Aloe vera: moduri de intrebuintare pentru sanatate, uz intern si uz extern

Aloe vera este o plantă cu multiple întrebuințări. De exemplu, în medicina tradițională indiană, aloe vera este folosită pentru constipație, afecțiunile dermatologice, infestări cu viermi paraziți și infecții, pe când în medicina chineză este recomandată în tratamentul infecțiilor fungice.

Aloe vera are, deci, numeroase beneficii pentru sănătate, planta având întrebuințări atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. Nu uita, însă, să ceri sfatul medicului tău dacă vrei să folosești aloe vera în calmarea unor simptome.

Aloe vera pentru uz intern

1. Aloe vera poate trata constipația

Potrivit unei cercetări publicată în 2018, se pare că aloe vera poate fi utilă persoanelor cu constipație, inclusiv celor care se confruntă cu acest simptom în sindromul de colon iritabil. Acest lucru se datorează efectului laxativ pe care aloe vera îl are și datorită proprietății sale de a crește apa în lumenul intestinal.

O agenție din Germania care reglementează folosirea plantelor medicinale a aprobat folosirea plantei aloe vera pentru tratamentul constipației. Dozele cuprinse între 50 și 200 de miligrame de lichid (latex) de aloe vera sunt administrate fie sub formă de capsule, fie sub formă lichidă, zilnic, pe o perioadă de până la 10 zile. 

Dacă vrei să tratezi constipația folosind remedii pe bază de aloe vera (care conțin un lichid gălbui derivat din stratul interior al frunzelor de aloe), întreabă mai întâi medicul dacă ai voie să le iei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

2. Aloe vera poate ajuta digestia 

Datorită substanțelor din compoziția sa, care au proprietăți laxative și antiinflamatoare, aloe vera are și acest beneficiu: ajută digestia. Sucul de aloe vera, spun specialiștii, ajută digestia, normalizează echilibrul acid/alcalin și nivelul pH-ului, încurajează bacteriile digestive și reglează tranzitul intestinal. Un studiu mai vechi arată că administrarea a 30 de mililitri de suc de aloe vera, de două ori pe zi, a scăzut nivelul de disconfort abdominal la 33 de pacienți cu sindromul de intestin iritabil. De asemenea, participanți au spus că și flatulența s-a redus. 

Mai mult decât atât se pare că un extract standardizat de aloe vera într-un sirop a avut beneficii terapeutice pentru boala de reflux gastroesofagian (GERD) și a dus la o scădere a simptomelor precum arsuri la stomac, eructații și vărsături pe o perioadă de patru săptămâni.

Chiar și așa, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă și se impune o discuție cu medicul curant înainte de a urma o cură de suc natural de aloe vera.

3. Aloe vera poate stimula sistemul imunitar

Enzimele prezente în aloe vera descompun proteinele pe care le mâncăm în aminoacizi și transformă enzimele în „combustibil" pentru fiecare celulă din corpul nostru, ceea ce le permite celulelor să funcționeze corespunzător. Bradichinaza, una dintre enzimele din aloe vera, stimulează sistemul imunitar și luptă contra infecțiilor. Un alt element important din aloe vera, zincul, face ca această plantă să fie o sursă excelentă pentru a combate deficiența/lipsa de zinc, deoarece este un lucru esențial pentru a menține buna funcționare a sistemului imunitar.

4. Aloe vera ar putea fi un aliat în lupta contra kilogramelor 

Au existat de-a lungul timpul studii care au arătat că aloe poate accelera metabolismul, iar asta ar putea ajuta la arderea mai multor calorii pe parcursul zilei și ar duce potențial la pierderea în greutate, deși cercetările sunt foarte limitate în acest moment.

Câteva dintre studii au descoperit că șobolanii care au fost tratați cu pudră de gel de aloe vera aveau o greutate corporală și un procent de grăsime corporală semnificativ mai mici decât cei care nu au fost tratați cu o astfel de pudră.  

Un alt studiu arată că persoanele cu diabet netratat sau prediabet care au consumat un complex de gel de aloe vera și-au redus greutatea corporală, rezistența la insulină și masa de grăsime corporală.

Aloe vera pentru uz extern

Studiile sugerează că planta aloe vera este eficientă pentru a trata anumite afecțiuni sau pentru a calma simptomele anumitor boli.

1. Aloe vera, un aliat în lupta contra acneei 

Cercetările sugerează că aplicarea unui gel obținut din aloe vera, dimineața și seara, pe lângă medicamentele prescrise de medicul dermatolog pentru a trata acneea, ameliorează simptomele acneei cu până la 35%, atât la copii, cât și la adulți.

Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că planta are proprietatea de a inhiba producția de prostaglandine E2. Acestea sunt lipide care nu numai că joacă un rol în procesul inflamator, ci sunt active și în glandele sebacee, având beneficii în caz de acnee

Pe lângă faptul că aloe vera are proprietăți antiinflamatoare, aceasta are și proprietăți antibacteriene, accelerând vindecarea rănilor, ceea ce o face o abordare potențială complementară pentru tratarea acneei cu aplicare locală, potrivit unui studiu publicat în mai 20212. Potrivit acestui studiu, se pare că un tratament care combină gelul de aloe vera și ultrasunete ajută la îmbunătățirea aspectului pielii la persoanele care se confruntă cu acnee moderată.  

