Focus Durere lombara
Dureri de spate? Pozitia corecta pe scaunul de la birou, pentru evitarea acestora
Dureri de spate? Pozitia corecta pe scaunul de la birou, pentru evitarea acestora
Îngrijire și lifestyle în durere lombară Dureri de spate? Pozitia corecta pe scaunul de la birou, pentru evitarea acestora Care este pozitia corecta la calculator ca sa nu ai dureri de spate?
Citește mai mult
Substante active care pot reduce inflamatia si durerea in zona lombara
Substante active care pot reduce inflamatia si durerea in zona lombara
Îngrijire și lifestyle în durere lombară Substante active care pot reduce inflamatia si durerea in zona lombara Ce suplimente alimentare te ajuta daca ai dureri in zona lombara?
Citește mai mult
Tratamentul pentru durerile lombare, in functie de cauza
Tratamentul pentru durerile lombare, in functie de cauza
Tratament și opțiuni în durerea lombară Tratamentul pentru durerile lombare, in functie de cauza <p>De cate feluri sunt durerile lombare?</p>
Citește mai mult
Durerea lombara cronica: de ce apare si cum se trateaza
Durerea lombara cronica: de ce apare si cum se trateaza
Simptome și diagnostic în durere lombară Durerea lombara cronica: de ce apare si cum se trateaza Durerea lombara cronica poate sa aiba o cauza exacta, dar aparitia sa poate...
Citește mai mult
Recomandari dietetice pentru pacientii cu spondilita anchilozanta
Recomandari dietetice pentru pacientii cu spondilita anchilozanta
Îngrijire și lifestyle în durere lombară Recomandari dietetice pentru pacientii cu spondilita anchilozanta Spondilita anchilozanta este o afectiune cronica, de natura inflamatorie, care...
Citește mai mult
Exercitii pentru hernia de disc
Exercitii pentru hernia de disc
Îngrijire și lifestyle în durere lombară Exercitii pentru hernia de disc Ce exercitii sunt utile cand te confrunti cu hernia de disc?
Citește mai mult
Durerea lombara cauzata de statul in sezut – de ce apare & remedii
Durerea lombara cauzata de statul in sezut – de ce apare & remedii
Îngrijire și lifestyle în durere lombară Durerea lombara cauzata de statul in sezut – de ce apare & remedii Iata de ce apare aceasta durerea de spate cand stai jos, dar si cum o poti combate!
Citește mai mult
Te doare spatele daca stai mai multe ore in picioare? Care ar putea fi cauza
Te doare spatele daca stai mai multe ore in picioare? Care ar putea fi cauza
Simptome și diagnostic în durere lombară Te doare spatele daca stai mai multe ore in picioare? Care ar putea fi cauza Unii pacienti experimenteaza durere de spate in urma timpului indelungat petrecut...
Citește mai mult
Specialistii sustin ca nu trebuie sa luam analgezice pentru durerile de spate
Specialistii sustin ca nu trebuie sa luam analgezice pentru durerile de spate
Noutăți în durerea lombară Specialistii sustin ca nu trebuie sa luam analgezice pentru durerile de spate Durerile in partea inferioara a spatelui sunt adesea tratate “dupa ureche”...
Citește mai mult
Disfunctia articulatiei sacroiliace, cauza a durerii lombare
Disfunctia articulatiei sacroiliace, cauza a durerii lombare
Simptome și diagnostic în durere lombară Disfunctia articulatiei sacroiliace, cauza a durerii lombare Din ce cauze apare disfunctia articulatiei sacroiliace si cum se poate manifesta?
Citește mai mult
Durerile lombare cauzate de intinderile musculare
Durerile lombare cauzate de intinderile musculare
Simptome și diagnostic în durere lombară Durerile lombare cauzate de intinderile musculare Atunci cand muschii din zona lombara sunt intinsi, zona care ii inconjoara se...
Citește mai mult
Injectiile cu steroizi pentru tratarea durerilor lombare
Injectiile cu steroizi pentru tratarea durerilor lombare
Tratament și opțiuni în durerea lombară Injectiile cu steroizi pentru tratarea durerilor lombare Efectul injectiei cu steroizi poate dura de la o saptamana pana la un an, depinde...
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Durerea de spate si durerea lombara

Autor: Dr. Camelia Lungu, Medic Specialist Reumatolog, Expert DOC

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre durerea de spate

Durerea de spate este o durere comuna, care poate avea o serie de cauze. De cele mai multe ori, durerea de spate nu este cauzata de o afectiune grava si se amelioreaza in timp, insa exista si cazuri in care aceasta persista sau revine la un anumit interval de timp.

Localizarea durerilor de spate

Durerile de spate pot sa apara in orice loc de-a lungul coloanei vertebrale, incepand de la ceafa si pana la solduri.

Cauzele durerii de spate

Cauzele durerii de spate sunt diverse. Durerile pot fi directe, cauzate de probleme musculare ori la nivelul coloanei vertebrale, dar si indirecte, cauzate de dureri generate de anumite organe, care iradiaza in zona spatelui.

Cauze care genereaza tensionarea sau spasme ale muschilor si ligamentelor

De multe ori durerile de spate sunt declansate de tensiunea sau spasmele aparute la nivelul musculaturii si ligamentelor. Aceste tensiuni si spasme apar din mai multe motive.

Ridicari de greutati

Ridicarile de greutati, de pilda, determina incordarea musculaturii si a ligamentelor si cauzeaza spasme musculare, cauzand astfel dureri de spate. Intr-o asemenea situatie, repaosul este remediul cel mai eficient.

Efort sustinut

Efortul sustinut poate cauza, de asemenea, tensiuni la nivelul muschilor si ligamentelor, provocand la randul lui dureri de spate.

Ridicari incorecte de obiecte

Ridicarea incorecta a unui obiect poate determina suprasolicitarea unei anumite grupe de muschi ori a unui ligament, provocand incordarea acestuia si aparitia unei dureri de spate.

Salteaua necorespunzatoare

Durerile de spate pot aparea si ca o consecinta a unui somn pe o saltea necorespunzatoare. O asemenea saltea nu ofera sustinerea de care coloana vertebrala si musculatura spatelui ar avea nevoie, ducand la un somn intr-o postura nefireasca. Astfel, dimineata, pot aparea dureri de spate. Persoanele care dorm pe o saltea de proasta calitate sunt mai predispuse durerilor de spate.

Pozitia incorecta la birou

Pozitia incorecta adoptata la birou nu cauzeaza dureri de spate imediat, ci in timp. Din cauza unei posturi neadecvate, apar schimbari anatomice la nivelul coloanei vertebrale, schimbari care cauzeaza constrictia vaselor de sange si a nervilor, fapt ce duce la aparitia durerilor.

Activitate prelungita in picioare

Durerea de spate aparuta din cauza activitatii prelungite desfasurate in picioare este de natura mecanica. Muschii, articulatiile si vertebrele nu beneficiaza de sustinerea de care au nevoie dupa multe ore de stat in picioare, afectand echilibrul si cauzand durere.

Stranutul puternic

Stranutul puternic, la fel ca si tusea, poate provoca durere in partea inferioara a spatelui intrucat cauzeaza incordarea zonei respective si stimularea unor centri nervosi.

Intinderi musculare

Intinderile musculare din zona spatelui pot cauza dureri serioase de spate atat in partea superioara, cat si in partea de jos a spatelui.

Condusul prelungit, fara pauze

In timpul conducului, curba coloanei vertebrale din zona lombara dispare complet, toata presiunea fiind pusa pe vertebre si discurile vertebrale. Din cauza vinratiilor cauzate de mersul masinii, presiunea pusa este sporita. Astfel apar durerile de spate dupa condusul prelungit. Pentru a le evita, soferul ar trebui sa faca cel putin o pauza de 10 minute la fiecare ora, timp in care sa mearga pentru a-si detensiona spatele.

Lovituri sau traumatisme la spate

Loviturile, leziunile si traumatismele din zona spatelui pot cauza dureri de spate atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. In cazul accidentarii acestei zone este indicat sa se apeleze la un specialist care sa se asigure ca nu exista consecinte grave ale loviturilor/ traumatismelor existente.

Cauze structurale ale durerilor de spate

Cauzele structurale ale durerilor de spate fac referire strict la coloana vertebrala – iata din ce cauza mai pot aparea durerile de spate.

Rupturi ale discurilor coloanei

Discurile coloanei vertebrale au un rol extrem de important, menirea acestora fiind de a atenua socurile dintre vertebre, oferind sustinere partii superioare a corpului si permitand totodata rasucirile coloanei vertebrale. In momentul ruperii unui disc intervertebral, nucleul din interiorul acestuia patrunde in exterior si provoaca dureri intrucat poate apasa pe nervii din zona. Asa se produce hernia de disc.

