Analgezicele opioide in tratamentul gonartrozei
Analgezicele opioide in tratamentul gonartrozei
Analgezicele opioide in tratamentul gonartrozei
Osteoartrita de șold și de genunchi (gonartroza) sunt afecțiuni comune care afectează milioane de pacienți. Simptomele pot include rigiditate, pierderea mobilității, precum și durere.
Studiile arată că și analgezicele opioide au beneficii în ceea ce privește funcția articulației asociată cu durerea, la pacienții care suferă de gonartroză. Chiar și așa, când știm că opioidele sunt folositoare în tratamentul durerii cronice, ele trebuie luate cu măsură, în doze mici, pentru că există riscul ca pacienții să dezvolte o dependență față de această clasă de medicamente.
Ce sunt analgezicele opioide
Opioidele sunt medicamente analgezice puternice, care oferă ameliorarea durerii pentru durerea acută severă, cum ar fi durerea asociată cu traume majore sau intervenții chirurgicale. În plus, opioidele sunt utile în unele afecțiuni cronice dureroase în situații cu speranță de viață limitată (cum ar fi cancerul metastatic).
În mod tradițional, analgezicele non-opioide, cum ar fi acetaminofenul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, modificarea activităților, scăderea în greutate (la pacienții supraponderali) și utilizarea dispozitivelor de asistență (cum ar fi bastonul) au fost principalul suport al tratamentului non-operator, în tratamentul pentru artrita șoldului și genunchiului. Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, utilizarea opioidelor pentru tratamentul neoperator al afecțiunilor artritice a crescut.
Tratamentul gonartrozei are drept scopuri:
- Educarea pacientului în privința bolii sale
- Reducerea durerii de genunchi
- Menținerea și optimizarea funcției articulare
- Prevenirea sau întârzierea progresiei distrucției articulare.
Sunt analgezicele opioide o opțiune în tratamentul gonartrozei?
Există tot mai multe dovezi că opioidele, în comparație cu medicamentele non-opioide, nu oferă o ameliorare superioară a durerii pe termen lung atunci când sunt utilizate pentru tratamentul artritei de șold și genunchi 1. Prin urmare, utilizarea medicamentelor opioide pentru tratamentul artritei de șold și gonartrozei, mai ales înainte de intervenție chirurgicală trebuie pusă sub semnul întrebării.
De aceea, administrarea opioidelor ar trebui rezervată doar pentru circumstanțe excepționale. Opioidele nu trebuie utilizate ca tratament de primă linie pentru simptomele acute sau cronice ale osteoartritei de șold sau gonartrozei, atrag atenția specialiștii.
Atunci când alte modalități de tratament non-opioide au eșuat și pacienții nu pot fi supuși unei intervenții chirurgicale de înlocuire a articulațiilor, utilizarea opioidelor poate fi luată în considerare la un subgrup extrem de mic de pacienți.
Acești pacienți cărora li se prescriu opioide pentru tratamentul neoperator al osteoartritei trebuie educați cu privire la riscurile consumului prelungit de opioide, inclusiv dependență. În plus, ar trebui prescris cel mai mic număr de opioide în cea mai mică doză și pentru cel mai scurt timp posibil. Pentru pacienții care ar putea necesita o utilizare mai prelungită a opioidelor, ar trebui să se acorde o atenție deosebită trimiterii către un specialist în managementul durerii. În plus, pacienții trebuie educați cu privire la depozitarea în siguranță a medicamentelor pentru durere și la eliminarea adecvată atunci când opioidele nu mai sunt necesare.
Tratamentul medicamentos în gonartroză
Tratamentul medicamentos al gonartrozei cuprinde mai multe clase de medicamente (numite trepte terapeutice) la care se apelează, în funcție de răspunsul pacientului la treapta anterioară de medicament.
Una dintre aceste clase este reprezentată de medicația antialgică de tip opioid. În această clasă intră codeina. Acești agenți sunt utilizați, în mod frecvent, la pacienții cu gonartroză refractară.
Gonartroză refractară reprezintă durerea de genunchi care persistă în ciuda folosirii antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) sau a paracetamolului în dozele corecte, pentru un interval suficient de timp. Astfel, medicul indică trecerea la acest tip de tratament dacă AINS sau paracetamolul s-au dovedit a fi ineficiente, slab tolerate și/sau contraindicate pacientului cu gonartroză.
Opioizii sunt recomandați pentru durerea de tip muscular (aparatul musculo-ligamentar) sau scheletal (articular) și și-au arătat eficiența în multiple studii. Ei sunt frecvent utilizați ca și combinație medicamentoasă alături de paracetamol pentru controlul durerii moderate-severe de tip artrozic, dar însumează astfel și numărul de reacții adverse.
Reacții adverse analgezice opioide
Reacțiile adverse comune date de opioide sunt: greața, constipația, amețeala, somnolenta, vărsăturile. Utilizate pe termen lung, în doze mari, opioidele pot da dependență. Curele scurte de opioide ușoare de tipul codeinei sunt recomandate pe termen scurt, în puseele acute de boală, pentru a obține remiterea durerii, dacă sunt bine tolerate.
Când sunt indicate opioidele
Folosirea opioidelor pentru tratarea durerii artrozice, în dozele corespunzătoare și cu pacientul atent monitorizat, poate fi utilă atunci când metodele conservative de tratament au dat greș. Specialiștii spun că opioidele, în cazul artrozei genunchiului, au potențialul de a înregistra mai puține complicații asociate, care ar putea pune viața pacientului în pericol, decât alte abordări farmacologice folosite deseori în același scop.
