Ce inseamna culoarea modificata a urinei?
Modificările în culoarea urinei pot surveni din cauza mai multor factori, cum ar fi deshidratarea, unele alimente sau medicamente ori, în situațiile mai grave, din cauza unor afecțiuni ale ficatului sau ale rinichilor.
Urina galbenă, de la o nuanță mai deschisă la una ceva mai închisă, este normală, însă dacă observi schimbări în culoarea urinei și nu știi care ar putea fi cauza, mergi la medic pentru a afla care este problema și ce poți face în această privință.
Din ce cauze se schimbă culoarea urinei?
Cauzele modificărilor de culoare ale urinei sunt variate. În unele situații, colorarea anormală a urinei este temporară și survine ca urmare a consumului de anumite alimente, din cauza medicamentelor ori a deshidratării (urină galbenă într-o nuanță mai închisă). În alte cazuri, culoarea anormală a urinei este un simptom care poate ascunde o problemă de sănătate mai gravă, care necesită tratament de specialitate.
Iată câteva exemple de schimbări în culoarea urinei și afecțiunile care s-ar putea ascunde în spatele acestor anomalii.
Urina de culoare portocalie
Urina de culoare portocalie poate fi cauzată de:
- Administrarea de antibiotice, cum ar fi rifaximina, laxative, antiinflamatoare și medicamente citotoxice (folosite în chimioterapie), dar și fenazopiridină și metildopa;
- Afecțiuni ale bilei sau ale ficatului (mai ales dacă scaunul este deschis la culoare);
- Deshidratare.
Urina de culoare roz sau roșiatică
Urină de culoare roz sau roșiatică poate fi cauzată de:
- Consumul de sfeclă roșie, afine sau rubarbă, precum și de administrarea de antibiotice sau laxative cu senna;
- Infecții;
- Afecțiuni renale;
- Cancer;
- Prostată mărită;
- Intoxicație cu plumb sau mercur.
Urina de culoare albastră sau verde
Urina de culoare albastră sau verde poate fi cauzată de:
- Coloranții folosiți în anumite alimente sau suplimente alimentare, dar și cei utilizați în testarea rinichilor;
- Administrarea de medicamente care conțin albastru de metilen;
- Infecții de tract urinar cauzate de bacteria Pseudomonas;
- Hipercalcemie.
Urina de culoare maro
Urina de culoare maro închis poate fi cauzată de:
- Consumul excesiv de fasole cu boabe închise la culoare, aloe sau rubarbă;
- Administrarea de medicamente contra malariei, antibiotice, laxative sau relaxante musculare;
- Afecțiuni renale sau hepatice;
- Infecții de tract urinar.
Urina incoloră
Urina incoloră este corelată uneori cu aportul de apă în exces, în timp ce alteori poate semnala o problemă cu rinichii. Dacă o persoană bea prea multă apă, poate ar trebui să reducă această cantitate până când observă din nou urina galbenă pal. Anumite tipuri de medicamente, cunoscute sub numele de diuretice, pot face, de asemenea, ca urina să nu mai aibă culoare.
Dacă urina este constant limpede sau lipsită de culoare, ar trebui ca persoana să meargă la medic. Diabetul insipid este o afecțiune în care există o problemă cu secreția de hormon antidiuretic. Pacienții cu diabet insipid au cantități mari de urină care este incoloră, din cauza acestei incapacități de a controla cantitatea de apă din urină.
Când culoarea urinei poate fi o urgență medicală?
Dacă nu ai consumat alimente dintre cele amintite mai sus, nu urmezi tratament cu antibiotice, nu iei laxative sau alte medicamente și te hidratezi corespunzător, dar culoarea urinei este totuși modificată, este indicat să mergi la un consult medical pentru investigații amănunțite.