Umflarea discurilor coloanei

Hernierea discului apare si atunci cand acesta se umfla, dimensiunile sale depasind dimensiunile vertebrelor. Durerile de spate apar atunci cand discul apasa radacinile nervilor din zona.

Sciatica

Sciatica este afectiune care apare atunci cand se pune presiune pe nervul sciatic si apare durerea de spate. Presiunea poate fi pusa fie de un disc herniat, fie de o vertebra crescuta in mod anormal ori de o tumora aparuta din cauze precum diabetul.

Afectiuni care cauzeaza dureri de spate

Durerile de spate pot fi cauzate si de o serie de afectiuni precuma artrita, scolioza sau chiar osteoporoza.

Artrita

Artrita la nivelul coloanei vertebrale poarta si denumirea de spondilita anchilozanta si produce durere de spate si rigiditatea coloanei vertebrale. Aceasta afectiune este mai des intalnita in randul femeilor si specialistii banuiesc ca este o afectiune mostenita genetic.

Scolioza

Scolioza este afectiunea definita de curbarea coloanei vertebrale intr-o parte. Aceasta afectiune apare, in general, dupa pubertate, insa cauzele sale sunt, de cele mai multe ori, necunoscute. In cazuri rare scolioza este cauzata de paralizie cerebrala sau distrofie musculara. Durerile de spate cauzate de scolioza nu pot fi vindecate, inse se poate administra tratament care sa amelioreze simptomele acestei afectiuni,

Osteoporoza

Osteoporoza, afectiunea responsabila pentru fragilitatea oaselor si fracturile dese intalnite in cazul batranilor, poate cauza dureri severe de spate, care se agraveaza atunci cand pacientul sta in picioare sau merge. Durerea de spate se amelioreaza atunci cand pacientul se intinde in pat.

Cancer la coloana

Tumorile care se dezvolta de-a lungul coloanei vertebrale pot cauza dureri de spate severe punand presiune pe vertebre, cuzand fracturi la nivelul coloanei sau apasand pe radacinile nervoase.

Sindromul cauda equina

Sindromul cauda equina, cunoscut in popor sub denumirea de sindromul „coada de cal”, descrie compresia nervilor de la finalul maduvei spinarii in canalul spinal. Acesta sindrom apare in urma unei leziuni care are ca si consecinta punerea unei presiuni continue pe radacinile nervoase de la finalul maduvei osoase. Traumele in zona lombara, steanoza lombara, hernia de disc, neoplasmele si infectiile pot cauza acest sindrom. Durerea cauzata de sindromul cauda equina este destul de mare, iar de cele mai multe ori aceasta afectiune necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Alte afectiuni care cauzeaza dureri secundare de spate

Durerile de spate pot fi si secundare, atunci cand apar ca o urmare a unei alte afectiuni.

Infectii ale rinichilor

Infectiile renale sunt cauzate de bacteriile care migreaza din vezica urinara intr-un rinichi sau chiar in amandoi. Tratata rapid, aceasta infectie nu este periculoasa, insa are simptome extrem de neplacute precum durerea de spate, febra si frisoanele.

Zona Zoster

Zona Zoster este o afectiune care apare in urma reactivarii virusului care cauzeaza varicela. Pe langa iritatiile la nivelul pielii, Zona Zoster declanseaza si dureri de spate, care dispar insa in 2-3 zile de la aparitia iritatiei cutanate.

Simptome asociate durerilor de spate ce recomanda sfatul unui doctor

Cu toate ca in majoritatea cazurilor durerea de spate trece de la sine si nu reprezinta un pericol pentru sanatate, exista situatii in care aceasta trebuie luata in serios pentru ca poate semnala o afectiune grava – iata ce simptome asociate durerilor de spate trebuie sa te puna pe ganduri si sa te trimita la medic!

Inflamatii la nivelul spatelui

Daca spatele devine inflamat, apar zone inrosite si dureroase, poate care chiar frig la atingere, este recomandat sa se mearga de urgenta la medic. Afectiunile autoimune pot cauza inflamatii si dureri la nivelul spatelui.

Iradierea durerii de spate catre picior

Atunci cand durerea de spate iradiaza catre picior este posibil ca o radacina nervoasa sa fie atinsa. In cele mai multe cazuri, este vorba despre un disc herniat la nivelul coloanei vertebrale si este musai ca pacientul sa mearga la medic cat mai repede pentru stabilirea diagnosticului si pentru un tratament adecvat.

