Infectia cu Chlamydia poate creste riscul de cancer (studiu)

Infecția cu Chlamydia ar putea duce la un risc crescut de cancer ovarian sau de col uterin și de sarcină extrauterină, arată un studiu realizat la Universitatea din Bristol.

Chlamydia este cea mai obișnuită infecție bacteriană cu transmitere sexuală la nivel mondial. Dacă este lăsată netratată, poate provoca boală inflamatorie pelvină, sarcină ectopică, infertilitate tubară și dureri pelvine cronice din cauza cicatricilor tubare.

O revizuire¹ publicată în Journal of Infectious Diseases a analizat dovezile din studii de laborator, modele animale și studii clinice cu privire la rolul acestei bacterii în bolile tractului reproducător. Analiza cercetătorilor sugerează că Chlamydia induce un anumit tip de schimbare în celulele tractului reproducător cunoscut sub numele de „tranziție epitelială la mezenchimală” (EMT), care poate duce la inflamație și creșterea celulelor. Ipoteza lor este că această schimbare celulară declanșată de Chlamydia contribuie la dezvoltarea bolii ulterioare.

Infecția cu Chlamydia, corelată cu cancerele de col și ovarian

Potrivit autorilor studiului, Chlamydia este o infecție bacteriană care stimulează tranziția epitelială la mezenchimală, care poate persista după ce infecția a fost tratată. Aceștia afirmă că asocierea acestei bacterii cu cancerul ovarian și de col uterin ar putea fi explicată prin persistența modificărilor tranziției epiteliale la mezenchimală în combinație cu deteriorarea ADN-ului cauzată de Chlamydia în urma infecției.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De asemenea, se știe că celulele tranziției epiteliale la mezenchimală afectează integritatea mucoasei celulei infectate a tractului reproducător, făcând-o mai susceptibilă la invazia de către alte bacterii. Acest lucru crește riscul de boală inflamatorie pelvină din cauza acelor bacterii invadatoare.

În plus, mai spun oamenii de știință, celulele epiteliale (de barieră) din trompele uterine care au fost anterior infectate cu Chlamydia au mai mulți receptori pe suprafața lor, care sunt asociați cu un risc crescut de sarcină ectopică. Există dovezi că aceste modificări ale receptorilor de suprafață celulară ar putea fi cauzate de tranziția epitelială la mezenchimală.

Dacă ipoteza acestora despre rolul EMT în urma infecției cu Chlamydia la femei este corectă, ar putea ajuta la explicarea unora dintre observațiile epidemiologice recente despre chlamydia și bolile de reproducere, care sunt dificil de explicat pentru utilizarea conceptelor actuale despre răspunsul imun la Chlamydia.

Cu cât durata infecției cu Chlamydia este mai scurtă, cu atât riscul de a dezvolta modificări EMT este mai mic, de aceea screening-ul pentru această infecție ar trebui încurajat. În continuare, acest lucru ar putea duce la dezvoltarea de noi teste pentru identificarea femeilor cu risc crescut de cancer ovarian și sarcină ectopică și intervenții care ar putea reduce aceste riscuri.

Cercetătorii subliniază că este nevoie de mai multe studii înainte de a putea fi siguri că ipoteza lor este corectă, dar dovezile din această revizuire sugerează că studiile ulterioare în acest domeniu ar putea avea beneficii importante pentru sănătatea pacientelor.

Prin depistarea precoce prin screening și educația atât de necesară pentru a reduce stigmatizarea infecției cu Chlamydia, mai multe femei și familii ar putea fi scutite de riscurile pentru sănătate și suferințele emoționale cauzate de o sarcină ectopică.

Ce simptome are o persoană infectată cu Chlamydia?

În cazul femeilor, Chlamydia provoacă adesea simptome similare cu cervicita sau cu o infecție a tractului urinar și anume:

  • Secreții vaginale albe, galbene sau gri, care pot fi mirositoare;
  • Puroi în urină;
  • Nevoia crescută de a urina;
  • Durere sau senzație de arsură la urinare;
  • Sângerări între menstruații și dureri în timpul menstruației;
  • Contacte sexuale dureroase;
  • Mâncărime sau arsuri în și în jurul vaginului;
  • Durere surdă în partea inferioară a abdomenului.

În cazul bărbaților, Chlamydia infectează cel mai adesea uretra, provocând simptome similare cu uretrita nongonococică și anume secreții ale penisului apoase, asemănătoare mucusului sau limpezi și durere ori senzație de arsură la urinare.

Atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, Chlamydia poate afecta și alte părți ale corpului, în afară de organele reproducătoare, cum ar fi anusul (apar simptome precum durerea, disconfortul, sângerarea sau o scurgere asemănătoare mucusului), gâtul (apar dureri de gât) sau ochii (simptome de conjunctivită: roșeață, durere și secreții). Dacă se observă aceste simptome, trebuie programat imediat un consult medical.

Cum se tratează infecția cu Chlamydia?

Chlamydia poate fi eliminată cu antibiotice în aproximativ o săptămână sau două - se vor lua medicamentele pentru toată perioada indicată de medic, chiar dacă simptomele se ameliorează mai repede. O parte a tratamentului ar trebui să includă, de asemenea, evitarea activităților sexuale care ar putea duce la reinfectare și asigurarea că partenerul sau partenerii sexuali din ultimele trei luni sunt la curent cu infecția pentru a se putea testa și trata și ei.

Contactul sexual nu va fi reluat decât după terminarea tratamentului. Antibioticele vindecă infecția, dar nu pot inversa eventualele daune pe care bacteria le-a cauzat organismului înainte de tratament. Acesta este motivul pentru care este atât de important să se facă regulat controale ginecologice și persoanele active sexual să facă teste pentru bolile cu transmitere sexuală

Printre antibioticele utilizate pentru tratarea infecțiilor cu Chlamydia se numără azitromicina, care se administrează în doză unică sau doxiciclina, care se ia cel puțin 7 zile. Pacientul trebuie să ia doar acele antibiotice prescrise de medic, respectând perioada indicată de acesta. Chlamydia netratată poate pune sănătatea în pericol, atât a femeilor cât și a bărbaților. 

Complicațiile care pot apărea la femei dacă infecția nu este tratată sunt boala inflamatorie pelvină și complicații ale sarcinii. Boala inflamatorie pelvină este o afecțiune gravă care necesită spitalizare și care poate apărea atunci când există o boală cu transmitere sexual netratată, cum ar fi clamidioza, și dăunează organelor reproducătoare. 

Afecțiunea poate duce la infertilitate și dureri pelvine cronice. De asemenea, poate provoca o sarcină ectopică, care pune viața în pericol pentru făt și, de asemenea, poate provoca moartea gravidei.

În plus, o infecție cu Chlamydia netratată poate duce la naștere prematură sau la transmiterea infecției către nou-născut. Bebelușii născuți cu Chlamydia pot avea pneumonie sau conjunctivită care ar putea duce la orbire.

Complicațiile infecției cu Chlamydia în cazul bărbaților sunt epididimita (infecția se poate răspândi la testicule și la tubul care transportă spermatozoizii la testicule - epididim, provocând simptome precum durere, umflare și sensibilitate la nivelul testiculelor) și scăderea fertilității (Chlamydia poate dăuna spermatozoizilor, influențând negativ capacitatea de a concepe).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic - Is There a Hidden Burden of Disease as a Result of Epigenetic Epithelial-to-Mesenchymal Transition Following Chlamydia trachomatis Genital Tract Infection?
https://academic.oup.com/jid/article-abstract/224/Supplement_2/S128/6352157
1. Studiul „Is There a Hidden Burden of Disease as a Result of Epigenetic Epithelial-to-Mesenchymal Transition Following Chlamydia trachomatis Genital Tract Infection?”, apărut în The Journal of Infectious Diseases (2021). DOI: 10.1093/infdis/jiab088, autori: Patrick J. Horner et al.
Cleveland Clinic - Chlamydia 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4023-chlamydia


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0