

Deficiența de biotină (vitamina H sau vitamina B7): tot ce trebuie să știi
Deficiența de biotină (vitamina H sau vitamina B7): tot ce trebuie să știi
Deficiența de biotină (vitamina H sau vitamina B7): tot ce trebuie să știi
Când biotina lipsește din organism, poate cauza o serie de probleme, unele chiar foarte grave.
Deficiența de biotină nu este la fel de des întâlnită precum alte deficiențe de vitamine și minerale. Dar atunci când se întâmplă, poate avea efecte serioase asupra sănătății.
Ce este biotina?
Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B, cunoscută drept vitamina B7, vitamina H sau coenzima R. Are în rol important în organism prin contribuind la metabolizarea carbohidraților în glucide, cunoscut drept glucogeneză. Arderea glucidelor asigură cea mai rapidă sursă de energie pentru organism.
De obicei, organismul produce biotină prin procesul de digestie, dar dacă apar deficiențe, aportul poate fi completat cu suplimente alimentare. Întrucât este solubilă în apă, biotina nu poate fi stocată în organism pe perioade lungi și de aceea un aport constant este esențial.
Cauzele deficienței de biotină
Biotina are un rol important în metabolizarea grăsimilor și a zaharului din organism, asigurând astfel energie. De aceea persoanele care suferă de malabsorbție intestinală riscă să sufere și de deficiență de biotină. Cauzele malabsorbției pot proveni din mai multe afecțiuni gastro-intestinale, printre care și bolile inflamatorii intestinale.
O enzimă numită biotinidază este responsabilă de procesul de reciclare al biotinei în organism. Dacă există o deficiență de biotinidază, acest fapt va conduce la o deficiență de biotină. De cele mai multe ori, deficiența de biotină apare în unul din 6 cazuri:
- Afecțiuni gastro-intestinale - gastrita, colita ulcerativă, boala Crohn sau alte afecțiuni pot cauza malabsorbția biotinei.
- Dieta deficitară - dacă ții o dietă restrictivă sau ții post, se poate să nu primești nutrienții necesari organismului, printre care și biotina. O alimentație echilibrată care cuprinde toate grupurile alimentare este esențială pentru sănătate.
- Unele medicamente - există anumite tipuri de medicamente care influențează modul în care organismul absoarbe nutrienții. Printre ele se numără antibioticele și medicamentele anticonvulsive.
- Consumul excesiv de alcool - alcoolul poate dăuna florei bacteriene care este răspunzătoare pentru sinteza biotinei.
- Deficitul genetic de biotinidază - este o afecțiune foarte rară, în care corpul nu dispune de suficiente enzime de biotinidază pentru a procesa biotina.
- Alte cauza genetice - unele tulburări genetice pot afecta producția și reciclarea biotinei, cum este și cazul fenilcetonuriei. Această afecțiune apare la 1 din 16.000 de nașteri și poate cauza grave probleme neurologice.
Cea mai des întâlnită cauză a deficienței de biotină este deficiența de biotinidază, o afecțiune genetică serioasă. Simptomele afecțiunii sunt grave și apar de obicei la câteva zile de la naștere. Bebelușul poate suferi de convulsii, ataxie (coordonarea ineficientă a membrelor), pareză, pierderea auzului, atrofierea ochilor, pierderea părului și eczeme. Diagnosticul se poate pune chiar înainte de naștere, prin programul de screening neonatal. Tratamentul ameliorează problemele neuronale, dar auzul și văzul sunt de obicei compromise.
Efectele deficienței de biotină
Deficiențele grave de biotină sunt rare. De cele mai multe ori, deficiențele de biotină nu prezintă simptome decât în faza acută. Aceste simptome includ:
- Eczeme roșii pe față și corp
- Piele uscată
- Senzația de ochi uscați
- Buze uscate
- Oboseală
- Insomnie
- Păr fragil, cu tendință de cădere
- Greață și pierderea poftei de mâncare
- Dureri musculare
- Dureri abdominale
- Senzație de furnicături la nivelul degetelor
- În cazuri grave, convulsii
Tratament pentru deficiența de biotină
În cazul deficiențelor de biotină, indiferent dacă sunt cauzate de factori genetici sau de mediu, tratamentul este de obicei pe viață. Pacienții vor avea nevoie de un supliment alimentar pe bază de biotină, dar și de o alimentație echilibrată.
Adresează-te medicului înainte să iei un supliment cu biotină. S-ar putea să existe deja în multivitaminele pe care le iei sau în medicamentele prenatale, iar un exces ar putea cauza probleme de sănătate. Cel mai important lucru ar fi să adopți o dietă echilibrată, cel puțin până la primirea unui diagnostic concret de deficiență de biotină.
Cele mai bune surse alimentare de biotină sunt:
- Ouăle, mai ales gălbenușul
- Bananele
- Nucile, migdalele, arahidele
- Leguminoasele, precum fasolea, mazărea, lintea
- Conopida
- Ciupercile
- Cerealele integrale
- Sardinele
Atenție însă la modul de preparare al ouălor! Albușul crud conține o proteină numită avidină, care afectează procesele de absorbție a biotinei. Pentru a te asigura că va fi absorbită întreaga cantitate de biotină din ouă, acestea trebuie să fie fierte tari sau preparate în așa fel încât albușul să nu rămână crud.
Sursa foto: Shutterstock
Te-ar mai putea interesa și...