Infertilitatea are mai multe definitii, potrivit specialistilor. Una dintre cele mai utilizate si usor de inteles apartine Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS): "infertilitatea este o boala a sistemului reproducator, definita de insuccesul de a obtine o sarcina dupa 12 luni de incercari sau de mai mult de 12 luni de contact sexual neprotejat, in mod regulat".
Asa cum spune si definitia, infertilitatea are loc cand un cuplu nu poate concepe un bebelus dupa ce face sex neprotejat, in mod regulat, mai bine de 12 luni, fara folosirea unei metode anticonceptionale. Ambii parteneri, atat barbatul cat si femeia, poti fi evaluati pentru infertilitate sau subfertilitate, folosindu-se o gama variata de teste si interventii clinice.
Infertilitatea poate avea, la baza, numeroase cauze, afectiuni ori conditii care afecteaza unul sau ambii parteneri.
Cea mai intalnita cauza a infertilitatii la femei sunt tulburarile de ovulatie (care afecteaza eliberarea ovulelor, lunar, din ovare). Acestea includ probleme hormonale, precum sindromul ovarelor polichistice, hiperprolactinemia, hipertiroidismul si hipotiroidismul. Problemele aparute in ovulatie afecteaza un procent destul de mare din situatiile de infertilitate. Alte cauze care determina sau influenteaza infertilitatea la femei sunt:
Cauzele care duc la infertilitate la barbati sunt multiple. Printre cauze se afla:
In unele cazuri, infertilitatea este inexplicabila. Este vorba de situatiile in care nu poate fi identificata nicio cauza fiziologica pentru infertilitate, nici la femeie, nici la barbat. In urma testelor si investigatiilor ambii parteneri sunt declarati clinic sanatosi, iar medicii nu pot indica o cauza clara a lipsei aparitiei unei sarcini.
Un diagnostic de infertilitate inseamna ca nu ai reusit sa ramai insarcinata dupa 1 an de incercari. Daca ai peste 35 de ani, acest diagnostic inseamna ca nu ai putut ramane insarcinata dupa 6 luni de incercari. Si femeile care obtin o sarcina, dar nu reusesc sa o duca pana la termen, pot primi diagnosticul de infertilitate. Cunoscand pasii sau mecanismul prin care poate sa apara o sarcina, aceste informatii te pot ajuta sa intelegi mai bine un diagnostic de infertilitate.
Ca parte din ciclul menstrual al femeii, hormonii stimuleaza maturarea unui ovul. Acest ovul este eliberat din ovar in momentul ovulatiei. Foliculul care ramane in ovar produce apoi progesteron, iar acest hormon ajuta la pregatirea uterului pentru implantarea ovulului. Din pacate, la unele femei pot sa apara unele probleme in ceea ce priveste ovulatia, precum lipsa ei, ceea ce poate duce la infertilitate.
Ovulul circula prin una dintre trompele uterine in directia uterului. Daca exista spermatozoizi, unul dintre acestia poate sa intalneasca si sa fecundeze un ovul, in trompa uterina. Pentru a ajunge in trompele uterine, sperma ejaculata in timpul raportului sexual trebuie sa treaca prin colul uterin si prin uter. Si in acest stadiu al conceptiei pot sa apara probleme din cauza modificarilor ce pot obstructiona "accesul" la ovul, de aici rezultand si insuccesul obtinerii unei sarcini.
Ovulul fecundat (fertilizat) trebuie sa se implanteze acum in mucoasa sau peretele uterului. Odata ce a ajuns acolo, el poate sa creasca si sa se dezvolte, pana ajunge la stadiul de fetus.
In cazul in care te intrebi ce se intampla daca nu mai iei pilule anticonceptionale, raspunsul final depinde, insa, de unde te situezi in ceea ce priveste ciclul tau menstrual. Daca decizi sa nu mai iei contraceptivele orale cand esti la jumatatea foliei, sarcina poate fi posibila dupa ce ciclul tau revine la normal. De aceea, e important sa stii ca pilulele antionceptionale nu iti mai ofera protectie dupa ce incetezi tratamentul cu ele. Insa efectele pe termen lung ale unei astfel de metode contraceptive pot include si o menstruatie sau ovulatie neregulata.
