Cum iti poate afecta lupusul vederea?
Cum iti poate afecta lupusul vederea?
Despre Lupus Cum iti poate afecta lupusul vederea? <p>Ce efecte are lupusul asupra ochilor?</p>
Citește mai mult
Tratament de recuperare in cadrul manifestarilor osteo-articulare in lupus
Tratament de recuperare in cadrul manifestarilor osteo-articulare in lupus
Tratament și opțiuni în lupus Tratament de recuperare in cadrul manifestarilor osteo-articulare in lupus Ce tratament pentru lupus este util in durerile de oase, muschi, articulatii?
Citește mai mult
Medicina fizica si recuperarea in Lupusul Eritematos Sistemic (LES)
Medicina fizica si recuperarea in Lupusul Eritematos Sistemic (LES)
Tratament și opțiuni în lupus Medicina fizica si recuperarea in Lupusul Eritematos Sistemic (LES) Ce terapii fizice sunt indicate in lupus eritematos sistemic?
Citește mai mult
6 lucruri complet interzise pacientilor cu lupus
6 lucruri complet interzise pacientilor cu lupus
Îngrijire și lifestyle în lupus 6 lucruri complet interzise pacientilor cu lupus Ce trebuie sa faci si ce nu daca esti bolnav de lupus?
Citește mai mult
Afectiuni frecvent asociate lupusului
Afectiuni frecvent asociate lupusului
Despre Lupus Afectiuni frecvent asociate lupusului Ce alte boli pot sa apara in acelasi timp cu lupusul?
Citește mai mult
Afectarea neurologica in lupusul eritematos sistemic
Afectarea neurologica in lupusul eritematos sistemic
Simptome și diagnostic în lupus Afectarea neurologica in lupusul eritematos sistemic Lupusul este o boala autoimuna care poate afecta orice zona din corp. 
Citește mai mult
Psihoza lupica: ce este, cum se manifesta si cum se trateaza
Psihoza lupica: ce este, cum se manifesta si cum se trateaza
Simptome și diagnostic în lupus Psihoza lupica: ce este, cum se manifesta si cum se trateaza Psihoza apare la pacientul cu lupus in doua situatii. Iata care sunt acestea!
Citește mai mult
Lupusul creste riscul de dementa
Lupusul creste riscul de dementa
Noutăți în lupus Lupusul creste riscul de dementa Ce legatura este intre lupusul eritematos sistemic si dementa?
Citește mai mult
Ce impact are lupusul asupra vietii sexuale
Ce impact are lupusul asupra vietii sexuale
Despre Lupus Ce impact are lupusul asupra vietii sexuale Ce legatura este intre lupusul eritematos sistemic si problemele de viata sexuala?
Citește mai mult
Remisiunea in lupus – cum se poate mentine
Remisiunea in lupus – cum se poate mentine
Îngrijire și lifestyle în lupus Remisiunea in lupus – cum se poate mentine La unii pacienti, lupusul eritematos sistemic are un episod de activitate a...
Citește mai mult
7 mituri despre lupus, DEMONTATE
7 mituri despre lupus, DEMONTATE
Despre Lupus 7 mituri despre lupus, DEMONTATE Lupus este o boala autoimuna care se poate manifesta printr-o serie de simptome.  
Citește mai mult
Lupusul eritematos sistemic și autoanticorpii cu rol în diagnosticarea și urmărirea activității bolii
Lupusul eritematos sistemic și autoanticorpii cu rol în diagnosticarea și urmărirea activității bolii
Simptome și diagnostic în lupus Lupusul eritematos sistemic și autoanticorpii cu rol în diagnosticarea și urmărirea activității bolii Cum se pune diagnosticul de lupus eritematos sistemic?
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Lupus: Cauze, Simptome si Tratament

Autor: Dr. Camelia Lungu, Medic Specialist Reumatolog, Expert DOC

Despre lupus

Lupusul, cunoscut si sub denumirea de “boala cu o mie de fete”, poate imita o serie de alte afectiuni, de aceea este o provocare pentru medici sa diagnosticheze aceasta afectiune autoimuna. Boala lupus poate afecta atat pielea, cat si articulatiile, celulele din sange, creierul si chiar si rinichii sau alte organe.

