

Toxoplasmoza la femeile insarcinate si riscul de avort
Toxoplasmoza la femeile insarcinate si riscul de avort
Toxoplasmoza la femeile insarcinate si riscul de avort
Toxoplasmoza este o boala parazitara, provocata de un microorganism numit toxoplasma. Acest parazit se intalneste la unele mamifere, cum ar fi pisica, de exemplu, insa uneori si la om.
La pisica, acest parazit numit Toxoplasma gondii are un ciclu evolutiv complet, spun expertii. Tocmai pentru ca pisicile sunt gazdele definitive ale toxoplasmei, fecalele acestora prezinta un pericol pentru femeia insarcinata, pentru ca aceste microorganisme au o capacitate de infectare mare.
In cazul in care ai pisica si te gandesti sa ramai insarcinata, specialistii te avertizeaza ca nu ar trebui sa cureti litiera pisicii in timpul sarcinii.
Litiera pisicii si fecalele acestui animal pot contine acest parazit care provoaca infectia numita toxoplasmoza. Desi infectia cu toxoplasma este foarte rara, daca faci toxoplasmoza pentru prima data atunci cand esti insarcinata sau cu pana la 3 luni inainte de conceptie, infectia aceasta poate sa se transmita prin placenta si sa iti afecteze in mod negativ bebelusul nenascut; poate cauza avort spontan sau nasterea unui bebelus mort.
Cum iti poti reduce riscul de a face toxoplasmoza si, implicit, riscul de avort spontan si de alte pericole
Daca esti interesata de modul in care iti poti reduce riscurile unei infectii de tipul toxoplasmozei in sarcina, este important sa discuti inainte de toate cu medicul tau.
Daca esti insarcinata, este important sa iti iei masurile necesare pentru a evita infectia cu Toxoplasma gondii (toxoplasmoza):
- in primul rand, nu mai goli tu litiera sau vasul in care se afla fecalele pisicii - daca nu poti ruga pe altcineva din familie sa faca acest lucru, poarta manusi de cauciuc de unica folosinta si spala-ti mainile bine dupa ce te-ai ocupat de litiera;
- schimba "asternutul" din litiera pisicii tale zilnic - litiera ar trebui, de asemenea, curatata foarte bine in fiecare zi, folosind apa fierbinte
- spala-ti mainile cat mai bine daca intri in contact cu fecalele pisicii tale;
- poarta manusi atunci cand faci treaba prin gradina ta, chiar daca nu ai pisica; este o masura utila, in cazul in care solul din gradina ta este contaminat cu fecalele de la pisicile vecinilor sau de la cele de pe strada;
- spala-ti mainile si manusile cat mai bine dupa ce ai gradinarit sau dupa ce ai lucrat cu sol sau pamant de flori din gradina;
- spala-ti mainile cat mai bine cu apa si cu sapun dupa ce ai intrat in contact cu pisicile, le-ai tinut in brate si evita sa intri in contact cu pisicile bolnave.
Ce alte precautii trebuie sa iti iei pentru a evita toxoplasmoza
Daca esti insarcinata sau planuiesti sa ramai insarcinata, este foarte important sa retii ca parazitul care provoaca aceasta infectie (toxoplasmoza) se poate gasi si in carnea cruda sau prea putin preparata termic si in laptele de capra nepasteurizat. Si oile pot, de asemenea, sa fie purtatoare ale parazitului Toxoplasma gondii. Parazitul care provoaca toxoplasmoza se gaseste in fecalele pisicilor si in carnea infestata.
Daca esti insarcinata sau ai un sistem imunitar slabit, retine:
- poarta manusi cand lucrezi in gradina si intri in contact cu solul in care este posibil sa existe fecale de la pisici
- spala-te pe maini inainte de a pregati mancarea si inainte de a manca
- spala-ti mainile, cutitele si tocatoarele de lemn cat mai bine dupa ce ai preparat carnea cruda
- spala fructele si legumele cat mai bine, pentru a scapa de orice urma de pamant
- poarta manusi de unica folosinta atunci cand golesti litiera pisici si goleste-o (si spal-o) zilnic.
Care sunt riscurile pe care le are toxoplasmoza in sarcina
Toxoplasmoza este o infectie destul de comuna, care de regula este inofensiva, dar daca faci toxoplasmoza pentru prima data in viata atunci cand esti insarcinata sau cu cateva saptamani inainte de a concepe un bebelus, exista un risc mic ca infectia sa provoace avort spontan, nasterea unui fat mort, malformatii congenitale sau probleme dupa ce se naste bebelusul (acest lucru este foarte rar). De regula, femeia gravida nu dezvolta niciun fel de simptome evidente.
Ce poti face daca esti ingrijorata?
Poti sa ii ceri medicului tau sa iti recomande un test de sange, pentru a verifica in urma acestei analize daca ai infectia cu Toxoplasma gondii. Daca aceasta analiza detecteaza o infectie recenta, este nevoie sa ti se efectueze teste suplimentare daca bebelusul tau este afectat, iar tratamentul iti poate fi administrat pentru a reduce riscul de complicatii in sarcina.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/why-should-i-not-change-cat-litter-during-pregnancy/
- The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-are-the-risks-of-toxoplasmosis-during-pregnancy/
- The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pregnancy-infections/
- The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/toxoplasmosis/