Daca iei contraceptive orale combinate, rata de succes a unei sarcini dupa intreruperea tratamentului depinde de tipul de pilule contraceptive pe care le iei. Daca iei contraceptive care contin doar progesteron si opresti administrarea lor, asta inseamna ca sarcina are mai mari sanse sa apara imediat dupa ce ai intrerupt tratamentul.
Ligatura sau legarea trompelor uterine (sau sterilizarea femeii) este un tip de metoda contraceptiva permanenta. In timpul procedurii de ligatura, trompele uterine sunt taiate, legate sau blocate pentru a impiedica permanent o sarcina nedorita. Procedura nu afecteaza ciclul menstrual al femeii. Legarea trompelor poate fi facuta in orice moment, inclusiv dupa nasterea copilului sau in combinatie cu alta interventie chirurgicala abdominala, cum ar fi operatia de cezariana. Majoritatea procedurilor de ligatura a trompelor uterine nu sunt reversibile. Daca este incercata "dezlegarea" lor, procedura necesita o interventie chirurgicala majora si nu este intotdeauna eficienta.
Asa ca retine: ligatura trompelor este o procedura de sterilizare definitiva. Desi situatia in care sarcina apare dupa "legarea" trompelor este rara, este posibil sa ramai insarcinata dupa ce ti-ai facut aceasta interventie de ligatura. De regula, acest lucru se intampla dupa ce trompele uterine au "crescut" la loc, in timp. In unele cazuri, sarcina este posibila deoarece medicul chirurg a efectuat incorect procedura. Desi comunitatea medicala considera metoda aceasta a fi una permanenta, statistic vorbind, una din 200 de femei ramane insarcinata dupa ce a trecut prin aceasta procedura.
Exista doua tipuri de infertilitate:
Infertilitatea primara se refera la cuplurile care nu au reusit sa obtina o sarcina dupa cel putin 1 an, timp in care partenerii au facut sex fara sa foloseasca metode de contraceptie. Infertilitatea primara este intalnita in cazul cuplurilor care nu au putut niciodata sa conceapa un copil.
Infertilitatea secundara se refera la cuplurile care au reusit sa obtina o sarcina (femeia a ramas insarcinata cel putin o data), dar acum partenerii nu reusesc sa conceapa un copil.
In cazul in care te intrebi cand ar trebui sa mergi la medic, retine ca nu trebuie sa apelezi la un medic pe probleme de infertiltiate daca incerci sa ramai insarcinata de mai putin de 1 an. Discuta pentru prima data cu medicul tau daca ai intre 35 si 40 de ani si incerci de mai bine de 6 luni sa ramai insarcinata si nu reusesti.
Tine cont si de cateva aspecte ce tin de "normalitatea" fertilitatii, adica de timpul necesar unui cuplu, pentru a concepe un copil pe cale naturala. Cele mai multe cupluri vor obtine o sarcina in decurs de 1 an daca partenerii fac sex in mod regulat si nu folosesc nicio metoda contraceptiva. Femeile sunt din ce in ce mai putin fertile pe masura ce inainteaza in varsta. Un studiu a aratat ca, dintre cuplurile care fac sex neprotejat la intervale regulate de timp:
Factorii de risc pentru infertilitate sunt numerosi si majoritarea vizeaza probleme ale femeii sau ale barbatului, insa exista si factori de risc comuni (pe care ii putem intalni atat la femeile cat si la barbatii care incearca sa aiba un copil).
Varsta inaintata este un factor de risc important. De exemplu, la femei, sansele de a concepe un copil incep sa scada in jurul varstei de 32 de ani. Fertilitatea femeii incepe sa scada, treptat, cu varsta, in special la jumatatea decadei a treia de viata si scade rapid dupa 37 de ani. Barbatii de peste 40 de ani pot fi mai putin fertili in comparatie cu barbatii tineri si pot sa aiba riscuri mai mari ca urmasii lor sa aiba anumite afectiuni ori probleme medicale.
Stresul mental este un factor care poate afecta ovulatia la femei si productia de sperma la barbati si tot stresul poate duce la reducerea activitatii sexuale. Mai putine rapoarte sexuale inseamna mai putine sanse de a concepe un copil, asa ca stresul nu trebuie trecut cu vederea.
