Autor: Dr. Claudia Marin, Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, Expert DOC
Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie a colonului, care cauzeaza, pe langa inflamatie cronica, si ulcere la nivelul tractului digestiv. Colita ulcerativa ataca, pe interior, peretii colonului si pe cei ai rectului. Simptomele nu apar brusc, ci se instaleaza treptat, in timp. Boala poate sa apara la orice varsta, insa in general apare la pacientii cu varsta pana in 30 de ani.
Oamenii de stiinta nu au reusit sa identifice cauza exacta care declanseaza colita ulcerativa, insa au o serie de banuieli.
In primul rand, se suspecteaza ca o reactie anormala a sistemului imunitar, care confunda bacteriile normale sau mancarea de la nivelul tractului digestiv cu agenti externi, poate sta la baza colitei ulcerative.
Si factorul ereditar este important in colita ulcerativa. Statistic vorbind, colita ulcerativa este mai des intalnita in randul celor care au rude apropiate ce au fost diagnosticate cu aceeasi boala. Exista insa si situatii in care colita ulcerativa apare la pacienti care nu au istoric in familie in ceea ce priveste aceasta afectiune cronica.
Exista mai multe tipuri de colita ulcerativa, in functie de portiunea din colon afectata – este necesar sa se stie tipul de colita pentru alegerea tratamentului adecvat.
Proctita ulcerativa este inflamatia localizata la nivelul rectului. In 30% dintre cazuri, asa debuteaza colita ulcerativa. Simptomele resimtite sunt: diareea, prezenta sangelui in scaun, durerea rectala si nevoia permanenta de a merge la toaleta. Intrucat proctita afecteaza o zona limitata a colonului, comparativ cu alte forme, aceasta este considerata o forma usoara de colita ulcerativa si are foarte putine complicatii. Intrucat inflamatia este localizata la finalul colonului, se poate folosi si tratament topic, pe baza de creme. Supozitoarele sunt, de asemenea, folosite.
Acest tip de colita afecteaza rectul si colonul sigmoid, adica partea stanga a colonului. Simptomele includ diaree, prezenta sangelui in scaun, scadere in greutate, pierderea apetitului si durere ocazionala in partea stanga. Acest tip de colita este adesea tratat cu o combinatie de tratamente topice (creme, supozitoare) si tratamente medicamentoase precum cele pe baza de corticosteroizi.
Colita extensiva afecteaza intreg colonul. Simptomele acesteia sunt: diareea, crampele, scaderea in greutate si durerea abdominala severa. Acest tip de colita este tratat cu medicamente sau cu injectii. In cazuri severe, spitalizarea este necesara.
Simptomele colitei ulcerative difera de la un pacient la altul, in functie de severitatea inflamatiei, precum si de zona inflamata.
Diareea este cel mai comun simptom al colitei ulcerative, care adesea apare inca din faza incipienta a bolii. Diareea este clasificata in functie de severitatea sa astfel: diaree blanda (caracterizata de pana la 4 scaune moi pe zi, prezenta sangelui in scaun si crampe abdominale blande), diaree moderata (numarul scaunelor moi este de 4-6 pe zi, se remarca de asemenea prezenta sangelui in scaun, apar crampe abdominale moderate si anemia), diaree severa (numarul scaunelor moi depaseste 6 pe zi, sangele este prezent in scaune, apar si febra, anemia, tahicardia) si diaree foarte severa (se depaseste numarul de 10 scaune moi pe zi, sangele apare in permanenta in scaunele moi, durerile abdominale sunt severe, pot fi necesare transfuziile de sange si pot aparea complicatii fatale).
Constipatia poate, de asemenea, sa apara din cauza inflamatiei la nivelul colonului, produsa de colita ulcerativa. Cu toate ca diareea este, in general, cel mai comun simptom al colitei ulcerative, pentru unii pacienti constipatia poate fi o problema reala. In general, pacientii care sufera de colita ulcerativa pe partea stanga a colonului, devin constipati din cauza obstructiei proximale pe partea dreapta.
Sangerarile rectale pot fi cauzate, printre altele, si de colita ulcerativa. Nu le neglija, mergi la medic imediat ce observi ca suferi de sangerari rectale.
Sangerarile rectale pot fi observate in mai multe feluri:
Melena nu apare in caz de colita ulcerativa, sangerarile tractului intestinal superior fiind, mai degraba, cauzate de boala Crohn. Insa hematochezia este specifica colitei ulcerative intrucat indica sangerarea la nivelul colonului, rectului sau anusului.
Durerile, crampele si disconfortul abdominal pot trada colita ulcerativa. Durerile abdominale sunt fie cauzate de diaree si nevoia de defecare, fie de inflamarea colonului. Durerile abdominale pot fi resimtite in mod constant, ori se pot manifesta sub forma de crampe abdominale.
Scaderea inexplicabila in greutate poate fi si ea determinata de colita ulcerativa. Pacientii care sufera de colita ulcerativa nu numai ca isi pierd apetitul, insa nici nu sunt capabili sa absoarba in mod adecvat nutrientii din alimentele consumate, de aceea adesea au de-a face cu scaderea in greutate. Odata cu pierderea kilogramelor intervin si lipsa de energie si apatia.
Febra apare unori din cauza colitei ulcerative. Organismul declanseaza sistemul de aparare al organismului, de aceea creste temperatura corpului. Cresterea temperaturii corpului indica faptul ca organismul se lupta cu o afectiune sau cu o infectie. Febra apare adesea in colita ulcerativa, facand parte din procesul inflamator specific acestei boli intestinale. De multe ori insa, febra apare si ca un efect secundar al tratamentului administrat pentru tratarea colitei ulcerative.
Colita ulcerativa poate avea ca simptom si instalarea anemiei, din cauza sangerarilor repetate. Hemoragiile intestinale cauzate de colita ulcerativa pot declansa instalarea anemiei. Mai mult decat atat, inflamatia din organismul pacientului care sufera de colita ulcerativa poate impiedica absorbtia corespunzatoare a fierului in tesuturi, iar acest fapt contribuie, de asemenea, la aparitia anemiei.
Intrucat colita ulcerativa poate fi declansata de o anomalie la nivelul sistemului imunitar, alte organe si zone din corp pot fi afectate si pot aparea complicatii precum: probleme de vedere, dureri oculare, probleme articulare, iritatii cutanate, probleme renale.
Chiar daca nu se cunoaste cauza exacta a colitei ulcerative, o serie de factori contribuie la aparitia acestei boli cronice. Daca pana de curand se presupunea ca stresul si alimentatia sunt responsabile pentru colita ulcerativa, noile studii facute in domeniu au dovedit ca acesta nu este decat un mit. Este adevarat insa ca acestea pot agrava manifestarile colitei ulcerative.
Riscul de colita ulcerativa este mai mare in randul celor care au rude diagnosticate cu aceasta afectiune. Persoanele care au un frate sau un parinte cu colita ulcerativa sunt predispuse sa dezvolte, la randul lor, aceasta afectiune.
Cu toate ca s-a vehiculat ca alimentatia are un rol in declansarea colitei ulcerative, studiile facute in domeniu au dovedit faptul ca dieta nu poate fi cauza acestei boli. Totusi, alimentatia nesanatoasa poate accentua simptomele colitei ulcerative.
Colita ulcerativa poate sa apara la orice varsta, insa predispusi sunt adultii tineri, cu varste pana in 30 - 40 de ani.
Colita ulcerativa este o boala ce poate cauza o serie de complicatii.
Perforarea colonului, megacolonul toxic ori hemoragia severa sunt complicatii ce pot aparea la nivelul intestinului gros din cauza colitei ulcerative.
Una dintre cele mai grave complicatii ale colitei ulcerative este cancerul de colon. Pacientii care sufera de colita ulcerativa prezinta risc crescut de cancer de colon, risc ce creste pe masura ce trece timpul.
Pancreatita si insuficienta pancreatica sunt, de asemenea, complicatii ce pot aparea in caz de colita ulcerativa.
Pacientele care sufera de colita ulcerativa pot avea o sarcina sanatoasa, insa este necesara monitorizarea atenta pentru a te asigura ca fatul primeste nutrientii necesari. Colita ulcerativa creste riscul de avort spontan, ne nastere prematura, precum si de complicatii la nastere. De accea, sarcinile femeilor care sufera de colita ulceroasa sunt considerate sarcini cu risc crescut.
Pentru reducerea riscurilor la care se expune femeia insarcinata, sunt recomandate o serie de masuri de preventie. De pilda, alimentatia femeii insarcinate este importanta in general, insa mai ales in cazul viitoarelor mamici care sufera de colita ulcerativa. Intestinul gros al pacientei cu colita ulcerativa nu este capabil sa absoarba asa cum trebuie toti nutrientii, vitaminele si mineralele din alimente. De aceea, alimentatia sanatoasa este extrem de importanta daca suferi de colita. Medicii recomanda adesea pacientelor cu colita, in timpul sarcinii, o serie de vitamine prenatale, printre care si acidul folic. Este important ca aceste vitamine sa fie luate asa cum recomanda medicul intrucat unele tratamente pentru colita ulcerativa reduc nivelul de acid folic din organism, iar acesta este vital pentru dezvoltarea armonioasa a fatului.
Si tratamentul medicamentos pentru colita trebuie adaptat in functie de sarcina. Nu toate tratamentele sunt recomandate femeilor insarcinate, insa exista variante care nu pun in pericol nici sanatatea fatului, nici pe cea a mamei. Discuta cu medicul tau si impreuna veti gasi cea mai buna varianta. Oprirea tratamentului pentru colita ulcerativa dupa descoperirea sarcinii nu este recomandata intrucat poate declansa un puseu de activitate a bolii. Accentuarea simptomatologiei bolii poate pune sanatatea fatului in pericol, de aceea este recomandat sa se evite orice factor declansator al unui episod activ al colitei ulcerative.
Vizita la medic este obligatorie in cazul in care apar simptomele specifice colitei ulcerative. Acesta va stabili tratamentul adecvat, in functie de severitatea simptomelor, precum si de portiunea de colon afectata.
E necesar sa mergi la medic daca observi semne si simptome precum:
Medicul generalist va observa simptomele specifice colitei ulcerative si va trimite pacientul la specialist, adica la gastroenterolog.
Medicul va stabili diagnosticul dupa ce va elimina posibilitatea altor afectiuni care au aceleasi manifestari, precum si dupa ce va face o serie de analize si teste.
In prima faza, se vor face analize de sange, precum si analize ale materiilor fecale. Analizele de sange vor verifica atat semnele unei infectii in organism, cat si prezenta unei anemii – aceasta din urma poate trada hemoragii la nivelul colonului sau rectului. Fecalele sunt analizate pentru a fi eliminata posibilitatea unei bacterii, unui virus sau a unui parazit ce sta la baza diareei. Principalul scop al acestor analize si teste este de a diferentia colita ulcerativa de posibile cauze infectioase ale diareei. Apoi, pacientul va fi supus evaluarii colonului, care se face fie prin sigmoidoscopie fie prin colonoscopie totala.
Daca analizele de sange sau coprocultura nu necesita o pregatire speciala a pacientului, in cazul colonoscopiei si sigmoidiscopiei, lucrurile sunt putin diferite. Pentru ca rezultatele sa fie relevante iar medicul sa poata observa cat mai bine colonul, acesta trebuie sa fie golit in prealabil. De aceea, inainte cu 1-3 zile de realizarea acestor proceduri, se recomanda adoptarea unei diete lichide. Medicul poate recomanda pacientului un laxativ pentru stimularea golirii intestinelor. Se recomanda, de asemenea, evitarea consumului lichidelor de culoare rosie precum supa crema de rosii sau sucurile inchise la culoare, care pot crea confuzie atunci cand medicul vizualizeaza peretii colonului cu ajutorul colonoscopului.
Sigmioscopia este procedura care permite medicului sa vada in detaliu rectul si partea finala a colonului – colonul sigmoid. Pentru realizarea acestei proceduri se foloseste un sigmoidoscop, adica un tub subtire si flexibil care are atasat o camera. In cazul in care colonul este foarte inflamat, medicul poate considera necesara o colonoscopie – analiza care permite observarea intregului colon. In timpul colonoscopiei se poate face si biopsia, prin recoltarea de tesut.
Radiografia abdominala este folosita in caz de simptome severe, pentru ca medicul sa poata observa complicatiile precum colonul perforat.
Tomografia computerizata (CT) la nivelul abdomenului si zonei pelviene este folosita atunci cand medicul suspecteaza anumite complicatii ale colitei ulcerative.