Amortirea zonei pelviene

Furnicaturile si chiar si amortirea care apar in zona pelviana pot indica iritarea unui nerv. Cauzele pot fi hernia de disc sau stenoza spinala – important este ca pacientul trebuie neaparat sa mearga la medic pentru ca este vorba despre o afectiune serioasa si nu suporta amanare.

Urinat dureros

Durerea de spate asociata cu durerile la urinare pot indica atat afectiuni renale serioase, cat si probleme cu prostata. Este recomandat sa se mearga de urgenta la medic atunci cand se observa aceste doua simptome asociate.

Febra

Durerea de spate asociata cu febra poate semnala o infectie serioasa in organism. Un control medical de urgenta este necesar. Medicul va stabili daca este necesar un tratament cu antibiotice sau nu.

Dureri persistente de spate

Daca durerea de spate nu dispare nici dupa cateva saptamani sau chiar luni, e cazul sa apelezi la ajutorul unui specialist, care va face un set de analize si teste pentru stabilirea diagnosticului.

Factori favorizanti ai durerilor de spate

Exista o serie de factori favorizanti al durerilor de spate, care cresc predispozitia pentru asemenea dureri. Cu cat reduci mai mult acesti factori, cu atat riscul de aparitie a durerilor de spate scade.

Sedentarismul

Stilul de viata sedentar creste riscul de durere de spate. Orele multe petrecute pe scaun, la birou, apoi timpul petrecut pe scaunul masinii in drum spre casa si seara petrecuta pe canapea, uitandu-te la televizor favorizeaza aparitia durerilor de spate. Lipsa miscarii duce la pierderea mobilitatii coloanei vertebrale, la reducerea flexibilitatii si la aparitia durerilor de spate. Asadar, daca suferi de dureri de spate si esti tentat sa crezi ca atunci cand stai in pat te simti mai bine, te inseli. Miscarea reprezinta solutia in acest caz. Mersul pe jos, exercitiile de intensitate medie si un stil de viata activ, in general, reduc durerile de spate.

Obezitatea

Obezitatea reprezinta o cauza care declanseaza dureri de spate asa ca greutatea trebuie mentinuta in limitele normale, mai ales daca ai deja asemenea dureri. Coloana vertebrala este conceputa pentru a sustine greutatea corpului, insa atunci cand greutatea este prea mare, coloane vertebrala este fortata si asa apar problemele precum sciatica. Zona lombara este cea care cauzeaza cele mai mari probleme persoanelor supraponderale.

Inaintarea in varsta

Pe masura ce inaintam in varsta, articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale se degradeaza si apar problemele precum osteoartrita sau stenoza spinala. De aceea persoanele de peste 60 de ani au probleme cu durerile de spate.

Sarcina

In timpul sarcinii multe femei experimenteaza dureri de spate in partea inferioara a coloanei vertebrale. Acestea apar din cauza kilogramelor in plus, care suprasolicita coloana vertenrala, din cauza schimbarii posturii corpului, a dereglarilor hormonale dar si a extinderii musculare din zona abdominala. Din fericire, durerile de spate dispar odata cu nasterea. Exercitiile fizice usoare, compresele cu apa calduta sau acupunctura sunt eficiente in ameliorarea durerilor de spate pe timpul celor 9 luni de sarcina.

Munca fizica

Munca fizica care implica un efort sustinut poate cauza dureri de spate, in special persoanelor care au trecut de varsta de 40 de ani. Suprasolicitarea acelorasi grupe de muschi pune presiune asupra musculaturii, dar si asupra coloanei vertebrale, declansand dureri de spate, de aceea persoanele care depun munca fizica in mod constant au probleme cu durerile de spate.

Diagnosticarea durerilor de spate

Durerile de spate ar trebui sa te trimita la medic, care va pune un diagnostic corect si va stabili tratamentul de care ai nevoie.

Examinarea pacientului si a istoricului acestuia

In prima faza, medicul va realiza anamneza, discutand cu pacientul despre dureri, intensitatea acestora si istoric. Dupa examinare, medicul va decide ce etste si analzie sa foloseasca in continuare pentru dtabilirea diagnosticului corect.