Fumatul creste semnificativ riscul de infertilitate atat la femei, cat si la barbati si poate sa slabeasca efectele tratamentului pentru fertilitate. Fumatul pasiv a fost asociat si el cu reducerea fertilitatii, asa ca mare atentie la acest viciu!
Orice cantitate de alcool consumata poate afecta sansele de a concepe un copil. Pentru femei, nu exista nicio cantitate de alcool considerata sigura in timpul perioadei de conceptie sau in timpul sarcinii. Daca planifici sa ramai gravida, evita alcoolul, pentru ca poate contribui la infertilitate. In cazul barbatilor, consumul excesiv de alcool poate sa scada numarul de spermatozoizi si poate reduce mobilitatea acestora.
O carenta de acid folic, fier, zinc si vitamina B12 in organism poate afecta fertilitatea. Femeile care au un risc crescut de a suferi de deficiente, inclusiv cele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana, ar trebui sa ceara sfatul medicului in legatura cu suplimentele alimentare pe care trebuie sa le ia.
Supraponderalitatea este un factor important de risc. In cazul femeilor, un stil de viata inactiv si kilogramele in plus pot creste riscul de infertilitate. Totodata, numarul de spermatozoizi al unui barbat poate fi afectat daca acesta este supraponderal.
Pe de alta parte, subponderalitatea este si ea un factor de risc. Femeile care au riscul de a avea probleme de fertilitate sunt cele care au tulburari de alimentatie (cele care sufera de bulimie sau anorexie) si femeile care urmeaza o dieta restrictiva sau au o alimentatie cu un aport caloric foarte mic.
Problemele ce apar din cauza lipsei exercitiilor fizice isi pun amprenta asupra fertilitatii. De pilda, activitatea fizica insuficienta contribuie la obezitate, care creste riscul de infertilitate. Mai rar, insa, problemele aparute in ovulatie pot fi asociate cu exercitiile fizice sau antrenamentele foarte solicitante si frecvente (este vorba de femeile care nu sunt supraponderale dar care fac antrenamente intense, cu o durata crescuta sau cu greutati foarte mari).
In cazul in care femeia are menstruatii neregulate sau se confrunta cu absenta menstruatiilor, ea are un risc mai mare de infertilitate.
Daca femeia sau barbatul a avut in trecut o boala cu transmitere sexuala (vorbim aici de infectii severe, transmise pe cale sexuala, inclusiv de infectia cu chlamydia), acest lucru poate afecta fertilitatea.
La unii pacienti, afectiunile cronice precum diabetul zaharat, hipertiroidismul, hipotiroidismul, lupusul, artrita, hipertensiunea arteriala, astmul si altele pot afecta fertilitatea.
In cazul femeilor, anumite dezechilibre hormonale pot afecta fertilitatea. Dezechilibrele hormonale trebuie sa fie investigate de un medic endocrinolog, care poate depista cauza exacta a acestora.
Acesti factori includ fumul de tigara, consumul de alcool, expunerea la substante toxice sau toxine la locul de munca. Toti acestia pot afecta intr-o anumita masura fertilitatea. Unele pesticide, ierbicide, metale grele (cum ar fi plumbul) si solventi au fost asociate cu aparitia problemelor de fertilitate atat la barbati, cat si la femei.
Anumite tratamente medicamentoase pe care le urmeaza atat femeia, cat si barbatul, pot afecta fertilitatea. Discutati cu medicul dumneavoastra daca urmati un tratament pentru o afectiune cronica sau acuta, pentru a afla daca substantele folosite afecteaza sau nu fertilitatea. Nu renuntati insa la tratament fara recomandarea medicului!
In cazul barbatilor, daca organele genitale sunt expuse unor temperaturi prea mari, fertilitatea poate fi afectata.
Operatia de hernie inghinala poate influenta fertilitatea.
In cazul barbatilor, o afectiune precum oreionul, declansata dupa perioada pubertatii, poate afecta fertilitatea.
