Vitamine hidrosolubile și vitamine liposolubile - Care sunt diferențele majore dintre ele

Nu toate vitaminele sunt la fel, așa că dacă vrei să îți fortifici organismul, este important să înțelegi diferențele dintre vitaminele solubile în apă și cele care sunt solubile în grăsimi. Există diferențe importante între aceste două categorii, mai ales când vine vorba despre absorbție și despre stocarea / păstrarea lor în organism.

Vitaminele pot fi clasificate, așadar, după solubilitatea lor, adică după substanța în care se dizolvă mai ușor - apă sau grăsimi.

Recomandările experților DOC.ro

Cele mai multe vitamine sunt hidrosolubile, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă. În contrast cu acestea, vitaminele liposolubile sunt similare cu uleiul și nu se dizolvă în apă, ci în grăsimi.

Vitaminele liposolubile

Este important să reții că vitaminele liposolubile se găsesc în abundență în alimentele bogate în grăsimi și că se absorb mult mai bine în organism (adică în fluxul sangvin) când sunt luate în timpul mesei, mai ales dacă mănânci alimente grase. Există patru tipuri de vitamine liposolubile care se găsesc în alimentația noastră, iar fiecare dintre ele îți oferă beneficii diferite:

  • Vitamina A: Este necesară pentru formarea oaselor, formarea dinților și pentru vedere. Contribuie la funcția celulară și la buna funcționare a sistemului imunitar. Surse de vitamina A: ficatul, uleiul din ficat de pește și untul.
  • Vitamina D: Ajută la dezvoltarea dinților și a oaselor, încurajând absorbția și metabolismul calciului și fosforului. Este disponibilă în două forme principale: vitamina D2 și vitamina D3. Reține că D3 se găsește în ouă și uleiul de pește și că este produsă de pielea noastră, atunci cănd suntem expuși la razele soarelui. Unii factori care pot reduce sau bloca absorbția acestuia includ: afecțiuni precum boala celiacă, pancreatita cronică, boala Crohn și fibroza chistică, dar și la persoanele supraponderale sau obeze, cu IMC (indicele de masă corporală) mai mare de 30. Toate acestea pot afecta intestinele, împiedicându-le să absoarbă vitamina D găsită în alimente.
  • Vitamina E - este un antioxidant important, care ajută în lupta contra infecției și menține eritrocitele sănătoase. Cele mai bogate surse alimentare sunt anumite uleiuri vegetale, semințele și nucile.
  • Vitamina K: Are un rol central în coagularea sângelui și ajută la menținerea oaselor sănătoase. Este împărțită în două grupuri principale: vitamina K1 și vitamina K2, însă există și cel puțin trei forme sintetice de vitamina K.

Vitaminele hidrosolubile

Sunt cele care se dizolvă în apă și care sunt rapid absorbite în țesuturile noastre, pentru ca organismul să le folosească imediat. Deoarece nu pot fi stocate sau păstrate în corp, rezervele acestor vitamine trebuie să fie "reumplute" în mod regulat, cu ajutorul alimentației. Excesul, când vine vorba despre vitaminele solubile în apă, este rapid excretat, adică eliminat prin urină și rareori se acumulează în corp ca să atingă niveluri toxice.

Vitaminele solubile în apă includ vitamina C și complexul sau grupul de vitamine B, fiecare dintre acestea având beneficii pentru sănătate.

