Sursele de zahar ascunse, care iti pun dieta in pericol

Chiar daca faci efortul de a renunta la borcanul cu zahar din bucatarie si il elimini aproape complet din cafea, ceai, deserturi, consumi mai mult zahar decat te astepti, din produsele cumparate din magazine.

Si problema cea mai mare este ca deseori nu vei vedea pe lista de ingrediente termenul „zahar”, ci diferite denumiri complicate de indulcitori care, indiferent de sursa din care provin, sunt tot... zaharuri. Iti oferim cateva sfaturi care te pot ajuta sa descifrezi mai usor ingredientele si sa alegi produsele potrivite, pentru ca dieta ta sau, pur si simplu, alimentatia sanatoasa sa functioneze.

Cat zahar pun producatorii in retete

Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii a evidentiat faptul ca aproximativ 68% dintre produsele comercializate in magazine contineau, intr-o forma sau alta, zahar. Aproximativ 70% dintre acestea contineau inlocuitori de zahar, cum este sucraloza.

Ce scrie pe eticheta

Asa cum spuneam si mai sus, pe unele produse vei observa ca scrie explicit „zahar”, pe altele indulcitori cu denumiri cunoscute, iar pe altele substante chimice despre care s-ar putea nici sa nu stii ca au rol de indulcire.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Este util sa stii si ca ingredientele sunt listate in ordinea cantitatii, cele de la inceputul listei fiind prezente in cantitate mai mare. Asadar, daca vezi zaharul in prima jumatate a ingredientelor de pe lista, pune produsul la loc pe raft.

Exista peste 60 de denumiri inregistrate oficial pentru zahar si inlocuitori de zahar, asa ca se poate sa fie dificil sa ii depistezi corect, mai ales daca nu au nume care iti suna cunoscut, cum este „sirop de porumb bogat in fructoza”, de exemplu. Uita-te cu atentie dupa cuvinte ca fructoza, indulcitor, zaharoza, sucroza, sorbitol, manitol, xilitol, isomalt, lactitol, malitol.

Gramajul de zaharuri

Toate produsele vor avea, undeva pe eticheta, si o listare a gramajelor pentru carbohidrati, grasimi, proteine, etc. Cauta acea lista si uita-te in dreptul zaharurilor. Cu exceptia deserturilor, niciun produs nu ar trebuie sa aiba mai mult de 15 grame de zahar per portie.

 

 

Exemple de alimente care contin cantitati surprinzatoare de zahar

 
 

Te astepti ca o prajitura sa contina mult zahar, insa probabil ca nu te astepti ca un iaurt simplu sa contina cantitati mari de zahar – iata alimente care contin zahar in cantitati neasteptat de mari:

Iaurtul – orice fel de iaurt contine o cantitate de zahar sub forma de lactoza – care este zaharul natural din lapte. Insa zaharul adaugat, precum fructoza si siropul de porumb, este cel care ridica probleme. Zaharul adaugat poate atinge echivalentul a 6 lingurite de zahar/ portie de iaurt.

Batoanele cu cereale – alegi ca gustare un baton de cereale tocmai pentru a nu iti sabota dieta, insa aceste batoane contin de multe ori la fel de mult zahar ca o briosa. Batoanele de cereale de tip granola pot contine pana la 25 g de zahar. Alege, mai degraba, o gustare naturala precum un pumn de nuci sau migdale in loc de un asemenea baton.

Sosul de spaghete cumparat – sosul de spaghete te scuteste de timpul petrecut in bucatarie, insa nu este deloc prietenos cu silueta ta. Acesta poate contine cantitati uimitoare de zahar, asa ca mai bine fa un efort si prepara-ti sosul pentru paste singur.

Laptele de soia cu vanilie – laptele de soia cu aroma de vanilie contine mult mai mult zahar decat cel simplu asa ca nu te lasa convins de aroma de vanilie atunci cand faci alegerea.

Alimentele semi-preparate – probabil ca te asteptai ca alimentele semi-preparate sa contina sodiu in cantitati mari, insa nu si zahar. Ei bine, o portie de lasagna semi-preparata poate contine pana la 40 g de zaharuri adaugate si pana la 600 mg de sodiu.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0