Sexul neprotejat inseamna ca persoana are un risc mai mare de boli cu transmitere sexuala (BTS), iar acestea, asa cum stii deja, daca sunt severe, pot duce la infertilitate. De ce trebuie sa ai mare grija la infectiile cu transmitere sexuala? Infectia cu chlamydia poate deteriora trompele uterine la femei si poate cauza inflamatie in scrotul barbatului. Si alte BTS pot cauza infertilitate, nu doar clamidioza.
Daca femeia a avut, de-a lungul vietii, mai multe avorturi spontane, acest lucru se traduce print-un risc suplimentar ce ii poate afecta fertilitatea.
Exista multe afectiuni care pot contribui la infertilitate, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Semnele si simptomele infertilitatii fiecarui partener pot varia foarte mult. In cazul in care esti ingrijorat/a, este important sa discuti cu medicul tau, mai ales daca iti doresti sa ai un copil.
Unele dintre cele mai intalnite simptome ale infertilitatii la barbati sunt:
Printre cele mai intalnite simptome ale infertilitatii la femei se numara:
Se crede ca un cuplu este infertil daca sarcina nu apare:
Este important sa incepi sa iti pui intrebari in cazul in care au trecut multi ani si nu ai reusit sa obtii o sarcina, sa te informezi si sa ceri sfatul unui specialist, mai ales ca nimeni nu iti cunoaste corpul mai bine ca tine. Incepe prin a-ti pune aceste intrebari:
In cazul in care ai raspuns cu "da" la oricare dintre aceste intrebari, poate ca este momentul sa discuti cu medicul tau ginecolog, indiferent de cand incercati sa concepeti un copil. Nu mai sta pe ganduri si mergi si la un medic specialist pe probleme de infertilitate.
Inainte de testarile efectuate pentru infertilitate, medicul curant sau specialistii de la clinica lucreaza pentru a intelege mai bine obiceiurile sexuale ale cuplului si se pot face recomandari in functie de acestea. In cazul unor cupluri nu este gasita nicio cauza aparenta, iar infertilitatea este clasificata ca fiind inexplicabila.
Testele sau analizele pentru infertilitatea femeii incearca sa determine daca oricare dintre procesele necesare pentru obtinerea unei sarcini sunt afectate. Este posibil ca pacientei sa ii fie recomandata atat o examinare generala, cat si o examinare ginecologica. Testele specifice pentru fertilitate pot include:
Uneori, o histerosonografie este folosita, pentru ca medicul sa poata vedea detaliile din interiorul uterului, care nu se vad la o ecografie obisnuita. O alta procedura de imagistica medicala folosita este rezonanta magnetica nucleara. Similara cu o radiografie, ea foloseste undele magnetice pentru a crea imagini ale organelor interne. In functie de situatia pacientei, testele pentru diagnosticare pot include si:
Testele pentru infertilitatea la barbati incearca sa determine daca anumite procese legate de conceptie sunt afectate (daca testiculele produc suficienta sperma, daca sperma este ejaculata in mod eficient, daca spermatozoizii circula pana la ovul). Diagnosticul include, cel mai probabil, un examen fizic, in cadrul caruia medicul examineaza si zona genitala a barbatului, dimensiunile testiculelor, hernia inghinala (daca este cazul). Testele specifice pentru fertilitate includ:
Testele genetice sunt adeseori recomandate in cazul cuplurilor care au avut multiple fertilizari in vitro esuate, avort spontan repetat si care au un istoric familial cu riscuri genetice. Testele genetice sunt recomandate si barbatilor care au de-a face cu infertilitatea. Pentru barbati, printre testele genetice recomandate se numara: cariotipul (analiza cromozomilor), testul pentru detectia microdeletiilor in structura cromozomului Y, testul genetic pentru fibroza chistica. Pe langa testarea genetica a parintilor (atat femeia, cat si barbatul care vor sa obtina o sarcina sunt testati), este importanta testarea embrionilor sau a produselor de conceptie, pentru a se detecta anomalii la nivelul cromozomilor.
