Corectarea posturii - de ce e importanta si cum sa o faci

O postură corectă este foarte importantă pentru sănătate, deși de multe ori nu dăm atenție acestui aspect. O postură incorectă poate fi cel mai bine prevenită și tratată printr-o serie de măsuri naturale, prin corecții posturale și de circulație, până la a schimba modul în care stai așezat pe scaun la birou sau în mașină ori când stai în picioare. Corectarea posturii este importantă din mai multe puncte de vedere, așa cum vom vedea în continuare.

Știai că atunci când te apleci (de cele mai multe ori fără să îți dai seama) spre computer sau laptop, capul tău tinde să se aplece în față, ceea ce poate duce la o postură incorectă? Sau că folosirea unui telefon mobil poate cauza probleme similare, mai ales că gâtul este extrem de înclinat când ne uităm în ecranul smartphone-ului? E necesar să acordăm atenție posturii, dacă nu vrem să ne alegem cu diverse complicații, cum ar fi cifoza, o deformație a coloanei vertebrale care duce la o proeminență dorsală.

Postura corectă este crucială pentru sănătatea generală și bunăstarea corpului pe mai multe niveluri. O postură corectă ajută la menținerea aliniamentului natural al coloanei vertebrale, reducând astfel presiunea asupra discurilor intervertebrale, a nervilor și a altor structuri din spate. Aceasta poate contribui la prevenirea durerilor de spate cronice sau a altor afecțiuni asociate cu coloana vertebrală.

De asemenea, o postură corectă le permite plămânilor să funcționeze în mod optim, oferind o mai bună expansiune a cutiei toracice și o respirație mai eficientă. Aceasta poate ajuta la oxigenarea corectă a corpului și la reducerea oboselii.

Mai mult decât atât, o postură corectă poate conferi o prezență mai încrezătoare și mai atrăgătoare. Spatele drept și umerii în spate pot face ca o persoană să arate mai înaltă și mai puternică, mai sigură de sine, în timp ce o postură incorectă poate crea impresia de slăbiciune și de lipsă de încredere în sine.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce se întâmplă dacă nu ai o postură corectă?

Iată câteva lucruri care survin din cauza unei posturi incorecte:

  • O postură nepotrivită poate duce la disfuncții în mișcare și, astfel, apar probleme articulare, dureri de spate, în special durerile lombare, dar nu numai.
  • O postură incorectă poate crește tensiunea arterială, riscul de constipație și pe cel de arsuri gastrice.
  • O postură care nu este corectă scade încrederea de sine.

Din ce cauze adopți o postură incorectă?

Deteriorarea posturii poate apărea din diverse cauze precum:

Statul pe scaun ore în șir

Prin prisma jobului pe care îl avem, mulți dintre noi petrecem multe ore stând pe scaun, la birou. Putem remedia această problemă asigurându-ne că, măcar o dată pe oră, ne ridicăm de pe scaun și facem câțiva pași sau câteva exerciții de stretching cam 10 minute.

Slăbiciunea mușchilor spatelui 

Stilul de viață sedentar, care presupune lipsa antrenării musculaturii, poate afecta postura coloanei vertebrale și a întregului corp.

Obezitatea

Cu cât se acumulează mai multe kilograme, cu atât persoanei afectate îi va fi mai greu să își mențină postura corectă.

Sarcină

În timpul sarcinii, în mod natural postura corpului are tendința de a se modifica, întrucât greutatea trage zona pelviană în față, punând astfel presiune sporită pe zona lombară. Femeile însărcinate ar trebui să își lucreze mușchii pelvieni pentru a spori rezistență acestora. De asemenea, și pantofii cu talpa ortopedică, foarte confortabilă, sunt de ajutor pentru femeile gravide pentru corectarea posturii.

Tocurile înalte

Pantofii ai căror tocuri depășesc 5-6 cm pun presiune mărită pe coloana vertebrală și modifică postura corpului, din necesitatea acestuia de a-și menține echilibrul.

Obișnuința

Persoanele care adoptă o postură incorectă mai mulți ani la rând sunt atât de obișnuite cu postura greșită, încât își regăsesc confortul în ea.

Îndrumări pentru corectarea posturii

Vestea bună este că postura corpului poate fi corectată, astfel încât să prevenim problemele care pot apărea din cauza ei.

În primul rând, ar trebui să știi că cea mai bună poziție de a sta pe scaun la birou este să te lași întins pe spătar undeva la 135 de grade, pentru a minimaliza presiunea care apare în zona lombară.

Apoi, ar trebui să faci zilnic o serie de exerciții fizice al căror scop este de a îndrepta postura coloanei vertebrale. Pentru acest articol, am ales un exercițiu pentru corectarea posturii care nu necesită decât un baston sau pur și simplu o coadă de mătură. 

exercitiu pentru spate

Din șezut, mă aplec ușor către înainte și duc bastonul la ceafă sau mai jos de nivelul cefei.

Apoi, mențin poziția între 15 și 30 de secunde. Sau, se poate pur și simplu repeta ducerea bastonului la ceafă de 30 de ori pe serie.

exercitiu postura

Avantajele acestui exercițiu pentru postură corectă:

  • Crește mobilitatea articulară la umeri;
  • Angrenează musculatura subscapulară;
  • Musculatura pectorală primește un stretching meritat;
  • Se îmbunătățește postura.