Ce este lupusul

Lupusul este o afectiune cronica autoimuna care presupune hiperactivitatea sistemului imunitar, care incepe sa atace tesuturile sanatoase ale organismului. Rezultatele acestui atac implica simptome precum inflamatie la nivelul articulatiilor, probleme renale, probleme la nivelul pielii, inimii si chiar si plamanilor. Aceasta afectiune are faze acute, pasive sau de remisie.

Cauzele si factorii de risc ai lupusului

Cauza exacta a acestei afectiuni nu se cunoaste, insa exista o serie de factori care sunt asociati cu declansarea sa.

Cauze hormonale

Oamenii de stiinta suspecteaza o legatura intre estrogen si declansarea lupusului. Femeile sunt mai predispuse lupusului, comparativ cu barbatii, iar simptomele acestei afectiuni sunt mai severe in timpul menstruatiei, de aceea specialistii banuiesc ca exista o legatura intre activitatea hormonala a organismului si lupus. Este necesara mai multa cercetare pe acest subiect pentru ca legatura sa fie confirmata.

Cauze genetice

Boala lupus nu este asociata cu o anumita gena, insa pacientii cu lupus au adesea rude apropiate care sufera de o alta afectiune de natura autoimuna.

Cauze de mediu

Printre factorii de mediu care sunt suspectati ca au o implicatie in declansarea lupusului sunt urmatorii:

  • Razele ultraviolete
  • Anumite medicamente (cum ar fi hidralazina si procainamida, care sunt utilizate pentru tratarea afectiunilor cardiace, precum si izoniazida, care este utilizata pentru tratarea tuberculozei)
  • Unele virusuri
  • Stresul fizic si emotional
  • Traumele

Tipuri de lupus

Lupusul poate fi clasificat in functie de tipul sau astfel: lupus eritematos sistemic, lupus eritematos cutanat, lupus eritematos indus de medicamente si lupus neonatal. Dintre toate, lupusul eritematos sistematic este cel mai comun, dar si cu manifestarile cele mai agresive.

stop artroza

Lupus eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic reprezinta cea mai intalnita forma a acestei afectiuni. Acesta poate fi moderat sau sever.

Cele mai grave complicatii ce pot aparea din cauza lupusului eritematos sistemic sunt:

  • Inflamarea rinichilor (nefrita lupica) – poate fi nevoie chiar de transplant de rinichi
  • Inflamarea sistemului nervos si a creierului – apar simptome precum confuzie, tulburari de memorie, dureri de cap sau chiar accident vascular cerebral
  • Inflamarea vaselor de sange de la nivelul creierului – poate sa apara febra mare, dar pot aparea si modificari comportamentale
  • Ingrosarea arterelor – poate declansa un infarct

Lupus eritematos cutanat

Lupusul eritematos cutanat are impact numai asupra pielii. Cu toate ca lupusul poate cauza aparitia mai multor leziuni la nivel cutanat, cele mai comune sunt cele in relief, cu aspect solzos, care nu sunt insotite de prurit. Si eruptia de tip fluture este adesea cauzata de lupus. Aceasta eruptie se extinde peste nas, de-a lungul obrajilor. Un procent de 10% dintre cei afectati de lupusul eritematos cutanat va dezvolta lupus eritematos sistemic.

Lupus eritematos indus de medicamente

Lupusul eritematos indus de medicamente este o afectiune ce imita lupusul eritematos, insa in genral nu afecteaza organele importante. De cele mai multe ori, simptomele acestei afectiuni dispar complet in 6 luni de la incetarea tratamentului.