  • Vitamina B1 (tiamina) – servește pe post de coenzimă în corpul uman. Tiamina este implicată în multe reacții chimice esențiale. De exemplu, ea ajută la transformarea nutrienților în energie. Surse: nuci, semințe, cereale (boabe) integrale, ficat și carnea de porc.
  • Vitamina B2 (riboflavina) – funcționează ca o coenzimă în diverse reacții chimice. La fel ca și tiamina, ea este implicată în conversia nutrienților în energie. Ea este necesară și pentru transformarea vitaminei B6 în forma sa activă și în transformarea triptofanului în niacină (vitamina B3).
  • Vitamina B3 (niacina) - joacă un rol esențial în funcționarea celulelor și acționează ca un antioxidant. Un rol foarte important este că ea activează un proces metabolic numit glicoliză, extragerea energiei din glucoză.
  • Vitamina B5 (acidul pantotenic) - Există multiple forme ale acidului pantotenic sau compuși care eliberează forma activă a acestei vitamine, când este digerată. Acidul pantotenic joacă un rol esențial în numeroase funcții metabolice, el este necesar pentru formarea coenzimei A, care este necesară pentru sinteza acizilor grași, aminoacizilor, hormonilor steroidieni etc.
  • Vitamina B6 (piridoxina) - este o familie de compuși înrudiți: piridoxina, piridoxamina, piridoxal fosfatul. Vitamina B6 este implicată în formarea globulelor roșii din sânge, cât și în tot ce ține de energie și de metabolismul aminoacizilor. Ea susține și formarea globulelor albe din sânge (leucocitele).
  • Vitamina B7 (biotina) - este necesară pentru funcționarea unor enzime implicate în mai multe procese metabolice fundamentale. Surse: organele de animale, peștele, carnea, gălbenușul și produsele lactate, leguminoasele, legumele frunzoase, conopida, ciupercile, nucile.
  • Vitamina B9 - este disponibilă în mai multe forme diferite, una dintre ele fiind acidul folic. Ea este esențială pentru dezvoltarea celulelor, pentru formarea ADN-ului și pentru metabolismul aminoacizilor.
  • Vitamina B12 (cobalamina) - și ea acționează precum o coenzimă. Aportul adecvat ajută la menținerea funcției cerebrale și la dezvoltarea creierului, menține funcția neurologică și producția de globule roșii sangvine.
  • Vitamina C – Susține multe funcții esențiale din corp, cum ar fi formarea colagenului, funcția imunitară, este unul dintre cei mai importanți antioxidanți. Ea nu acționează ca o coenzimă.

Diferențele dintre vitaminele hidrosolubile și cele liposolubile sunt foarte importante. Ele determină modul în care fiecare vitamină acționează în interiorul organismului. Vitaminele liposolubile se dizolvă în grăsimi. Ele sunt de regulă absorbite în chilomicroni, care circulă prin sistemul limfatic al intestinului subțire și în sistemul circulator general al corpului (prin sânge). Vitaminele solubile în grăsimi, în special A și E, sunt apoi stocate în țesuturile din corp.

Aceste vitamine, odată ce au fost depozitate sau stocate în țesuturi, tind să rămână acolo. Asta înseamnă că, dacă o persoană ia o cantitate prea mare dintr-o vitamină solubilă în grăsimi, în timp, este posibil să fie prezent un procent prea mare din acea vitamină în corp, iar aceasta este o afecțiune potențial periculoasă, numită hipervitaminoză sau toxicitatea vitaminelor (literalmente, există o cantitate prea mare din acea vitamină în corp).

Pot lua vitaminele împreună?

Există la ora actuală o serie de multivitamine care ajută la susținerea sănătății generale a organismului. Însă există și combinații de vitamine de evitat, ca de exemplu:

Vitamina C cu vitamina B-12

Vitamina C este un antioxidant esențial pentru sănătatea sistemului imunitar. Vitamina B-12 ajută la menținerea sistemului nervos și la formarea globulelor roșii. Studiile arată că administrarea acestor două suplimente în același timp poate reduce cantitatea de vitamina B-12. Deci, experții recomandă să luați aceste suplimente la cel puțin două ore distanță.

Supliment de vitamina A cu alimente bogate în vitamina A

Deoarece vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi, orice exces este stocat în organism. Deci, nu trebuie să luați vitamina A în fiecare zi. Prea multă vitamina A poate duce la oase mai slabe și la mai multe fracturi osoase pe măsură ce îmbătrânești.

De asemenea, poate fi dăunător copiilor nenăscuți. Dacă sunteți însărcinată sau luați un supliment de vitamina A, evitați să mâncați ficat sau paté de ficat. Aceste alimente sunt atât de bogate în vitamina A încât, chiar dacă nu iei un supliment de vitamina A, ar trebui să le consumi doar o dată pe săptămână pentru a evita să consumi prea mult.

Acid folic (vitamina B9) și vitamina B12

În timp ce ambele aceste vitamine B sunt importante, consumul de prea mult acid folic poate ascunde de fapt simptomele deficienței de vitamina B12. Deci, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a verifica nivelul de vitamine înainte de a adăuga aceste suplimente la regim.

Vitamina E și vitamina K

Este bine documentat că suplimentarea cu vitamina E poate duce la creșterea sângerării la unii oameni. Unii medici prescriu un supliment de vitamina K pentru a ajuta la coagularea sângelui. Administrarea în același timp a vitaminei E poate contracara efectele vitaminei K.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Biochemistry, Water Soluble Vitamins - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538510/
Vitamins - https://medlineplus.gov/ency/article/002399.htm
Fat-Soluble Vitamins: Clinical Indications and Current Challenges for Chromatographic Measurement - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810759/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0