Cauze ale infertilitatii la barbati: numarul si calitatea spermatozoizilor

Există mai multe cauze ale infertilității la bărbați, iar una dintre acestea are legătură cu trăsăturile spermatozoizilor, celulele sexuale mobile bărbătești.

De regulă, infertilitatea la bărbați are loc din cauza spermatozoizilor care sunt considerați anormali, din cauza numărului extrem de mic de spermatozoizi sau din cauza problemelor asociate ejaculării. Spermatozoizii pot fi considerați anormali din mai multe motive, spun specialiștii: fie au o durată de viață prea scurtă, fie din cauza motilității (mobilității) scăzute.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vârsta influențează fertilitatea

Vârsta joacă un rol important în fertilitate, să nu uităm, mai ales că statisticile ne arată că multe cupluri au amânat decizia de a face un copil până în decada a treia sau a patra de viață. Pe măsură ce bărbatul avansează în vârstă, numărul de spermatozoizi scade, împreună cu motilitatea și, prin urmare, se reduc șansele ca o sarcină să aibă loc. 

Alte probleme asociate cu vârsta pot fi nivelul scăzut al producției de testosteron și problemele de la nivelul prostatei, problemele erectile sau cele asociate ejacularii.

La bărbați, infertilitatea poate fi cauzată de multe afecțiuni și condiții, iar una dintre acestea (asupra căreia ne vom concentra astăzi) se referă la problemele atribuite spermatozoizilor:
- un număr foarte scăzut al spermatozoizilor
- o motilitate redusă (mobilitatea celulelor sexuale scade)
- spermatozoizii sunt aglutinați (sunt incapabili să se îndrepte către ovul, pentru a-l fecunda)
- spermatozoizii au o formă anormală.

Cauze infertilitate masculină

Unii bărbați sunt mai predispuși decât alții să sufere de infertilitate. Mai susceptibili sunt cei supraponderali sau obezi, care au 40 de ani sau mai mult, au fost expuși la radiații sau la toxine din mediu, inclusiv plumb, pesticide sau mercur. La fel, pot fi infertili bărbații care fumează, beau mult alcool sau iau anumite medicamente, inclusiv ciproteronă, flutamidă, spironolactonă, bicalutamidă, cimetidină sau ketoconazol. De asemenea, bărbații care merg folosesc frecvent o saună  sau folosesc cada cu hidromasaj s-a putea confrunta cu infertilitatea.

Producerea spermatozoizilor maturi, sănătoși, care pot călători depinde de multe lucruri. Acestea sunt principalele cauze ale infertilității masculine:

  • Tulburări ale spermatozoizilor
  • Varicocelul
  • Ejacularea retrogradă
  • Infertilitatea imunologică
  • Obstrucţia
  • Hormonii
  • Medicamentele
  • Tulburări ale spermei

Varicocelul

Varicocelul înseamnă dilatarea venelor de la nivelul testiculelor și afectează cam 16 din 100 de bărbați, fiind mai frecvent la bărbații infertili (40 din 100). Acesta dăunează creșterii spermatozoizilor prin blocarea drenajului adecvat al sângelui. Este posibil ca varicocelul să determine curgerea sângelui înapoi în scrot, iar testiculele sunt prea calde pentru a produce spermatozoizi. Acest lucru poate cauza un număr scăzut de spermatozoizi.

Ejacularea retrogradă

Ejacularea retrogradă este atunci când sperma se întoarce în corp, intrând în vezica urinară în loc să iasă din penis. Acest lucru se întâmplă atunci când nervii și mușchii vezicii urinare nu se închid în timpul orgasmului. Materialul seminal poate avea spermatozoizi normali, dar, nefiind eliberat prin penis, nu poate ajunge în vagin.

Ejacularea retrogradă poate fi cauzată de intervenții chirurgicale, medicamente sau probleme de sănătate ale sistemului nervos. Această problemă este semnalată de urina tulbure după ejaculare și ejaculare „uscată”.

