8 afecțiuni care favorizează criza de sciatică sau inflamarea nervului sciatic

În corpul uman, cel mai lung nerv și unul dintre cei mai importanți se numește nervul sciatic. Acest nerv sciatic începe de la măduva spinării, trece prin șolduri și fese și apoi se ramifică în jos, pe fiecare picior. Acest nerv are un efect direct asupra capacității de a ne controla și de a ne simți picioarele. Când are loc inflamația nervului sciatic sau când acesta este iritat, pacientul se va confrunta cu o criză de sciatică.
 
Sciatica este o afecțiune debilitantă care rezultă din patologia nervului sciatic sau a rădăcinii nervului sciatic. Aceasta este o senzație care se manifestă ca o durere moderată spre severă în zona spatelui (zona lombară), a feselor și a picioarelor. Pacienții afectați resimt durere și parestezii în distribuția nervului sciatic sau a unei rădăcini nervoase lombosacrale asociate. Totodată, este posibil ca pacientul să simtă amorțeală sau slăbiciune în aceste zone. Durerea sciatică se agravează adesea la răsucire, aplecare sau tuse. Criza sciatică este un simptom cauzat de o afecțiune ori de un factor care irită nervul sciatic sau de o zonă care are un impact negativ asupra nervului sciatic, cum ar fi vertebrele. Aceasta este adesea o afecțiune cronică care este gestionată prin utilizarea de analgezice pentru a controla durerea și AINS pentru a diminua inflamația.

Ce afecțiuni ori condiții pot da dureri în cazul inflamării unui nerv sciatic

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Este important, așadar, să reținem că o criză de sciatică este un simptom comun al mai multor afecțiuni medicale diferite. Chiar și așa, aproape 90% dintre cazurile de sciatică (în care nervul sciatic este iritat) se datorează herniei de disc din zona lombară.

Așa cum probabil știi, coloana vertebrală este alcătuită din trei părți: vertebrele sau oasele individuale din coloana care protejează nervii aferenți, nervii și discurile intervertebrale.

Aceste discuri dintre vertebre sunt alcătuite din cartilaj, care este un material puternic și rezistent. De fapt, cartilajul acționează ca o zonă-tampon, ca un amortizor între fiecare dintre vertebre și permite coloanei să fie flexibilă.

1. Când un pacient suferă de hernie de disc, un astfel de disc intervertebral este împins de la locul său, punând presiune pe nervul sciatic.

2. Stenoza spinală în zona lombară - aceasta înseamnă îngustarea canalului spinal în zona inferioară a spatelui.

3. Spondilolisteza - este o afecțiune în care un disc intervertebral alunecă înainte (se deplasează anterior), peste vertebra de sub el.

4. Tumorile din interiorul coloanei vertebrale - aceste tumori pot duce la compresia sau apăsarea rădăcinii nervului sciatic.

5. Infecție - când în cele din urmă o infecție afectează coloana vertebrală, această infecție poate fi o cauză a crizei de sciatică.

6. Alte cauze - de exemplu, un traumatism ori o leziune în interiorul coloanei vertebrale pot da o criză de sciatică.

7. Sindromul cauda equina (coada de cal) - este o boală rară, dar gravă, care afectează nervii din partea inferioară a măduvei spinării; acest sindrom necesită îngrijiri medicale imediate.

8. Sindromul Piriformis poate fi și el o cauză a crizei de sciatică. El este o afecțiune rară neuromusculară, în care mușchiul piriformis se contractă sau se încordează involuntar, cauzând sciatica. Când acest mușchi se încordează sau se contractă, el poate pune presiune pe nervul sciatic, ducând la apariția nevralgiei sciatice.
În multe cazuri, însă, când vine vorba despre criza de sciatică, nu există o cauză evidentă care să explice motivul pentru care nervul sciatic este inflamat sau iritat.

Poate greutatea sarcinii să fie motivul pentru care atât de multe femei însărcinate suferă de sciatică?

Este adevărat că sciatica este frecventă în timpul sarcinii, dar greutatea crescută nu este principalul motiv pentru care femeile însărcinate suferă de sciatică. O explicație mai bună este că anumiți hormoni ai sarcinii provoacă o slăbire a ligamentelor acestora. Ligamentele țin vertebrele împreună, protejează discurile și mențin coloana vertebrală stabilă. Ligamentele slăbite pot face coloana vertebrală să devină instabilă și ar putea cauza alunecarea discurilor, ceea ce duce la ciupirea nervilor și la apariția sciaticii. Greutatea și poziția bebelușului pot, de asemenea, să adauge presiune asupra nervului.

Vestea bună este că există modalități de a ușura durerea sciatică în timpul sarcinii, iar durerea dispare după naștere. Kinetoterapia și masajul, dușurile călduțe, căldura, medicamentele și alte măsuri pot ajuta. Dacă sunteți însărcinată, asigurați-vă că urmați tehnici de bună postură în timpul sarcinii pentru a ușura, de asemenea, durerea.

Ce trebuie să reții despre sciatică și afecțiunile care o favorizează?

O criză de sciatică este un tip frecvent de durere care afectează nervul sciatic, un nerv lung care se extinde pe o suprafață mare din corp. Sciatica este cauzată de iritarea rădăcinilor unui nerv important din organism, din zona lombară și din zona lombo-sacrală. Alte cauze frecvente ale crizei de sciatică (nevralgie sciatică) pot fi, așadar: stenoza spinală în partea lombară (îngustarea canalului spinal); o afecțiune degenerativă a discurilor intervertebrale (distrugerea sau 0020

  • Exerciții fizice pentru a crește rezistența
  • Întinderea ușoară a coloanei lombare și a mușchilor ischiogambieri
  • Exerciții ușoare regulate, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau aquaterapia
  • Utilizarea unor tehnici de ridicare corespunzătoare.

Important!

Criza de sciatică sau o nevralgie sciatică are loc când nervul sciatic este atins sau iritat, de obicei din cauza herniei de disc din zona lombară ori din cauza unor creșteri osoase (osteofite sau ciocuri osoase) de pe vertebre. Mai rar, acest nerv sciatic poate fi supus compresiei din cauza unei tumori sau poate fi deteriorat din cauza unei boli, cum ar fi diabetul.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sciatica - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507908/
Sciatica - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12792-sciatica
WebMD - What Is Sciatica? - https://www.webmd.com/back-pain/what-is-sciatica#1
WebMD – Sciatica - https://www.webmd.com/back-pain/guide/sciatica-symptoms


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1