Boala Crohn: cauze, simptome si tratament

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală, care atacă întreg tractul gastrointestinal. Inflamația cauzată de boala Crohn afectează țesuturile intestinelor, cauzând dureri severe precum și alte simptome neplăcute. Să vedem cine este la risc să dezvolte această afecțiune și ce opțiuni de tratament există pentru boala Crohn.

Boala Crohn este o afecțiune cronică, deci de lungă durată, care nu se vindecă, și care provoacă inflamație în tractul digestiv. Poate să afecteze orice parte a tractului digestiv, de la cavitatea bucală până la anus, dar atacă mai des intestinul subțire și începutul intestinului gros.

Recomandările Experților DOC

Din ce cauze apare boala Crohn?

În Europa, prevalența bolii Crohn este între 1.5 și 213 cazuri la 100.000 de oameni. Lumea științifică nu a decoperit din ce cauză apare această afecțiune. În general, această boală se instalează în momentul în care sistemul imunitar al organismului are o reacție anormală dacă apare o bacterie în intestine. Există însă și o predispoziție genetică pentru această afecțiune, iar fumatul contribuie de asemenea la apariția acestei boli.

Factori genetici

Existența unei istorii familiale de boală Crohn crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Anumite variante genetice au fost identificate ca fiind asociate cu un risc crescut de boală Crohn. Cu toate acestea, moștenirea genetică nu este singurul factor care contribuie la apariția bolii Crohn.

Factori imunologici

Boala Crohn este considerată o boală autoimună, în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod neadecvat țesuturile sănătoase ale tractului digestiv. Dezechilibrele în sistemul imunitar pot juca un rol important în dezvoltarea bolii.

Factori de mediu

Anumiți factori de mediu, cum ar fi expunerea la anumite infecții sau substanțe chimice, pot contribui la declanșarea bolii Crohn la persoane predispuse genetic. Fumatul a fost asociat cu un risc crescut de boală Crohn, în timp ce oprirea fumatului poate reduce riscul sau poate îmbunătăți simptomele la cei care au deja dezvoltat boala.

Dezechilibru în microbiomul intestinal

Schimbările în compoziția microbiomului intestinal (comunitatea de bacterii și microorganisme din intestin) pot juca un rol în dezvoltarea bolii Crohn. Anumite bacterii intestinale pot fi implicate în inflamația cronică asociată cu boala.

Cine este la risc de a dezvolta boala Crohn?

Persoanele care prezintă următoarele caracteristici pot fi mai susceptibile la această boală:

  • au o rudă de sânge cu boala Crohn;
  • sunt adolescente sau tinere;
  • sunt fumătoare.

Simptome în boala Crohn

Simptomele bolii Crohn pot fi blânde, dar pot fi și foarte severe. Acestea se dezvoltă, în general, în mod progresiv. Există însă și perioade în care unele simptome apar subit, fără niciun avertisment. Totodată, există și perioade de remisie, în care simptomele dispar complet.

Atunci când boala este activă, apar următoarele semne:

  • Diaree
  • Febră și oboseală
  • Dureri abdominale și crampe puternice, care pot fi acompaniate de greață și vărsături
  • Sânge în scaun
  • Afte bucale
  • Apetit scăzut și scădere în greutate
  • Inflamarea pielii, a ochilor și a încheieturilor
  • Mărirea în volum a ficatului

Diagnosticare boală Crohn

Pentru a stabili diagnosticul, medicul adresează întrebări cu privire la simptome și examinează pacientul. Apoi, acesta poate recomanda următoarele analize care pot confirma diagnosticul:

  • Radiografie cu bariu a intestinului subțire și a colonului
  • Colonoscopie
  • Biopsie
  • Analiza materiilor fecale
  • CT sau RMN

Complicații boala Crohn

Complicațiile care pot apărea din cauza bolii Crohn sunt extrem de neplăcute:

  • Abcese
  • Fistule
  • Ocluzia intestinală, care necesită intervenție chirurgicală
  • Ulcer
  • Fisuri anale
  • Malnutriție (lipsa de fier este de întâlnită la persoanele cu boala Crohn)
  • Cancer la colon

Femeile cu boala Crohn pot avea sarcini normale, pe care le duc de obicei la capăt cu bine. Medicul poate recomanda femeilor care doresc un copil să încerce să conceapă în timp ce boala este în remisie, deoarece episoadele active în timpul sarcinii pot crește riscul de avort spontan, travaliu prematur și greutate mică la naștere.

Tratament boală Crohn

Nu există tratament medicamentos sau proceduri chirurgicale care să vindece boala Crohn. Tratamentul prescris în asemenea situații se concentrează pe controlul simptomelor și pe menținerea remisiei.

Tratamentul îți va fi prescris de către medic în funcție de simptomele pe care le ai, precum și de severitatea acestora. De regulă, se recomandă medicamente antidiareice și antispastice, care să amelioreze cele mai deranjante probleme cauzate de această afecțiune: diareea și spasmele musculare puternice. Și medicamentele antiinflamatoare sunt recomandate de medici pentru tratarea simptomatică a acestei afecțiuni.

