Sarcina extrauterină (ectopică): Cauze, Simptome și Tratament

1. Despre sarcina extrauterină (ectopică)
     1.1. Ce este sarcina extrauterină
     1.2. Simptome sarcină extrauterină
     1.3. Cauzele sarcinii extrauterine
     1.4. Factori de risc pentru sarcina extrauterină
     1.5. Complicații ale sarcinii extrauterine
     1.6. Diagnosticare sarcină extrauterină
2. Tratament sarcină extrauterină

Recomandările experților DOC.ro

     2.1. Tratament medicamentos sarcină extrauterină
     2.2.Tratament chirurgical sarcină ectopică
     2.3. Îngrijiri la domiciliu pentru pacienta cu sarcină extrauterină
3. Prevenire sarcină extrauterină
4. Evoluția pe termen lung a sănătății femeii după sarcina extrauterină

1. Despre sarcina extrauterină (ectopică)

Sarcina extrauterină, cunoscută și sub denumirea de sarcină ectopică, apare atunci când ovulul fecundat se implantează și se dezvoltă în afara uterului.

1.1. Ce este sarcina extrauterină

Sarcina apare atunci când ovulul este fecundat de spermatozoid. În mod normal, ovulul fecundat călătorește prin tubul falopian (n.r. trompa uterină) și apoi se prinde de peretele uterului. În cazul sarcinii ectopice, ovulul fertilizat se fixează în alte zone din afara uterului, precum trompa uterină, ovarele, cavitatea abdominală sau colul uterin.

Din păcate, sarcina ectopică nu poate evolua, ovulul nereușind să supraviețuiască. Mai mult decât atât, dacă nu este tratată așa cum trebuie, sarcina extrauterină poate provoca hemoragii puternice, ce pot pune viața pacientei în pericol. Statistic vorbind, 2 din 100 de sarcini sunt sarcini extrauterine și se încheie prin avort provocat sau spontan.

1.2. Simptome sarcină extrauterină

În afară de simptomele pe care le are în comun cu sarcina obișnuită, adică lipsa menstruației, greață și sensibilitatea sânilor, sarcina ectopică se manifestă și prin alte simptome, care ar trebui să tragă un semnal de alarmă și să trimită pacienta la medic. Un specialist poate observa cu ușurință dacă este vorba despre o sarcină extrauterină. Pentru reducerea riscurilor, e recomandat consultul medical imediat ce apar simptomele distinctive ale sarcinii ectopice, enumerate mai jos.

Dureri abdominale ascuțite
Durerile abdominale ascuțite, sub formă de junghi, care apar pe perioada sarcinii, pot fi un simptom al sarcinii extrauterine.

Dureri severe pe o singură parte a abdomenului
Sarcina ectopică poate declanșa și dureri severe pe o singură parte a abdomenului – partea în care s-a fixat ovulul fecundat. Din cauza evoluției sarcinii, țesuturile din jur sunt agresate și astfel apar durerile persistente.

Sângerări vaginale
Sângerările vaginale care apar pe timpul sarcinii, fie ele blânde, severe, intermitente sau permanente, pot trăda o sarcină ectopică.

Amețeli și leșin
Dacă au apărut deja sângerările interne, pacienta se va simți slăbită, va avea tensiunea arterială mică și poate chiar să leșine. Când se observă asemenea simptome la femeia însărcinată, e obligatoriu să se apeleze la medic de urgență.

Hemoragie internă severă din cauza ruperii trompei uterine
În cazuri grave, evoluția sarcinii determină ruperea trompei uterine (tub falopian), cauzând hemoragie internă severă, ce poate provoca decesul pacientei, dacă aceasta nu este tratată de urgență.

1.3. Cauzele sarcinii extrauterine

Nu se cunosc întotdeauna cauzele care au determinat apariția sarcinii extrauterine. Nu există un indicator clar al unei asemenea sarcini. Această sarcină poate apărea fără ca femeia să se expună vreunui factor de risc.

Anomalii ale trompei uterine

În cele mai multe situații sarcina ectopică apare din cauza unor anomalii de la nivelul trompei uterine, a cărei formă nu permite ovulului fecundat să călătorească către uter. Inflamația cauzată de o infecție (de pildă, o boală cu transmitere sexuală precum infecția cu bacteria Chlamydia sau gonoreea) poate deforma trompele uterine, împiedicând astfel ovulului să își continue drumul către uter. Însă există și alte cauze care duc la deformarea tubului falopian.

Folosirea steriletului

Folosirea steriletului pe termen lung poate fi, de asemenea, responsabilă pentru apariția sarcinii extrauterine.

1.4. Factori de risc pentru sarcina extrauterină

Cu toate că orice femeie este expusă riscului de a avea o sarcină extrauterină, unele paciente prezintă un risc crescut.

