Beneficiile acizilor grași Omega 3, 6, 7 și 9 pentru piele, păr și unghii

Vrei să ai mai multă grijă de păr, unghii și de pielea ta? Este bine să ai în vedere aceste suplimente nutritive, care sunt disponibile fără prescripție medicală. 

Omega 3 sunt benefici nu doar în cazul persoanelor cu trigliceridele mărite, iar ceilalți acizi grași Omega 6, Omega 7 și Omega 9 au numeroase beneficii, care vin în completarea celor pe care le au Omega 3.

Omega 3

Uleiul de pește este un aliat care luptă contra inflamației din corpul nostru. În plus, acizii grași Omega 3 pe care îi găsim în suplimentele cu ulei de pește sunt renumiți pentru faptul că au un rol important în menținerea sănătății creierului, articulațiilor și inimii. Însă aceste grăsimi bune ajută și persoanele cu anumite probleme dermatologice, iar un studiu a arătat că tratamentul cu suplimente cu Omega 3 completează, de exemplu, tratamentul topic în cazul psoriazisului.

Acizii grași Omega 3 pot fi utili în mai multe privințe, dacă vrei să ai o piele frumoasă: ei lubrifiază și hidratează țesuturile care alcătuiesc unghiile, dându-le un aspect neted, strălucitor. Totodată, acizii grași Omega 3 reduc inflamația din patul unghial, hrănesc celulele și încurajează dezvoltarea lor armonioasă, mai ales celulele care ajută la creșterea unghiei. Să nu uităm că o carență de Omega 3 ar putea contribui la aspecte mai puțin plăcute: unghii uscate și casante, fragile, arată un studiu¹.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acizii grași Omega 3 - în special EPA - sunt, în același timp, grăsimi benefice și pentru piele. DHA este o componentă structurală a pielii, el fiind un acid responsabil pentru sănătatea membranelor celulare, care alcătuiesc mare parte din piele. O membrană celulară sănătoasă are drept rezultat o piele moale, suplă, hidratată și fără riduri. EPA are mai multe beneficii la nivelul pielii, cum ar fi faptul că poate să gestioneze producția de sebum și hidratarea pielii; reduce îmbătrânirea prematură a pielii, reduce riscul de acnee, previne hiperkeratinizarea foliculilor firelor de păr (mici umflături roșii, care apar pe brațe). Omega 3, de asemenea, îți protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare. EPA blochează eliberarea unor substanțe care „distrug” colagenul din piele după expunerea la soare, potrivit unui studiu².

Omega 6

Știi deja, probabil, că peștele gras (somonul, heringul și macroul) are nutrienți care pot încuraja creșterea părului. Aceste tipuri de pește sunt surse excelente de acizi grași Omega 3, care au fost asociați cu dezvoltarea firelor de păr. Un studiu aduce, însă, în discuție și beneficiile acizilor grași Omega 6.

Acest studiu³ a fost realizat pe 120 de femei și a arătat că administrarea unui supliment care conține acizi grași Omega 3 și Omega 6, precum și antioxidanți a redus căderea părului și a sporit densitatea firelor de păr. După 6 luni în care femeilor li s-au administrat suplimente cu Omega 3, Omega 6 și antioxidanți, cercetătorii au observat efectele benefice: majoritatea femeilor care au luat astfel de suplimente au raportat o scădere a căderii părului, precum și o ameliorare în ce privește diametrul firului de par și densitatea firelor de par.

Un alt studiu⁴ a arătat că administrarea unui supliment cu ulei de pește (despre care știm că este o sursă excelentă de Omega 3) a redus semnificativ căderea părului și a sporit dezvoltarea podoabei capilare în cazul femeilor cu părul subțire.

Omega 7

Omega 7 sunt acizi grași nesaturați care se găsesc în anumite tipuri de pește, precum și în uleiul de măsline, uleiul de macadamia și uleiul de cătină. Acid palmitoleic, spun oamenii de știință, este una dintre cele mai comune forme de Omega 7, iar aceste grăsimi bune au primit o atenție sporită în ultimii ani, mai ales pentru beneficiile pe care le au în ceea ce privește sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.

Acizii grași Omega 7 se găsesc în multe suplimente alimentare și au câștigat în ultimele decenii o reputație bună pentru că hrănesc, vindecă și ajută la menținerea frumuseții pielii, părului și unghiilor, oferindu-le o îngrijire optimă atât de la interior, cât și de la exterior. Așa că nu mai este de mirare că medicii dermatologi recomandă Omega 7 sub formă de suplimente ori în compoziția unor produse de îngrijire.

 
 

Omega 7 se găsesc și în multe surse pe care le putem numi naturale, iar cel mai bun exemplu este uleiul de cătină, o sursă excelentă de grăsimi bune, care este adeseori inclusă într-o varietate de produse personale de îngrijire a părului, a pielii, a unghiilor etc. Oamenii de știință au observat și ei beneficiile pe care acizii grași Omega 7 le oferă podoabei capilare, pielii și unghiilor.

Omega 9

Știi deja o parte dintre beneficiile pe care le au acizii grași Omega 3 și Omega 6, mai ales că se tot vorbește despre ei, însă ceea ce poate nu ai aflat încă este faptul că și Omega 9 poate fi un aliat dacă îți doreșți un par frumos și sănătos. Omega 9 se produce atunci când corpul nostru are deja Omega 3 și 6. Din alimentație, ne putem lua necesarul de Omega 3 și 6, însă uneori se întâmplă să existe o carență.

De aceea, medicul dermatolog îți poate recomandă suplimente, adică niște capsule care conțin aceste grăsimi esențiale, printre care se află și Omega 9. Acest acid gras este prezent în măsline, avocado, migdale, nuci, fistic, caju și nucile de macadamia. Potrivit experților Omega 9 are numeroase beneficii pentru podoaba capilară: principalul acid gras reprezentativ, acidul oleic, are puterea de a hidrata firul de păr. Alte beneficii ale Omega 9 pentru păr, potrivit specialiștilor: creșterea strălucirii părului și repararea parțială a daunelor cauzate de factori externi, cum ar fi placa de îndreptat părul și uscătorul de par.

Cele mai bune surse de vitamine, micronutrienți și macronutrienți care influențează pielea, părul și unghiile provin dintr-o dietă echilibrată. Cu toate acestea, când în organism există o carență, medicul dermatolog poate să îți recomande suplimente alimentare ce conțin anumiți nutrienți, care te ajută să ai grijă de nevoile organismului tău într-un alt mod. Prin urmare, dacă ai unghii casante, păr uscat și tern, piele lipsită de fermitate, întreabă-ți medicul ce suplimente te pot ajuta să previi aceste probleme.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1The influence of selected ingredients of dietary supplements on skin condition, iunie 2014, Advances in Dermatology and Allergology, autori: Barbara Szyszkowska, Celina Łepecka-Klusek, Katarzyna Kozłowicz, Iwona Jazienicka, Dorota Krasowska.
  • 2Diet and acne: a review of the evidence, martie 2009, International Journal of Dermatology, autori: Elsa H. Spencer, Hope R. Ferdowsian, Neal D. Barnard.
  • 3Effect of a nutritional supplement on hair loss in women, martie 2015, Journal of Cosmetic Dermatology, autori: Le Floc'h C, Cheniti A, Connétable S, Piccardi N, Vincenzi C, Tosti A.
  • 4A 3-month, randomized, double-blind, placebo-controlled study evaluating the ability of an extra-strength marine protein supplement to promote hair growth and decrease shedding in women with self-perceived thinning hair, martie 2015, Dermatology Research and Practice, autor Ablon G.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0