RMN-ul este facut atunci cand medicul vrea sa vada ce portiuni din colon sunt inflamate, precum si alte detalii ce ar putea trada o alta afectiune. Mai mult decat atat, RMN-ul este o varianta mai putin daunatoare intrucat nu foloseste razele X.
Analiza probelor materiilor fecale poate ajuta medicul sa descopere daca exista infectii cauzate de bacterii, virusuri sau paraziti la nivel intestinal.
Biopsia intestinala se realizeaza prin recoltarea de tesut de la nivelul colonului. Mostra de tesut este apoi analizata la microscop. Biopsia intestinala poate fi realizata in timpul colonoscopiei.
Colita ulcerativa nu este o boala ce poate fi vindecata, iar scopul tratamentului este de a ameliora simptomele, precum si de a prelungi perioadele de inactivitate ale bolii. Tratamentul medicamentos, dar si interventiile chirurgicale, sunt folosite in tratarea colitei ulcerative.
In faza incipenta, colita ulcerativa este tratata cu medicamente antiinflamatoare. Spre exemplu, medicamentele pe baza de 5-aminosalicilic sunt folosite pentru combaterea inflamatiei de la nivelul colonului. Corticosteroizii, de asemenea, sunt adesea folositi pentru tratarea colitei, insa acest tratament nu este unul de lunga durata din cauza efectelor adverse agresive.
Pe masura ce colita ulcerativa evolueaza, pot fi administrate tratamentele pe baza de imunosupresoare, care nu numai ca reduc inflamatia, insa totodata suprima activitatea sistemului imunitar, astfel incat procesul inflamator sa nu mai fie declansat. De asemenea, in functie de simptomele resimtite, se pot folosi si medicamente precum antibioticele, calmantele, medicamentele antidiareice ori suplimentele pe baza de fier.
De cele mai multe ori, tratamentul pentru colita ulcerativa esre administrat la domiciliu. In cazuri severe, in care boala se acutizeaza sau apar complicatii, este nevoie de internarea in spital.
Interventia chirurgicala se face in cazuri severe de colita ulcerativa, ca fiind ultima solutie dupa ce alte metode de tratament nu dau rezultate. Aceasta interventie presupune indepartarea unei portiuni din colon sau chiar a intregului intestin gros (n.r. proctolectomie totala).
Printre medicamentele folosite in tratarea colitei ulcerative se numara:
Terapiile alternative pot fi folosite pentru ameliorarea simptomatologiei bolii. Yoga, meditatia, acupunctura, tai-chi-ul si aromaterapia pot fi de ajutor in combaterea simptomelor cauzate de colita ulcerativa. Consumul de ulei de peste si cel de probiotice poate fi, de asemenea, de ajutor in combaterea colitei ulcerative, acestea contribuind la mentinerea unui colon sanatos.
Intrucat cauza colitei ulcerative nu este cunoscuta, nu exista o strategie care sa previna instalarea acestei boli cronice. Exista insa o serie de lucruri pe care le putem face pentru a ne mentine sanatatea tractului digestiv, reducand astfel riscurile de aparitie a bolilor. De asemenea, putem face o serie de modificari la capitolul stil de viata, pentru a ameliora simptomatologia colitei ulcerative, dar si pentru a prelungi perioadele de remisiune a bolii.
Ce poti face pentru a mentine sanatatea digestiva, reducand astfel riscul de colita ulcerativa:
Cu toate ca alimentatia nu este responsabila pentru declansarea colitei ulcerative, aceasta poate avea un rol important in declansarea sau accentuarea unor simptome specifice acestei boli. De pilda, unii pacienti care sufera de colita ulcerativa pot avea de-a face cu probleme digestive atunci cand consuma produse lactate, broccoli, fasole ori alimente picante sau sucuri si dulciuri. De accea, este important ca fiecare pacient sa isi monitorizeze organismul dupa consumul fiecarui aliment, pentru a observa daca exista probleme in urma consumului. Daca se observa ca anumite alimente declanseaza/ agraveaza simptomele colitei ulcerative, acestea vor fi evitate. Pacientii care au colita ulcerativa ar trebui sa manance mai multe mese pe zi si sa se limiteze la cantitati reduse de alimente pentru a nu ingreuna digestia.
Sursa foto: Shuttersock