Antecedent de sarcină extrauterină
De pildă, femeile care au avut deja o sarcină extrauterină sunt mai expuse riscului de a avea o altă sarcină ectopică.

BTS
Bolile cu transmitere sexuală declanșează un proces inflamator la nivelul organelor reproducătoare ale femeii, cauzând uneori deformarea trompelor uterine. Astfel, crește riscul ca ovulul să nu ajungă în cavitatea uterină după fertilizare.

Tratamente de fertilizare
Unele studii sugerează că femeile care au apelat la fertilizarea în vitro (FIV) sunt mai expuse riscului de a avea o sarcină extrauterină.

Endometrioza
Endometrioza poate să favorizeze, de asemenea, apariția unei sarcini extrauterine.

Fumatul
Femeile care fumează imediat după ce rămân însărcinate cresc riscul ca sarcina să se fixeze în afara uterului.

1.5. Complicații ale sarcinii extrauterine

Principala și cea mai gravă complicație a sarcinii ectopice constă în ruperea trompelor uterine, care declanșează o hemoragie severă, ce pune în pericol viața pacientei. Dacă sarcina extrauterină nu este depistată la timp fertilitatea femeii este afectată, întrucât trompa respectivă nu va mai fi funcțională niciodată după rupere. Infertilitatea completă apare, cu toate acestea, doar dacă ambele trompe au fost afectate de sarcini diferite și nu mai sunt funcționale.

1.6. Diagnosticare sarcină extrauterină

Este foarte important ca sarcina extrauterină să fie diagnosticată și tratată cât mai devreme, astfel încât riscul de complicații, fie că vorbim despre afectarea fertilității, fie că vorbim despre hemoragiile puternice, să fie cât mai redus. O sarcină ectopică diagnosticată devreme nu are consecințe fizice asupra sănătății femeii, consecințele fiind doar de natură psihologică. Imediat ce femeia însărcinată observă simptome anormale, precum durerile abdominale severe sau sângerarea, va merge la medic pentru investigații suplimentare.

Examinarea fizică
Medicul ginecolog va face, în prima fază, examinarea fizică și examenul pelvin. Astfel, va putea observa care sunt zonele sensibile ori dacă există inflamație la nivelul aparatului reproducător. Pentru a putea stabili diagnosticul de sarcină extrauterină, va fi însă nevoie de analize și teste suplimentare.

Test de sarcină
Testul de sarcină din sânge este absolut obligatoriu, pentru confirmarea sarcinii. Dacă hormonul hCG (n.r. gonadotropina corionică umană) se regăsește în concentrații mari în sânge, înseamnă că pacienta este însărcinată. La 5-6 săptămâni după concepție, acest test se poate repeta.

Ecografia transvaginală și cea abdominală
Ecografia transvaginală este, de asemenea, necesară pentru diagnosticarea sarcinii ectopice. Această ecografie va permite medicului să identifice localizarea exactă a sarcinii. Medicii folosesc și ecografia abdominală, mai ales pentru a observa dacă există hemoragii interne sau nu.

Analizele de sânge
Analizele de sânge vor indica, dacă este cazul, prezența unei anemii – asta înseamnă că pacienta poate suferi hemoragii interne.


2. Tratament sarcină extrauterină

Din păcate, sarcina ectopică nu poate evolua normal, ceea ce înseamnă că trebuie îndepărtată. Pentru reducerea riscurilor la care e expusă pacienta, medicul va îndepărta embrionul. În funcție de starea fiecărei paciente, precum și de gradul de evoluție a sarcinii, sarcina va fi întreruptă prin tratament medicamentos ori pe cale chirurgicală.

2.1. Tratament medicamentos sarcină extrauterină

Dacă sarcina ectopică este depistată în stadiu incipient, medicul specialist va recomanda tratamentul medicamentos în vederea opririi evoluției embrionului, dar și pentru dizolvarea celulelor deja existente. Tratamentul medicamentos este administrat pe cale injectabilă. După prima injecție, medicul va face analize de sânge pentru a verifica nivelul de hCG din organism – astfel, își va da seama dacă pacienta mai are nevoie de o doză de tratament sau dacă sarcina a fost eliminată.

Medicamentele folosite vor cauza simptome similare unui avort spontan, adică sângerări, crampe și eliminarea unor țesuturi. În cele mai multe cazuri, acest tratament este eficient și nu va fi nevoie de intervenția chirurgicală. După o pauză de câteva luni, femeia poate rămâne din nou însărcinată – medicul este cel care va stabili perioada în care sarcina nu e indicată.

2.2. Tratament chirurgical sarcină ectopică

Dacă embrionul a evoluat deja destul de mult, medicii vor recomanda îndepărtarea acestuia pe cale chirurgicală și repararea daunelor produse. Chirurgia laparoscopică se poate folosi pentru îndepărtarea embrionului.