2. Aloe vera pentru herpes genital

Există dovezi științifice care arată că aplicarea unei creme ce conține 0,5% extract de aloe vera, de trei ori pe zi, sporește rata de vindecare la bărbații cu herpes genital.

3. Aloe vera hidratează scalpul și părul 

Aloe vera este un tratament natural extraordinar pentru părul uscat sau pentru a calma mâncărimile de la nivelul scalpului. Planta aloe vera are proprietăți ce hrănesc pielea, iar numeroasele vitamine și minerale care sunt prezente în frunzele acestea mențin părul puternic și sănătos.

Datorită proprietăților antibacteriene și antifungice ale frunzelor de aloe vera, această plantă ajută și în caz de mătreață, iar enzimele din gelul de aloe vera pot să elimine celulele moarte de pe zona scalpului și pot încuraja regenerarea țesutului din jurul foliculilor de păr.

4. Aloe vera oferă o bună protecție contra radiațiilor UV 

Oamenii de știință din Coreea de Sud au vrut să determine dacă extractul de aloe ar putea avea un efect protector asupra fotoîmbătrânirii pielii (problemă indusă de expunerea la radiațiile UVB ale soarelui).

Cu alte cuvinte, cercetătorii au vrut să determine dacă extractul de aloe vera ar putea proteja pielea împotriva efectelor dăunătoare ale soarelui - cele care ne îmbătrânesc pielea. Autorii unui studiu mai vechi au concluzionat că rezultatele lor sugerează că extractul de aloe vera are potențialul de a proteja pielea împotriva daunelor produse de radiațiile UVB.

5. Aloe vera poate accelera vindecarea rănilor

O revizuire a mai multor studii din 2019 arată că aloe vera a fost mai eficientă decât vaselina în vindecarea multor tipuri de răni, inclusiv arsuri, răni chirurgicale și escare3. Mai mult decât atât, se pare că gelul de aloe vera, pe lângă faptul că grăbește vindecarea rănilor, pare să reducă durerea în timpul vindecării, în parte prin menținerea țesuturilor cicatriciale bine hidratate și flexibile.

6. Gelul de aloe vera poate încetini îmbătrânirea pielii 

În cadrul unui studiu mai vechi, realizat pe 30 de femei, cu vârste de peste 45 de ani, s-a dovedit că aplicarea topică a gelului de aloe vera crește producția de colagen și îmbunătățește elasticitatea pielii în decursul a 90 de zile.

Precauții în folosirea gelului de aloe vera

Trebuie avut în vedere că efectul laxativ al sucului natural de aloe vera se datorează, printre altele și prezenței latexului din compoziție, de aceea este  recomandat de medicii fitoterapeuții pentru ameliorarea temporară a constipaţiei. Latexul poate modifica acţiunea medicamentelor sau le poate face ineficiente atunci când sunt administrate concomitent sau la scurtă distanță de sucul de aloe, iar acest aspect trebuie avut în vedere de către pacienții care urmează tratamente cronice, mai ales pentru afecțiuni cardiace sau digestive. În plus, sucul de aloe vera poate scădea glicemia, deci nu este recomandat pacienților care suferă de hipoglicemie sau urmează tratamente hipoglicemiante.

Utilizarea topică a gelului de aloe este în general bine tolerată. Cu toate acestea, au existat pacienți care au acuzat arsuri, mâncărime și eczeme în urma aplicării pe pielii a gelului de aloe vera. Utilizarea orală a latexului de aloe poate provoca dureri abdominale și crampe. Consumul oral de extracte de frunze de aloe (pentru doar 3 săptămâni și până la 5 ani) a fost legat de cazuri de hepatită acută.

Studiile pe animale au observat o asociere între extractul de frunze de aloe vera administrat oral și cancerul gastrointestinal la șobolani și șoareci; cu toate acestea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la diferențele dintre produsul utilizat în acel studiu și cele utilizate în mod obișnuit de către consumatori. De aceea, oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua relevanța pentru sănătatea umană a gelului de aloe vera. 

Utilizarea excesivă a latexului de aloe poate crește riscul de efecte adverse ale medicamentului digoxină, care este administrat pacienților care au unele probleme cardiace. Gelul de aloe vera, atunci când este administrat pe cale orală, poate fi nesigur în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis”, Journal of Neurogastroenteroly and Motility, 2018, Seung Wook Hong, Jaeyoung Chun, Joo Sung Kim
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175553/?report=reader
2. Studiul „Efficacy of a New Non-drug Acne Therapy: Aloe Vera Gel Combined With Ultrasound and Soft Mask for the Treatment of Mild to Severe Facial Acne”, Front. Med., 21 May 2021, Hongyu Zhong, Xiang Li, Wanqi Zhang, Xiaoxiao Shen,Yuangang Lu, Hongli Li
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.662640/full
3. Studiul „The effect of aloe vera clinical trials on prevention and healing of skin wound: a systematic review”. Iran J Med Sci. 2019 Jan; Hekmatpour D, Mehrabi F, Rahzani K, Aminiyan A.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/
National Center for Complementary and Integrative Health - Aloe Vera
https://www.nccih.nih.gov/health/aloe-vera


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0