Medicamentele care pot declansa aceasta afectiune sunt:

  • Hidralzinele – folosite ca tratament in hipertensiune
  • Procainamidele – folosite pentru tratarea batailor neregulate ale inimii
  • Isoniazida – folosita pentru tratarea tuberculozei

Lupus neonatal

Lupusul neonatal nu este lupus propiu-zis. Este o afectiune rara care apare la nou nascutii ai caror mame au lupus asa ca au preluat, pe perioada sarcinii, anticorpii pentru aceasta afectiune de la mama. La nastere, nou nascutul poate avea iritatii la nivel cutanat, afectiuni hepatice sau un nivel scazut de celule albe, insa aceste simptome dispar complet in cateva luni.

Exista si cazuri foarte rare in care copilul cu lupus neonatal poate avea malformatii serioase la nivelul inimii. Testele disponibile in zilele noastre permit medicilor sa identifice mamele cu risc crescut si sa trateze fatul inainte de nastere, ori imediat dupa ce vine pe lume.

Diagnosticarea lupusului

Diagnosticarea lupusului este dificila intrucat simptomele difera de la o persoana la alta. Semnele si simptomele lupusului se pot schimba in timp sau se pot suprapune unor manifestari ale altei afectiuni asociate. Nu exista un singur test care sa identifice lupusul, ci e nevoie de mai multe analize pentru stabilirea diagnosticului.

Teste de sange

Testele de sange masoara numarul de celule rolsii si albe, precum si cantitatea de hemoglobina din celulele rosii. Rezultatul analizelor de sange poate trada o anemie, care adesea apare in caz de lupus.

Testele de sange pot, de asemenea, sa furnizeze informatii cu privire la functionarea rinichilor si ficatului, dar si cu privire la viteza de sedimentare a hematiilor.

Si testul ANA (n.r. test anticorpi nucleari) este folosit pentru diagnosticarea afectiunilor autoimune, in special a lupusului eritematos sistemic.

Teste imagistice

Testele imagistice pot fi folosite daca medicul suspecteaza faptul ca lupusul afecteaza plamanii sau inima pacientului. Radiografiile si ecocardiograma sunt folosite pentru depistarea problemelor de acest fel.

Biopsii

Lupusul poate ataca rinichii si, intr-o asemenea situatie, poate fi nevoie de o biopsie la nivelul rinichilor pentru stabilirea celui mai eficient tratament. Si biopsia pielii poate fi folosita de medici pentru confirmarea diagnosticului de lupus eritematos cutanat.

Simptomele lupusului

Nu exista doua cazuri identice de lupus. Aceasta afectiune autoimuna ataca in mod diferit fiecare pacient in parte. Simptomele pot aparea subit si pot evolua treptat, insa totodata pot avea si o evolutie extrem de rapida. Majoritatea pacientilor cu lupus dezvolta simptome moderate care se manifesta episodic, pentru ca apoi sa se amelioreze sau sa dispara complet pentru o perioada determinata.

Simptomele de lupus pot aparea in copilarie, uneori chiar dupa nastere, dar in unele cazuri pot aparea multi ani mai tarziu, cu ocazia unei infectii, utilizarea de anumite medicamente sau chiar din cauza supraexpunerii la soare, de exemplu.

Cele mai comune simptome ale lupusului sunt:

  • Oboseala
  • Febra
  • Dureri articulare, rigiditate a articulatiilor
  • Iritatie sub forma de fluture la nivelul fetei sau in alta zona a corpului
  • Leziuni cutanate care sa agraveaza odata cu expunerea la soare (fotosensibilitate)
  • Probleme de respiratie
  • Uscaciunea oculara, pierderea parului
  • Durere in piept
  • Dureri de cap, confuzie si tulburari de memorie

Cum se trateaza lupusul

Lupusul nu se vindeca, insa pacientul poate raspunde foarte bine la tratament. Acesta variaza in functie de simptomele prezentate de pacient si prin urmare, pacientii sunt sfatuiti sa consulte medicul specialist, in functie de tipul de simptom si organul afectat. Medicul poate schimba tratamentul in functie de evolutia bolii ori poate modifica dozele administrate.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos pentru lupus se bazeaza adesea pe urmatoarele medicamente:

Antiinflamatoare nesteroidiene – ibuprofenul si alte medicamente antiinflamatoare sunt folosite pentru ameliorarea durerilor, a inflamatiei si a febrei asociate cu lupusul.

Antimalarice – medicamentele folosite pentru tratarea malariei au un impact direct asupra sistemului imunitar si sunt adesea folosite pentru tratarea lupusului.

Corticosteroidele – medicamentele din aceasta categorie reduc inflamatia cauzata de lupus.

Imunosupresoarele – medicamentele din aceasta categorie suprima activitatea sistemului imunitar si sunt folosite in cazurile grave de lupus.

Toate medicamentele folosite in tratarea lupusului au efecte secundare serioase asa ca trebuie luate numai la recomandarea medicului. Unele medicamente pot avea efecte secundare care afecteaza ochii, provocand durere, roseata si inflamatie, situatie in care medicul poate evalua daca exista posibilitatea de a schimba medicatia cu alte terapii similare, insa fara aceste efecte secundare.

Terapiile biologice - substanta activa belimumab-posibil administrata ca terapie asociata la pacientii adulti LES activ, cu autoanticorpi pozitivi anti-ADNdc pozitiv si complement seric scazut , care nu raspund la terapia standard. Se considera ca terapiile biologice pot obtine chiar  vindecarea sau un control mai bun al prognosticului si evolutiei lupusului, printr- o abordare terapeutica tintita, avand in vedere ca lupusul, la ora actuala nu se vindeca. Noile terapii se adreseaza neutralizarii prin anticorpi specifici ai interferonului alfa (IFNa), o proteina importanta in functionarea sistemului imunitar,a carei productie se exacerbeaza in cazul lupusului.

Tratamente alternative si remedii naturiste

Exista o serie de tratamente alternative si remedii naturiste folosite pentru ameliorarea simptomelor lupusului. Este important ca pacientul sa discute despre tratamentele alternative pe care doreste sa le foloseasca.

Suplimentele pe baza de ulei de peste contin acid gras Omega-3, care este benefic pentru pacientii care sufera de lupus. Inca se fac studii pe aceasta tema.

Acupunctura este, de asemenea, folosita pentru ameliorarea durerilor cauzate de lupus.

Dehidroepiandrosteron (DHEA) este un supliment hormonal folosit, in general peste Ocean, pentru combaterea oboselii si durerilor musculare cauzate de lupus.

Consumul de peste gras precum somonul, sardinele sau tonul, este de asemenea recomandat in tratarea lupusului pentru cantiatea mare de acizi grasi Omega-3 pe care o contine.

Tratamente experimentale

Inainte de ca un tratament sa apara pe piata si sa poata fi folosit pentru tratarea lupusului, acesta trebuie sa treaca printr-o serie de studii clinice, pentru a isi dovedi eficienta, dar si pentru a fi testate reactiile adverse. Un studiu clinic se desfasoara in mai multe etape si poate sa dureze chiar si 15 ani. Exista mai multe tratemente pentru bolile autoimune precum lupusul, care se afla in perioada de testare.

Schimbari in stilul de viata pentru bolnavii de lupus

Stilul de viata are un impact major asupra lupusului. Alegerile pe care le faci la capitolul stil de viata pot fie amana, fie declansa un episod simptomatic. Totodata, unele obiceiuri te pot ajuta sa manageriezi mai bine simptomele acestei afectiuni.

Managementul stresului

Stresul poate fi un factor declansator pentru episoadele acute de lupus. Incearca sa eviti expunerea la stres schimbandu-ti abordarea si folosind totodata tehnici de relaxare precum masajul, yoga, exercitiile de respiratie sau meditatia.

Managementul efortului fizic

Sportul poate contribui la starea de bine a pacientului diagnosticat cu lupus. Practicand cu regularitate exercitii fizice, mentii sanatatea oaselor si totodata reduci riscul de infarct.

Limitarea expunerii la soare

Radiatiile ultraviolete pot declansa simptomele lupusului asa ca e ideal sa te protejezi de acestea. Poarta haine si accesorii care sa iti protejeze pielea atunci cand te expui la soare si nu uita sa folosesti lotiune de plaja cu factor SPF. Evita intervalul orar 10-16 mai ales pe timpul verii intrucat atunci intensitatea radiatiilor atinge cote maxime.