Medicul chirurg va face o mică incizie în abdomen, apoi va îndepărta sarcina extrauterină și va repara, dacă este cazul, trompa uterină. În cazurile în care trompa uterină nu poate fi recuperată, aceasta este îndepărtată în totalitate. Medicul va lua decizia pe loc, în funcție de daunele produse, precum și de intensitatea hemoragiei.

Dacă hemoragia internă este severă, pacienta va fi operată de urgență. Laparotomia este intervenția chirurgicală folosită în asemenea cazuri – aceasta presupune deschiderea cavității abdominale.

2.3. Îngrijiri la domiciliu pentru pacienta cu sarcină extrauterină

Este important ca pacienta să respecte recomandările primite de la medic în ceea ce privește îngrijirea postoperatorie. Dacă a fost urmat un tratament medicamentos pentru eliminarea sarcinii extrauterine, pacienta va apela la medic de urgență dacă observă semne sau simptome îngrijorătoare precum sângerările, inflamația, umflarea sau durerile.

În cazul intervenției chirurgicale, femeia poate avea de-a face cu sângerări ușoare și eliminarea unor cheaguri de sânge după operație. Aceste simptome pot persista până la 6 săptămâni.

După tratarea unei sarcini extrauterine, pacienta trebuie să respecte următoarele indicații:

  • Să nu ridice greutăți mai mari de 5 kg.
  • Să consume lichide din belșug pentru a evita constipația.
  • Să nu întrețină raporturi sexuale până când medicul nu îi permite acest lucru.
  • Să nu folosească tampoane intravaginale și să nu facă spălături vaginale.
  • Să se odihnească la pat cel puțin 1 săptămână după intervenția chirurgicală.

Consiliere psihologică pentru femeia cu sarcină extrauterină

Sarcina extrauterină poate avea un impact major asupra sănătății mintale a femeii, mai ales dacă aceasta a rămas însărcinată după multe eforturi. Consilierea psihologică poate fi de mare ajutor femeii care a pierdut în acest fel o sarcină, însă sâși sprijinul celor dragi poate fi de mare ajutor.

3. Prevenire sarcină extrauterină

Nu există metode de prevenire a sarcinii extrauterine, mai ales pentru că nu există o cauză concretă a acestei afecțiuni. Însă riscul de sarcină ectopică poate fi redus prin adoptarea câtorva strategii care te ajută să îți menții sănătatea aparatului reproducător.

Limitarea numărului partenerilor sexuali

Pentru reducerea riscului de BTS (boli cu transmitere sexuală), care la rândul lor pot cauza inflamație la nivelul trompelor uterine, favorizând astfel sarcina extrauterină, se recomandă limitarea numărului partenerilor sexuali. De asemenea, se recomandă și folosirea prezervativului pentru contactul sexual atunci când nu se dorește o sarcină – tot pentru a reduce riscul de BTS.

Menținerea sănătății aparatului reproducător

Pentru a te asigura că totul este în regulă, e important să mergi la ginecolog în mod regulat, pentru controale de rutină. Atunci când ai de-a face cu simptome atipice, e obligatoriu să mergi la medicul ginecolog, chiar dacă ai fost deja la controlul de rutină anual.

Afecțiunile aparatului reproducător trebuie tratate cât mai devreme, astfel încât să nu provoace daune la nivelul trompelor uterine, daune ce pot favoriza sarcina ectopică.

4. Evoluția pe termen lung a sănătății femeii după sarcina extrauterină

Pierderea unei sarcini poate avea daune serioase asupra femeii, mai ales la nivel mintal. Însă vestea bună este că după o sarcină extrauterină, poți avea o sarcină sănătoasă, chiar dacă o trompă uterină ți-a fost îndepărtată. Statistic vorbind, șansele ca tu să ai o sarcină normală cu o singură trompă uterină funcțională sunt de aproximativ 60%. Dacă ambele trompe uterine au devenit nefuncționale, pacienta nu trebuie să își piardă speranța, întrucât poate rămâne însărcinată cu ajutorul procedurii de fertilizare în vitro, ce presupune implantarea direct în uter a ovulului fertilizat.

Pentru refacerea completă, atât la nivel fizic, cât și la nivel mintal, e important ca pacienta să respecte recomandările făcute de medic și să apeleze la consilierea psihologică. Un psiholog o va ajuta pe pacientă să se pună mai repede pe picioare. Sprijinul oferit de partenerul de viață este, de asemenea, esențial în această situație, pentru femeia care a pierdut o sarcină.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Ectopic Pregnancy - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9687-ectopic-pregnancy
Ectopic pregnancy - https://www.nhs.uk/conditions/ectopic-pregnancy/
Full-term abdominal extrauterine pregnancy complicated by post-operative ascites with successful outcome: a case report - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544643/
Full-term extrauterine abdominal pregnancy: a case report - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3216095/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0