Kinetoterapia - ce este și când e necesară

1. Ce este kinetoterapia?
   a. Programele de kinetoterapie
   b. Tipuri de kinetoterapie
      i. Kinetoterapia de recuperare și profilactică
      ii. Kinetoterapia pediatrică
2. Beneficii ale kinetoterapiei
   a. Când este necesară kinetoterapia?
   b. Procesul de kinetoterapie
3. Diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie
   a. Fizioterapia – caracteristici
   b. Proceduri fizioterapeutice
   c. Beneficiile fizioterapiei
   d. Utilitate

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia, cunoscută și drept kinetologie medicală sau kineziterapie, este atât o formă de terapie, cât și o știință. Etimologia cuvântului kinetoterapie este, la rândul ei grăitoare. Așadar, cuvântul kinetoterapie se traduce prin „terapie prin mișcare”. Ca terapie, aceasta este compusă din programe specifice de recuperare medicală, și este o formă de terapie fizică asistată, al cărei scop este reabilitarea unor funcții motrice diminuate sau creșterea nivelului funcțional, în cazul anumitor afecțiuni specifice. 

Ca știință, kinetoterapia este parte componentă a medicinii fizice și este axată pe studiul mecanismelor neuromusculare și articulare, pentru asigurarea activităților motrice normale ale individului.  

Programele de kinetoterapie

Programele de kinetoterapie sunt realizate în conformitate cu vârsta, constituția și afecțiunile pacientului, alături și de gradul său de sedentarism, activitățile desfășurate în mod normal, stadiul bolii sau existența altor afecțiuni. Aceste programe au la bază mișcarea efectuată prin planuri de recuperare medicală atent structurate, al căror scop este refacerea funcțiilor alterate sau diminuate ale corpului. 

De asemenea, pacientului îi este desemnat propriul specialist în kinetoterapie, căruia îi revine rolul de a supraveghea activitatea pacientului în timpul sesiunilor, și de a oferi consiliere pe durata întregului program de recuperare. Totodată, exercițiile fizice din cadrul programelor de kinetoterapie pot fi însoțite de anumite accesorii, precum elasticul, mingea medicinală, mingea de yoga, semisfera Bosu etc.

Tipuri de kinetoterapie

În prezent, există două tipuri de kinetoterapie – de recuperare și profilactică. Pe lângă acestea, există o ramură special dezvoltată de kinetoterapie pentru copii și bebeluși, cunoscută și drept kinetoterapie pediatrică. 

Kinetoterapia de recuperare și profilactică

Kinetoterapia de recuperare este axată pe refacerea funcțiilor diminuate ale organismului, cu ajutorul unui set de exerciții specifice - gimnastică de recuperare. Kinetoterapia profilactică, în schimb, urmărește fie menținerea condiției de sănătate a pacientului, fie oprirea cronicizării unei anumite afecțiuni severe, și se folosește atât de exerciții fizice, cât și de masaj medical sau de tehnici de relaxare.

Adesea, cele două forme se întrepătrund, rezultând un al treilea tip de kinetoterapie, numit kinetoterapie curativă, unde se lucrează atât pe refacerea funcțiilor, cât și pe menținerea stării de sănătate a pacientului sau stoparea cronicizării unei anumite boli.

Kinetoterapia pediatrică

Dacă este necesară, kinetoterapia poate fi o soluție atât pentru copii, cât și bebeluși (numită și kinetoterapie pediatrică), atât timp cât recomandarea este emisă de către un medic specialist pediatru, neurolog sau ortoped. Așadar, un program kinetoterapeutic pediatric se poate dovedi util pentru copiii cu afecțiuni ortopedice, afecțiuni ale coloanei (cifoze, lordoze, scolioze sau cifoscolioze) sau, chiar, boli neurologice (paralizii cerebrale, întârzieri în dezvoltarea neuro-motorie sau accidente vasculare cerebrale).

Beneficii ale kinetoterapiei

Beneficiile kinetoterapiei sunt nenumărate, atât în caz de boală, cât și pentru menținerea unei condiții fizice și psihice optime. Prin urmare, kinetoterapia te poate ajuta să ajungi la o stare de relaxare deplină (golirea minții), dar și să îți mbunătățești condiția fizică, prin masaj și exercițiu fizic. De asemenea, având în vedere că majoritatea adolescenților și adulților suferă de cel puțin o deviație de coloană, kinetoterapia poate fi o metodă accesibilă și ușoară de corectare a posturii și a aliniamentului corporal, înlăturând, astfel, durerile de spate. 

