Focus Cancer pulmonar
Cum poate evolua cancerul pulmonar
Cum poate evolua cancerul pulmonar
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Cum poate evolua cancerul pulmonar Speranta de viata in caz de cancer pulmonar difera de la un pacient la...
Citește mai mult
Cauzele cancerului pulmonar
Cauzele cancerului pulmonar
Despre cancerul pulmonar Cauzele cancerului pulmonar Oricine poate face cancer la plamani, insa 90% dintre pacientii diagnosticati...
Citește mai mult
Simptome ale cancerului pulmonar
Simptome ale cancerului pulmonar
Simptome și diagnostic în cancerul pulmonar Simptome ale cancerului pulmonar Simptomele cancerului pulmonar sunt foarte vagi si apar, de obicei, cand boala...
Citește mai mult
Simptome si semne clinice care au indicatie obligatorie de radiografie pulmonara
Simptome si semne clinice care au indicatie obligatorie de radiografie pulmonara
Simptome și diagnostic în cancerul pulmonar Simptome si semne clinice care au indicatie obligatorie de radiografie pulmonara Cand este recomandata o radiografie pulmonara?
Citește mai mult
Evolutia si tratamentul cancerului pulmonar
Evolutia si tratamentul cancerului pulmonar
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Evolutia si tratamentul cancerului pulmonar Ce presupune tratamentul cancerului pulmonar si cum evolueaza pacientii?
Citește mai mult
Tratamentul cancerului pulmonar - chimioterapia si radioterapia
Tratamentul cancerului pulmonar - chimioterapia si radioterapia
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Tratamentul cancerului pulmonar - chimioterapia si radioterapia In anumite tipuri de cancer pulmonar, interventia chirurgicala nu este indicata. 
Citește mai mult
Tratamentul cancerului pulmonar - interventia chirurgicala
Tratamentul cancerului pulmonar - interventia chirurgicala
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Tratamentul cancerului pulmonar - interventia chirurgicala Cea mai eficienta metoda de tratament in cancerul pulmonar este interventia...
Citește mai mult
Ingrijirea paliativa in cancerul pulmonar
Ingrijirea paliativa in cancerul pulmonar
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Ingrijirea paliativa in cancerul pulmonar Ce este ingrijirea paliativa si cine are nevoie?
Citește mai mult
Lobectomia, cel mai eficient tratament pentru cancer pulmonar incipient
Lobectomia, cel mai eficient tratament pentru cancer pulmonar incipient
Tratament și opțiuni în cancerul pulmonar Lobectomia, cel mai eficient tratament pentru cancer pulmonar incipient Pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiu incipient care au apelat...
Citește mai mult
Rata de supravietuire in cancerul pulmonar
Rata de supravietuire in cancerul pulmonar
Simptome și diagnostic în cancerul pulmonar Rata de supravietuire in cancerul pulmonar Medicul iti poate spune daca tipul de cancer de care suferi este unul usor sau...
Citește mai mult
Radiografia de rutina - cat de devreme poate diagnostica un cancer pulmonar incipient?
Radiografia de rutina - cat de devreme poate diagnostica un cancer pulmonar incipient?
Simptome și diagnostic în cancerul pulmonar Radiografia de rutina - cat de devreme poate diagnostica un cancer pulmonar incipient? Ce presupune o radiografie la plamani in cancerul pulmonar?
Citește mai mult
Nodulul pulmonar solitar: simptome, diagnostic, complicatii
Nodulul pulmonar solitar: simptome, diagnostic, complicatii
Despre cancerul pulmonar Nodulul pulmonar solitar: simptome, diagnostic, complicatii Ce este nodulul pulmonar solitar si de ce apare?
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Cancer Pulmonar

Autor: Cătălin Costovici , Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Despre cancerul pulmonar

Prevenirea cancerului pulmonar

Informații generale despre cancerul pulmonar

Cancerul poate afecta aproape orice parte a corpului, de la colon la pancreas. Unele tipuri de cancer cresc rapid, în timp ce altele cresc mai lent și sunt mai ușor de tratat. Dar dintre toate tipurile de cancer, unul dintre cele mai mortale este cancerul pulmonar.

Cancerul la plămâni este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer. Conform raportului Global Cancer Statistics din 2020, cancerul pulmonar a rămas principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, cu aproximativ 1,8 milioane de decese 1.

