Hernia de disc: Simptome, Cauze, Tratament

1. Informații generale despre hernia de disc
   - Ce este hernia de disc?
   - Cauzele herniei de disc
   - Factorii de risc ai herniei de disc
   - Tipuri de hernie de disc
   - Simptomele herniei de disc 
   - Stadiile herniei de disc
   - Diagnosticarea herniei de disc 
   - Complicațiile herniei de disc
2. Tratarea herniei de disc
   - Fizioterapie sau alte tratamente nechirurgicale pentru ameliorarea simptomelor herniei de disc
   - Tratamentul medicamentos pentru ameliorarea simptomelor herniei de disc
   - Intervenția chirurgicală pentru hernia de disc
   - Tratamente alternative intervenției chirurgicale pentru hernia de disc
3. Sfaturi pentru prevenirea și ameliorarea simptomelor herniei de disc

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Informații generale despre hernia de disc

Începând de sus în jos, coloana vertebrală incude 7 vertebre în zona cervicală, 12 în zona toracică și 5 în zona lombară, urmate de osul sacral și coccis. Coloana vertebrală este, deci, alcătuită dintr-o serie de vertebre, așezată una peste cealaltă, care între ele au câte un disc intervertebral.

Rolul acesui disc intervertebral este atât de a absorbi șocurile cauzate de activitățile precum mersul, ridicatul greutăților ori răsucirea coloanei vertebrale, cât și de a oferi flexibilitate coloanei vertebrale. Fiecare disc intervertebral este alcătuit din două părți: interiorul moale, gelatinos, denumit nucleu pulpos și învelișul exterior, care este mai dur și protejează interiorul. Atunci când apare hernia de disc, exteriorul discului se crapă și astfel nucleul pulpos se scurge către exterior.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc este afecțiunea care apare atunci când un disc intervertebral se deteriorează, iar interiorul gelatinos al acestuia iese în exterior. Întrucât nucleul pulpos al discurilor intervertebrale poate irita terminațiile nervoase, hernia de disc poate provoca dureri, amorțeală sau furnicături și slăbiciune la nivelul spatelui, brațelor sau picioarelor – în funcție de localizarea discului herniat. Există și situații în care hernia de disc nu cauzează dureri.

Cauzele herniei de disc

În general, hernia de disc apare ca o consecință a degenerării discurilor intervertebrale cauzată de uzura coloanei și de procesul natural de îmbătrânire. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, discurile intervertebrale nu mai rețin suficientă apă, ceea ce înseamnă că își pierd din flexibilitate, adică riscul de hernie crește.

Într-o asemenea situație, orice mișcare care solicită mai mult coloana vertebrală (ridicarea unor greutăți, răsucirea bruscă a coloanei) poate cauza hernia de disc. În cazuri mai rare, hernia de disc poate apărea în urma unui traumatism rezultat după o cădere sau un accident de mașină.

Factorii de risc ai herniei de disc

Există o serie de factori care cresc riscul de apariție a herniei de disc:

  • Vârsta – persoanele cu vârste cuprinse între 35-50 de ani au risc crescut de hernie de disc.
  • Genul – bărbații au un risc de două ori mai mare să sufere de hernie de disc, comparativ cu femeile.
  • Joburile care implică efort fizic susținut – meseriile care implică ridicarea unor greutăți și alte activități fizice solicitante pentru coloana vertebrală cresc riscul de hernie de disc.
  • Obezitatea – kilogramele în plus pun presiune pe coloana vertebrală, crescând riscul de degradare a discurilor intervertebrale. O persoană supraponderală are un risc de 12 ori mai mare să dezvolte hernie de disc, comparativ cu o persoană cu greutate normală.
  • Fumatul – nicotina limitează fluxul sangvin la nivelul discurilor intervertebrale, ceea ce înseamnă că procesul de degenerare a discurilor intervertebrale este accelerat în rândul fumătorilor.
  • Istoricul familial – specialiștii au descoperit că există o tendință ereditară de a dezvolta hernie de disc.

