Dermatita seboreica – ce este si cum o tratam?

Chiar dacă nu toți oamenii sunt extrem de preocupați de felul în care le arată corpul, putem spune că fața și părul sunt două elemente al căror aspect sănătos și cât mai arătos este foarte important pentru majoritatea dintre noi. Însă tocmai acestea două pot fi influențate de o afecțiune care le conferă un aspect inestetic, și anume dermatita seboreică. Să vedem din ce cauze apare această afecțiune des întâlnită, cum se manifestă și ce tratament există pentru dermatita seboreică.

Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie cronică, aceasta manifestându-se prin apariția unor leziuni inflamate, roșii, de dimensiuni variate, acoperite de scuame, deci acel coji alb-galbene care apar pe cap, pe coate, pe diferite zone ale corpului, cu aspect grăsos sau uleios, și cu grosimi variabile, de la coji foarte fine, până la coji groase, în funcție de severitatea manifestărilor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Dermatita seboreică afectează în proporție mai mare bărbații decât femeile. Cel mai frecvent, se manifestă în viața de adult tânăr, dar poate avea debutul în adolescență și poate ține toată viața. De asemenea, există și dermatita seboreică a sugarului.

Leziunile apar în mod caracteristic pe zonele cu seboree crescută, din această cauză descuamarea se manifestă la nivelul scalpului (pacientul observă coji pe cap), iar pe față, predominent pe frunte, zona de inserție a părului, pe zona dintre sprâncene dar și sub sprâncene și pe zona perinazală (șanțuri nazogeniene). La unele persoane, dermatita seboreică se manifestă și la nivelul pavilionului urechii, retroauricular, la nivelul pleoapelor, pe zona toracelui, a axilelor sau a feselor.

Gravitatea manifestărilor variază de la o persoană la alta, existând forme foarte blânde, cât și forme severe ca intensitate a leziunilor și extensie a suprafeței afectate. Manifestarea blândă, cu descuamări fine, a dermatitei seboreice de la nivelul scalpului este mai cunoscută sub denumirea de mătreață.

De obicei, la nivelul feței, leziunile sunt mai puține în cursul verii. Pe lângă aspectul inestetic al leziunilor, care creează o profundă nemulțumire celor care au această afecțiune, acestea produc și un disconfort prin faptul că sunt însoțite de simptome de mâncărime și usturime. De asemenea, leziunile sau descuamările se asociază de multe ori cu o secreție crescută de sebum, la nivelul scalpului apărând aspectul de păr care se îngrașă repede.

Din ce cauze apare dermatita seboreică?

Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt multiple, fiind vorba de o predispoziție genetică, o creștere a secreției de sebum, implicarea unei ciuperci cu numele de Malassezia furfur sau Pityrosporum ovale, precum și de unele modificări imunologice. E bine de înțeles că dermatita seboreică este o afecțiune cronică și că se poate întinde pe o perioadă de mai mulți ani, cu episoade acute (cu leziuni prezente), urmate de episoade de remisiune (în care leziunile se vindecă).

Există anumiți factori care pot duce la apariția sau la agravarea episoadelor acute, cum ar fi stresul și umiditatea. Dermatita seboreică se poate manifesta mult mai „zgomotos” când persoana suferă de unele afecțiuni cum ar fi boala Parkinson, sau există alte probleme care scad imunitatea organismului.

Cum ar trebui să tratăm episoadele acute și cum să ne îngrijim pielea în afara acestora?

Scopul tratamentului este de a vindeca leziunile și de a mări cât mai mult intervalul până la un eventual nou episod acut de dermatită seboreică, care să nu fie atât de sever ca episoadele precedente. Se știe că această afecțiune se manifestă cu episoade periodice de leziuni active în cursul vieții. Există și persoane care nu mai dezvoltă alte episoade acute de-a lungul timpului, dar la majoriatea celor care suferă de dermatită seboreică, există probabilitatea ca leziunile să reapară în viitor.

Tratamentul ar trebui început cât mai repede după debutul unui episod acut de dermatită seboreică, pentru a preveni extinderea leziunilor și a calma simptomatologia (mâncărime, usturime).

Pentru formele ușoare și moderate de dermatită seboreică, tratamentul puseelor acute se poate rezuma la cel topic, pe când în formele severe sau în cele care nu au răspuns la tratamentul local, medicul dermatolog va indica și tratament oral.

Tratament dermatită seboreică: tratarea leziunilor faciale și de la nivelul corpului

Pentru leziunile faciale, cremele de tratament pentru dermatita seboreică conțin produși cu efect antimicotic, cum ar fi ketoconazolul, bifonazolul, terbinafina, octopiroxul sau ciclopiroxul. Acestea se vor aplica pe o perioadă de câteva săptămâni, perioada care depinde de severitatea leziunilor și de substanța recomandată de medic. Pe perioade foarte scurte și pentru cazuri selecționate, cu roșeață foarte intensă și mâncărime accentuată, se pot indica de către medicul dermatolog și creme cu antiinflamatoare de tipul dermatocorticoizilor.

Atenție, acestea nu se aplică pe față pentru o perioadă lungă, întrucât pot da efecte adverse, chiar pot determina și reapariția rapidă a leziunilor la oprirea aplicării. În privința acestor substanțe active, trebuie urmat cu strictețe indicațiile medicului. În unele cazuri, mai pot fi asociate ca tratament local antiinflamator produse de tipul inhibitorilor de calcineurină (de exemplu, tacrolimus sau pimecrolimus). În unele cazuri, preparate cu peroxidul de benzoil pot fi folosite cu succes.