Atat infertilitatea, cat si tratamentul ei au un impact psihologic asupra cuplurilor. Totodata, interventiile medicale pot accentua anxietatea, depresia si stresul. Expertii credeau, pana nu demult, ca doar jumatate dintre toate cazurile de infertilitate aveau o origine de natura fizica, iar ca restul erau de cauze inexplicabile sau ca erau rezultatul problemelor psihosomatice ale femeilor. Insa cercetarile indica faptul ca majoritatea cazurilor de infertilitate pot fi atribuite unei cauze psihologice fie in cazul barbatului, fie in cazul femeii. Studiile arata ca nu doar cauzele infertilitatii sunt coplesitoare din punct de vedere psihologic pentru un cuplu, insa ele sunt accentuate de rigorile fizice si emotionale ale tratamentului pentru infertilitate.
De exemplu, un studiu realizat pe 200 de cupluri observate in mod constant la o clinica de fertilitate a aratat ca aproximativ 50% dintre femei si 15% dintre barbati au recunoscut ca infertilitatea a fost cea mai suparatoare experienta din vietile lor. Un alt studiu, realizat pe 488 de femei americane, care au completat un chestionar psihologic standard, a concluzionat ca femeile care sufereau de infertilitate s-au simtit deprimate sau anxioase, la fel ca cele diagnosticate cu cancer, hipertensiune arteriala sau cele care erau in perioada de recuperare de dupa un infarct miocardic.
Un alt studiu a aratat ca infertilitatea da nastere unor reactii ce imbraca forme multiple: stima de sine redusa, sentimente de frica, anxietate si ingrijorare, singuratate si vina, depresie, regret, sentimentul de esec, oboseala si neputinta.
Tratamentul pentru infertilitate va depinde de multi factori, inclusiv de varsta persoanei care isi doreste sa aiba un copil, de cati ani dureaza infertilitatea, de preferintele personale si de starea generala de sanatate a persoanei sau cuplului.
In functie de cauze, infertilitatea poate include si un tratament medicamentos.
In cazul barbatilor pot fi folosite medicamente din clasa antibioticelor pentru a trata infectiile de la nivelul organelor reproducatoare. Totodata, medicamentele (impreuna cu consilierea psihologica) sunt folosite pentru a trata problemele ce tin de mentinerea erectiei si de ejaculare. Tratamentele hormonale sunt folosite in cazul in care problema este reprezentata de un nivel prea mic sau prea mare al anumitor hormoni sexuali.
Medicamentele pentru fertilitate si hormonii sunt folosite pentru a ajuta femeia infertila sa ovuleze (exista medicamente pentru stimularea ovulatiei) sau pentru a restabili echilibrul hormonal.
Medicul specialist poate recomanda cuplului sa faca sex mai des in perioada ovulatiei. Spermatozoizii pot supravietui in organismul femeii pana la 5 zile, iar ovulul poate fi fecundat chiar si la o zi dupa ovulatie.
Infertilitatea poate fi tratata si cu ajutorul anumitor proceduri chirurgicale, in functie de cauze.
La femei, se foloseste interventia chirurgicala pentru a indeparta tesutul care afecteaza fertilitatea pacientelor (cum ar fi in cazul endometriozei) sau pentru a rezolva problema trompelor uterine blocate.
In cazul in care cauza infertilitatii este varicocelul (dilatarea sau largirea venelor din scrot) sau blocajul canalului deferent (canalul care transporta sperma), medicul va recomanda interventia chirurgicala.
Infertilitatea la femei si la barbati poate fi, de asemenea, tratata cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistata (ART). Exista mai multe tipuri de tehnici de reproducere asistata:
Sperma este colectata de la barbat si apoi introdusa direct in uterul femeii, in perioada in care aceasta se afla la ovulatie (perioada ei cea mai fertila). La momentul ovulatiei, un cateter (tub) subtire este introdus prin cervix (colul uterin), pentru a introduce mostra de sperma direct in uterul pacientei. Inainte de asta, cele mai bune specimene de spermatozoizi sunt selectate. Femeii i se poate administra o doza mica de hormoni pentru stimularea ovarelor.
Spermatozoizii si ovulul sunt colectate si aduse la laborator. Spermatozoizii sunt pusi, impreuna cu ovulele nefecundate, intr-un vas special, in laborator, acolo unde urmeaza sa aiba loc fertilizarea. Ovulul fecundat (fertilizat) se dezvolta intr-o perioada de 3-5 zile, apoi embrionul este implantat in uterul femeii. Uneori, embrionul sau embrionii sunt inghetati, pentru a fi folositi pe viitor.