Tipuri de hernie de disc

În funcție de localizarea discului intervertebral herniat, hernia de disc poate fi de mai multe tipuri.

Hernie de disc lombară

Discurile intervertebrale din zona lombară au un rol extrem de important, acestea absorbind șocurile cauzate de anumite mișcări, permițând o serie de torsiuni ale coloanei vertebrale și susținând totodată partea de sus a corpului. Dacă apare hernia de disc la unul dintre discurile intervertebrale din zona lombară, pot apărea dureri, amorțeli și furnicături sau slăbiciune atât la nivelul spatelui, cât și la nivelul feselor și picioarelor. 

Nervul spinal, dacă este comprimat de discul intervertebral herniat, este responsabil pentru senzația de amorțire și furnicăturile care iradiază către membrele inferioare. Hernia de disc lombară este cea mai des întâlnită.

Hernia de disc toracică

Hernia de disc toracică apare atunci când discul degenerat se află la nivelul coloanei în zona toracică. Durerile cauzate de hernia de disc toracică sunt accentuate în timpul strănutului sau tusei. Durerea poate, de asemenea, să iradieze către piept sau ombilic, inducând pacientul în eroare.

Hernia de disc cervicală

Hernia de disc cervicală cauzează compresia nervului cervical, ceea ce înseamnă că apar dureri care iradiază către brațe. Amorțeala și furnicăturile pot ajunge până la degete. Slăbiciunea musculară poate, de asemenea, să apară ca simptom al herniei de disc cervicale.

Simptomele herniei de disc

Cele mai comune simptome ale herniei de disc sunt următoarele:

Durere de spate – durerea care apare din cauza herniei de disc poate fi resimțită sub formă de durere constantă, junghi, arsură sau amorțeală. Durerea se agravează pe timpul nopții sau în timpul anumitor mișcări. Aceasta se poate agrava și în urma statului în picioare sau jos pentru o perioadă îndelungată.
• Durere la nivelul brațelor/ picioarelor – dacă discul intervertebral afectat de hernie se află la nivelul coloanei cervicale, durerea poate iradia către umăr sau braț. Această durere poate fi accentuată de tuse, strănut sau anumite mișcări. Pe de altă parte, dacă hernia de disc este lombară, durerea se resimte la nivelul feselor și coapselor. Această durere poate să coboare pe picior.
• Amorțeală/ furnicături – pacienții care suferă de hernie de disc experimentează, adesea, senzația de amorțeală și furnicături în zona în care terminațiile nervoase sunt comprimate.
• Slăbiciune – mușchii care sunt controlați de nervii afectați de hernia de disc pot fi slăbiți. Astfel, apare incapacitatea de a ridica obiecte sau de a ține în mână o greutate.

Stadiile herniei de disc

Hernia de disc are 4 stadii. În funcție de acestea, se stabilește tratamentul. În faza incipientă a herniei de disc, nu este nevoie de tratament.

  • Instabilitatea discală – în primă fază, hernia de disc își face simțită prezența în timpul anumitor mișcări.
  • Leziunea discală – în această etapă, nucleul pulpos iese din învelișul tare și durerea este mai accentuată. Durerile au un debut brusc și apar în timpul anumitor mișcări.
  • Stadiul radicular – în această etapă, terminațiile nervoase sunt afectate, iar durerea iradiază către alte zone (umeri, brațe, fesieri, picioare).
  • Discopatie – erodarea permanentă a discurilor intervertebrale.

Diagnosticarea herniei de disc

Hernia de disc este diagnosticată în urma realizării unei examinări fizice, dar și a unor teste și analize care ar putea trăda cauza durerilor și a disconfortului. Pacientul poate merge la medicul generalist, care îl va trimite către medicul ortoped, în vederea diagnosticării herniei de disc.