Prin exercițiu fizic regulat scapi de durere și câștigi, în schimb, mobilitate articulară, forță și rezistență musculară crescută. În plus, ți se poate îmbunătăți simțul de coordonare, de echilibru, precum și controlul neuro-muscular al mișcării. Mai mult, tehnologia actuală permite o măsurare neuro-musculo-articulară deosebit de precisă, ceea ce asigură o evaluare obiectivă a condiției tale de sănătate și facilitează conceperea unui program personalizat, care să reflecte cerințele reale ale organismului. 

Acestea fiind spuse, printre cele mai importante beneficii, general valabile, ale kinetoterapiei se numără:

  • Menținerea condiției de sănătate la niveluri optime și a unei stări generale de bine;
  • Îmbunătățirea mobilității și a amplitudinii articulare;
  • Scăderea riscului de accidentare, datorită unei mobilități și flexibilități ameliorate;
  • Permiterea recuperării rapide în urma posibilelor accidente sau evenimente traumatice;
  • Creșterea randamentului în raport cu efortul fizic și îmbunătățirea tonusului muscular;
  • Creșterea forței musculare;
  • Corectarea deviațiilor aparatului locomotor;
  • Ameliorarea sau tratarea tulburărilor de echilibru și/sau coordonare;
  • Redobândirea, totală sau parțială, a dexterității și a funcționalității musculare, osoase și articulare;
  • Recuperarea funcțiilor esențiale, deteriorate în urma unui accident vascular cerebral;
  • Recuperarea reumatică în caz de osteoporoză sau artrită, precum și menținerea unei condiții de sănătate optime.

Când este necesară kinetoterapia?

Este posibil ca nevoia de kinetoterapie să existe fără ca acest lucru să se știe. Așadar, ca părinte, când vine vorba de copilul tău, este important să fii atent la postura sa, mai ales în perioada de creștere și dezvoltare. Atunci când se remarcă o alterare a posturii, mai ales a spatelui (statul încovoiat, cel mai adesea), este important să ceri sfatul unui medic de specialitate care îți poate recomanda un program de kinetoterapie, în așa fel încât să acționezi în faza precoce a deviației.

De asemenea, kinetoterapia s-a dovedit extrem de utilă în cazurile posttraumatice sau postoperatorii, unde anumite funcții sunt sever afectate, iar această formă de terapie este esențială pentru procesul de recuperare medicală. În plus, programele de kinetoterapie sunt, din ce în ce mai des, folosite pentru îmbunătățirea mobilității în diverse afecțiuni neurologice (boala Parkinson, scleroza în plăci), dar și pentru ameliorarea deficitului funcțional, în cazul anumitor boli cronice. 

Probabil una dintre cele mai cunoscute utilizări ale kinetoterapiei, recuperarea sportivă, este, în continuare, deosebit de benefică. Kinetoterapia ajută atât la însănătoșirea mai rapidă după un accident sportiv, cât și în prevenirea accidentelor viitoare, ceea este vital mai ales pentru copii și adolescenți.

Kinetoterapia se bucură de un real succes și în reducerea durerilor asociate cu anumite afecțiuni reumatologice, printre care se numără poliartrita reumatoidă, gonartroza, osteoporoza, coxartroza, precum și în recuperarea funcțiilor afectate după anumite traumatisme, accidente sau intervenții chirurgicale. 

Un aspect mai puțin cunoscut este kinetoterapia utilizată ca practică de pregătire a corpului pentru sarcină. Astfel, prin kinetoterapie se poate obține un tonus general optim pentru sarcină, ajutând atât funcțiile fizice, cât și cele psihice, să fie într-o armonie deplină. Mai mult, kinetoterapia poate fi practicată și pe timpul sarcinii, și ajută la facilitarea nașterii și la o recuperare cât mai rapidă după aceasta.

Procesul de kinetoterapie

Recomandarea pentru kinetoterapie se poate obține de la medicul curant, de regulă reumatolog sau ortoped, sau de la medicul de familie. O evaluare medicală pentru kinetoterapie se efectuează în prezența specialistului kinetoterapeut și a unui medic de recuperare, și cuprinde următorii pași:

  • Evaluarea inițială, care presupune procesul de anamneză și cuprinde o serie de întrebări despre starea de sănătate generală a pacientului, istoricul de boli, alergii, fondul genetic (boli/alergii în familie), și alte aspecte relevante pentru conturarea tabloului clinic.
  • Pe baza evaluării se va elabora, împreună cu pacientul, un program de recuperare, respectiv profilaxie, în conformitate cu necesitățile medicale ale pacientului.
  • Urmează, apoi, începerea sesiunilor de kinetoterapie, sub atenta supraveghere a specialistului. Evoluția stării de sănătate a pacientului trebuie atent monitorizată și consemnată de kinetoterapeutul desemnat. În multe cazuri, pacientul trebuie să efectueze anumite activități și acasă, sub îndrumarea specialistului. De asemenea, se impune reevaluarea periodică, pentru a putea analiza rata de progres a condiției pacientului, precum și pentru a optimiza, în mod constant, programele de recuperare utilizate.  

Diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie

Kinetoterapia și fizioterapia au misiuni asemănătoare, motiv pentru care sunt, adesea confundate. De reținut este faptul că cele două mijloace terapeutice sunt complementare, și ambele se dovedesc deosebit de eficiente, atât timp cât programele sunt atent respectate și urmate de pacient. Așadar, adesea cele două sunt folosite în tandem, pentru a spori șansele de recuperare ale pacientului, atât timp cât starea de sănătate și tabloul clinic ale pacientului permit această îmbinare de discipline.  

Diferența constă, în principal, în faptul că fizioterapia se bazează, în principal, pe folosirea anumitor agenți fizici în procesul de tratament, în timp ce kinetoterapia îmbină exercițiile fizice cu masajul terapeutic. Programul de recuperare medicală care combină kinetoterapia cu fizioterapia trebuie stabilit împreună cu medicul de recuperare și specialistul/specialiștii în kinetoterapie și fizioterapie. 

Fizioterapia – caracteristici

Fizioterapia reprezintă o metodă de tratament care implică folosirea agenților fizici, și anume căldură, lumină, curent electric, unde magnetice și unde mecanice, pentru îmbunătățirea condiției de sănătate a pacientului, ameliorarea durerilor cauzate de afecțiuni reumatologice, ortopedice, respiratorii, etc., precum și prevenirea apariției anumitor boli. 

Proceduri fizioterapeutice

Printre cele mai cunoscute proceduri fizioterapeutice se numără radiofrecvența, cu ajutorul căreia se pot ameliora problemele musculare, anumite traumatisme, precum și anumite dureri articulare, și electrostimularea, care contribuie la îmbunătățirea tonusului muscular, aspectul pielii și ajută la eliminarea fluidelor în exces din organism. 

În spectrul procedurilor fizioterapeutice se numără și drenajul limfatic, care ajută la stimularea circulației limfei, ajutând, astfel, la eliminarea toxinelor acumulate în organism. Drenajul limfatic are un rol foarte important și în remedierea proceselor inflamatorii din țesuturi și în prevenția împotriva bolilor musculare. 

Nu în ultimul rând, masajul oscilatoriu profund este o procedură fizioterapeutică foarte căutată, deoarece este un masaj în profunzime, care acționează asupra mai multor tipuri de țesut, și anume: cutanat, conjunctiv, adipos, subcutanat și muscular. Principalul beneficiu al masajului oscilatoriu profund îl reprezintă recuperarea flexibilității și a mobilității țesuturilor, mai ales dacă acestea au fost afectate în urma unui eveniment traumatic sau a unui accident. 

Beneficiile fizioterapiei

Principalele beneficii ale fizioterapiei sunt:

  • Îmbunătățirea sau redobândirea mobilității, respectiv a flexibilității musculare și articulare;
  • Tratarea sau prevenirea proceselor inflamatorii, în special musculare, cauzate de traumatisme sau accidente;
  • Stimularea circulației sangvine și accelerarea/stimularea drenajului limfatic;
  • Ameliorarea durerilor și a contracțiilor musculare;
  • Reducerea deficiențelor funcționale
  • Tonifierea mușchilor, țesuturilor și ale straturilor cutanate;
  • Promovarea stării de relaxare și de odihnă.

Utilitate

Fizioterapia este deosebit de utilă în problemele de sănătate musculară, articulară și osoasă, precum și în cele referitoare la țesuturile moi, cum ar fi bolile reumatice, durerile coloanei vertebrale, hernia de disc sau scolioza. Poate fi de ajutor și în afecțiunile musculo-scheletale, cum ar entorsele, tendinitele, bursitele, sindromul de tunel carpian, fracturile sau luxațiile.

În plus, se poate apela la un fizioterapeut pentru diminuarea dificultăților de mișcare, cauzate de accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson sau scleroza în plăci. Nu în ultimul rând, fizioterapia poate fi benefică în procesele de recuperare postoperatorie, dar și pentru a preveni procesul de atrofie musculară, care survine în urma unei perioade îndelungate de ședere la pat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Science Direct – Kinesiotherapy 
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/kinesiotherapy
Explore Health Careers - Kinesiotherapist
https://explorehealthcareers.org/career/sports-medicine/kinesiotherapist/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0