoase

Vitamina B7 este importantă pentru menținerea sănătății sistemului nervos și a creierului. Dezvoltarea țesuturilor nervoase mărește nevoia organismului de biotină, de aceea este important ca femeile însărcinate să nu ducă lipsă de biotină, dar nici copiii care se află în etapa de dezvoltare.

3. Administrarea biotinei

Biotina se regăsește atât în alimentele consumate, cât și sub formă de supliment alimentar. În mod normal, un organism sănătos își poate lua necesarul de biotină din alimentație, însă, dacă apare deficitul de biotină, va fi necesară administrarea de suplimente alimentare care să compenseze lipsa acestei vitamine.

Specialiștii susțin că biotina este eficientă în proporție de 100% numai atunci când este ingerată și sunt sceptici cu privire la produsele pe bază de biotină care se aplică la nivelul pielii.

3.1. Surse de biotină

Organismul nu are abilitatea de a produce și depozita biotina, de aceea e important să îi oferim zilnic această vitamină. Putem face acest lucru atât prin consumul unor alimente bogate în această vitamină, cât și prin administrarea de suplimente alimentare.

Surse naturale de biotină

Printre sursele alimentare de biotină se regăsesc următoarele alimente:

  • Ficatul (de pasăre, de vită)
  • Gălbenușul
  • Drojdia
  • Arahidele
  • Brânza cheddar, dar și alte produse lactate
  • Carnea de porc
  • Pâinea din făină integrală
  • Avocado
  • Sardinele
  • Bananele
  • Ciupercile
  • Zmeura
  • Conopida
  • Somonul
  • Cartoful dulce

Suplimente alimentare cu biotină

Biotina se regăsește, de asemenea, și sub formă de supliment alimentar, fie că este vorba despre pudră, capsule sau lichid. Aceste suplimente se recomandă în caz de deficit de vitamina B7, dar și în timpul sarcinii ori pentru îmbunătățirea aspectului părului, pielii și unghiilor. Biotina se regăsește, de asemenea, și în vitamine de tipul "complex de vitamina B", alături de acid folic, vitamina B2 ori vitamina B3.

3.2. Manifestări ale carenței de biotină

Carența de biotină se manifestă printr-o serie de semne și simptome ce pot reprezenta un semnal de alarmă pentru medicul tău. Simptomele deficitului de biotină se manifestă treptat, agravându-se pe măsură ce timpul trece.

La nou născuți, lipsa de biotină se poate manifesta prin malformații. 

Oboseala cronică

Oboseala cronică este un prim simptom al deficitului de vitamina B7. Pacientul care nu primește un aport minimum necesar de biotină va avea de-a face cu epuizare fizică și mentală, fără o cauză concretă.

Dermatita seboreică

Un studiu făcut de cercetătorii elvețieni arată că o treime din femeile care suferă de deficit de biotină au de-a face, de asemenea, cu dermatită seboreică. Această afecțiune poate fi ameliorată prin combaterea deficitului de vitamina B7.

Lipsa de coordonare musculară și a tonusului muscular

Carența de biotină se poate manifesta și prin probleme de coordonare musculară ori prin slăbiciunea mușchilor. Aceste probleme afectează calitatea vieții pacientului, chiar dacă acesta nu le acordă prea mare importanță.

Durerile musculare

Deficitul de biotină poate cauza și dureri musculare frecvente, fără o cauză anume – expunere la efort, lovire, etc.

Tulburările intestinale

Tulburările intestinale pot trăda, de asemenea, o carență a vitaminei B7 din organism. Diareea frecventă, crampele abdominale și alte manifestări intestinale pot fi puse pe seama deficitului de biotină.

Căderea părului

Căderea părului este asociată de cele mai multe ori cu o lipsă de vitamine, iar principala suspectă în această situație este biotina. De aceea, multe femei fac cure de biotină atunci când observă că le cade părul.

