Bolile inflamatorii intestinale: cauze, simptome, tratament

Bolile inflamatorii intestinale – informatii generale

- Ce sunt bolile inflamatorii intestinale

- Cauzele si factorii de risc ai bolilor inflamatorii intestinale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Simptomele bolilor inflamatorii intestinale

- Tipuri de boli inflamatorii intestinale

     - Boala Crohn

     - Colita ulcerohemoragica

     -  Alte boli inflamatorii intestinale

- Complicatii ale bolilor inflamatorii intestinale

- Metode de diagnostic pentru bolile inflamatorii intestinale

Cum se trateaza bolile inflamatorii intestinale

- Tratament medicamentos

- Tratament naturist

- Tratament chirurgical

- Terapii de ultima generatie in tratarea bolilor inflamatorii intestinale

Cum influenteaza bolile inflamatorii intestinale viata

- Prevenirea crizelor recurente ale bolilor inflamatorii intestinale

- Sprijin psihoterapeutic de specialitate

- Suportul familiei si al prietenilor

Bolile inflamatorii intestinale – informatii generale

Tractul digestiv este alcatuit din cavitatea bucala, esofag, stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Acesta este responsabil pentru digestie, extragerea nutrientilor si eliminarea rezidurilor sub forma de materii fecale. Inflamatia la nivelul tractului digestiv afecteaza intreg procesul de digestie. Bolie inflamatorii intestinale pot fi dureroase si pot afecta serios calitatea vietii pacientului afectat de acestea.

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale constituie un grup de afectiuni intestinale care cauzeaza inflamatie indelungata la nivelul tractului digestiv. Cauza acestora nu este cunoscuta, iar tratamentul nu poate vindeca aceste boli, ci le poate ameliora simptomatologia. Aceste boli sunt de natura autoimuna.

Cauzele si factorii de risc ai bolilor inflamatorii intestinale

Nu se cunosc cauzele exacte ale declansarii bolilor inflamatorii intestinale. Mostenirea genetica si problemele la nivelul sistemului imunitar sunt insa asociate cu declansarea acestor afectiuni. Daca ai o ruda de gradul 1 care sufera de o asemenea afectiune, si sansele tale de a dezvolta o boala inflamatorie intestinala sunt mai mari. In mod normal, sistemul imunitar are rolul de a proteja organismul de agenti externi. De regula, atunci cand sistemul imunitar identifica o bacterie sau un agent daunator, cauzeaza inflamatie cu scopul de a inlatura agentul patogen. Dupa ce organismul remediaza problema si infectia trece, inflamatia dispare. Insa in cazul persoanelor care sufera de boli inflamatorii intestinale, sistemul imunitar declanseaza procesul inflamator fara motiv, incepand apoi sa atace celulele sanatoase ale organismului. Astfel, apare raspunsul autoimun. Inflamatia poate continua fara motiv timp de luni sau chiar ani intregi.

Simptomele bolilor inflamatorii intestinale

Simptomele bolilor inflamatorii intestinale difera in functie de localizarea si severitatea inflamatiei.

Cele mai comune simptome sunt:

• Diareea – apare atunci cand zona inflamata a intestinelor nu poate sa reabsoarba apa

• Ulcere care pot sangera – astfel, apare sangele in scaun

• Dureri abdominale, crampe, balonare – cauzate de obstructia intestinala

• Scadere in greutate si anemie – care pot incetini dezvoltarea copiilor aflati in perioada de crestere

Bolile inflamatorii intestinale pot cauza si simptome extraintestinale precum:

• Inflamatie la nivelul ochilor

• Afectiuni cutanate

• Artrita

Tipuri de boli inflamatorii intestinale

Exista mai multe tipuri de boli inflamatorii intestinale, insa cele mai comune sunt boala Crohn si colita ulcerativa.

Boala Crohn

Boala Crohn este o boala inflamatorie intestinala care poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, incepand cu cavitatea bucala si pana la anus. Semnele si simptomele acesteia sunt durerea abdominala, diareea, febra si scaderea in greutate. Chiar daca nu exista tratament care sa vindece boala Crohn, unele tratamente pot reduce simptomele si pot prelungi perioadele de remisiune a bolii.

Colita ulcerohemoragica

Colita ulcerohemoragica, cunoscuta si sub denumirea de colita ulcerativa, este o afectiune a intestinului gros si a rectului. Aceasta cauzeaza iritatie si inflamatie la nivelul colonului, provocand totodata si ulcere la nivelul mucoasei intestinale. Nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune, insa sunt metode de tratament care pot ameliora simptomele.

Alte boli inflamatorii intestinale

Exista si alte boli intestinale in afara de boala Crohn si colita ulcerativa, insa acestea sunt mult mai rar intalnite. Printre acestea se numara: colita de diversiune, boala Behcet, colita indeterminata si colita microscopica.

