Durerea de spate poate fi doar in mintea ta, potrivit unui nou studiu

Durerea de spate e o durere de care tot mai multe persoane adulte se plang. Stilul de viata sedentar, afectiunile precum hernia de disc ori suprasolicitarea spatelui prin ridicarea unor greutati sunt principalele cauze ale acestei dureri. Ei bine, oamenii de stiinta au descoperit o cauza frecventa a durerilor de spate: gandurile.

 

Un studiu facut de cercetatorii de peste Ocean a aratat ca incordarea si durerea resimtite in zona lombara pot fi doar in mintea noastra. Concret, grijile, anxietatea si starea de incordare ce vine la pachet cu acestea se pot manifesta la nivel fizic prin durere de mijloc.

In acest fel se explica miile de cazuri ale unor pacienti care nu prezinta nicio anomalie la nivelul coloanei vertebrale, insa care sufera de dureri de spate cronice.

Mai mult decat atat, statisticile ne arata ca persoanele din tarile subdezvoltate, care isi castiga existenta din munci grele, ce le solicita spatele, si care totodata nu au acces la ingrijiri medicale, iar de scaune ergonomice si saltele relaxante nici nu se pune problema, au mai putin de-a face cu durerile de spate, in comparatie cu persoanele din tarile dezvoltate, care isi menajeaza spatele pe cat posibil.

 

Nu de putine ori, pacientul care sufera de tulburari precum anxietatea, depresia ori insomniile sau care e expus pentru perioade prelungite la stres, sufera, de asemenea, si de dureri de spate. Concret, pacientii diagnosticati cu tulburari psihice au de doua ori mai multe sanse sa se confrunte cu problema durerilor lombare.

Mai multe studii facute in ultimii ani au analizat legatura dintre durerile de spate si expunerea la stres prelungit si au concluzionat ca este evidenta implicarea mentala in declansarea si mentinerea durerilor lombare la unii pacienti.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Explicatia pe care specialistii o au consta in faptul ca stresul, depresia si anxietatea determina pacientul sa stea incordat, iar incordarea aceasta tensioneaza (si) musculatura spatelui, favorizand astfel durerea lombara. Se fac inca cercetari pe tema mecanismului prin care problemele psihice pot contribui la aparitia durerii de spate.

Durerea de spate poate, asadar, sa fie o afectiune psihosomatica, adica sa apara pe fondul unor nelinisti mentale sau emotionale.

Durerea de spate reala, cu o cauza fizica concreta, poate fi si ea afectata de gandurile noastre, stresul, anxietatea sau depresia agravand de multe ori durerea sau determinand cronicizarea acesteia.

Cum poti ameliora durerea de spate care exista “doar in mintea ta”

 
 

Daca durerea ta de spate apare pe fond emotional sau mental, sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a o ameliora.

Acceptarea – in primul rand, trebuie sa iti accepti durerea. Apoi, sa intelegi ca, daca medicii iti spun ca nu ai nicio problema, probabil ca au dreptate. Impaca-te cu gandul ca totul este in mintea ta si fa tot posibilul sa tratezi durerea prin limitarea expunerii la stres.

Tehnicile de relaxare – meditatia, yoga, dar si exercitiile de respiratie pot fi folosite cu succes pentru combaterea durerilor de spate de cauza necunoscuta.

Mentinerea stilului de viata activ – sportul este foarte important pentru ameliorarea durerilor de spate. Mentine un stil de viata activ pentru a-ti pastra flexibilitatea la nivelul spatelui, dar si pentru a fortifica musculatura.

Terapia cognitiv comportamentala – un psiholog te poate ajuta sa combati durerea de spate aparuta sau accentuata pe fond psihic sau emotional. Acest tip de terapie implica, in general, 10-20 de sedinte in timpul carora terapeutul se va concentra pe tiparele de gandire incorecte ale pacientului, precum si pe inlocuirea acestora.

Psihologul va ajuta pacientul sa descopere ce ganduri ii pot provoca durerile de spate, insa totodata ii va oferi si metode prin care acesta poate opri gandurile negative. Dezvoltarea unei gandiri sanatoase este principalul scop al acestei terapii.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Feeling stiffness in the back: a protective perceptual interference i chronic back pain”, publicat in Scientific Reports, autori: Tasha R. sTANTON, g. lORIMER mOSELEY, aRNOLD y.y. wONG SI gregory N. Kawchuk
  • Articolul “Mind over back pain”, publicat pe www.health.harvard.edu, autor: Dr. Ronald D. Siegel

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0