Durerile lombare cauzate de intinderile musculare

Durerile lombare pot aparea si din cauza musculaturii care sustine coloana vertebrala si care permite trunchiului sa fie atat de flexibil.

Musculatura spatelui este alcatuita din 3 tipuri de muschi:

 • Muschii extensori – care sunt atasati de partea din spate a coloanei vertebrale si permit statul in picioare, precum si ridicarea obiectelor.
 • Muschii flexori – acestia sunt atasati in fata coloanei vertebrale si permit flexarea, aplecarea, ridicarea greutatilor si arcuirea zonei lombare.
 • Muschii oblici – sunt cei atasati pe partile laterale ale coloanei vertebrale, care asigura o postura corecta a coloanei vertebrale, dar totodata permit si torsiunea acesteia.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Multe dintre episoadele de durere lombara sunt cauzate de daunele aduse muschilor care sustin coloana vertebrala, precum si tendoanelor ori ligamentelor.

Atunci cand se pune prea multa presiune pe coloana vertebrala, muschii pot deveni incordati sau fortati prea mult si astfel pot aparea durerile. Cu toate ca o intindere musculara sau tensiunea la nivelul musculaturii pot parea probleme minore, durerile si spasmele musculare ce apar in consecinta pot fi destul de severe.

Cum apare durerea lombara cauzata de intinderile musculare

Durerea musculara lombara apare atunci cand fibrele de la nivelul muschilor se rup din cauza ca sunt intinse prea tare sau suprasolicitate.

Atunci cand muschii din zona lombara sunt intinsi, zona care ii inconjoara se inflameaza. Infamatia apare ca un raspuns natural al organismului de fiecare data cand apare o leziune. Prin inflamatie, circulatia sanguina din zona respectiva este stimulata cu scopul de a repara tesutul mai rapid. Muschii inflamati pot cauza spasme musculare, pot fi durerosi la atingere sau se pot contracta provocand dureri intense.

Cauze dureri lombare provocate de intinderile musculare

 • Ridicarea unor greutati
 • Impactul in urma accidentarii
 • Miscari repetate
 • Postura incorecta
 • Practicarea unui sport/ unei activitati pentru prima data

Orice activitate care pune presiune mai multa pe o anumita zona musculara poate cauza intinderi la nivelul unei anumite grupe musculare.

 

 

Simptome durere lombara cauzata de intinderile musculare

Simptomele resimtite din cauza intinderilor musculare nu persista mult timp si se manifesta astfel:

 • Durere intensa in primele ore sau zile
 • Durere accentuata atunci cand se executa anumite miscari (torsiuni, aplecari, ridicari)
 • Sensibilitate in zona lezata
 • Rigiditate musculara

Simptomele sunt resimtite, in general, 1-2 saptamani, pana cand musculatura se vindeca in totalitate.

Comparativ cu alte dureri din zona lombara, durerile cauzate de intinderile musculare sunt usor de diagnosticat si la fel de usor de tratat. Simptomele nu persista mai mult de 4-6 saptamani, in situatiile mai grave.

Tratament dureri lombare din cauza intinderilor musculare

Tratamentul recomandat pentru durerile cauzate de intinderile musculare este unul de scurta durata, bazat pe medicatie care are rolul de a ameliora simptomele.

Medicamentele antiinflamatoare, medicamentele calmante si relaxantele musculare sunt adesea folosite pentru tratarea intinderilor musculare. 

Compresele cu gheata sunt, de asemenea, utilizate intrucat reduc inflamatia si amelioreaza durerile. Este indicat ca acestea sa fie folosite imediat dupa ce muschiul este lezat. In general, este bine sa se aplice comprese cu gheata la intervale regulate in timpul zilei, iar acestea sa fie mentinute intre 10 si 20 de minute. Pe de alta parte, compresele calde sunt si ele folosite pentru ca stimuleaza circulatia sanguina si detensioneaza musculatura cu probleme. Compresele calde sunt recomandate abia la 48 de ore dupa ce muschiul a  fost lezat.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0