Tratament dermatită seboreică: tratarea leziunilor de la nivelul scalpului 

Episoadele puțin severe de dermatită seboreică a scalpului se pot trata eficient utilizând șampoane cu substanțe antimicotice (ketoconazol, octopirox, piritionat de zinc) și substanțe care să detașeze mai repede scuamele și care să regleze diviziunea celulară locală (acidul salicilic, ihtiolul, sulfura de seleniu).

Este important să se respecte indicațiile de utilizare a șampoanelor, cu șamponări de două sau trei ori pe săptămână (ideal nu mai des), și cu menținerea spumei pe scalp timp de 5 minute sau mai mult, în funcție și de ce indică medicul, pentru a lăsa timp suficient substanțelor active să acționeze.

La nivelul scalpului, se pot aplica și soluții care conțin agenți antimicotici. Dacă leziunile sunt severe, iar mâncărimea este intensă, se pot utiliza cu succes soluții cu dermatocorticozi, dar pe termen scurt. S-a observat că eficacitatea șampoanelor pentru dermatita seboreică scade în timp, odată cu utilizarea lor. În aceste cazuri, se recomandă ca acestea să fie înlocuite cu alte șampoane, cu agenți medicali din alte clase active pentru tratamentul acestei patologii.

Pentru leziunile extinse și severe ca și intensitate, se preferă ca tratament în dermatita seboreică asocierea antimicoticelor sistemice, cel mai frecvent utilizate fiind fluconazolul, itraconazolul, terbinafina, cu precauție și sub controlul periodic al analizelor, întrucât pot da unele efecte secundare la nivelul ficatului.

Pentru cazurile care nu răspund nici la acest tratament cu antimicotice orale, se pot încerca alte substanțe, cum ar fi isotretinoinul, sau se pot recomanda cure de fototerapie cu ultraviolete de tip B cu banda îngustă.

Suplimente alimentare pentru dermatita seboreică

Pentru a trata afecțiunea, se mai pot recomanda și unele suplimente, precum probioticele, uleiul de pește și unele vitamine pentru dermatita seboreică.

Probiotice

În planul de tratament se pot introduce și preparate de tipul probioticelor, cât și unele suplimente alimentare, la recomandarea medicului dermatolog. Probioticele - cum ar fi Bifidobacterium și lactobacilii - ar putea stimula sistemul imunitar și ar putea controla alergiile. De fapt, unele studii arată că administrarea probioticelor în timpul sarcinii sau în primii ani ai copilăriei poate proteja împotriva dezvoltării dermatitei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în domeniu, pentru ca oamenii de știință să înțeleagă mai clar dacă probioticele vor reduce eficient simptomele dermatitei seboreice.

Ulei de pește

Ce se știe despre uleiul de pește și dermatita seboreică? Ei bine, în cadrul unui studiu, participanții care au luat ulei de pește care conținea 1,8 grame de EPA - unul dintre acizii grași Omega 3 esențiali care se găsesc în peștele gras - au constatat o reducere semnificativă a simptomelor eczemei după 12 săptămâni. Cercetătorii cred că aceste rezultate s-ar putea datora faptului ca uleiul de pește ajuta la reducerea activității leucotrienei B4, o substanță inflamatorie care joacă un rol important în dermatită. Dacă urmezi un tratament cu medicamente anticoagulante (cele care au rolul de a subția sângele), discută cu medicul înainte de a lua suplimente cu ulei de pește.

Se știe că uleiul de pește este o sursă foarte bogată de acizi grași esențiali Omega 3, care sunt renumiți pentru calitățile lor antiinflamatoare. Studiile au arătat că administrarea suplimentelor cu ulei de pește duce la o calmare a simptomelor cutanate în cazul a numeroase boli inflamatorii ale pielii. În general, uleiul de pește este sigur, atât timp cât este administrat întocmai cum a recomandat medicul. E bine ca femeile care alăptează să țină cont că administrarea suplimentelor cu ulei de pește crește nivelul de Omega 3 în laptele matern, așa că ar trebui discutat cu medicul pediatru înainte.

Unele vitamine 

Se pare că unele vitamine pot fi utile pentru dermatita seboreică. Există cercetări care sugerează că vitamina D poate avea efecte antiinflamatorii, contribuind la gestionarea inflamației pielii în dermatita seboreică. Totuși, e bine să vorbești întâi cu medicul de familie înainte de a lua suplimente de vitamina D, ca să știi cât ar trebui să iei.

Alte studii sugerează că deficitul de vitamina B6 ar putea fi asociat cu dermatita seboreică. Prin urmare, asigurarea unei cantități adecvate de vitamina B6 în dietă sau prin suplimente poate fi utilă. Pe lista cu vitamine potențial utile pentru dermatita seboreică este și vitamina E. Aceasta, de asemenea, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce ar putea ajuta la reducerea inflamației pielii în dermatita seboreică. Poate fi aplicată topic sub formă de ulei sau poate fi consumată prin alimentație sau suplimente. 

Așadar, pentru a ține sub control boala, e indicat să se respecte sfatul medicului dermatolog în ce privește tratamentul, dar e bine de știut că pot fi utile pe lângă acesta și unele remedii, cum ar fi aceste vitamine pentru dermatita seboreică sau alte suplimente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Seborrheic Dermatitis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14403-seborrheic-dermatitis
NCBI - An Overview of the Diagnosis and Management of Seborrheic Dermatitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9365318/
Studiul „An Overview of the Diagnosis and Management of Seborrheic Dermatitis”, apărut în Clin Cosmet Investig Dermatol. 2022; 15: 1537–1548. Published online 2022 Aug 6. doi: 10.2147/CCID.S284671, autori: Federica Dall’Oglio et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0