Vaccinuri pentru prevenirea altor afectiuni

Este bine sa iti faci vaccinuri pentru a preveni alte afectiuni asociate ce ti-ar putea declansa sau agrava simptomele cauzate de lupus. Medicul specialist este cel mai in masura sa iti faca recomandari din acest punct de vedere.

Protejarea impotriva infectiilor

Pacientii care sufera de lupus prezinta risc ridicat de infectie, de aceea este bine ca acestia sa fie vigilenti si sa se protejeze, in masura in care acest lucru este posibil. Lupusul afecteaza sistemul imunitar, ceea ce inseamna ca poate limita actiunea acestuia in ceea ce priveste combaterea infectiilor, iar tratamentul administrat pentru lupus suprima activitatea sistemului imunitar – asadar, pacientul cu lupus este mai expus infectiilor decat pacientul care nu sufera de aceasta afectiune.

Infectiile sistemului respirator, ale pielii si infectiile urinare sunt cele care apar cel mai des la persoanele cu lupus. Si riscul de candida este ridicat in caz de lupus.

Pentru prevenirea acestor infectii, trebuie limitat contactul cu persoanele care sufera de viroze respiratorii si trebuie rspectate normele de igiena.

Schimbari in dieta unui bolnav de lupus

Dieta unui pacient bolnav de lupus trebuie sa fie una sanatoasa, alcatuita din carbohidrati sanatosi, proteine si grasimi sanatoase. Intrucat pacientii care sufera de aceasta afectiune sunt predispusi ingrasarii sau scaderii in greutate, afectiunilor renale, hipertensiunii si aterosclerozei, este posibil ca acestia sa primeasca recomandari alimentare precise de la medicul specialist.

O dieta antiinflamatoare este ideala pentru cei care sufera de aceasta afectiune autoimuna. O asemenea dieta este bazata pe alimente organice, neprocesate, legume si fructe crude, peste gras, bogat in Omega-3, dar si in alimente bogate in antioxidanti.

Abordarea lupusului de catre pacient si familie

In prima faza, pacientul se poate simti coplesit de diagnosticul primit, precum si de simptomele acestei afectuni. De aceea, riscul de depresie sau anxietate este mare in randul pacientilor care sufera de lupus. Un medic psiholog sau un terapeut poate ajuta pacientul sa isi accepte boala si sa invete sa traiasca cu ea astfel incat calitatea vietii sa fie cat mai putin afectata.

Informarea, importanta in intelegerea si abordarea corecta a bolii

In prima faza, este important ca pacientul sa afle cat mai multe informatii despre aceasta afectiune. Acesta isi poate face o lista de intrebari, pe care le poate pune medicului cu ocazia urmatorului consult de specialitate. Cu cat stii mai multe despre boala pe care o ai, cu atat mai usor vei intelege ce e de facut.

Suportul familiei si prietenilor, esentiale pentru un bolnav de lupus

Sprijinul oamenilor dragi este, de asemenea, extrem de important pentru un pacinet care a primit diagnosticul acesta. Discuta cu prietenii si familia despre boala pe care o ai si invata-i cum sa te ajute in momentele cheie. Intrucat lupusul este o boala “ascunsa”, simptomele acestei afectiuni nu pot fi vazute pe chipul tau, de aceea e esential sa le comunici celor din jur daca te simti rau sau ai o zi proasta. Astfel, acestia te vor intelege mai bine si te pot ajuta.

Contactarea comunitatilor de persoane afectate de lupus

Intrand in contact cu alte persoane afectate de aceasta afectiune te vei simti inteles si iti va fi mai usor sa faci fata situatiei. Ia legatura cu asociatii sau comunitati ale pacientilor bolnavi de lupus pentru a discuta cu persoane care au aceleasi suferinte ca si tine. Impreuna, veti reusi sa luptati cu aceasta boala mai eficient.

 

 

Sursa foto: Shutterstock