Cum accelerezi vindecarea fracturilor si procesul de recuperare

Fracturile reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme de natură ortopedică (ale oaselor și ale articulațiilor), așa că este important ca pacientul să știe cum poate grăbi procesul de vindecare și recuperare.

O fractură osoasă, fie că este parțială, fie că este totală, este definiția medicală a unui os rupt. Fracturile sunt de obicei cauzate de traume precum căderi, accidente de mașină sau răni sportive, dar și unele boli și activități repetitive (cum ar fi alergarea) pot crește riscul de a suferi anumite tipuri de fracturi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă ai un os rupt, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-l repara. Unii oameni pot avea nevoie doar de o atelă, gips sau orteză pentru ca osul rupt să li se vindece. Cât timp durează pentru a se recupera complet depinde de mai multe aspecte: care dintre oase sunt fracturate, în ce loc este fractura și ce a cauzat-o.

Deși fracturile se vindecă de la sine, în timp, pacientul poate apela la câteva trucuri și recomandări, pentru a accelera procesul de vindecare a osului fracturat și pentru a reduce riscul de recurență (osul trebuie să aibă o densitate optimă, pentru a nu avea loc alte fracturi în viitor).

Cele mai bune modalități prin care poți ajuta osul fracturat să se vindece este să te odihnești și să limitezi folosirea membrului accidentat - fie că vorbim despre o mână sau un picior.

De ce să ții cont ca să te recuperezi mai repede după o fractură?

Iată cum poți să accelerezi vindecarea fracturilor și, implicit, procesul de recuperare:

Suplimente cu proteine

Pentru că mare parte din os este alcătuită din proteine, faptul că pacientul va lua suplimente cu proteine poate să contribuie la reconstruirea osului și la vindecarea lui mai accelerată.

Când ai o fractură, organismul are nevoie de proteine pentru a construi un nou țesut osos, pentru repararea fracturii. Dacă ai o alimentație sănătoasă și echilibrată în perioada de recuperare, bogată în surse de proteine, nu ai nevoie de suplimente. Iată câteva exemple de surse excelente de proteine din alimentație: carnea slabă, peștele, laptele, brânza, iaurtul, nucile, semințele, fasolea boabe, produsele din soia.

Suplimente cu antioxidanți

Aceștia lupta contra acțiunii radicalilor liberi, care sunt generați de distrugerea țesutului. Deoarece fracturile sunt o cauză a degradării țesutului, administrarea unor suplimente cu antioxidanți poate să ajute la vindecarea oaselor. Câteva exemple de antioxidanți care se găsesc în suplimente sunt: vitaminele C și E, licopenul și acidul alfa lipoic.

Suplimente cu minerale (printre care se află și calciul)

Oasele sunt alcătuite în principal din minerale, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul și zincul. Pacienții care iau astfel de suplimente la recomandarea medicului specialist vor descoperi că oasele se vindecă mai repede dacă au crescut aportul acestor minerale. Aceste suplimente pot accelera formarea țesutului osos nou, care să sudeze capetele care rezultă din fractura unui os, cresc producția de proteine din oase și accelerează vindecarea fracturilor.

Nu uita cât de important este calciul. Acest mineral ajută la construirea oaselor puternice, așa că alimentele bogate în calciu pot ajuta la vindecarea mai rapidă a osului. Medicul îți va spune dacă ai nevoie de un supliment cu calciu, cât și ce doză trebuie să iei.
Dacă ai o alimentație echilibrată, este posibil să nu ai nevoie de suplimente, mai ales când în meniul zilnic ai surse bune de calciu, cum ar fi: laptele, iaurtul, brânza, broccoli-ul, varza kale, soia, fasolea boabe, varza chinezească bok choy, tonul sau somonul cu oase, migdale etc.

Suplimente cu vitamine

Și vitaminele sunt esențiale pentru reconstruirea oaselor, pentru că acestea susțin majoritatea proceselor și reacțiilor celulare care au loc la nivelul osului. Potrivit experților, vitaminele C, D și K joacă roluri vitale în procesul de vindecare a fracturilor. În plus, unele vitamine din complexul B sunt esențiale pentru producția de energie, așa că și ele sunt recomandate în procesul de recuperare, după o fractură.

Evitarea fumatului

Pacienții care fumează ar putea să se confrunte din această cauză cu o vindecare mai lentă a oaselor. Uneori, acest lucru poate duce la situația în care osul fracturat nu se vindecă ori are nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.

Vitamina D, prin expunerea la soare în mod responsabil

Această vitamină ar trebui să facă parte din dieta pacientului, pentru a ajuta la vindecarea fracturii. Vitamina D ajută sângele să preia și să utilizeze calciul în oase. Pacientul cu fractură poate să obțină o cantitate importantă de vitamina D atunci când razele soarelui îi ating pielea, așa că ar fi o idee bună ca pacientul să petreacă o perioadă scurtă de timp afară, în fiecare zi - cam 15 minute în soare, fără protecție solară, ar fi suficiente pentru o persoană cu pielea deschisă la culoare. Dacă stai mai mult la soare, e indicat să folosești o loțiune cu factor de protecție solară.