Complicatii ale bolilor inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale pot avea o serie de complicatii, unele intestinale, altele extraintestinale.

Complicatii intestinale

Printre complicatiile intestinale ce pot aparea din cauza bolilor inflamatorii intestinale se numara:

• Cancerul de colon – bolile inflamatorii intestinale cresc riscul de cancer de colon. Dupa varsta de 50 de ani, screeningul pentru cancerul de colon este obligatoriu, din 10 in 10 ani, la persoanele care sufera de asemenea afectiuni.

• Ocluzia intestinala – boala Crohn poate cauza, in timp, ocluzie intestinala, ce poate implica necesitatea unei interventii chirurgicale.

• Ulcerele – inflamatia cronica poate cauza rani deschise, adica ulcere, la nivelul tractului digestiv. Atat boala Crohn, cat si colita ulcerativa, poate determina aparitia ulcerelor.

• Fistule intestinale – uneori, ulcerele se pot extinde creand o fistula, adica o deschizatura anormala care creeaza legaturi cu alte organe. In general, fistulele apar in zona anala.

• Fisuri anale – boala Crohn poate cauza si fisuri anale, asociate cu defecarea dureroasa.

• Megacolonul toxic – colita ulcerativa poate determina inflamarea si dilatarea rapida a colonului. Aceasta afectiune poate pune in pericol viata pacientului.

• Perforatia intestinala – megacolonul toxic poate avea ca urmare perforarea colonului.

Complicatii extraintestinale

Bolile inflamatorii intestinale pot avea si complicatii extraintestinale precum urmatoarele:

• Deshidratarea severa – diareea frecventa poate cauza deshidratare.

• Malnutritia – diareea, durerile abdominale si crampele puternice pot face pacientul sa nu manance asa cum trebuie. Chiar si atunci cand se hraneste, pacientul poate dezvolta anemie din cauza ca intestinul nu absoarbe nutrientii din mancare.

• Inflamatie la nivelul ochilor, pielii si articulatiilor – in timpul unui puseu de activitate a bolii inflamatorii intestinale pacientul poate avea de-a face cu simptome precum inflamarea oculara, articulara sau a pielii.

• Cheaguri de sange – bolile inflamatorii intestinale cresc riscul de formare a unor cheaguri de sange pe artere.

• Colangita sclerozanta primitiva – consta in inflamarea ductelor biliare si a ficatului.

 

 

Metode de diagnostic pentru bolile inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale nu sunt usor de diagnosticat. Medicul va ajunge la acest diagnostic abia dupa ce a eliminat alte posibile cauze ale simptomelor resimtite de pacient. Pentru confirmarea diagnosticului de boala inflamatorie intestinala, acesta va folosi o serie de teste si analize.

Analize de sange

Analizele de sange vor verifica daca pacientul sufera de anemie, dar totodata si daca in organismul pacientului exista o infectie virala sau bacteriana.

Examen coproparazitologic

Examenul coproparazitologic va ajuta medicul sa verifice daca exista urme de sange in materiile fecale.

Radiografia cu bariu

Substanta pe baza de bariu se consuma inainte de expunerea la razele X, astfel incat sa evidentieze ulcerele. Radiografia cu bariu este utilizata in diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale destul de rar, endoscopia si colonoscopia inlocuind in zilele noastre, treptat, aceasta metoda de diagnostic. Cu toate ca radiografia cu bariu este o analiza mult mai ieftina decat endoscopia si colonoscopia, aceasta nu ofera la fel de multe informatii ca acestea din urma.

Colonoscopia

Colonoscopia permite medicului sa vada intreg interiorul colonului, prin introducerea unui colonoscop (n.r. dispozitiv subtire, flexibil, cu o lanterna si o camera video atasata) prin anus, care apoi este impins de-a lungul intregului colon. In timpul acestei proceduri, medicul poate recolta probe de tesut pentru realizarea unei biopsii.

Sigmoidoscopia

Sigmoidoscopia este similara colonoscopiei, insa presupune examinarea partii finale a colonului – colonul sigmoid. Atunci cand colonul este prea inflamat, medicul poate realiza acest test in locul unei colonoscopii.

Endoscopia digestiva superioara

Endoscopia digestiva superioara presupune examinarea esofagului, a stomacului si a duodenului cu ajutorul unui endoscop. Aceasta este rareori recomandata in caz de boala Crohn insa poate fi recomandata in caz de greata si varsaturi persistente, acompaniate de durerile abdominale superioare.