Spermatozoizii si ovulul sunt recoltate de la parteneri, sunt aduse intr-un laborator special si apoi sunt introduse rapid intr-o trompa uterina. In cazul GIFT (transferului intrafalopian de gameti), spermatozoizii si ovulele sunt plasate in trompa uterina. In cazul ZIFT (transferul intrafalopian de zigoti), un ovul fecundat este introdus in trompa uterina dupa 24 de ore.
Un singur spermatozoid este injectat intr-un ovul pentru a se obtine fertilizarea in timpul unei proceduri FIV (de fertilizare in vitro). Sansele fertilizarii se imbunatatesc semnificativ in cazul barbatilor care au un numar redus de spermatozoizi.
In cazul in care este necesar, spermatozoizii sau ovulele pot fi primite de la un donator. Tratamentul pentru fertilitate realizat cu ovule de la un donator este efectuat, de regula, cu ajutorul fertilizarii in vitro.
Specialistul in embriologie va face o mica gaura in membrana exterioara a embrionului. Aceasta "deschizatura" imbunatateste capacitatea embrionului de a se implanta in uter. In plus, aceasta procedura imbunatateste sansele ca embrionul sa se ataseze de peretele uterului.
Stimularea prin intermediul curentului electric sau prin intermediul vibratiilor ajuta medicii sa obtina ejacularea, aceasta fiind o metoda care ajuta barbatii care nu pot ejacula pe cale normala. Aspiratia (colectarea) spermei se poate face pe cale chirurgicala. Asta inseamna ca o cantitate de sperma este indepartata dintr-o portiune a tractului reproducator al barbatului.
Femeile care nu au uterul functional sau cele pentru care sarcina prezinta un risc mare pentru sanatate ar putea opta pentru fertilizarea in vitro folosind o mama purtatoare. In acest caz, embrionul unui cuplu este introdus in uterul unei mame purtatoare, care va duce sarcina la termen.
Unele complicatii pot sa rezulte de pe urma infertilitatii si de pe urma tratamentului acesteia. Daca nu are loc conceptia dupa mai multe luni sau ani de incercari, infertilitatea poate duce la stres si, cel mai posibil, la depresie. Lista de complicatii a tratamentului pentru infertiltiate poate include:
Cea mai intalnita complicatie a tratamentului pentru infertilitate este o sarcina multipla - de pilda, gemeni, tripleti sau mai multi bebelusi. In general, cu cat este mai mare numarul de fetusi, cu atat este mai mare riscul de travaliu prematur si de nastere prematura. Totodata, sarcina multipla implica un risc mai mare ca femeia sa aiba probleme in timpul sarcinii, cum este diabetul gestational.
Sa nu uitam ca bebelusii nascuti prematur au un risc crescut de a avea probleme de sanatate si probleme in ceea ce priveste dezvoltarea. Din aceste motive, este important sa discuti cu medicul tau curant despre cum poti preveni o sarcina multipla, inainte de a incepe tratamentul pentru infertilitate.
La fel ca in cazul oricarei proceduri invazive, exista un risc rar de sangerare sau de infectie in ceea ce priveste tehnologia de reproducere asistata.
Medicamentele pentru fertilitate folosite pentru a induce ovulatia pot cauza aparitia acestui sindrom, in care ovarele se umfla si sunt dureroase. Simptomele pot fi: o usoara durere abdominala, balonare si greata care dureaza aproximativ o saptamana sau mai mult, daca femeia ramane insarcinata.
Aceasta are loc cand ovulul fecundat (fertilizat) se implanteaza in afara uterului, de obicei in una dintre trompele uterine. Daca ovulul ramane aici, pot sa apara complicatiile, cum ar fi o ruptura in trompa uterina. Aceasta sarcina nu are nicio sansa de a fi dusa la termen. Pacienta are nevoie imediat de interventie chirurgicala si, din pacate, trompa uterina de pe acea parte va fi pierduta. Femeile care fac un tratament pentru fertilitate au un risc ceva mai mare de sarcina extrauterina.
Cand vine vorba de remediile din plante, exista numerosi aliati din natura care pot sa vina in ajutor cuplurilor infertile. In functie de cauza infertilitatii, pot fi incercate si unele remedii pe baza de plante, insa nu uita sa ceri sfatul unui medic specialist inainte de a apela la aceste remedii.