Analize imagistice – Raze X, CT, RMN

Razele X, CT (computerul tomograf) si RMN (n.r. imagistica prin rezonanta magnetica) sunt adesea folosite pentru a observa oasele, muschii, tendoanele, tesuturile, ligamentele, nervii si discurile intervertebrale, in vederea stabilirii diagnosticului.

Analize de sange pentru depistarea eventualelor infectii

Si analizele de sange se pot face daca medicul suspecteaza ca o infectie ar putea fi cauza durerii. Spre exemplu, infectiile la nivelul rinichilor cauzeaza dureri severe de spate.

Complicatii ale durerilor de spate

Printre complicatiile durerilor de spate de afla:

  • Dizabilitatea – mobilitatea pacientului este limitata, fapt ce il impiedica pe acesta sa isi desfasoare activitatea
  • Daune la nivelul nervilor – daca un disc herniat provoaca durerea de spate, e posibil ca radacina sau canalul unui nerv sa fie afectate, cauzand amorteli si furnicaturi in zlte zone precum in picior. In cazuri grave, daunele provocate nervului pot declansa probleme intestinale sau la nivelul vezicii urinare.
  • Acumularea kilogramelor in plus – durerea de spate restrictioneaza activitatea pacientului, favorizand acumularea de kilograme.
  • Depresia – durerea cronica de spate poate cauza tulburari ale somnului si poate afecta si viata sociala a individului, cauzand stres emotional si poate chiar depresie.

Tratarea durerii de spate

Durerea de spate poate fi tratata, de aceea este indicat sa se mearga la medic odata ce aceasta debuteaza. Cu cat e depistata mai timpuriu durerea de spate, cu atat calitatea vietii pacientului va avea mai putin de suferit.

Medicamente antiinflamatoare pentru ameliorarea durerilor de spate

Medicamentele antiinflamatoare sunt folosite ca prima varianta de tratament in cazul durerilor de spate. Fie ca sunt medicamente care se iau pe cale orala, fie ca substanta activa este folosita sub forma de gel sau lotiune care se aplica la nivel cutanat, atiinflamatoarele au efect rapid, ameliorand durerea in scurt timp. Nu e indicat sa se ia antiinflamatoare pentru o perioada indelungata, de aceea trebuie sa mergi la medic pentru a ti se prescrie tratament daca durerea persista.

Terapie fizica pentru relaxarea musculaturii si indepartarea durerilor acute de spate

Terapia fizica, adica fizioterapia, ajuta in tratarea durerilor de spate, relaxand musculatura si imbunatatind totodata mobilitatea. Terapia fizica este recomandata in caz de durere acuta, dar si pentru incetinirea evolutiie unei afectiuni ori in caz de recuperare in urma unui accident ori post-operatoriu. In timpul terapiei fizice se folosesc atat caldura, cat si curentul electric in scopuri terapeutice.

Tratamente alternative pentru ameliorarea sau eliminarea durerilor de spate

Si tratamentele alternative s-au dovedit a fi eficiente in tratarea sau ameliorarea durerilor de spate, medicii recomandand de multe ori asemenea terapii.

Acupunctura

Studiile facute in ultimii ani au confirmat eficienta acupuncturii in cazul durerilor din zona limbara. Acupunctura presupune introducerea unor ace in anumite zone, cu scopul de a le stimula si de a echilibra fluxul energetic in organism. Prin acupunctura se stimuleaza sistemul nervos central, o serie de substante chimice fiind eliberate in muschi, de-a lungul coloanei vertebrale si in creier. Aceste substante combat durerea.

Kinetoterapia

Kinetoterapia presupune folosirea unor exercitii si intinderi specifice, care ajuta la eliminarea durerilor de spate, in functie de cauza acestora.

Yoga

Ca si kinetoterapia, yoga intinde corpul, articulatiile si sistemul osos, fara sa il suprasolicite sau sa il bruscheze. Detensionand articulatiile si coloana vertenrala, precum si musculatura si ligamentele, durerea de spate poate disparea.

Presopunctura

Presopunctura, la fel ca si acupunctura, este folosita in medicina chinezeasca de mii de ani. Aceasta terapie se bazeaza strict pe transmiterea, prin intermediul degetelor, unor semnale catre organism, cu scopul de a ameliora unele afectiuni si de a stimula anumite zone. Intrucat majoritatea durerilor de spate sunt de natura mecanica, masarea zonelor cu probleme si folosirea presopuncturii poate remedia problema.

