Cauze ale infertilitatii la barbati: numarul si calitatea spermatozoizilor

Exista mai multe cauze ale infertilitatii la barbati, iar una dintre acestea are legatura cu trasaturile spermatozoizilor, celulele sexuale mobile barbatesti.

 

De regula, infertilitatea la barbati are loc din cauza spermatozoizilor care sunt considerati anormali, din cauza numarului extrem de mic de spermatozoizi sau din cauza problemelor asociate ejacularii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spermatozoizii pot fi considerati anormali din mai multe motive, spun specialistii: fie au o durata de viata prea scurta, fie din cauza motilitatii (mobilitatii) scazute.

 

Varsta joaca un rol important in fertilitate, sa nu uitam, mai ales ca statisticile ne arata ca multe cupluri au amanat decizia de a face un copil pana in decada a treia sau a patra de viata. Pe masura ce barbatul avanseaza in varsta, numarul de spermatozoizi scade, impreuna cu motilitatea (care se reduce si ea) si, prin urmare, se reduc sansele ca o sarcina sa aiba loc. Alte probleme asociate cu varsta pot fi: nivelul scazut al productiei de testosteron si problemele de la nivelul prostatei, problemele erectile sau cele asociate ejacularii.

La barbati, infertilitatea poate fi cauzata de multe afectiuni si conditii, iar una dintre acestea (asupra careia ne vom concentra astazi) se refera la problemele atribuite spermatozoizilor:

- un numar foarte scazut al spermatozoizilor

- o motilitate redusa (mobilitatea celulelor sexuale scade)

- spermatozoizii sunt aglutinati (sunt incapabili sa se indrepte catre ovul, pentru a-l fecunda)

- spermatozoizii au o forma anormala.

In privinta testelor care ajuta la diagnosticarea infertilitatii la barbati, exista cateva analize de laborator extrem de importante. O astfel de analiza este cea a spermei. Spermograma este testul principal care se efectueaza in cazul in care se suspecteaza infertilitatea la barbati. Colectarea si evaluarea prompta a unei mostre de sperma poate ajuta medicul specialist in infertilitate sa determine daca exista sau nu orice fel de defecte ori anomalii in privinta numarului, formei si motilitatii spermatozoizilor.

Anomaliile descoperite la nivelul spermatozoizilor pot fi cauzate de unul sau de mai multi factori, precum cei de mai jos:

- o inflamatie a testiculelor

- de venele umflate sau dilatate din structura scrotului

- de testiculele anormal dezvoltate.

In unele cazuri, medicul poate descoperi in urma analizei spermei pacientului ca acesta are un numar redus de spermatozoizi sau ca acestia lipsesc complet. Azoospermia reprezinta absenta completa a spermatozoizilor in lichidul seminal. Oligospermia inseamna scaderea numarului de spermatozoizi.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii la barbati sunt, asadar, azoospermia (cand nu sunt produse celule sexuale barbatesti) si oligospermia (cand sunt produse prea putine celule sexuale barbatesti).

Uneori, celulele sexuale (spermatozoizii) sufera malformatii sau mor inainte de a ajunge la ovul, pentru a-l fecunda. In cazuri rare, se intampla ca infertilitatea la barbati sa fie cauzata de o boala genetica, precum o fibroza chistica sau o anomalie cromozomiala.

Care sunt posibilele cauze ale azoospermiei si oligospermiei:

- barbatul are o boala genetica pre-existenta

- consumul de alcool, fumatul si folosirea unor droguri/substante interzise

- o infectie urliana severa (oreionul sau parotidita epidemica) facuta dupa pubertate

- repararea herniei inghinale

- afectiuni endocrine (dezechilibrele hormonale)

- expunerea la substante chimice toxice

- expunerea la radiatii

- un blocaj cauzat de o infectie anterioara

- o leziune sau un traumatism in zona inghinala.

Despre importanta spermogramei

De ce sa te testezi? Ca parte a testarilor pentru infertilitate, daca partenera ta intampina probleme si nu poate sa ramana insarcinata.

 

Cand sa te testezi? Cand crezi ca ai putea avea o problema aparuta in fertilitatea ta.

Despre mostra necesara - O mostra de sperma este colectata intr-un recipient steril. Pentru testarile in cazul infertilitatii, mostra trebuie sa fie analizata intr-un interval scurt de timp, intr-o ora de la colectare.

Cum te pregatesti pentru analiza? In cazul in care se suspecteaza infertilitatea, pacientul trebuie sa nu faca sex si sa nu ejaculeze cu 2-5 zile inainte de colectarea mostrei.

Analiza aceasta masoara cantitatea si calitatea spermei, lichidul eliberat in timpul ejacularii. Evalueaza atat partea lichida, cat si celulele sexuale barbatesti.

 

Tratamente care ajuta cresterea motilitatii si calitatii spermei

Intrucat fenomenle de oxidare sunt icriminate in princial pentru scaderea motiitatii si calitatii spermatozoizilor, principalele terapii adjuvante se adreseaza acestei probleme;

-  vitamina  C peste 1000 mg zilnic, din alimentatie si suplimnete, mai ales ca sperma normala contine o cantitate foarte mare de  vitamina C.

- vitamina E

- vitamina A 

-  zinc

- acid folic 

- seleniu 

- acizi grasi omega 3 de calitate - EPA/DHA- 

- Coenzima Q10 (CoQ10) nivelul acesteia este corelata direct cu calitatile spermei- mobilitate, calitate, viabilitate.

 Despre unul dintre cei mai calitative suplimente cu coenzima Q10 citeste aici.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/male-infertility/
  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/what-is-infertility/
  • American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/conditions/infertility
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0