Unghiile și părul casant

Și unghiile fragile și părul casant sunt puse pe seama lipsei de vitamina B7. De multe ori, după administrarea suplimentelor cu biotină, unghiile și părul devin mai sănătoase și mai frumoase.

Depresia și schimbarea bruscă de dispoziție

Stările depresive și de irascibilitate pot fi și ele cauzate de o lipsă de biotină din organism.

3.3. Cauze ale deficitului de biotină

Deficitul de vitamina B7 este destul de rar, asta pentru că această vitamină se regăsește din belșug în alimentația noastră. Există, însă, câteva situații care favorizează instalarea carenței de biotină.

Alimentația incorectă și incompletă

Alimentația incorectă și incompletă poate fi o cauză a lipsei de biotină. Spre exemplu, persoanele care sunt hrănite intravenos pot suferi de deficit de vitamina B7. De aceeea, acestor pacienți care sunt hrăniți fără mâncare solidă li se recomandă adesea suplimente cu vitamina B7.

Sindromul de intestin scurt

Sindromul de intestin scurt afectează și el nivelul de biotină din organism, favorizând instalarea deficitului.

Malabsorbția intestinală

În unele situații, intestinul nu este capabil să absoarbă biotina din alimente. Acest lucru se petrece, de pildă, în caz de colită ulcerativă sau boala Crohn.

Perioada de sarcină la femei

În timpul sarcinii, nevoia de biotină a femeii crește, această vitamină fiind necesară pentru dezvoltarea armonioasă a fătului. De aceea, femeile însărcinate au de-a face adesea cu deficit de biotină.

3.4. Doza zilnică recomandată de vitamina B7

Nu există o doză zilnică recomandată de vitamina B7, însă specialiștii ne recomandă să ne încadrăm în 12-100 mcg (n.r. micrograme) de biotină pe zi. În caz de deficit de biotină, se poate administra și o doză de 10 mg pe zi.

Femeile însărcinate sunt sfătuite, de regulă, să se rezume la o doză zilnică de 30 mcg, în timp ce femeilor care alăptează le e recomandată o doză de 35 mcg.

În cazul copiilor, doza de biotină recomandată este de 7 mcg la bebelușii de până în 12 luni, 8 mcg la copiii de 1-3 ani, 12 mcg la copiii cu vârstă cuprinsă între 4 și 8 ani, 20 mcg la copiii de 9-13 ani și 25 mcg în cazul adolescenților de 14-18 ani.

3.5. Absorbția, metabolizarea, stocarea și eliminarea vitaminei B7 în organism

Biotina este absorbită din intestinul subțire prin intermediul venei portale, apoi este transportată prin sânge în tot corpul. Excesul de biotină nu este depozitat de organism, ci este eliminat prin urină. De aceea este important să oferim zilnic organismului doza de biotină necesară, fie prin alimentație, fie prin suplimente alimentare.

3.6. Interacțiunea vitaminei B7 cu alte vitamine și medicamente

Nu s-au descoperit medicamente și vitamine care să interacționeze cu biotina. Aceasta este o vitamină care poate fi administrată fără riscuri. În sarcină, în perioada alăptării, cât și în caz de dializă, se recomandă consultul medicului cu privire la doza de biotină administrată, întrucât în aceste situații nevoia de vitamina B7 crește considerabil.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul : “Brittle nails: response to daily biotin supplementation”, autori: Hochman LG, Scher RK si Meyerson MS. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8477615/ 
Studiul “Antihypertensive effect of biotin in stroke-prone spontaneously hypertensive rats”, autori: Mari Watanabe-Kamiyama, Shin Kamiyama, Kimiko Houriuchi, Kousaku Ohinata - https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/antihypertensive-effect-of-biotin-in-strokeprone-spontaneously-hypertensive-rats/30832038759576DFE7D785F5A81E8A7F 
Studiul “Serum biotin levels in women complaining hair loss”, publicat in jurnalul International de Trihologie, autori: Ralph M Trueb - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989391/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0