Cancerul pulmonar apare în urma creșterii și multiplicării celulelor anormale la nivelul unuia sau chiar ambilor plămâni. Astfel, apar tumorile.

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar apare în urma creșterii și multiplicării necontrolate a celulelor pulmonare. Această multiplicare celulară determină formarea unor tumori care, la rândul lor, pe măsură ce devin mai mari sau mai numeroase, afectează abilitatea plămânilor de a asigura cantitatea de oxigen necesară. Tumorile maligne pot împrăștia celule canceroase în alte părți ale corpului, prin intermediul sistemului limfatic sau prin sânge. Metastazele fac referire la cancerul care se împrăștie în alte părți ale corpului.

Cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar

Din punct de vedere genetic, cancerul la plămâni este rezultatul multiplicării necontrolate a celulelor care nu mor. În mod normal, celulele din organism trec printr-un proces natural în trei pași: creștere, divizare și moarte. Atunci când adaptoza, adică moartea celulară programată, nu mai are loc, cancerul începe să se formeze. Spre deosebire de celulele sănătoase, cele cancerigene nu mor, ci continuă să se multiplice și să se divizeze – ceea ce înseamnă că apare o masă de celulele numita tumoare. Există și o serie de factori ce cresc riscul de apariție a cancerului la plămâni.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Fumatul, principala cauză a cancerului pulmonar

Fumatul este principala cauză a acestui tip de cancer, peste 90% dintre cazurile de cancer la plămâni fiind cauzate de acest viciu. Fumatul de țigări, trabucuri și pipă cresc riscul de cancer pulmonar. Fumatul de tutun cauzează aproximativ 9 din 10 cazuri de cancer pulmonar la bărbați și aproximativ 8 din 10 cazuri de cancer pulmonar la femei, potrivit statisticilor. 

Fumul de țigară conține peste 7.000 de compuși chimici, mulți dintre aceștia având potențial cancerigen. Riscul de dezvoltare a cancerului la plămâni după ce individul renunță la fumat scade în fiecare an, pe măsură ce celulele de la nivelul plămânilor sunt, treptat, înlocuite. La foștii fumători, riscul de cancer la plămâni este egal cu cel al unui nefumător după 15 ani din momentul renunțării la fumat.

Fumatul pasiv

Și fumatul pasiv reprezintă, potrivit specialiștilor, un factor de risc în dezvoltarea cancerului pulmonar. Studiile arată că un nefumator care locuiește cu un fumător are cu 24% mai multe șanse să dezvolte cancer la plămâni, în comparație cu o persoană care nu locuiește cu fumători și nu este expusă fumului de țigară în mod constant.

Alte cauze sau factori de risc ai cancerului pulmonar

Există și alți factori care cresc riscul de cancer la plămâni. De pildă, expunerea la radon, adică la gazul radioactiv rezultat din dezintegrarea uraniului. Radonul nu poate fi văzut, mirosit sau gustat, de aceea persoanele care se expun la acest gaz nu au habar că o fac. Și expunerea la azbest crește riscul de cancer la plămâni. 

Persoanele care lucrează în mine, în fabrici, pe șantiere navale sau în clădiri izolate sunt predispuse expunerii la azbest și astfel și cancerului pulmonar. Și poluarea crește riscul de cancer pulmonar, specialiștii aproximând că 5% dintre decesele cauzate de cancerul la plămân pot fi cauzate de aerul poluat.

A fi infectat cu virusul imunodeficienței umane (HIV), cauza sindromului imunodeficienței dobândite (SIDA), este legat de un risc mai mare de cancer pulmonar. Persoanele infectate cu HIV pot avea un risc de peste două ori mai mare de cancer pulmonar decât cei care nu sunt infectați. Deoarece ratele de fumat sunt mai mari la cei infectați cu HIV decât la cei neinfectați, nu este clar dacă riscul crescut de cancer pulmonar este cauzat de infecția cu HIV sau de a fi expuși la fumul de țigară.

Și administrarea de suplimente de beta-caroten (pastile) crește riscul de cancer pulmonar, în special la fumătorii care fumează unul sau mai multe pachete pe zi, atrag atenția specialiștii. Riscul este mai mare la fumătorii care consumă cel puțin o băutură alcoolică în fiecare zi.