Examenul clinic

În primă fază, medicul va realiza o examinare fizică, însoțită de anamneză. În timpul examinării fizice, se vor căuta sursa durerii și a disconfortului. Medicul va verifica funcțiile nervoase, precum și slăbiciunea musculară.

Teste imagistice

Apoi, medicul poate folosi o serie de teste și analize pentru a stabili diagnosticul. Diagnosticarea imagistică este de mare ajutor medicilor. Radiografiile, CT-ul (computer tomograf) și RMN-ul sunt adesea folosite pentru diagnosticarea herniei de disc.

Complicațiile herniei de disc

Netratată corespunzător, hernia de disc ajunge în stadiu avansat și poate avea complicații. Una dintre acestea este sindromul cauda equina, cunoscut și sub denumirea populară de „coadă de cal”. Acest sindrom apare în urma compresiei nervilor de la baza coloanei vertebrale, cauzată de o presiune continuă pusă pe rădăcinile nervoase de la capătul măduvei osoase. Și amorțeala permanentă a unor zone ale spatelui, rectului sau picioarelor poate fi o complicație care apare din cauza herniei de disc.

Tratarea herniei de disc

Hernia de disc poate fi tratată atât prin metode nechirurgicale, cât și prin intervenții chirurgicale. Medicul va stabili, în funcție de stadiul herniei și de situația pacientului, care este cea mai indicată variantă de tratament.

După stabilirea diagnosticului de hernie de disc, pacientului i se recomandă un tratament, în funcție de stadiul în care se află. Tratamentul recomandat pentru hernia de disc are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții bolnavului, de a îi permite să își desfășoare cu ușurință activitățile zilnice și de a preveni sau amâna intervenția chirurgicală.

În primul rând, pacientul va fi sfătuit să nu mai ridice greutăți pentru a-și proteja coloana vertebrală. De asemenea, i se va recomanda să facă mișcare în mod regulat, pentru a menține musculatura în stare bună, astfel încât aceasta să susțină vertebrele și discurile intervertebrale. 

În cele mai multe cazuri, durerea de la o hernie de disc se va îmbunătăți în câteva zile și se va rezolva complet în 4 până la 6 săptămâni. Restricționarea activității, terapia cu gheață sau căldură și administrarea medicamentelor antiinflamatoare ajută la recuperare.
În general, în afară intervenției chirurgicale, măsurile terapeutice includ:

  • Kinetoterapie, exerciții fizice și întindere blândă pentru a ajuta la ameliorarea presiunii asupra rădăcinii nervoase.
  • Terapie cu gheață și căldură pentru ameliorarea durerii. Pentru dureri ușoare, terapia ameliorează inflamația și reduce durerea. De exemplu, aplicarea unui tampon de încălzire sau a unui pachet de gheață în zona afectată poate fi o modalitate bună de a calma temporar durerea și de a reduce inflamația. Aplicările se fac 10-15 minute de două ori pe zi; persoana stă întinsă pe burtă cu una sau două perne sub șolduri.
  • Manipulare chiropractică
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi ibuprofenul, naproxenul sau inhibitorii COX-2 pentru ameliorarea durerii.

Fizioterapie sau alte tratamente nechirurgicale pentru ameliorarea simtomelor herniei de disc

Fizioterapia este o metodă extrem de folosită, dar și eficientă, pentru ameliorarea durerilor cauzate de hernia de disc. Aceasta este adesea folosită în paralel cu kinetoterapia, care presupune practicarea unor exerciții fizice care corectează postura coloanei și totodată fortifică musculatura spatelui, reducând astfel durerile provocate de hernia de disc.