  • Aminosalicilați (balsalazidă, mesalamină, olsalazină, sulfasalazină)
  • Aceștia conțin acid 5-aminosalicilic (5-ASA), care ajută la controlul inflamației, și sunt prescriși ca tratament persoanelor nou diagnosticate cu boala Crohn, care au simptome ușoare.
  • Corticosteroizi (prednison, budesonidă, hidrocortizon)
  • Prednisonul și alți corticosteroizi ajută la reducerea activității sistemului imunitar și la scăderea inflamației pentru persoanele cu simptome moderate până la severe. 
  • Imunomodulatoare (azatioprină, ciclosporină)

Aceste medicamente reduc activitatea sistemului imunitar, rezultând mai puține inflamații în tractul digestiv, doar că durează să își facă efectul - de la câteva săptămâni până la câteva luni.

Mulți oameni cu boala Crohn vor avea nevoie la un moment dat de intervenție chirurgicală. Unele cercetări indică faptul că aproape 60% dintre pacienți au suferit o intervenție chirurgicală în decurs de 20 de ani de la diagnosticarea cu boala Crohn.

Terapii biologice

Aceste medicamente țintesc proteinele produse de sistemul imunitar, pentru a scădea inflamația din intestine. Terapiile biologice sunt utile mai ales pentru pacienții care nu răspund la alte metode de tratament pentru boala Crohn.

Alte medicamente

Și alte medicamente pot fi prescrise pentru simptome sau complicații, cum ar fi acetaminofen, loperamidă sau antibiotice.

Uneori, pentru a le oferi intestinelor șansa de a-și reveni dintr-un episod sever, medicul poate recomanda ca pacientul să nu mănânce și să nu bea nimic în afară de un lichid anume timp de câteva zile, acesta fiind internat și hrănit intravenos. 

Recomandări de stil de viață

De asemenea, există o serie de schimbări la capitolul stil de viață pe care le poți face pentru a calma simptomele cauzate de boala Crohn.

  • Renunță la fumat - fumatul agravează simptomele bolii Crohn, pe lângă multe alte probleme pe care le cauzează în corp, așa că e indicat să renunți la acest obicei nesănătos, mai ales dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune.
  • Adoptă o alimentație sănătoasă - evită alimentele care ți-ar putea declanșa simptomele neplăcute și încearcă să mănânci cât mai sănătos. Ar trebui să renunți la produsele lactate dacă îți cauzează probleme digestive, dar și să limitezi alimentele cu multe fibre, grăsimile și zahărul. Adoptă o dietă bogată în proteine și vitamine.
  • Hidratează-te corespunzător - diareea poate cauza deshidratare așa că asigură-te că bei suficiente lichide. Dacă este necesar, folosește și săruri de rehidratare orală pentru a echilibra nivelul de electroliți din organism.
  • Fii activ - practicarea exercițiilor fizice te eliberează de tensiune, suprimă hormonii stresului și eliberează endorfine. Mai mult decât atât, sportul practicat cu regularitate remediază simptomele specifice acestei afecțiuni.

Care este prognosticul pacientului cu boala Crohn?

Prognosticul pentru pacienții cu boala Crohn poate varia semnificativ de la o persoană la alta și depinde de mai mulți factori, inclusiv severitatea bolii, localizarea, modul în care individul răspunde la tratament și gestionarea generală a sănătății.

Boala Crohn este caracterizată de perioade de exacerbare (perioade în care simptomele sunt active și pot fi destul de severe) și perioade de remisiune. Pacienții pot avea fluctuații în simptome pe parcursul vieții lor. În principiu, cu ajutorul tratamentului, mulți pacienți pot experimenta perioade prelungite de remisiune.

Afecțiunea poate duce la complicații, cum ar fi stricturile (îngustarea intestinului), fistulele (conexiuni anormale între organe), abcesele și chiar cancerul colorectal în cazurile severe sau necontrolate. Cu toate acestea, o gestionare adecvată și tratamentul corespunzător pot ajuta la reducerea riscului de complicații.

Boala Crohn poate afecta calitatea vieții pacienților, în special atunci când simptomele sunt active. Cu toate acestea, cu sprijin medical, adaptări ale stilului de viață și gestionarea simptomelor, mulți pacienți pot duce o viață satisfăcătoare. 

Se poate preveni boala Crohn?

Boala Crohn nu poate fi prevenită în mod absolut, deoarece cauzele exacte ale bolii nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, există câteva strategii care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boala Crohn sau de a menține sub control simptomele pentru cei care au deja fost diagnosticați. 

Oprirea fumatului poate reduce riscul de a dezvolta boala Crohn și poate îmbunătăți simptomele la oamenii care au deja boala.

O alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, poate ajuta la menținerea sănătății tractului digestiv. Cu toate acestea, în cazul unor persoane diagnosticate cu boala Crohn, anumite alimente le pot agrava simptomele. Consultarea cu un dietetician sau specialist în nutriție poate ajuta la dezvoltarea unui plan alimentar adecvat pentru a gestiona boala.

Stresul poate afecta sistemul imunitar și poate declanșa sau agrava simptomele bolii Crohn. Tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi yoga, plimbările și exercițiile fizice pot ajuta la menținerea echilibrului emoțional.

Dacă ești la risc crescut de a dezvolta boala Crohn din cauza istoricului familial sau a altor factori, cere sfatul medicului de familie pentru evaluare și monitorizare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Crohn's Disease
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9357-crohns-disease
NCBI - Management of Crohn Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9183209/
Studiul „Management of Crohn Disease”, apărut în JAMA. Author manuscript; available in PMC 2022 Jun 9. Published in final edited form as: JAMA. 2021 Jan 5; 325(1): 69–80. doi: 10.1001/jama.2020.18936, autori: Kelly Cushing și Peter D. R. Higgins


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0