Infertilitate imunologică

Uneori, corpul unui bărbat produce anticorpi care îi atacă propria spermă. Anticorpii sunt produși cel mai adesea din cauza unei răni, intervenții chirurgicale sau infecții și împiedică sperma să se miște și să funcționeze normal. 

Obstrucţia

Uneori, tuburile prin care se deplasează spermatozoizii pot fi blocate. Infecțiile repetate, intervențiile chirurgicale (cum ar fi vasectomia), umflarea sau defecte de dezvoltare pot provoca un blocaj. Orice parte a tractului reproducător masculin poate fi blocată, ceea ce înseamnă că sperma din testicule nu poate părăsi corpul în timpul ejaculării.

Hormonii

Hormonii produși de glanda pituitară le transmit testiculelor să producă spermatozoizi, deci nvelurile hormonale foarte scăzute provoacă o creștere slabă a spermei.

Cromozomii

Spermatozoizii transportă jumătate din ADN către ovul. Modificările numărului și structurii cromozomilor pot afecta fertilitatea. De exemplu, din cromozomul Y masculin pot lipsi anumite părți.

Medicamentele

Anumite medicamente pot modifica producția, funcția și livrarea spermei. Aceste medicamente sunt cel mai adesea administrate pentru a trata probleme de sănătate precum: artrită, depresie, probleme digestive, anxietate sau depresie, infecții, tensiune arterială crescută, cancer.

Teste fertilitate

În privința testelor care ajută la diagnosticarea infertilității la bărbați, există câteva analize de laborator extrem de importante. O astfel de analiză este cea a spermei. Spermograma este testul principal care se efectuează în cazul în care se suspectează infertilitatea la bărbați. Colectarea și evaluarea promptă a unei mostre de lichid seminal poate ajuta medicul specialist în infertilitate să determine dacă există sau nu orice fel de defecte ori anomalii în privința numărului, formei și motilității spermatozoizilor.

Anomaliile descoperite la nivelul spermatozoizilor pot fi cauzate de unul sau de mai mulți factori, precum cei de mai jos:

- o inflamație a testiculelor
- venele umflate sau dilatate din structura scrotului
- testiculele anormal dezvoltate.

În unele cazuri, medicul poate descoperi în urma analizei spermei pacientului că acesta are un număr redus de spermatozoizi sau că aceștia lipsesc complet. Azoospermia reprezintă absența completă a spermatozoizilor în lichidul seminal. Oligospermia înseamnă scăderea numărului de spermatozoizi.

Cele mai frecvente cauze ale infertilității la bărbați sunt, așadar, azoospermia (când nu sunt produse celule sexuale bărbătești) și oligospermia (când sunt produse prea puține celule sexuale bărbătești).

Uneori, spermatozoizii suferă malformații sau mor înainte de a ajunge la ovul, pentru a-l fecunda. În cazuri rare, se întâmplă ca infertilitatea la bărbați să fie cauzată de o boală genetică, precum o fibroză chistică sau o anomalie cromozomială.

Care sunt posibilele cauze ale azoospermiei și oligospermiei:

- bărbatul are o boală genetică pre-existentă
- consumul de alcool, fumatul și folosirea unor droguri/substanțe interzise
- o infecție urliană severă (oreionul sau parotidita epidemică) făcută după pubertate
- repararea herniei inghinale
- afecțiuni endocrine (dezechilibrele hormonale)
- expunerea la substanțe chimice toxice
- expunerea la radiații
- un blocaj cauzat de o infecție anterioară
- o leziune sau un traumatism în zona inghinală.

