7 cauze ale crampelor abdominale, in afara de menstruatie

Crampele abdominale pot apărea oricând, aparent fără motiv, și îți pot strica o zi care altfel se anunța a fi bună. Localizarea crampelor, precum și alte detalii cu privire la acestea, te pot ajuta să identifici și să tratezi cauza.

Este foarte important să știi care este diferența dintre crampe și durere. Crampele apar și dispar, în timp ce durerile sunt persistente. Dacă suferi de dureri abdominale constante, este important să mergi la medicul de familie, care poate identifica motivul pentru care durerea a apărut și, dacă este necesar, îți poate da trimitere la un alt medic specialist.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Care sunt cele mai comune cauze ale crampelor abdominale?

Crampele abdominale pot avea legătură cu ceva ce ai mâncat, pot fi corelate cu ovulația sau pot semnala o boală inflamatorie intestinală. Iată care sunt cele mai frecevnte cauze ale acestora:

Sindrom de colon iritabil

Persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil au adesea crampe în momentele tensionate, atunci când stresul atinge cote înalte. Spre exemplu, crampele apar adesea înaintea unui examen ori înaintea unei ședințe importante de la serviciu. Stresul agravează simptomele sindromului de colon iritabil, însă nu s-a descoperit încă mecanismul de funcționare în cazul acestui sindrom. 

Oamenii de știință suspectează că ar fi vorba despre hormonii stresului, care creează sensibilitate în intestine și provoacă fie diaree, fie constipație. Hiperactivitatea din intestine poate cauza apariția crampelor puternice. Un medic generalist, dar și un medic psiholog, te pot ajuta să depășești această problemă.

Întindere musculară

Nu toate durerile din zona abdominală sunt cauzate de probleme la stomac. În unele cazuri, o întindere musculară poate fi cauza. Dacă ai fost la o sesiune de yoga sau la un curs de pilates și apoi au apărut crampele, e posibil să fi forțat un mușchi din zona abdominală. 

Constipație

Constipația poate produce valuri de durere la nivelul colonului. Mușchii colonului se contractă continuu pentru a elimina conținutul intestinelor și așa apar crampele. 

Ovulație

Durerea în partea de jos a abdomenului poate fi cauzată și de ovulație, nu numai de menstruație. Cu aproximativ 14 zile înainte de menstruație, se petrece ovulația care poate declanșa crampe abdominale. Prostaglandinele eliberate în timpul ovulației determină contracția uterului și intestinelor și așa pot apărea dureri. 

Gaze intestinale

Gazele intestinale inflamează colonul și cauzează crampe abdominale. Excesul de gaze intestinale poate avea mai multe cauze, precum înghițirea unei cantități mai mari de aer, alimentația excesivă sau consumul de anumite alimente (fasole, varză, lactate, băuturi carbogazoase), fumatul, mestecatul gumei, incapacitatea de a digera complet anumite alimente sau o perturbare a bacteriilor care se găsesc în mod normal în colon.

Diverticuloză

Diverticuloza este foarte frecventă în populațiile occidentale și apare la 50% dintre persoanele cu vârste de peste 60 de ani. De multe ori, femeile pun durerile intestinale pe seama problemelor de natură ginecologică. Diverticuloza, adică apariția unor diverticuli de-a lungul intestinului gros, poate cauza crampe abdominale severe. 

Boală inflamatorie intestinală

Acest tip de afecțiune este de natură autoimună, anticorpii atacând tractul intestinal și cauzând ulcer, diaree, dar și crampe abdominale severe. Boala Crohn este cea mai comună boală inflamatorie intestinală, însă și colita ulcerativă afectează un număr considerabil de persoane.

Cum tratezi cauzele crampelor abdominale?

Crampele abdominale se tratează în funcție de cauză, astfel:

Tratament sindrom de colon iritabil

Dacă ești diagnisticat cu sindrom de colon iritabil, respectă indicațiile medicului. Tratamentul pentru sindromul intestinului iritabil presupune modificări în ceea ce privește alimentația și alte măsuri de stil de viață, dar și administrarea unor medicamente, a unor probiotice și efectuarea unor terapii pentru sănătatea mintală.

Tratament întindere musculară

Când te confrunți cu o întindere musculară, odihna și hidratarea sunt remediile potrivite pentru tine. Imediat după accidentare, învelește o pungă de gheață într-un prosop și aplic-o pentru 15 minute pe mușchiul cu probleme, apoi aplică din nou peste două ore. Evită activitățile care provoacă durere, umflături sau disconfort. Pentru a opri umflarea, comprimă zona cu un bandaj elastic, dar atenție să nu-l înfășori prea strâns, pentru a nu împiedica circulația.

Tratament constipație

Consumă mai multă apă și introdu fibrele în alimentația zilnică pentru a preveni constipația. Alimente bogate în fibre sunt fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale. Dacă nu poți să bei chiar doi litri de apă zilnic, completează cu ceaiuri de plante neîndulcite și supe de legume. Și activitatea fizică regulată ajută la combatarea constipației.

Tratament crampe cauzate de ovulație

Pentru a calma acest tip de crampe abdominale care apar la ovulație, poți lua un analgezic precum ibuprofenul sau paracetamolul. Dacă disconfortul la ovulație apare în fiecare lună și este sever, cere sfatul medicului ginecolog, care îți poate recomanda anumite pilule contraceptive.

Tratament gaze intestinale

Când contextul o permite, elimină gazele intestinale pentru a preveni durerile care pot apărea. Flatulența este jenantă, însă atâta timp cât te afli în intimitatea toaletei, poți elimina gazele fără să te rușinezi, este un lucru complet normal. Pentru a reduce gazele intestinale se pot lua de la farmacie unele produse precum cărbunele medicinal sau simeticona.

Tratament diverticuloză

Multe persoane cu diverticuloză nu au simptome și nu au nevoie de tratament. Alți pacienți cu diverticuloză raportează crampe abdominale ușoare, umflare sau balonare și constipație. Având în vedere că diverticuloza poate duce la diverticulită, ar trebui adoptată o dietă bogată în fibre ca măsură preventivă. Acest lucru înseamnă că trebuie să se consume mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, leguminoase (mazăre, fasole, linte, năut) și mai puțină carne roșie.

Tratament boală inflamatorie intestinală

Tratamentul bolii inflamatorii intestinale are ca scop ușurarea simptomelor și prevenirea revenirii acestora și constă în diete specifice, modificări ale stilului de viață, medicamente și intervenții chirurgicale.

Medicamentele utilizate pentru a trata colita ulceroasă sau boala Crohn includ aminosalicilații sau mesalazina (care ajută la reducerea inflamației în intestin), imunosupresoarele (care scad activitatea sistemului imunitar), medicamente biologice și biosimilare (vizează o anumită parte a sistemului imunitar), antibioticele.

Dacă boala nu poate fi gestionată cu medicmaente, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o secțiune inflamată a intestinului gros. Se estimează că până la 75% dintre persoanele cu boala Crohn vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală de-a lungul vieții pentru a repara deteriorarea sistemului digestiv.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bbiliografie:
Cleveland Clinic - Abdominal Pain 
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4167-abdominal-pain

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0