Electrostimularea musculara

Electrostimularea musculara foloseste curent de intensitate redusa pentru a transmite semnale electrice in zona in care apar durerile. Cu toate ca in cazul unor pacienti aceasta terapie da rezultate, exista si situatii in care pacientii nu simt nicio ameliorare a durerii.

Interventii chirurgicale pentru tratarea durerilor de spate

In cazul in care nicio alta metoda de tratament nu da roade, medicul iti poate recomanda o interventie chirurgicala pentru tratarea durerii de spate. Printre interventiile chirurgicale facute pentru tratarea durerilor de spate se afla si:

  • Fuziunea spinala – prin aceasta procedura se lipesc definitiv doua sau mai multe vertebre astfel incat coloana sa capete mai multa stabilitate
  • Laminectomia – in timpul acestei interventii se indeparteaza ligamente sau bucati din os cu scopul de a se lua presiunea de pe maduva spinarii si, implicit, de pe radacinile nervoase.
  • Foraminotomie – acest procedeu presupune taierea pe laterale a oaselor vertebrelor, cu scopul de a largi spatiul in care stau terminatiile nervoase.
  • Discectomie – in timpul acestei interventii se inlatura o parte din discul herniat, cu scopul de a se lua presiunea de pe radacinile nervoase.
  • Inlocuirea discului intervertebral – prin aceasta procedura se indeparteaza discul intervertebral cu probleme si se inlocuieste cu unul artificial.

Prevenirea durerilor de spate

Durerile de spate pot fi prevenite, fie ca au inceput sau nu sa iti dea batai de cap.

O viata activa pentru prevenirea durerilor de spate

Inlocuirea stilului de viata sedentar cu o viata previne instalarea durerilor de spate, dar si revenirea episoadelor dureroase daca acestea au aparut deja. Facand miscare in mod frecvent, se mentine mobilitatea coloanei vertebrale si durerile sunt ameliorate.

Controlul greutatii pentru prevenirea durerilor de spate

Intrucat greutatea in plus suprasolicita coloana vertebrala, mentinerea greutatii in parametri normali scade riscul de instalare a durerilor de spate.

Controlul posturii pentru evitarea durerilor de spate

Postura deficitara adoptata in timpul orelor de lucru ori la volan poate si ea sa afecteze coloana vertebrala, cauzand dureri de spate mai mult sau mai putin intense. Mentinerea unei posturi corecte pe parcursul zilei reduce riscul de durere de spate.

Alternarea activitatii sedentare cu exercitii

Exercitiile fizice sunt eficiente in prevenirea durerilor de spate atunci cand sunt facute in mod echilibrat, fara a se forta coloana vertebrala si corpul, in general. Alternarea activitatii sendentare cu activitatile fizice intense scade riscul de durere de spate.

Campanie DOC-Time RMN

Alegerea saltelei potrivite, un detaliu important pentru eliminarea durerilor de spate

O saltea nepotrivita cauzeaza dureri de spate, dar le si agraveaza pe cele deja existente, neoferind coloanei vertabrale si musculaturii spatelui sustinerea de care acestea au nevoie. O saltea ergonomica va permite coloanei sa adopte o postura corecta in timpul somnului, relaxand totodata muschii spatelui.

Alegerea incaltamintei potrivite pentru evitarea durerilor de spate

Incaltamintea purtata are, de asemenea, un impact major asupra spatelui, fiind capabila sa creeze dureri de spate daca nu este aleasa in mod corect. Este bine sa se evite atat incaltarile cu talpa foarte subtire (slapii, balerinii) precum si pantofii cu toc inalt. O talpa sau un toc de 1,5 -2,5 centrimetri este recomandata pentru prevenirea durerilor de spate. La ocazii speciale se poate purta un toc de maximum 5 cm daca exista dureri de spate.

Invata sa ridici lucruri grele corect pentru a evita durerile de spate

Pentru a evita fortarea musculaturii, a ligamentelor si contracturile ce pot aparea, este bine sa se ridice lucrurile grele cu o atentie sporita, astfel incat durerile de spate sa fie prevenite. Ideal este sa se gandeasca inainte ridicarea, pas cu pas, astfel incat sa nu existe riscul unei miscari gresite facuta involuntar. Ridicarea se va face lin, fara sa se forteze corpul, iar apoi mersul cu greutate va fi facut usor, fara graba. Atunci cand cari greutati, este bine sa schimbi directia de mers rasucindu-ti picioarele, nicidecum coloana vertebrala.

 

 

Sursa foto: Shutterstock