Cum se trateaza bolile inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale nu pot fi vindecate, insa tratamentul poate reduce inflamatia, ameliorand astfel simptomele resimtite de pacient. Tratamentul poate, totodata, si sa prelungeasca perioadele de remisiune a bolii.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos administrat pacientilor cu boli inflamatorii intestinale are rolul de a reduce inflamatia, de a incetini activitatea sistemului imunitar, precum si de a vindeca infectii atunci cand acestea apar.

Medicamente administrate in bolile inflamatorii intestinale

Iata ce categorii de medicamente se folosesc in tratarea bolilor inflamatorii intestinale:

• Medicamentele antiinflamatoare – acestea includ corticosteroide si aminosalicilati. Medicul stabileste ce antiinflamator este mai potrivit, in functie de portiunea din colon afectata.

• Medicamentele imunosupresoare – acestea suprima raspunsul autoimun care este responsabil pentru inflamarea tractului digestiv.

• Medicamentele antibiotice – antibioticele sunt folosite in combinatie cu alte medicamente, atunci cand apare o infectie la nivelul tractului digestiv.

• Medicamentele antidiareice – acestea sunt folosite pentru a ameliora diareea cauzata de boala inflamatorie intestinala.

• Medicamentele calmante – pentru tratarea crampelor abdominale, medicul poate recomanda medicamente cu efect calmant.

• Suplimentele pe baza de fier – in caz de hemoragii intestinale poate aparea anemia, de aceea suplimentele pe baza de fier pot fi necesare.

• Suplimentele pe baza de vitamina D si calciu – boala Crohn, precum si steroizii folositi in tratarea acesteia, poate creste riscul de osteoporoza. Asadar, e posibil ca pacientul sa aiba nevoie de suplimente de vitamina D si calciu.

Medicamente interzise in bolile inflamatorii intestinale

Unele medicamente pot agrava simptomatologia bolilor inflamatorii intestinale. Antiinflamatoarele nesteroidiene agraveaza simptomele acestor boli.

Efectele adverse ale medicatiei pentru bolile inflamatorii intestinale

Medicamentele folosite pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale pot avea o serie de efecte adverse, incepand de la cresterea aciditatii la stomac si pana la iritatii cutanate sau infectii in organism (valabil in cazul imunosupresoarelor).

Tratament naturist

Exista o serie de remedii naturiste eficiente in tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Printre acestea se numara:

• Probioticele – alimentele bogate in probiotice pot combate simptomele bolilor inflamatorii intestinale, de aceea e recomandat consumul de chefir, varza murata sau iaurt.

• Uleiul de peste – proprietatile antiinflamatoare ale acestui ulei pot combate inflamatia intestinala specifice acestor boli.

• Aloe vera – aloe vera are efecte antiinflamatoare pentru pacientii care sufera de colita ulcerativa, insa totodata poate cauza diaree.

• Turmericul – curcuma, substanta care se regaseste in turmeric, poate combate inflamatia specifica bolilor aflate sub aceasta umbrela.

• Acupunctura – aceasta tehnica din medicina chinezeasca poate contribui la ameliorarea simptomelor specifice bolilor inflamatorii intestinale.

Dieta astronautilor

Alimentele consumate de astronauti in spatiu pot ameliora bolile inflamatorii intestinale. Aceste alimente contin aminoacizi tratati astfel incat sa fie mai usor de digerat. Studiile facute pana acum pe aceasta tema au confirmat faptul ca o asemenea dieta ofera beneficii pe termen scurt. Efectele pe termen lung trebuie sa fie studiate.

Suplimente alimentare

Suplimentele alimentare sunt necesare, adesea, in caz de boala inflamatorie intestinala. Suplimentele pe baza de fier, vitamina D, calciu, ulei de peste sau zinc sunt adesea recomandate de medic in asemenea situatii.

Tratament chirurgical

In cazul in care tratamentul medicamentos si modificarile facute la nivelul stil de viata nu amelioreaza simptomele resimtite de pacient, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Colita ulcerativa poate fi tratata prin tratament chirugical, insa acest tratament presupune indepartarea intregului colon – proctocolectomie.

Peste jumatate dintre pacientii care sufera de boala Crohn necesita, la un moment dat, o interventie chirurgicala. Din pacate, aceasta nu va vindeca boala Crohn. Prin tratamentul chirurgical, se indeparteaza portiunea bolnava a tractului digestiv sau se inchid fistule. Efectele benefice dupa o asemenea interventie sunt temporare, leziunile reaparand de cele mai multe ori in zona respectiva.

Terapii de ultima generatie in tratarea bolilor inflamatorii intestinale

Oamenii de stiinta incearca sa gaseasca terapii mai eficiente in tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Tratamentul biologic este un tratament modern, folosit si in tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Cu toate ca este mult mai scump decat tratamentul conventional, tratamentul cu agenti biologici este mai eficient. Scopul terapiei biologice este acela de a induce faza de remisiune a bolii, precum si de a o mentine.