Tratamentul medicamentos pentru ameliorarea simptomelor herniei de disc 

Tratamentul medicamentos nu vindecă hernia de disc, însă poate ameliora simptomele și astfel calitatea vieții pacientului care suferă de această afecțiune. În general, tratamentul medicamentos folosit în tratarea herniei de disc este bazat pe:

  • Analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene – medicamentele care calmează temporar durerea pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor moderate cauzate de hernia de disc, sub formă de medicație orală sau supozitoare (naproxen, celecoxib, indometacin, oxaprozin)
  • Opioide – dacă durerea nu este ameliorată de analgezice, medicul poate prescrie opioide precum codeină, pe care pacientul le poate folosi pe perioade scurte de timp. Somnolența, confuzia mentală, greața și constipația sunt efecte secundare ale acestor medicamente. Se pot indica și oxicodonă sau oxicodonă cu acetaminofen ori hidrocodonă cu acetaminofen.
  • Anticonvulsivele – medicamentele folosite, în general, pentru tratarea epilepsiei, pot fi de ajutor și pentru hernia de disc, ameliorând durerile cauzate de terminațiile nervoase.
  • Relaxantele musculare – spasmele musculare pot fi ameliorate cu relaxante musculare, precum carisoprodol, ciclobenzaprină, diazepam, metaxalonă.
  • Injecții cu corticosteroizi – corticosteroizii injectați în jurul nervilor afectați de hernia de disc pot trata inflamația.

Intervenția chirurgicală pentru hernia de disc

Tratamentul chirurgical este folosit în cazuri foarte rare, atunci când celelalte metode de tratament devin ineficiente. Medicul chirurg va îndepărta fie porțiunea herniată a discului, fie tot discul intervertebral. Dacă discul este îndepărtat, vertebrele pot fi prinse între ele cu o structură metalică. Rareori, medicul chirurg va considera necesară înlocuirea discului cu unul artificial.

Când este recomandată intervenția chirurgicală pentru hernia de disc?

Intervenția chirurgicală este rareori recomandată, în cazurile în care mobilitatea pacientului este limitată și calitatea vieții afectată, iar alte metode de tratament nu au rezultat. Dacă pacientul resimte amorțeală la nivelul membrelor, dacă întâmpină dificultăți la statul în picioare sau la mers ori dacă are de-a face cu incontinență urinară sau fecală din cauza herniei de disc, se recomandă operația.

Desfășurarea operației 

După stabilirea tipului de intervenție chirugicală de care pacinetul are nevoie (laminotomie, discectomie, artoplastie, fuziune spinală), pacientul va fi pregătit pentru operație de către cadrele medicale.

  • Laminotomie – chirurgul va face o deschizătură în arcul vertebral, astfel încât să elibereze terminația nervoasă de presiunea pusă pe ea de discul intervertebral. Această procedură implică o incizie foarte mică.
  • Discectomie – aceasta este cea mai comună intervenție chirurgicală folosită pentru hernia de disc apărută în zona lombară. Această procedură presupune îndepărtarea porțiunii din disc care pune presiune pe terminația nervoasă. Rareori, întreg discul intervertebral este înlocuit.
  • Artoplastia – aceasta presupune înlocuirea discului afectat de hernie cu unul artificial. Procedura se face sub anestezie totală. Nu este o alegere bună pentru pacienții cu osteoporoză sau artrită.
  • Fuziunea spinală – tot sub anestezie generală se face și fuziunea spinală. Această procedură implică sudarea permanentă a două sau mai multe vertebre.

Recuperarea după operația de hernie de disc

După operația de hernie de disc, pacientul trebuie să respecte îndeaproape indicațiile oferite de medic, astfel încât recuperarea să fie cât mai rapidă și ușoară. Fizioterapia și gimnastica medicală sunt recomandate pentru recuperarea după operația de hernie de disc. Yoga, acupunctura și masajul pot fi, de asemenea, folosite pentru recuperarea după o asemenea intervenție, însă trebuie neapărat ca pacientul să se consulte cu medicul sau cu privire la momentul în care poate începe să folosească aceste terapii alternative.

