Totul despre ulcerul varicos
Totul despre ulcerul varicos
Tratament și opțiuni în varice Totul despre ulcerul varicos  Din ce cauze apare ulcerul venos sau varicos si cum se trateaza?
Citește mai mult
Terapia ablativa a varicelor membrelor inferioare
Terapia ablativa a varicelor membrelor inferioare
Tratament și opțiuni în varice Terapia ablativa a varicelor membrelor inferioare Ce este terapia ablativa si ce tehnici de ablatie exista?
Citește mai mult
Tromboflebita: Cauze, Simptome & Tratament
Tromboflebita: Cauze, Simptome & Tratament
Simptome și diagnostic în varice Tromboflebita: Cauze, Simptome & Tratament  Tromboflebita este o inflamatie a unei vene, cauzata de un cheag de sange...
Citește mai mult
Varicele: cauze, simptome, solutii
Varicele: cauze, simptome, solutii
Despre insuficiența venoasă cronică Varicele: cauze, simptome, solutii <p>Ce sunt varicele si cum se trateaza?</p>
Citește mai mult
Venele varicoase: metode naturale pentru ameliorarea acestora
Venele varicoase: metode naturale pentru ameliorarea acestora
Tratament și opțiuni în varice Venele varicoase: metode naturale pentru ameliorarea acestora De ce apar venele varicoase si ce remedii exista pentru varice?
Citește mai mult
Ce este flebita si cum se manifesta
Ce este flebita si cum se manifesta
Simptome și diagnostic în varice Ce este flebita si cum se manifesta Ce este flebita, din ce cauze apare si cum se trateaza?
Citește mai mult
Factorii de risc pentru venele in panza de paianjen (telangiectazii)
Factorii de risc pentru venele in panza de paianjen (telangiectazii)
Despre insuficiența venoasă cronică Factorii de risc pentru venele in panza de paianjen (telangiectazii) Care sunt factorii de risc pentru venele in panza de paianjen – telangiectazii?
Citește mai mult
Telangiectaziile si expunerea la soare
Telangiectaziile si expunerea la soare
Îngrijire și lifestyle în varice Telangiectaziile si expunerea la soare Ce sunt telangiectaziile și din ce cauze apar?
Citește mai mult
Durerea de picioare - Simptome, cauze si tratament
Durerea de picioare - Simptome, cauze si tratament
Simptome și diagnostic în varice Durerea de picioare - Simptome, cauze si tratament Afla de pe DOC.RO totul despre Durerea de picioare ● Ce este si care sunt cauzele...
Citește mai mult
Ce înseamnă când ți se umflă doar un picior?
Ce înseamnă când ți se umflă doar un picior?
Despre insuficiența venoasă cronică Ce înseamnă când ți se umflă doar un picior? Ai observat în ultima vreme că șosetele sau pantalonii te strâng...
Citește mai mult
Profesii care cauzează și agravează varicele
Profesii care cauzează și agravează varicele
Îngrijire și lifestyle în varice Profesii care cauzează și agravează varicele Venele varicoase rareori au nevoie de tratament. Dacă pacientul nu prezintă...
Citește mai mult
Remedii naturiste pentru varice
Remedii naturiste pentru varice
Tratament și opțiuni în varice Remedii naturiste pentru varice Remediile naturiste și un stil de viață sănătos te pot ajuta să calmezi simptomele...
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Insuficienta venoasa

Autor: Dr. Claudia Marin, Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, Expert DOC

insuficienta venoasa

Ce este insuficienta venoasa - informatii generale

Insuficienta venoasa este o afectiune in care venele unei persoane au probleme legate de circulatia sangelui, adica atunci cand trebuie sa "transmita"sangele de la picioare inapoi catre inima. Arterele tale (sau vasele de sange care asigura circulatia sangelui de la inima la diferite organe si tesuturi) transporta sangele de la inima ta catre restul corpului.

Venele tale transporta sangele inapoi la inima, iar valvele care exista in vene impiedica sangele sa curga in directia gresita (spre inapoi). Atunci cand venele tale au dificultati in ce priveste trimiterea sangelui de la membrele tale inapoi catre inima, aceasta este cunoscuta sub numele de insuficienta venoasa. In aceasta afectiune, sangele nu circula asa cum trebuie inapoi la inima, asa ca se acumuleaza in venele din picioarele tale.

Cauzele aparitiei insuficientei venoase

Mai multi factori pot cauza insuficienta venoasa, desi aceasta este cel mai frecvent cauzata de cheagurile de sange (tromboza venoasa profunda sau TVP) si de venele varicoase. Chiar daca ai antecedente medicale familiale de insuficienta venoasa, exista cativa pasi simpli pe care ii poti face pentru a-ti reduce sansele de a dezvolta aceasta afectiune, care poate fi cronica. In mod normal, valvele din venele profunde ale picioarelor tale mentin circulatia sangelui, adica ajuta sangele sa circule inainte, in directia inimii.