De ce este postura corectă atât de importantă?

O bună postură ne ajută să stăm drepți, să mergem, să stăm așezați și să stăm întinși în poziții care exercită cea mai mică presiune asupra mușchilor și ligamentelor noastre, în timpul mișcării și în timpul activităților care presupun ca o parte a corpului să susțină greutatea. 

Postura corectă:

  • Ne ajută să menținem oasele și articulațiile aliniate corespunzător, astfel încât mușchii noștri să fie folosiți în mod corect, să se reducă uzura anormală a suprafețelor articulare care ar putea avea drept rezultat apariția artrozei (artritei degenerative) și a durerilor articulare.
  • Reduce tensiunea exercitată asupra ligamentelor care susțin articulațiile de la nivelul coloanei vertebrale, reducând probabilitatea unei accidentări.
  • Le dă ocazia mușchilor să lucreze mult mai eficient, permițând corpului să folosească mai puțină energie și, prin urmare, prevenind oboseala musculară
  • Ajută la prevenirea întinderilor musculare, tulburărilor caracterizate de suprasolicitarea mușchilor și chiar la prevenirea durerii de spate și a durerilor musculare.

Cum să ai o postură corectă dacă stai mult în picioare?

Dacă stai mult în picioare de-a lungul zilei, este important să fii conștient de postura ta și să adopți câteva obiceiuri sănătoase pentru a menține o poziție bună și a preveni disconfortul sau durerile. Stai în picioare cu spatele drept, umerii relaxați și capul în poziție neutră. Evită să îndoi spatele excesiv și să stai mult timp cu capul înclinat înainte, într-o parte sau în spate. 

Distribuie greutatea corpului uniform pe ambele picioare și stai cu picioarele la o distanță confortabilă unul de celălalt, astfel încât să menții un echilibru stabil. Totuși, nu sta prea mult timp în aceeași poziție. Încearcă să faci mici schimbări de poziție și să te ridici pe vârfuri, să te întinzi sau să faci câteva pași pentru a-ți menține circulația bună și a reduce oboseala musculară.

Încearcă să fii conștient de respirația ta și să-ți menții umerii relaxați. Expiră adânc și concentrează-te pe relaxarea mușchilor pentru a reduce tensiunea și stresul. Alege încălțăminte confortabilă și adecvată pentru activitatea pe care o desfășori. O încălțăminte cu talpă plată, cu un suport adecvat pentru arc și amortizare, poate ajuta la menținerea unei posturi corecte și la reducerea tensiunii asupra picioarelor și spatelui. 

Exercițiile de întărire a mușchilor de bază și a mușchilor din spate pot ajuta la menținerea unei posturi corecte și la reducerea riscului de dureri și leziuni. De asemenea, îngrijirea flexibilității mușchilor este importantă pentru a preveni tensiunile și disconfortul.

Nu mai puțin important, chiar dacă ai un serviciu care impune să stai mult în picioare, găsește-ți, totuși, măcar câte 5 minute în care să te așezi după fiecare oră de stat în picioare.

Ce scaun să alegi dacă lucrezi mult la birou?

Atunci când lucrezi mult la birou în fața calculatorului, este crucial să alegi un scaun care să ofere suport adecvat și confort pentru a preveni disconfortul și durerile de spate. Iată câteva caracteristici importante de luat în considerare atunci când alegi un scaun de birou:

  • Un scaun cu suport lombar ajustabil îți permite să reglezi nivelul de sprijin oferit regiunii lombare a spatelui, ajutând la menținerea unei poziții corecte a coloanei vertebrale.
  • Asigură-te că scaunul are o funcție de reglare a înălțimii, astfel încât să poți ajusta înălțimea șezutului pentru a-ți permite să stai cu picioarele în unghi drept și să păstrezi genunchii la nivelul șoldurilor sau puțin sub nivelul acestora.
  • Cotierele ajustabile permit poziționarea confortabilă a brațelor și reduc tensiunea pe umeri și gât. Acestea ar trebui să fie suficient de moi pentru a oferi confort, dar și suficient de ferme pentru a oferi suport.
  • Optează pentru un scaun cu un material respirabil și confortabil pentru tapiterie, care permite circulația aerului și previne supraîncălzirea și transpirația excesivă în timpul șederii îndelungate.
  • Asigură-te că scaunul are o bază stabilă și solidă, care să ofere suport adecvat și să prevină riscul de răsturnare în timpul utilizării.
  • Un scaun cu mecanism de rotație ușoară și cu role de calitate poate facilita mișcările și accesul la diverse zone ale biroului fără a exercita presiune suplimentară asupra spatelui.
  • În cele din urmă, asigură-te că scaunul este confortabil și că te simți bine în el. Testează mai multe modele și alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale individuale și preferințelor de confort. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Guide to Good Posture
https://medlineplus.gov/guidetogoodposture.html
Harvard Health Publishing - 3 surprising risks of poor posture 
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/3-surprising-risks-of-poor-posture


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0