Tipuri de cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este clasificat în funcție de tip. Carcinomul bronhogenic se împarte în două categorii: cancerul cu celule mici și cancerul fără celule mici. Este extrem de important ca diagnosticul să fie făcut în funcție de tipul de celule întrucât aceste două tipuri de cancer evoluează, se împrăștie și sunt tratate în mod diferit.

Cancerul cu celule mici

Cancerul cu celule mici însumează 10-15% dintre toate cazurile de cancer pulmonar. Acesta este cel mai agresiv tip de cancer, având o evoluție extrem de rapidă. Cancerul cu celule mici se află în strânsă legătură cu fumatul. Acesta se metastazează rapid și este, de cele mai multe ori, descoperit după ce se împrăștie.

Cancerul fără celule mici

Cancerul fără celule mici este cel mai comun tip de cancer și se împarte, la rândul său, în alte trei subcategorii: adenocarcinomul, carcinomul cu celule scuamoase și carcinomul cu celule mari.

Adenocarcinomul

Adenocarcinomul este cel mai comun tip de cancer fără celule mici, însumând peste 40% dintre cazuri. Cu toate că adenocarcinomul este asociat cu fumatul, acest tip de cancer poate să apară și la nefumatori, femeile fiind în special predispuse acestui tip de cancer, chiar dacă nu sunt fumătoare. Adenocarcinomul apare în zonele periferice ale plămânilor.

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase se formează în zona centrală a pieptului. Acesta se împrăștie adesea către nodulii limfatici și determină o creștere mare a volumului tumorilor.

Carcinomul cu celule mari

Carcinomul cu celule mari este cel mai rar tip de cancer fără celule mici, însă are tendința de a se răspândi la noduli limfatici foarte îndepărtați.

Alte tipuri de cancer

Există și alte tipuri de cancer pulmonar, însă acestea sunt mult mai rare, însumând, împreună, mai puțin de 5% dintre toate cazurile de cancer la plămân depistate.

Carcinoide bronhiale

Carcinoidele bronhiale sunt tumori de dimensiuni reduse (3-4 cm) și apar, în general la persoanele sub 40 de ani. Acestea nu sunt asociate cu fumul de țigară, însă se pot metastaza. Unele porțiuni din aceste tumori pot secreta o substanță similară hormonilor.

Cancer al țesuturilor pulmonare

Mai rar este cancerul ce apare la nivelul țesuturilor pulmonare care susțin plămânii. Acesta poate afecta țesuturile musculare, vasele de sânge sau celulele pulmonare.

Tipuri de cancer în funcție de sursa acestuia

O altă clasificare a cancerului la plămâni se poate face în funcție de locul în care aceste debutează. Cancerul pulmonar poate să fie primar sau secundar, în funcție de localizarea sa.

Cancer pulmonar primar

Orice tip de cancer debutează într-un loc. Pe de o parte, dacă prima tumoare apare la nivelul plămânilor, atunci este vorba despre cancer pulmonar primar.

Cancer pulmonar secundar

Pe de altă parte, dacă tumoarea apare în primă fază în alte parte a organismului și se metastazeaza, ajungând apoi și la plămâni, unde se formează una sau mai multe tumori, atunci este vorba despre cancer pulmonar secundar.

Simptomele cancerului pulmonar

În fază incipientă, cancerul pulmonar nu prezintă simptome.

Atunci când simptomele încep să apară, această afecțiune se manifestă așa:

  • Tuse persistentă
  • Tuse cu spută sau chiar sânge
  • Răgușeală
  • Durere în piept care se agravează, de multe ori, în timpul râsului, tusei sau chiar inspirului adânc
  • Scădere în greutate
  • Oboseală accentuată
  • Bronșită/ pneumonie recurentă
  • Respirație șuierătoare
  • Febră, durere de cap

Simptome mai puțin frecvente ale cancerului pulmonar

  • Umflarea feței sau a gâtului
  • Dificultate la înghițire sau durere în timpul înghițitului
  • Modificări ale aspectului degetelor 

Deși majoritatea acestor simptome sunt mai probabil să fie cauzate de altceva decât cancerul pulmonar, este important să consultați un medic dacă observi apariția acestora.  

Simptome avansate ale cancerului pulmonar

Stadiile avansate ale cancerului pulmonar sunt adesea caracterizate prin răspândirea cancerului la locuri îndepărtate. Acest lucru poate afecta oasele, ficatul sau creierul. Pe măsură ce alte părți ale corpului sunt afectate, pot apărea noi simptome de cancer pulmonar, inclusiv:

  • Dureri osoase
  • Umflarea feței, brațelor sau gâtului
  • Dureri de cap, amețeli sau membre care devin slabe sau amorțite
  • Icter
  • Noduli în zona gâtului sau a claviculei

Simptomele cancerului pulmonar metastatic

Simptomele cancerului pulmonar metastatic depind de partea corpului la care s-a răspândit cancerul, precum și de dimensiunea și locația sa. Uneori, boala metastatică poate să nu provoace niciun simptom, deși aproximativ 30% până la 40% dintre persoanele cu cancer pulmonar vor avea simptome de metastază.

Dacă cancerul s-a răspândit la oase, poate provoca dureri osoase, adesea la vertebre sau coaste. Printre alte simptome se numără fracturi, constipație sau scăderea vigilenței din cauza nivelului ridicat de calciu.

Dacă ficatul este afectat, simptomele pot include greață, oboseală extremă, circumferință abdominală crescută, umflarea picioarelor și a mâinilor din cauza colectării de lichid și îngălbenirea sau mâncărimea pielii.

Dacă creierul sau măduva spinării sunt afectate, simptomele pot include dureri de cap, vedere încețoșată sau dublă, dificultăți de vorbire sau convulsii. 

Stadii ale cancerului pulmonar

Stadii cancer pulmonar cu celule mici:

  • Stadiu limitat – cancerul cu celule mici se regăsește numai la nivelul unui plămân, uneori incluzând și nodulii limfatici din apropiere.
  • Stadiu extensiv – cancerul s-a împrăștiat deja și către cel de-al doilea plămân, către pleura sau către alte organe din organism.

Stadii cancer pulmonar fără celule mici:

Stadiu ascuns al cancerului pulmonar fără celule mici – celulele canceroase se regăsesc în spută, însă nicio tumoare nu este identificată la analize.

Stadiu 0 al cancerului pulmonar fără celule mici – cunoscut și sub denumirea de carcinom în situ, acesta este caracterizat de o tumoare mică, care nu s-a extins.

Stadiu I cancer pulmonar fără celule mici – cancerul este prezent la nivelul țesuturilor care susțin plămânii, însă nodulii limfatici rămân neafectați.

Stadiu II cancer pulmonar fără celule mici – cancerul se împrăștie către nodulii limfatici apropiați sau către zona pieptului.

Stadiu III cancer pulmonar fără celule mici – cancerul se împrăștie de la plămâni către nodulii limfatici sau organele apropiate precum inima sau esofagul.

Stadiu IV cancer pulmonar fără celule mici – cancerul s-a metastazat și poate afecta ficatul, oasele sau chiar și creierul.

Diagnosticarea cancerului pulmonar

Cu cât este diagnosticat mai timpuriu, cu atât mai mari sunt șansele ca organismul să răspundă bine la tratament. Așadar, este recomandat ca pacienții cu risc crescut de cancer la plămâni să se testeze anual pentru depistarea cancerului la plămâni. Fumătorii de peste 55 de ani intră în categoria cu risc crescut.

Examinarea pacientului

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul pneumolog va examina pacientul și va discuta cu acesta despre simptome, dar și despre istoricul familiei în ceea ce privește cancerul pulmonar. Acesta va folosi apoi o serie de analize pentru confirmarea diagnosticului.

Analize imagistice – Raze X, CT, RMI, tomografie pozitronică

Analizele imagistice precum razele X, CT, RMI sau tomografia sunt adesea folosite pentru depistarea cancerului pulmonar, dar și pentru obținerea mai multor informații cu privire la tumori și amplasarea acestora.

Examenul citologic al sputei

Examenul citologic al sputei se realizează la microscop și poate trăda prezența celulelor canceroase la nivelul plămânilor.

Brahoscopia

Bronhoscopia, adică endoscopia bronșică, permite medicului să vadă căile respiratorii în detaliu și este adesea folosită în diagnosticarea cancerului la nivelul aparatului respirator.

Biopsia

Biopsia se poate face fie în timpul bronhoscopiei, fie prin intermediul unei mediastinoscopii sau unei biopsii cu ac. În timpul acestor proceduri, medicul recoltează țesut care este apoi trimis la laborator pentru analize amănunțite.

Toracocenteza

Toracocenteză, adică puncția pleurală, este o procedură prin care se recoltează lichid pleural pentru analiză.

Teste de sânge

Și testele de sânge sunt importante în diagnosticarea cancerului pulmonar întrucât acestea scot la iveala deficitul de nutrienți pe care cancerul îl poate cauza. Totodată, un nivel prea ridicat de calciu din sânge poate indica prezența cancerului pulmonar.

Teste moleculare

Testele moleculare pot fi de ajutor medicilor în stabilirea celui mai eficient tratament pentru tipul de cancer pulmonar de care pacientul suferă.

Speranța de viață a unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar

Speranța de viață a unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar diferă în funcție de tipul de cancer de care acesta suferă, de stadiul în care cancerul se află, precum și de următorii factori:

Vârsta – rata de supraviețuire este mai mare la tineri, decât la vârstnici, în caz de cancer pulmonar.

Sexul – femeile au un prognostic mai bun atunci când vine vorba despre cancerul la plămâni.

Fumatul – persoanele care continuă să fumeze după stabilirea diagnosticului au speranța de viață redusă, comparativ cu pacienții care au renunțat la fumat.

Speranța de viață în funcție de tipul de cancer pulmonar

Cancer pulmonar cu celulele mici – speranța de viață pe o perioada de 5 ani este de 6%.

Cancer pulmonar fără celule mici - speranța de viață pe o perioadă de 5 ani este de 18%.

Carcinoid bronhial - speranța de viață pe o perioadă de 5 ani la pacienții cu tumoare mai mică de 3 cm și care au îndepărtat chirurgical tumora este de 100%. În stadii mai avansate, speranța de viață variază în mod considerabil.

Cum se tratează cancerul pulmonar

Tratamentul pentru cancerul pulmonar este stabilit de medic în funcție de stadiul bolii, precum și de tipul de cancer de care pacientul suferă. Medicul oncolog poate folosi, în același timp, mai multe metode de tratament.

Tratament chirurgical pentru cancer pulmonar

Tratamentul chirurgical pentru cancerul pulmonar este folosit pentru îndepărtarea tumorilor. Acest tratament este stabilit în funcție de dimensiunile și amplasarea tumorilor, precum și de starea generală de sănătate a pacientului și de afecțiunile asociate. Dacă tumoarea este amplasată foarte aproape de inimă, de esofag sau de vase de sânge principale, atunci intervenția chirurgicală nu este o opțiune pentru medici, iar aceștia vor alege alte metode de tratament, mai sigure pentru pacient.

Chimoterapia pentru tratarea cancerului pulmonar

Chimioterapia folosește substanțe care au menirea de a distruge celulele canceroase, dar și de a împiedica apariția acestora. Chimioterapia reprezintă principala metodă de tratament folosită în cazul cancerului cu celule mici întrucât acest tip de cancer răspunde foarte bine la tratament.

Radioterapia pentru tratarea cancerului pulmonar

Radioterapia folosește razele X pentru distrugerea celulelor canceroase. Medicul va planifica ședințele de radioterapie în funcție de stadiul cancerului pulmonar, dar și de tratamentele pe care le administrează în paralel.

Terapia țintită prin tratament medicamentos pentru cancer pulmonar

Terapia țintită prin tratament medicamentos presupune folosirea unor medicamente care atacă direct cancerul pulmonar. Aceste medicamente funcționează în mod diferit față de chimioterapie, însă uneori sunt administrate în paralel cu chimioterapia, pentru a-i potența acesteia efectele. Un avantaj al terapiei țintite constă în faptul că are efecte adverse mult mai blânde decât chimioterapia.

Tratamente inovative pentru cancerul pulmonar

Există o serie de tratamente inovative pentru cancerul pulmonar, care se află încă în perioada de testare.

Imunoterapia

Imunoterapia folosește medicamente care stimulează sistemul imunitar al organismului, astfel încât acesta să poată lupta mai eficient împotriva celulelor canceroase.