Cuplurile pot apela si la unele terapii alternative, care pot influenta in anumite cazuri fertilitatea. Cere sfatul medicului tau specialist inainte de a incerca aceste terapii.
Acupunctura poate imbunatati fertilitatea, arata cercetarile, chiar daca este o terapie greu de studiat. Exista mai multe tipuri de acupunctura pe care le poti incerca, iar fiecare tip foloseste anumite tehnici unice. Retine ca acupunctura poate fi folosita si ca tratament de sine statator, cat si in combinatie cu medicamentele pe baza de plante sau alaturi de tratamentele medicale standard.
De pilda, intr-o analiza sistematica, cercetatorii au analizat informatiile obtinute de pe urma a numeroase studii controlate. Ei au descoperit unele dovezi cum ca acupunctura imbunatateste menstruatia si ovulatia in cazul femeilor care sufereau de sindromul ovarelor polichistice cand a fost folosita doar aceasta terapie.
Au fost descoperite si mici imbunatatiri in nivelurile hormonilor cand acupunctura a fost folosita in combinatie cu medicatia. Un alt studiu, mai mic, a aratat ca acupunctura imbunatateste rata de sarcina in cazul femeilor care au facut tratamente pe baza tehnologiilor de reproducere asistata. Este nevoie, insa, de mai multe studii referitoare la relatia dintre acupunctura si infertilitate.
Yoga este un puternic aliat care poate reduce stresul. Totodata, yoga te ajuta sa lupti contra oboselii si reduce anxietatea, inlaturand astfel aceste potentiale "bariere psihologice" care iti afecteaza fertilitatea.
Obiectivul meditatiei este sa reusesti sa inchizi la nivel mental acel "buton" care creeaza un zgomot in jurul mintii tale, astfel incat sa iti poti sincroniza mintea si corpul si sa te poti concentra pe ceea ce iti doresti cu adevarat: sa ai un copil. Daca tu crezi ca mintea ta, corpul si spiritul pot lucra impreuna si pot colabora pentru a te asigura ca vei obtine ceea ce iti doresti, atunci meditatia este o optiune pentru tine. Totodata, are efecte benefice dovedinte impotriva stresului!
O terapie mai putin cunoscuta, care are o rata de succes surprinzator de mare, este tehnica sau terapia Bowen, o metoda care implica manipularea muschilor, tendoanelor si a ligamentelor pentru a declansa propriul mecanism de vindecare al corpului nostru. Pentru infertilitate, specialistii in terapie Bowen folosesc un sistem special de miscari care se adreseaza sistemului endocrin si zonei pelvine. Stresul mental si emotional pot face ca muschii sa se incordeze si sa restrictioneze circulatia normala a sangelui, drenajul limfatic si alte procese din organism, iar toate acestea pot afecta fertilitatea.
Adoptand un stil de viata mai sanatos, prin intermediul unor modificari simple, acest lucru te poate ajuta sa iti reduci riscurile de infertilitate.
Nu se poate face nimic pentru a preveni infertilitatea la femei cauzata de problemele genetice sau de boala. Chiar si asa, exista cateva lucruri pe care femeile le pot face pentru a reduce posibilitatea de infertilitate:
Incearca sa tii sub control factorii care iti pot influenta riscul de infertilitate:
Iata cateva sugestii pentru barbati, pentru a preveni problemele ce pot sa apara la nivelul fertilitatii:
Poti opta pentru o serie de masuri sau "trucuri" care iti vor stimula fertilitatea:
In cazul in care tratamentele nu au succes si nu reusiti sa aveti un copil, este bine sa va ganditi si la alternative. Este important sa determini ce alternative aveti tu si partenerul tau - adoptia, un donator de sperma, un donator de ovule, embrioni de la un donator, mama purtatoare sau chiar optiunea de a nu avea deloc copii. Este esential sa determinati ce optiuni aveti cat mai devreme posibil, in timpul evaluarii pentru infertilitate. Faptul ca stii ce optiuni ai poate reduce anxietatea din timpul tratamentelor si sentimentele de neputinta, in cazul in care conceptia unui copil nu are loc.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: