8 vitamine și minerale vitale pentru organismul tău

Discutăm astăzi despre cele mai importante 8 vitamine și minerale de care are nevoie corpul nostru pentru a funcționa corect.

Calciu

Calciul este vital pentru sistemul osos, însă are un rol important și în funcționarea celulelor nervoase. În plus, calciul păstrează tensiunea arterială în limite normale. Nu doar lactatele sunt bogate în calciu, ci și sardinele, somonul, broccoli, tofu, susanul, portocalele, caisele și nucile.

Vitamina D

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Numită și vitamina soarelui, pentru că se asimilează cel mai bine în prezența razelor de soare, vitamina D face o echipă de nedespărțit împreună cu calciul pentru sănătatea oaselor noastre. Pe lângă acest rol, vitamina D susține sistemul imunitar, reglează metabolismul și ajută la prevenirea cancerului. Pe lângă soare, cea mai bună sursă de vitamina D sunt peștele și fructele de mare.

Magneziu

Acest mineral este esențial pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular și cel osos. Magneziul ne ajută să ne dezvoltăm masa musculară și să evităm febra musculară după un efort mai intens. Magneziul poate fi găsit în nuci, ciocolată neagră, legume cu frunze verzi, dovleac și semințe de dovleac, cereale integrale și banane.

Vitamina E

Un magician împotriva îmbătrânirii, vitamina E luptă cu radicalii liberi, ne protejează de cancer și de afecțiuni ale sistemului nervos cum este boala Alzheimer. Surse de calitate pentru vitamina E sunt nucile, migdalele, alunele, uleiul de măsline, spanacul, broccoli și roșiile.

Acizii grași Omega 3

Un exemplu pozitiv de grăsimi de care avem nevoie sunt acizii grași Omega 3, vitali pentru inimă, creier și procesul de coagulare a sângelui. Aceștia nu pot fi produși de organismul nostru, ceea ce înseamnă că depindem complet de alimentație pentru procurarea lor. Câteva surse de Omega 3 sunt: somonul, tonul, sardinele, macroul, nucile, avocado, uleiul de măsline şi ouăle.

Fier

Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, celulele roșii ale sângelui care au rolul de a transporta oxigenul. De asemenea, fierul are un cuvânt de spus și în privința celulelor albe din sânge, responsabile cu imunitatea. Cea mai bună sursă de fier este ficatul (de pui, de porc), la care se adaugă gălbenuşul de ou, pătrunjelul, spanacul, merele, piersicile, prunele uscate.

Vitamina C

Vtamina C este esențială pentru imunitate, lupta împotriva radicalilor liberi și încetinirea îmbătrânirii corpului. Vitamina C nu poate fi acumulată în organism, de aceea este important să consumăm la intervale scurte de timp alimente cu conținut crescut de vitamina C: ardei, pătrunjel, legume verzi, kiwi, papaya, citrice.

Complexul de vitamine B

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Complexul B include o serie de opt vitamine, toate esențiale pentru buna funcționare a organismului: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 și B15. Principalul rol al vitaminelor B este sănătatea sistemului nervos, însă ele au roluri multiple și în funcționarea altor organe. Surse de vitamine B: cereale integrale, spanac, broccoli, conopida, dovleac, drojdia de bere, carnea de curcan și vită, ficatul de pui sau porc.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0