Ablația prin radiofrecvență

Ablația prin radiofrecvență folosește unde radio pentru tratarea cancerului. Radiofrecvența este o formă de energie electrică, care încălzește tumoarea și omoară celulele canceroase.

Ablația prin radiofrecvență este recomandată, în general, atunci când este vorba despre una sau mai multe tumori de dimensiuni reduse la nivelul plămânilor, care nu pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală din varii motive.

Tratamente experimentale

O serie de tratamente experimentale se afla deja în faza de testare pe pacienții bolnavi de cancer pulmonar care își dau acordul în acest sens. Atât tratamente medicamentoase, cât și un vaccin împotriva cancerului la plămâni se află în faza de testare cu scopul de a își dovedi eficiența.

Integrarea socială și profesională a bolnavilor de cancer pulmonar

Bolnavii de cancer pulmonar au nevoie să fie ajutați să se integreze social și profesional pentru a face față diagnosticului primit, dar și tratamentului pentru cancer, care este extrem de agresiv. Un studiu făcut în cadrul Universității Carnegie Mellon a dovedit faptul că integrarea socială are un impact pozitiv asupra funcțiilor pulmonare, în special în cazul vârstnicilor. Așadar, rolul pe care pacientul care suferă de cancer la plămâni îl are în familie, în grupul de prieteni, la locul de muncă sau în grupul religios din care face parte trebuie să fie cât mai activ.

Prevenirea cancerului pulmonar

Prevenirea cancerului este acțiunea luată pentru a reduce șansele de îmbolnăvire. Prin prevenirea cancerului, numărul de cazuri noi de cancer într-un grup sau populație este redus.  
Pentru a preveni apariția unor noi tipuri de cancer, oamenii de știință analizează factorii de risc și factorii de protecție. 

Unii factori de risc pentru cancer pot fi evitați, dar, din păcate, nu toți. De exemplu, atât fumatul, cât și moștenirea anumitor gene sunt factori de risc pentru unele tipuri de cancer, dar numai fumatul poate fi evitat. Exercițiile fizice regulate și o dietă sănătoasă pot fi factori de protecție pentru unele tipuri de cancer. 

Evitarea factorilor de risc și creșterea factorilor de protecție vă pot reduce riscul, dar nu înseamnă că nu veți face cancer.

Așa cum am menționat, nu toate tipurile de cancer pulmonar pot fi prevenite, însă sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de cancer la plămâni.

Nu fuma - cea mai bună metodă de prevenire a cancerului la plămâni este să nu fumezi și să nu te expui la fumul de țigară. Dacă renunți la fumat înainte de debutul cancerului la plămâni, țesuturile afectate de fumul de țigară se vor repara, treptat. Indiferent de vârsta pe care o ai și de perioada în care ai fumat, renunțatul la țigări poate reduce riscul de cancer la plămâni și îți poate prelungi viața.

Nu te expune la radon – expunerea la radon crește riscul de cancer la plămâni așa că nu te expune la acest gaz periculos. Evită expunerea la substanțe cancerigene – expunerea la substanțe cancerigene crește riscul de cancer la plămâni și nu numai.

Adoptă o dietă sănătoasă – o dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume, reduce riscul de cancer la plămâni. Unele studii sugerează că fructele și legumele protejează organismul de cancer la plămâni atât în cazul fumătorilor, cât și în cazul nefumătorilor.

Practică sport – studiile sugerează că exercițiile fizice practicate cu regularitate pot reduce riscul de a dezvolta cancer la plămâni, dar și alte tipuri de cancer. Adulții ar trebui să practice cel puțin 150 de minute de sport de intensitate medie săptămânal.


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 „Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries”, CA Cancer J Clin. 2021, Hyuna Sung, Jacques Ferlay, Rebecca L Siegel, Mathieu Laversanne, Isabelle Soerjomataram, Ahmedin Jemal, Freddie Bray
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33538338/
Centers for Disease Control and Prevention - What Are the Symptoms of Lung Cancer?
https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/symptoms.htm
Mount Sinai - Lung cancer
https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/lung-cancer
National Cancer Institute - Lung Cancer
https://www.cancer.gov/types/lung


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON