Durerile de spate: ce medicamente poți lua pentru ele
Durerile de spate: ce medicamente poți lua pentru ele
Durerile de spate: ce medicamente poți lua pentru ele
Tratamentul medicamentos poate reduce atât durerile lombare, cât și spasmele musculare din zona spatelui la unii pacienți. De multe ori, însă, tratamentul medicamentos este mai eficient dacă este asociat cu terapii alternative precum kinetoterapia sau compresele cu gheață.
Diagnostic
Medicul specialist îți va examina spatele și îți va evalua capacitatea de a sta în picioare, de a sta în șezut, de a merge și de a ridica picioarele. De asemenea, medicul specialist îți poate cere să îți evaluezi durerea pe o scară de la zero la 10 și poate discuta cu tine despre modul în care durerea îți afectează activitățile zilnice.
Aceste evaluări ajută la determinarea locului de unde provine durerea, cât de mult te poți mișca înainte ca durerea să te forțeze să te oprești și dacă ai spasme musculare. De asemenea, ele pot ajuta la excluderea unor cauze mai grave ale durerii de spate.
Unul sau mai multe dintre testele enumerate mai jos ar putea ajuta la identificarea exactă a cauzei durerii de spate:
- Radiografia - Aceste imagini pot arăta artrita sau oasele rupte. Aceste imagini singure nu vor arăta probleme cu măduva spinării, mușchii, nervii sau discurile.
- RMN sau tomografie computerizată - Aceste scanări generează imagini care pot dezvălui hernii de disc sau probleme cu oasele, mușchii, țesuturile, tendoanele, nervii, ligamentele și vasele de sânge.
- Teste de sânge - Acestea pot ajuta la determinarea unei infecții sau o altă afecțiune care ar putea cauza durerea.
- Studii asupra nervilor - Electromiografia (EMG) măsoară impulsurile electrice produse de nervi și modul în care mușchii răspund la acestea. Acest test poate confirma presiunea asupra nervilor cauzată de hernie de disc sau de îngustarea canalului spinal (stenoză spinală).
Tratament medicamentos
Cele mai multe dureri de spate se ameliorează în decurs de o lună de tratament la domiciliu, în special în cazul persoanelor cu vârstă mai mică de 60 de ani. Cu toate acestea, pentru mulți, durerea durează mai multe luni. Analgezicele și utilizarea căldurii ar putea fi tot ce este necesar.
De asemenea, poți încerca să faci o activitate ușoară, cum ar fi mersul pe jos. Oprește activitatea care îți crește durerea, dar nu evita activitatea de teama durerii. Dacă tratamentele la domiciliu nu funcționează după câteva săptămâni, medicul tău îți poate recomanda medicamente mai puternice sau alte terapii.
Medicul este cel care prescrie tratamentul medicamentos, în funcție de afecțiunea care stă la baza durerilor din zona lombară. Medicamentele vor fi prescrise în funcție de simptomele pacientului, durata și intensitatea durerilor, precum și starea de sănătate a acestuia.
În general, medicamentele recomandate în tratarea durerilor de spate sunt:
Acetaminofenul (n.r. paracetamol)
Acetaminofenul poate ameliora durerile de intensitate moderată din zona lombară. Acesta se poate lua fără prescripție medicală, însă e recomandat să se citească prospectul și să nu se administreze pentru o perioadă îndelungată. Este important de menționat că acetaminofenul nu reduce procesul inflamator din organism, ci reduce doar durerea.
Medicamente nesteroidiene
Medicamentele din această clasă (ibuprofen, aspirina) au efect analgezic și antiinflamator. Acestea pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor lombare. Medicamentele nesteroidiene sunt antiinflamatoare.
Relaxantele musculare
Medicamentele din clasa relaxantelor musculare sunt de ajutor atunci când apar spasme musculare asociate cu durerea de spate. Din păcate, însă, acestea au efecte adverse precum starea accentuată de somnolență.