Atunci când sunt folosite ca parte dintr-o abordare multimodală pentru a controla durerea, opioidele sunt un tratament sigur și eficient pentru durerea articulară, inclusiv pentru durerea în cazul gonartrozei.
Pacienții la care medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt contraindicate sau la cei la care terapia combinată, pe bază de acetaminofen (paracetamol) și AINS s-a dovedit că este ineficientă ar putea începe să ia doze mici de opioide, la recomandarea medicului, pentru nevoile lor - în cazul acesta, durerea de genunchi.
Cum se administrează opioidele
Majoritatea opioidelor sunt disponibile sub formă de tablete cu eliberare imediată sau prelungită. Sunt și analgezice opioide utilizate sub formă de medicamente sublinguale. Codeina este, de asemenea, administrată pe scară largă în suspensii orale, cum ar fi sirop de codeină pentru tuse cu sau fără antihistaminice.
Mai există și medicamente rectale care se administrează în mod obișnuit pacienților care nu pot tolera medicamentele pe cale orală. Metadona este, de asemenea, administrată în mod obișnuit pe cale orală, subcutanată sau intramusculară. Morfina poate fi administrată și epidural pentru gestionarea durerii acute și intratecal sub formă de pompe spinale implantabile pentru gestionarea durerii cronice și îngrijirii paliative.
Prescrierea opioidelor este importantă în cazuri speciale
Așa cum am precizat mai sus, experții spun că, în cazurile speciale, medicamentele puternice pentru calmarea durerii, precum lidocaina, hidrocodona sau oxicodona pot ajuta pacienții cu durere artrozică, fiind vorba de o durere cronică.
Din cauza efectelor secundare ale acestei clase de medicamente, medicii prescriu opioide doar acelor pacienți cu durere severă, care nu pot lua antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau doar acelor pacienți care așteaptă să aibă loc intervenția chirurgicală pentru înlocuirea articulației afectate. Dacă alte tratamente nu funcționează pentru a calma durerea de genunchi, medicul poate prescrie un alt medicament înrudit cu opioidele, tramadol.
Contraindicații analgezice opioide
Unele contraindicații relative la analgezicele opioide includ un risc crescut de utilizare abuzivă. Există mai mulți factori de risc. Printre acestea se numără:
- Istoric familial sau personal de abuz de substanțe
- Vârsta fragedă
- Contact frecvent cu persoane sau medii cu risc ridicat
- Istoricul problemelor anterioare cu angajatorii, familia și prietenii
- Fumatul și utilizarea în mod regulat a altor substanțe care duc la dependență
- Istoric de depresie majoră sau anxietate
- Multiplii factori de stres psihosocial
- Istoricul abuzului din copilărie
- Reabilitare anterioară de droguri și/sau alcool.
Efectele secundare posibile ale analgezicelor opioide
Medicul tău curant va decide dacă ai nevoie de aceasta clasă de medicamente pentru a trata durerea când suferi de gonartroză. Reține că opioidele pot provoca unele efecte adverse grave dacă le folosești pe o perioadă lungă de timp, inclusiv dependență (adicția).
Cu toate acestea, când iei opioidele exact așa cum ți-au fost prescrise de medic, aceste calmante pot fi aliați siguri și vei vedea că funcționează bine împotriva durerii artrozice. Datorită distribuției receptorilor opioizi atât în interiorul, cât și în afara sistemului nervos, analgezicele opioide produc un spectru larg de efecte adverse, inclusiv disforie (tulburare a dispoziției manifestată printr-o stare de tristețe și frică, însoțită uneori de iritabilitate extremă și de agresivitate), euforie (falsă senzație de fericire), sedare, depresă respiratorie, constipație, suprimarea sistemelor endocrine, tulburări cardiovasculare (de exemplu, bradicardie), convulsii, greață, vărsături, prurit și mioză. În plus față de acestea, utilizarea pe termen lung a analgeziei opioide poate produce toleranță și, în unele cazuri, hiperalgezie (sensibilitate exagerată la durere) și/sau anodinie (lipsă a durerii) induse de opioide.
După cum sa menționat mai sus, opioidele cu activitate serotoninergică, cum ar fi codeina, au potențialul de a provoca sindrom serotoninergic (reacție medicamentoasă care poate pune viața în pericol, care rezultă din excesul de serotonină în organism) atunci când sunt utilizate împreună cu alți agenți cu activitate serotoninergică. Prin urmare, administrarea concomitentă cu alte medicamente active serotoninergice trebuie făcută cu prudență sau evitată în întregime.
Nu trebuie să conduci autoturismul și nici să folosești utilaje sau echipamente periculoase atunci când iei pentru prima dată aceste medicamente. Totodată, ar fi bine să eviți aceste activități dacă iei opioide pe termen lung, iar medicul tău îți va explica ce alte efecte adverse pot să apară în urma administrării.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effect of Opioid vs Nonopioid Medications on Pain-Related Function in Patients With Chronic Back Pain or Hip or Knee Osteoarthritis Pain: The SPACE Randomized Clinical Trial”, JAMA. 2018: 319(9):872-882, Krebs EE; Gravely A; Nugent S; Jensen AC; DeRonne B; Goldsmith ES; Kroenke K; Bair MJ; Noorbaloochi.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29509867/
American Association of Hip and Knee Surgeons - Opioid Use for the Treatment of Osteoarthritis of the Hip and Knee
https://www.aahks.org/position-statements/opioid-use-for-the-treatment-of-osteoarthritis-of-the-hip-and-knee/
Te-ar mai putea interesa și...