Fitoterapia sau ce poti trata cu ajutorul plantelor

Efectele vindecătoare ale plantelor sunt folosite de mii de ani, iar recent au început să fie apreciate și recomandate inclusiv de medici. Specialiștii în fitoterapie susțin că metodele de prevenție și vindecare promovate de ei sunt 100% naturale și implicit mult mai sănătoase decât medicamentele artificiale.

Cum funcționează fitoterapia

Formele de fitoterapie prin care sunt administrate plantele sunt: infuzie, decoct, macerat, cataplasmă, tinctură, sirop, vin din plante, oțet din plante, uleiuri, inhalații, băi. Substanțele active din plante sunt extrase și administrate pacientului pe care internă sau externă, iar forma de fitoterapie se alege de către medicul specialist, în funcție de afecțiune.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

În lume există mii de plante cu efecte puternice, însă doar câteva sute dintre ele, cu cele mai mari beneficii pentru sănătate, sunt incluse în produse de fitoterapie. Există extracte pentru orice tip de afecțiune, iar unele dintre ele se combină, pentru a potența efectele. 

Administrarea și combinațiile pot fi alese doar de către medicul specialist, fiindcă deși provin din surse naturale, aceste remedii pot avea și efecte nedorite, dacă sunt administrate incorect, în doze prea mari sau în combinații greșite. În plus, este important să știi că remediile fitoterapeutice pot interfera cu medicamentele alopate și pot cauza probleme grave, iar unele dintre ele pot fi toxice sau îți pot cauza reacții alergice. Așadar, discută întotdeuna cu un medic înainte de a recurge la orice tip de tratament, chiar dacă îl urmezi doar pe perioade scurte și chiar dacă ai aflat de rezultate bune în cazul altor persoane.

Tipuri de plante și efectele asupra sănătății

  • Extracte pentru afecțiuni cardiovasculare: tei, anghinare, păducel, lilian, vâsc.
  • Extracte pentru diabet: anghinare, păpădie, rodie.
  • Extracte pentru afecțiuni ginecologice: zmeur, coada-șoricelului, sunătoare, 
  • Extracte pentru îmbunătățirea digestiei: anghinare, fenicul, usturoi, pătlagină, frasin, păpădie, urzică, ovăz.
  • Extracte pentru imunitate: acerola, usturoi, cimbrișor, echinacea, salvie, urzică, pătrunjel.
  • Extracte cu efect antibacterian: rodie, salvie, echinacea.
  • Extracte cu efect antiinflamator: cimbrișor, păpădie, salvie.
  • Extracte pentru alergii: păpădie, sunătoare, urzică.
  • Extracte pentru afecțiuni ale ficatului: anghinare, păpădie, salvie, sunătoare.
  • Extracte pentru dezechilibre emoționale: sunătoare, ginko-biloba, roiniță, păducel.
  • Extracte pentru afecțiuni ale pielii: cartof, cimbrișor.
     

Alte plante pe care le poţi folosi în tratarea diverselor afecţiuni:

•    Plante pentru migrenă: Spilcuţă (Tanacetum parthenium), captalanul sau brusturele dulce (Petasites hybridus), mentă sau izmă (Mentha x balsamea), extractul de salcie (Salix L.), ghimbirul (Zingiber officinale), ceaiul verde/cafeina, valeriana (Valeriana officinalis), seminţele de coriandru (Coriandrum sativum), uleiul de lavandă (Lavandula angustifolia), rozmarinul (Rosmarinus officinalis), hreanul (Armoracia rusticana);

•    Plante şi extracte pentru ateroscleroză: extractul de anghinare, usturoiul, niacina sau vitamina B3 (care se găseşte în ficat, carnea de pui, ton şi somon, dar şi sub formă de supliment), drojdia de orez roşu, păducel;

•    Plante, suplimente pentru poliartrita reumatoidă: uleiul de limba-mielului (Borago officinalis), ardeiul Cayenne (Capsicum spp.), gheara-pisicii sau gheara-mâţei (Uncaria tomentosa), uleiul de primulă (Onagraceae), uleiul de peşte, turmericul (Curcuma longa), ghimbirul (Zingiber officinale), extractul de ceai verde;

•    Suplimente pentru boala Crohn: Boswellia serrata, turmeric, ceaiul verde, nalbă mare (Althaea officinalis);

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    Plante pentru boala de reflux gastroesofagian: uleiul de mentă, rădăcina de ghimbir, chimenul, angelică, muşeţelul german, rostopasca, rădăcina de lemn-dulce, armuraiul, turmericul.

•    Uleiuri esenţiale pentru a trata depresia: lavandă, ghimbir sălbatic, bergamota (pergamută), uleiul de trandafir, uleiul de ylang-ylang, cel de muşeţel, de portocală dulce, de grepfrut, de iasomie, etc.

Nu uita!

Cere sfatul unui medic fitoterapeut înainte de a încerca remediile din plante, deoarece acestea pot interacţiona cu medicamentele pe care le iei.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0