Anomaliile de culoare ale urinei pot ascunde afecțiuni grave care necesită tratament de specialitate. Urmele de sânge în urină și urina de culoare maro închis, însoțită de simptome precum îngălbenirea pielii și scaune de culoare deschisă, sunt semnale de alarmă care trebuie să te trimită direct la cabinetul medicului.
Sângele în urină poate fi cauzat de probleme apărute de-a lungul tractului urinar, de la rinichi la uretere, vezică urinară sau uretră. Unele femei pot confunda la început sângerarea vaginală cu sângele din urină. Cele mai frecvente cauze pentru care apare sângele în urină pot să difere în funcție de vârsta persoanei, dar în general sunt:
- Infecția vezicii urinare (cistita)
- Infecția prostatei (prostatita)
- Pietre la nivelul tractului urinar (la adulți)
- Anomalii anatomice congenitale sau dobândite
Cauzele mai puțin frecvente ale prezenței sângelui în urină includ:
- Cancer (de rinichi, vezică urinară sau prostată)
- Mărirea necanceroasă a prostatei (hiperplazie benignă de prostată)
- Afecțiuni ale vaselor mici de sânge ale rinichilor (numite tulburări de filtrare a rinichilor sau tulburări glomerulare)
- Chisturi la rinichi (boala polichistică a rinichilor)
- Cicatrici de îngustare (numite stricturi) sau alte anomalii ale ureterelor
Cancerul și hiperplazia benignă de prostată pot provoca sânge în urină. Aceste tulburări reprezintă o preocupare în principal la persoanele de peste 50 de ani, deși chiar și persoanele mai tinere cu factori de risc (fumat, istoric familial sau expuneri la chimicale) pot dezvolta cancer.
Tulburările vaselor de sânge microscopice ale rinichilor pot fi o cauză a prezenței sângelui în urină la orice vârstă. Tulburările de filtrare ale rinichilor conectate cu probleme în alte zone ale organismului sunt mai probabile dacă urina are proteine, aglomerări de globule roșii sau globule roșii malformate. De asemenea, leziunile grave, cum ar fi o cădere sau un accident de mașină, pot răni rinichii sau vezica urinară și pot provoca sângerări.
Vizita la medic și stabilirea diagnosticului
Prima întâlnire cu medicul va consta într-o evaluare fizică și prelevarea unei mostre de urină. Tot în cadrul consultației, medicul va cere detalii privind aspectul și mirosul urinei, va întreba pacientul dacă urmează un tratament medicamentos sau ia suplimente alimentare și de cât timp a observat că i s-a modificat culoarea urinei.
În funcție de răspunsurile pe care acesta le oferă, medicul poate solicita efectuarea unor analize suplimentare: sumar de urină pentru depistarea unei infecții, teste de sânge pentru a identifica eventuale probleme cu funcționarea rinichilor sau a ficatului, o ecografie pentru vizualizarea detaliată a organelor interne.
Care este prognosticul în caz de modificări ale culorii urinei?
Modificările în culoarea urinei sunt de obicei rezultatul unor schimbări inofensive ale dietei sau ale medicamentelor și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Modificările cauzate de afecțiunile subiacente, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau pietrele la rinichi, ar trebui să se rezolve pe măsură ce cauza de bază este tratată. În acest caz, modificările pot fi văzute ca un simptom care a ajutat la diagnosticarea unei probleme mai mari și pot fi chiar benefice pentru a aduce cauza în atenția medicului, care poate astfel să recomande tratamentul adecvat.
Metode de prevenire a schimbărilor în culoarea urinei
Culoarea anormală a urinei poate fi prevenită prin evitarea consumului exagerat de alimente precum sfecla roșie, fructele de pădure, rubarba sau de alimente care conțin coloranți naturali, dar și prin hidratare corespunzătoare.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Causes Of Urine Color Changes
https://www.merckmanuals.com/professional/multimedia/table/causes-of-urine-color-changes
Cleveland Clinic - Urine Changes
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15357-urine-changes
Te-ar mai putea interesa și...