O data cu insuficienta venoasa pe termen lung (cronica), peretii venelor din profunzimea picioarelor sunt din ce in ce mai slabiti, iar valvele sunt deteriorate. Din aceasta cauza, sangele se acumuleaza in vene, in special atunci cand stai in picioare, iar acest sange nu mai circula in directia in care ar trebui sa o faca in mod normal. Insuficienta venoasa cronica este o afectiune pe termen lung. Ea se datoreaza, in mare parte, proastei functionari a valvelor din vene.

Totodata, insuficienta venoasa cronica poate sa apara drept rezultat al unui cheag de sange (din trecut) care s-a format in venele din picioare. Asadar, cele mai intalnite cauze ale insuficientei venoase sunt cazurile anterioare de cheaguri de sange si venele varicoase. Cand circulatia sangelui prin vene este blocata (in directia inimii), cum ar fi in cazul formarii unui cheag de sange, sangele se acumuleaza in zona de sub cheagul sangvin, lucru care poate duce la insuficienta venoasa. In cazul venelor varicoase, valvele lipsesc de cele mai multe ori sau sunt afectate ori slabite, iar sangele se scurge inapoi prin valvele acestea defectuoase. In unele cazuri, slabiciunea din muschii picioarelor poate contribui si ea la insuficienta venoasa.

Simptomele insuficientei venoase

Lista simptomelor insuficientei venoase include:

  • Umflarea picioarelor sau a gleznelor (edem)
  • Durere care se agraveaza atunci cand stai in picioare si care se calmeaza atunci cand iti ridici picioarele;
  • Crampe la nivelul picioarelor;
  • Amorteli dureroase si senzatie de greutate la nivelul picioarelor,
  • Simti ca iti zvacnesc sau tremura picioarele;
  • Mancarimi si furnicaturi la nivelul picioarelor;
  • Slabiciune in picioare;
  • Ingrosarea pielii de pe picioare si glezne;
  • Piele care isi modifica culoarea, in special in jurul gleznelor;
  • Apar ulceratiile;
  • Vene varicoase (persoana observa aparitia varicelor);
  • O senzatie de tensiune sau incordare in gambe.

Factorii de risc

Insuficienta venoasa este mai des intalnita in randul femeilor decat in randul barbatilor. Potrivit expertilor americani de la University of Chicago Medical Center, insuficienta venoasa are o probabilitate mai mare sa apara la femeile cu varste intre 40 si 49 de ani si la barbatii cu varste intre 70 si 79 de ani. Alti factori de risc ai insuficientei venoase, pe langa varsta inaintata, sunt:

  • Cheagurile de sange anterioare (tromboza venoasa profunda);
  • Venele varicoase (varicele);
  • Obezitatea;
  • Sarcina;
  • Fumatul;
  • Cancerul;
  • Slabiciunea muschilor, o lovitura la picior sau un traumatism, cat si leziuni la nivelul picioarelor;
  • Umflarea/inflamatia unei vene superficiale de la membrele inferioare (flebita);
  • Istoricul familial medical de insuficienta venoasa;
  • Inactivitatea sau sedentarismul (faptul ca stai jos sau stai in picioare pe perioade lungi de timp, fara sa te misti, poate cauza o presiune mare a sangelui in venele picioarelor si iti poate creste riscul de insuficienta venoasa).

Diagnosticul de insuficienta venoasa

Medicul tau va dori sa iti faca un examen clinic si sa faca un istoric medical complet, pentru a-si da seama daca ai insuficienta venoasa. Totodata, medicul poate recomanda unele teste de imagistica medicala, pentru a depista sursa problemei tale daca ai probleme cu circulatia sangelui in picioare.

Aceste teste pot include o flebografie (venograma) ori o ultrasonografie (ecografie) Doppler, prin care sunt examinate vasele de sange. Venograma - In timpul unei venograme, medicul tau va introduce o substanta de contrast pe cale intravenoasa, in venele tale. Substanta de contrast va face ca vasele tale de sange sa aiba aspect opac pe imaginea obtinuta prin folosirea razelor X, lucru care il ajuta pe medic sa le vada bine pe aceasta imagine. Aceasta substanta de contrast ii va oferi medicului tau o imagine mai clara a vaselor tale de sange, prin utilizarea razelor X.

Ecografia sau ultrasonografia Doppler - Acest tip de test este numit si ultrasonografie duplex si poate fi folosit pentru a testa viteza si directia in care sangele curge prin vene. Un tehnician va aplica o cantitate de gel pe pielea pacientului si apoi va apasa cu un mic dispozitiv pe care il tine in mana (transductor) zona de piele care il intereseaza. Transductorul foloseste unde sonore care se intorc inapoi intr-un computer si produc imaginile fluxului sangvin.