Analgezicele opiacee
Aceste medicamente sunt extrem de puternice și sunt folosite numai în cazul în care niciun alt medicament nu a avut efect în tratarea durerilor lombare. Acestea se pot lua numai la recomandarea medicului și tratamentul nu durează, în general, mai mult de 1-2 săptămâni.
Antidepresivele
Unele medicamente antidepresive au efecte și în tratarea durerilor cronice, așa că pot fi recomandate de medic pentru ameliorarea durerilor de spate. Dacă durerea de spate “se lasă” pe picior, tratamentul cu antidepresive ar putea ameliora durerile în câteva săptămâni.
Injecțiile pe bază de steroizi
Unii medici recomandă, asemenea, injecții în tratarea dorsalgiei joase, însă studiile făcute în domeniu nu au confirmat încă eficiența acestora.
Cremele cu efect antiinflamator sau cu efect relaxant asupra mușchilor
Aceste creme sunt în special recomandate în caz de tensiune sau întindere musculară. Cremele antiinflamatoare pot fi achiziționate și folosite fără recomandarea medicului. Efectul acestora este imediat, însă, din păcate nu este de durată – în general, durerea revine după ce efectul cremei dispare.
Concluzii
Medicamentele acționează diferit de la un organism la altul. E posibil ca un tratament foarte eficient, de obicei, să nu dea roade în cazul unui pacient și să fie necesară înlocuirea acestuia.
Ideal ar fi ca tratamentul medicamentos pentru durerile lombare să nu fie unul de durată, iar după calmarea episodului dureros, pacientul să folosească o serie de strategii pentru a preveni reapariția durerilor de spate.
Tratamentul medicamentos pentru durerile lombare, administrat pe perioade îndelungate, poate avea o serie de efecte adverse, începând de la dereglări de natură gastrointestinală, până la ulcer stomacal sau afecțiuni renale ori hepatice. Un alt efect nedorit al medicamentelor care calmează durerile lombare constă în inducerea dependenței.
Totodată, este extrem de important ca pacientul să informeze medicul sau farmacistul cu privire la afecțiunile de care suferă, întrucât unele afecțiuni cronice nu sunt compatibile cu anumite substanțe din medicamentele ce pot fi folosite pentru tratarea durerilor de spate.
Este important ca pacientul să meargă la medic imediat ce se confruntă cu durerile lombare, pentru a primi diagnosticul și tratamentul de care are nevoie. La recomandarea medicului, pacientul poate folosi terapii combinate precum fizioterapia, kinetoterapia, acupunctura sau terapia cu comprese calde și reci.
Tratamente alternative
Terapiile alternative precum masajul terapeutic sau acupunctura pot ajuta unii pacienți să scape de durerile lombare. Peste 11 studii făcute de cercetătorii de peste Ocean, care au folosit un eșantion de 1100 de pacienți cu dureri lombare, au scos la iveală faptul că acupunctura poate fi mai eficientă chiar și decât antiinflamatoarele nesteroidiene în tratarea durerilor lombare.
De asemenea, yoga este o alternativă bună pentru îndreptarea posturii. Există mai multe tipuri de yoga, o disciplină vastă care presupune practicarea unor posturi sau poziții specifice, exerciții de respirație și tehnici de relaxare. Yoga poate întinde și întări mușchii și poate îmbunătăți postura. Persoanele cu dureri de spate ar putea avea nevoie să modifice unele posturi dacă acestea agravează simptomele.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medications for acute and chronic low back pain: a review of the evidence for an American Pain Society/American College of Physicians clinical practice guideline - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17909211/#:~:text=Conclusions%3A%20Medications%20with%20good%20evidence,for%20chronic%20low%20back%20pain).
A Comprehensive Review of Over the Counter Treatment for Chronic Low Back Pain - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8119578/
Te-ar mai putea interesa și...