Cum influenteaza bolile inflamatorii intestinale viata

Bolile inflamatorii intestinale afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii pacientului. Acesta poate fi nevoit sa isi adapteze intreaga viata in functie de manifestarile bolii de care sufera.

Prevenirea crizelor recurente ale bolilor inflamatorii intestinale

Exista anumiti factori declansatori ai simptomelor, care pot fi evitati pentru prevenirea crizelor recurente ale bolilor inflamatorii intestinale. Printr-o serie de moficiari la nivelul stilului de viata putem ameliora simptomele unor boli precum boala Crohn sau colita ulcerativa.

Dieta alimentara echilibrata

Unele alimente pe care le consumam pot declansa sau agrava simptomele specifice bolilor inflamatorii intestinale. Asadar, e bine sa evitam alimentele care irita tractul digestiv si care pot agrava simptomele. Iata cateva recomandari de pret de la medici:

• Limiteaza consumul de produse lactate – diareea, durerile abdominale si flatulenta pot fi cauzate de o intoleranta la lactoza. De aceea este bine sa limitam consumul de produse lactate daca observam ca acestea agraveaza simptomele intestinale.

• Adopta o dieta saraca in grasimi – pacientii care sufera de boala Crohn nu pot digera asa cum trebuie alimentele bogatein grasimi. Asadar, apare diareea. Pentru a evita acest lucru, adopta o dieta saraca in grasimi. Evita deci alimentele prajite, untul, margarina si sosurile cremoase.

• Consuma fibre cu masura – alimentele bogate in fibre precum fructele si legumele crude ori cerealele integrale pot contribui la agravarea simptomelor pacientilor care sufera de boala inflamatorie intestinala. Incearca sa procesezi termic fructele si legumele inainte de a le consuma.

• Evita alimentele picante, cofeina si alcoolul, care agraveaza simptomele resimtite.

Este recomandat sa se consume cantitati mici de alimente, chiar daca asta inseamna ca pacientul trebuie sa manance mai des. Hidratarea este foarte importanta, asa ca nu trebuie neglijat consumul de apa. Se recomanda evitarea bauturilor carbogazoase si a celor pe baza de cofeina sau alcool, care favorizeaza diareea.

Miscarea fizica si bolile inflamatorii infectioase

Sportul este recomandat pentru pacientii cu boli inflamatorii intestinale intrucat favorizeaza tranzitul intestinal normal. De asemenea, exercitiile fizice pot reduce stresul si pot combate totodata depresia. Pacientul care sufera de asemenea afectiuni ar trebui sa faca sport de intensitate moderata. Exercitiile de relaxare si de respiratie sunt de asemenea recomandate acestuia, de aceea yoga sau tai chi sunt activitati recomandate.

Renuntarea la fumat

Fumatul creste riscul de aparitie a bolii Crohn, iar daca aceasta boala exista deja, fumatul o poate agrava. Pacientii cu boala Crohn care sunt fumatori sunt mai predispusi puseelor de activitate a bolii mai dese. Mai mult decat atat, acestia au nevoie de interventii chirurgicale mai dese.

Reducerea consumului de alcool si cofeina

Alcoolul si cofeina irita tractul digestiv si totodata favorizeaza diareea. De aceea, este important ca pacientul care a primit diagnosticul de boala inflamatorie intestinala sa reduca consumul de alcool si cofeina.

Terapii antistres

Stresul este asociat cu episoadele de activitate a bolii, de aceea terapiile antistres sunt recomandate pacientilor care sufera de asemenea afectiuni. Sportul, dar si terapiile antistres pot fi de ajutor pacientilor care sufera de asemenea afectiuni.

Sprijin psihoterapeutic de specialitate

Nu este usor sa accepti diagnosticul de boala inflamatorie intestinala si sa faci fata simptomelor resimtite, De accea, depresia si anxietatea apar adesea ca urmare a unei asemenea afectiuni. Sprijinul psihoterapeutic poate insa sa ajute pacientul sa isi accepte diagnosticul si sa isi adapteze viata in functie de simptomele cu care are de-a face. Terapia cognitiv comportamentala poate fi de mare ajutor pacientului, de aceea este recomandat ca acesta sa apeleze la ajutorul unui psiholog. Si grupurile de sprijin, alcatuite din mai multi pacienti care sufera de boli inflamatorii intestinale, pot fi de ajutor celor care primesc acest diagnostic.

Suportul familiei si al prietenilor

Suportul familiei si al prietenilor este foarte important pentru pacientii care sufera de boli inflamatorii intestinale. Acesti pacienti sunt predispusi depresiei, iar sprijinul celor dragi ii pot ajuta sa faca fata situatiei in care se afla.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0