Recomandările Experților DOC

Totodată, vitamina D se găsește, în mod natural, în câteva alimente: gălbenușul de la ou, peștele gras precum sardinele, heringul, macroul sau somonul, uleiul din ficat de cod, ficatul, laptele sau iaurtul îmbogățit cu vitamina D.

În procesul de recuperare după o fractură, ține cont de sfaturile medicului:

  • Asigură-ți un aport optim de calciu prin intermediul alimentației zilnice.
  • Stai la soare zilnic, pentru că te ajută să obții vitamina D, un nutrient de care ai nevoie pentru întărirea oselor.
  • Nu fuma.
  • Limitează consumul de alcool.
  • Menține zona afectată cât mai nemișcată, până când fractura este vindecată complet.
  • Chiar și după ce fractura s-a vindecat, evită să folosești membrul cu osul fracturat o perioadă.

Cum sunt tratate fracturile osoase?

Modul în care este tratată fractura depinde de tipul acesteia, de ce a cauzat-o și de cât de deteriorate sunt oasele.

Imobilizare

Dacă fractura este ușoară și oasele nu s-au deplasat prea departe de locul lor, este posibil ca pacientul să aibă nevoie doar de o atelă sau de gips. Atela se ține de obicei trei până la cinci săptămâni, iar gipsul șase până la opt săptămâni. În ambele cazuri, probabil că medicul îi va solicita pacientului să facă radiografii pentru a se asigura că oasele i se vindecă adecvat.

Reducere

Fracturile mai severe necesită o reducere pentru a realinia oasele. În timpul acestei proceduri non-chirurgicale, medicul împinge și trage fizic corpul în exterior pentru a alinia oasele rupte. Pentru a preveni durerea în timpul procedurii, pacientul va primi un anestezic local pentru a amorți zona din jurul fracturii, sedative pentru relaxarea întregului corp, anestezie generală pentru ca pacientul să doarmă pe parcursul procedurii. După reducere, zona afectată va fi pusă în atelă sau gips.

Intervenție chirurgicală

Unele fracturi osoase necesită intervenție chirurgicală. În funcție de tipul de fractură și de cât de grav sunt afectate oasele, există câteva tehnici pe care chirurgul le poate folosi: fixare internă, fixare externă, artroplastie și grefă osoasă.

Fixarea internă presupune ca medicul chirurg să realinieze oasele în poziția lor corectă și apoi să le fixeze pe loc, astfel încât să se poată vindeca și să crească din nou împreună. În acest scop, chirurgul introduce bucăți de metal în os (tije, plăci, șuruburi, fire etc.) pentru a-l menține pe loc în timp ce se vindecă.

Va fi necesar ca pacientul să folosească acea parte a corpului cât mai puțin, pentru a se asigura că osul se poate vindeca total. Unii oameni trăiesc cu aceste piese introduse în oase pentru totdeauna, în timp ce alții au nevoie de intervenții chirurgicale ulterioare pentru a li se elimina aceste elemente.

În alte cazuri de fractură, e posibil ca pacientul să aibă nevoie de fixare externă. Chirurgul va pune șuruburi în osul rupt de fiecare parte a fracturii în interiorul corpului, apoi le va conecta la un element numit bracket în jurul osului din afara corpului. Aceasta este de obicei o modalitate temporară de a stabiliza fractura și de a-i oferi timp să înceapă vindecarea înainte de a se face o fixare internă.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Dacă o persoană își fracturează o articulație cum ar fi umărul, cotul sau genunchiul, este posibil să aibă nevoie de o artroplastie, adică de o înlocuire articulară. Chirurgul va îndepărta articulația deteriorată și o va înlocui cu o articulație artificială, numită proteză. Articulația artificială poate fi din metal, ceramică sau plastic rezistent. Noua articulație va arăta ca articulația naturală și se va mișca într-un mod similar.

De asemenea, unii pacienți pot avea nevoie de grefare osoasă, în cazul în care fractura este deplasată grav sau dacă osul nu se vindecă la loc așa cum ar trebui. Chirurgul va introduce țesut osos suplimentar pentru a se reuni cu osul fracturat, după care va efectua o fixare internă pentru a ține piesele împreună în timp ce osul se vindecă. Grefele osoase pot proveni fie din altă parte a corpului pacientului - de obicei partea superioară a osului șoldului, fie de la un donator extern sau poate fi o piesă de înlocuire artificială.

După operație, osul va fi imobilizat, iar pacientul va avea nevoie de o combinație de atele, gips, orteză înainte de a începe să își folosească zona afectată la fel de ușor ca înainte de fractură.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OrthoInfo - Fractures (Broken Bones)
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/fractures-broken-bones/
Countryside - How Can I Speed Up Healing a Broken Bone?
https://www.countrysideortho.com/how-can-i-speed-up-healing-a-broken-bone/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0