Complicatiile insuficientei venoase

Lasata netratata, insuficienta venoasa poate sa rezulte nu doar intr-o pierdere treptata a aspectului estetic, ci poate duce si la o varietate de complicatii, printre care durere persistenta si disconfort, hemoragie, tromboflebita superficiala (adica aparitia unui cheag de sange, numit si tromb, la nivelul unei vene superficiale) si la modificari progresive ale pielii care pot duce, in cele din urma, la ulceratii. In cazuri rare, modificarile cronice ale tesuturilor moi pot duce la rigiditatea articulatiei gleznei, la o o contractura fixa in ce priveste flexia plantara si la periostita. Insuficienta venoasa netratata, pe termen lung, poate duce la complicatii grave pentru pacient.

Refluxul venos, asociat cu boala varicoasa (varicele, o boala frecventa a venelor), poate sa rezulte in sporirea unor simptome cum ar fi durere continua sau suparatoare de picior, durere surda si umflatura. Aceasta este o reflectare a cresterii presiunii venoase de pe urma insuficientei valvelor din interiorul venelor. Modificarile pielii, cum ar fi dermatita de staza venoasa, pot duce la aparitia unor mici zone rosii si dureroase pe piele (o infectie bacteriana comuna a pielii). Modificarile pielii pot deveni mai evidente in partea de jos a piciorului si in zona gleznei. In cele din urma, pielea se poate crapa sau poate avea ulceratii (pot aparea leziuni), cu rani grave, care sunt dificil de vindecat.

Sa nu uitam ca o afectiune care este posibil sa apara in timp, atunci cand persoana are o insuficienta venoasa cronica, sunt ulcerele venoase ale picioarelor. Aceste ulcere (numite si ulcere de staza) care se datoreaza venelor varicoase sunt dureroase si se vindeca foarte greu. Uneori, ulcerele nu pot fi vindecate pana cand fluxul de sange din vene nu este corectat, adica pana cand sangele nu ajunge sa circule cum trebuie in venele afectate. Sangele care se acumuleaza in venele varicoase (staza, adica oprirea sau incetinirea circulatiei sangelui in unele parti) este complet golit de rezervele sale de oxigen si de nutrienti. De asemenea, venele nu tolereaza bine presiunea mare a sangelui si incep sa apara modificari la nivelul pielii in zona picioarelor (hiperpigmentare).

O alta posibila complicatie a venelor varicoase netratate este sangerarea spontana din acele vene. Pe masura ce pielea de deasupra acelor vene se subtiaza, in cele din urma vena poate fi expusa mediului exterior si persoana se poate rani sau se poate lovi cu usurinta, vena poate fi atinsa de haine, de asternuturile de pat, etc. Pierderea de sange poate fi semnificativa si este nedureroasa. O alta complicatie este tromboflebita superficiala, adica o inflamatie a unei vene situate imediat sub suprafata pielii, insotita insa de formarea unor cheaguri de sange ce pot bloca partial sau total fluxul sanguin. Aceasta complicatie poate avea consecinte extrem de grave pentru pacient.

Tromboza venoasa profunda, spre deosebire de tromboflebita superficiala, poate fi asociata cu probleme medicale grave, semnificative. Tromboza venoasa profunda poate fi destul de dureroasa, iar initial pacientul simte o senzatie neplacuta in partea de jos a piciorului. 

Metode de Tratament

Tratamentul in insuficienta venoasa va depinde de mai multi factori, inclusiv de motivul pentru care a aparut afectiunea, va depinde de starea ta sanatate si de antecedentele tale medicale. Alti factori pe care medicul tai ii va lua in considerare cand va alege tratamentul pentru insuficienta venoasa sunt:

  • Simptomele tale specifice;
  • Varsta ta;
  • Gravitatea afectiunii tale;
  • Cat de bine poti tolera medicamentele si procedurile.

Cel mai folosit tratament pentru insuficienta venoasa sunt ciorapii medicinali compresivi (sau ciorapii elastici) care sunt prescrisi de medic. Acesti ciorapi speciali elastici aplica o presiune la glezna si in partea inferioara a piciorului. Ei ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si pot reduce umflarea picioarelor. Ciorapii medicinali compresivi sunt disponibili in farmacii, intr-o gama variata, in functie de cat de compresivi trebuie sa fie, iar unii sunt mai lungi sau mai scurti, in functie de necesitate. Medicul tau te va ajuta sa decizi care este cel mai bun tip de ciorapi medicinali compresivi pentru tratamentul tau.

Totodata, tratamentul pentru insuficienta venoasa cronica poate include mai multe strategii diferite:

stop artroza

a) Imbunatatirea circulatiei sangelui - Unele dintre sfaturile si recomandarile care iti imbunatatesc circulatia sangelui (daca e deficitara) sunt:

  1. Ridicarea picioarelor - adica sa iti tii picioarele ridicate ori de cate ori este posibil.
  2. Sa porti ciorapi elastici (ciorapi medicinali compresivi), care aplica presiune pe gambe, adica in partea inferioara a picioarelor.
  3. Sa nu iti tii picioarele incrucisate atunci cand stai asezat (sa nu stai picior peste picior).
  4. Sa faci miscare sau exercitii fizice in mod regulat.

b) Medicatie - Exista, totodata, numeroase medicamente care ii pot ajuta pe pacientii care sufera de insuficienta venoasa. Aceste medicamente includ:

  • Diureticele - medicamente care atrag excesul de lichide din corpul tau, lichide care sunt apoi excretate prin rinichi;
  • Anticoagulante: medicamentele care dilueaza sau subtiaza sangele;
  • Pentoxifilina: un medicament care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui.

c) Tratament chirurgical - Uneori, cazurile mai grave de insuficienta venoasa necesita o interventie chirurgicala. Medicul tau ar putea sugera una dintre urmatoarele tipuri de interventii chirurgicale:

  1. Repararea pe cale chirurgicala a venelor sau valvelor
  2. Indepartarea venei deteriorate (o operatie pentru varice care este numita si stripping)
  3. Operatia endoscopica minim invaziva: cand medicul chirurg introduce un tub foarte subtire, cu o camera video atasata de el, pentru a-l ajuta sa vada si sa lege venele varicoase.
  4. Bypass venos: o vena sanatoasa este transplantata din alta parte din corpul pacientului. Aceasta procedura, in general, este folosita numai atunci cand partea superioara a coapsei este afectata si doar in cazurile foarte grave, cand nimic altceva nu a mai functionat pentru acel pacient.
  5. Terapia cu laser: acest tratament relativ nou foloseste laserul fie pentru a estompa, fie pentru a inchide vena deteriorata cu valuri puternice de lumina pe o zona mica, specifica. Terapia cu laser nu implica taieturi sau incizii chirurgicale.

d) Flebectomia ambulatorie - Aceasta procedura care se efectueaza in ambulatoriu (nu va trebui sa te internezi peste noapte in spital) inseamna ca medicul tau va amorti anumite zone de pe piciorul tau si apoi va face mici intepaturi si astfel va indeparta venele varicoase mai mici.

e) Scleroterapia - Aceasta metoda de tratament este, in general, rezervata pentru cazurile avansate de insuficienta venoasa. In scleroterapie, o substanta chimica este injectata in vena deteriorata, astfel incat aceasta sa nu mai poata transporta sangele. Astfel, sangele se va intoarce la inima si va circula prin alte vene, iar vena care a fost deteriorata va fi, in cele din urma, absorbita de organism. Scleroterapia este folosita pentru a distruge venele de dimensiuni mici, pana la dimensiuni medii.

f) Proceduri cu cateter - In cazurile grave, medicul tau poate folosi o procedura cu cateter pentru venele mai mari. Medicul va introduce un cateter (un tub subtire) in vena, va incalzi capatul cateterului si apoi il va indeparta. Caldura aceasta va determina vena sa se inchida si sa se "sigileze", pe masura ce cateterul este extras. Totodata, tratamentul poate fi facut si printr-o serie de proceduri care pot fi efectuate in cabinetul medicului sau in anumite clinici, iar aceste proceduri pot folosi un laser sau radiofrecventa. Aici mentionam ca exista si o metoda numita ablatie prin radiofrecventa. 

Preventia insuficientei venoase

In cazul in care te intrebai cum poti preveni insuficienta venoasa, e bine sa stii ca exista unele masuri care te pot proteja de aceasta afectiune. Daca ai antecedente medicale familiale de insuficienta venoasa, exista cativa pasi pe care ii poti face pentru a-si reduce sansele de a dezvolta aceasta afectiune in care este afectat fluxul sangvin prin vene.

  • Incearca sa iti mentii o greutate normala a corpului sau incearca sa slabesti, daca este cazul.
  • Nu fuma, iar daca fumezi, e bine sa renunti la acest viciu.
  • Fa cu regularitate exercitii fizice.
  • Protejeaza-ti picioarele de leziuni/accidentari.
  • Nu sta in picioare sau pe scaun foarte mult timp in aceeasi pozitie si evita sa stai "picior peste picior".

Daca nu esti sigur(a) de severitatea venelor tale varicoase, ar trebui sa mergi la cabinetul unui medic specialist, care va putea sa determine severitatea afectiunii tale si daca tratamentul este necesar sau nu pentru insuficienta ta venoasa.

 

 

Sursa foto: Shutterstock