Riscurile operației de hernie de disc

Intervențiile chirurgicale pentru tratarea herniei de disc prezintă aceleași riscuri ca orice altă intervenție chirurgicală: risc de infecție, sângerări, daune aduse terminațiilor nervoase. Dacă discul inetrvertebral nu este îndepărtat, există riscul să se rupă din nou. De asemenea, dacă pacientul suferă de boală degenerativă a discului intervertebral, în timp, pot apărea probleme la alte discuri intervertebrale.

Tratamente alternative intervenției chirurgicale pentru hernia de disc

Pacientul poate evita intervenția chirurgicală folosind alte metode de tratament precum: fizioterapia, kinetoterapia, masajul, elongațiile precum și adaptarea stilului de viață astfel încât coloana vertebrală să fie protejată.

Masajul profund al țesuturilor reprezintă o opțiune ideală în caz de hernie de disc, deoarece folosește o cantitate mare de presiune pentru a ușura tensiunea și spasmele musculare profunde, care se dezvoltă pentru a preveni mișcarea musculară la zona afectată.

Sfaturi pentru prevenirea și ameliorarea simptomelor herniei de disc

Există anumite trucuri pe care le poți folosi pentru a preveni declanșarea simptomelor specifice herniei de disc, dar și pentru ameliorarea acestor dureri.

Fumatul și hernia de disc

În primul rând, nicotina limitează fluxul sangvin la nivelul coloanei vertebrale. Apoi, studiile au arătat că tot nicotina este și cea care cauzează daune serioase la nivelul celulelor din nucleul pulpos al discurilor intervertebrale. Așadar, fumatul accelerează evoluția herniei de disc și pacienții care primesc acest diagnostic ar trebui să renunțe la acest obicei nesănătos.

Riscul excesului de greutate pentru hernia de disc

Surplusul de kilograme pune o presiune mare pe coloana vertebrală, implicit pe discurile intervertebrale. Așadar, menținând o greutate adecvată, pacientul va reuși să reducă riscul de hernie de disc, dar și să amelioreze simptomele acesteia, dacă deja s-a instalat.

Efortul fizic și hernia de disc

Efortul fizic sporit pune presiune pe coloana vertebrală, crescând riscul de hernie de disc. În cazul pacienților care suferă deja de hernie de disc, efortul susținut va declanșa și accentua durerile și celelalte simptome asociate acestei afecțiuni. Este indicat să se evite efortul fizic exagerat precum ridicarea unor greutăți ori practicarea unor sporturi care solicită foarte tare coloana vertebrală, pentru a preveni degenerarea discurilor și durerile care vin la pachet cu hernia de disc.

Pe de altă parte, și odihna la pat pentru o perioadă îndelungată trebuie evitată întrucât contribuie la rigiditatea coloanei vertebrale. Ideal ar fi să se renunțe la stilul de viață sedentar, iar pacientul să practice activități care îi lucrează musculatura spatelui fără să îi pună în pericol discurile intervertebrale: yoga, pilates, gimnastică medicală, înot, plimbări.

Postura corectă și hernia de disc

Postura incorectă a coloanei vertebrale contribuie la degenerarea discurilor intervertebrale. De aceea, se recomandă corectarea posturii spatelui, atât atunci când individul stă în șezut și în picioare, cât și atunci când ridică ceva.

De pildă, în momentul în care ridică greutăți, persoana ar trebui să se aplece prin flexarea genunchilor, să ia greutățile cu mâinile, menținând spatele drept, iar apoi să se ridice prin îndreptarea genunchilor. Dacă ridică greutăți îndoindu-și coloana vertebrală, își crește riscul de herniere a discurilor intervertebrale, dar și de apariție a durerilor lombare din cauze care țin de musculatura spatelui sau de ligamente. Pentru corectarea posturii coloanei vertebrale, pacientul poate folosi o serie de exerciții fizice învățate de la kinetoterapeut.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Association of Neurological Surgeons - Herniated Disc
https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc
OrthoInfo - Herniated Disk in the Lower Back
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/herniated-disk-in-the-lower-back/
NCBI - Disc Herniation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441822/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0