Importanța spermogramei

  • De ce să te testezi? Ca parte a testărilor pentru infertilitate, dacă partenera ta întâmpină probleme și nu poate să rămână însărcinată.
  • Când să te testezi? Când crezi că ai putea avea o problemă de fertilitate.
  • Cum se procedează? O mostră de spermă este colectată într-un recipient steril. Pentru testările în cazul infertilității, mostra trebuie să fie analizată într-un interval scurt de timp, într-o oră de la colectare.
  • Cum te pregătești pentru analiză? În cazul în care se suspectează infertilitatea, pacientul trebuie să nu facă sex și să nu ejaculeze cu 2-5 zile înainte de colectarea mostrei.
  • Analiza aceasta măsoară cantitatea și calitatea spermei, lichidul eliberat în timpul ejacularii. Evaluează atât partea lichidă, cât și celulele sexuale bărbătești.

Tratamente care ajută creșterea motilității și calității spermei

Întrucât fenomenele de oxidare sunt incriminate în principal pentru scăderea motiității și calității spermatozoizilor, principalele terapii adjuvante se adresează acestei probleme;
-  vitamina C peste 1000 mg zilnic, din alimentație și suplimente, mai ales că sperma normală conține o cantitate foarte mare de  vitamina C.
- vitamina E
- vitamina A
-  zinc
- acid folic
- seleniu
- acizi grași omega 3 de calitate - EPA/DHA
- coenzima Q10; nivelul acesteia este corelat direct cu calitățile spermei - mobilitate, calitate, viabilitate.

Tratamente pentru infertilitate masculină

Numărul de opțiuni de tratament pentru infertilitatea masculină este mare și se aplică în funcție de cauza problemei. Tratamentele pot include medicamente (terapie hormonală pentru creșterea numărului de spermatozoizi), schimbări ale stilului de viață (ajungerea la o greutate corporală sănătoasă, renunțarea la fumat, evitarea alcoolului în exces) sau interventii chirurgicale.

Inversarea vasectomiei este o procedură comună, prin care se reconectează canalul deferent, acel tub din scrot prin care trece sperma.

Vasoepididimostomia este un tip de intervenție chirurgicală pentru blocajele din canalul deferent care trebuie reparate. Canalele deferente sunt divizate chirurgical, blocajul este îndepărtat și capetele tubului sunt reconectate. Dacă vasectomia inițială a fost efectuată cu mulți ani în urmă, s-ar putea să se fi format un blocaj suplimentar în epididim, tubul încolăcit care se află pe testicul, unde se maturizează spermatozoizii. Blocarea epididimului poate apărea și din cauza infecției sau rănilor. Oricare ar fi cauza, chirurgul va rezolva problema ocolind blocajul din epididim.

Tehnicile artificiale de reproducere au avansat până la punctul în care un singur spermatozoid poate fi injectat fizic într-un ovul. Această procedură, numită injecție intracitoplasmatică cu spermă (ICSI) a schimbat dramatic tratamentul disponibil chiar și pentru cel mai sever factor de infertilitate masculin. Datorită acestei tehnici, 90% dintre toți bărbații infertili au potențialul de a concepe propriul copil genetic.

Pentru unele cupluri care se confruntă cu infertilitatea masculină, fertilizarea in vitro (FIV) este tratamentul de elecție. În timpul procesului, ovarele sunt stimulate cu medicamente injectabile pentru fertilitate pentru a determina maturizarea mai multor ovule. 

Când ovulele sunt gata, sunt colectate printr-o procedură minoră. Fertilizarea se realizează prin expunerea ovulelor la spermatozoizi într-un vas de cultură sau prin injectarea directă a unui singur spermatozoid în fiecare ovul matur - acea injecție intracitoplasmatică a spermatozoizilor. După fertilizare, dezvoltarea embrionului este monitorizată în următoarele trei până la cinci zile, iar doi până la trei embrioni sunt apoi introduși în uter prin intermediul unui mic cateter introdus prin colul uterin.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Pregnancy Association - Male Infertility 
http://americanpregnancy.org/infertility/male-infertility/
The National Health Service (NHS) - Infertility Causes
https://www.nhs.uk/conditions/infertility/causes/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0