O cauza a infertilitatii la femei: endometrioza

Endometrioza este asociată cu un risc crescut de a avea probleme atunci când îți dorești să rămâi însărcinată sau, cu alte cuvinte, cu un risc crescut de infertilitate. De aceea, e necesar să mergi la un consult ginecologic dacă ai probleme cu fertilitatea.

Infertilitatea poate fi legată de mai multe situații, una dintre ele fiind și endometrioza, mai ales că un număr mare de femei nu știu că au afecțiunea. Află mai multe despre simptomele acestei boli și de ce e necesar să mergi la un consult ginecologic dacă te confrunți cu ele.

O bună parte dintre femeile cu endometrioză nu știu că au boala

Cele mai întâlnite simptome ale endometriozei sunt disconfortul înainte și în timpul menstruațiilor, durere în timpul actului sexual, infertilitate, durere și alte aspecte anormale care apar la urinare sau în timpul defecării (eliminării materiilor fecale din intestin) în preajma perioadei menstruațiilor, sângerări între menstruații și oboseală. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR

Este important să reții că între 15 și 25% dintre femeile cu endometrioză nu vor prezenta niciun fel de simptom al bolii și află de existența acesteia abia când își doresc să devină mame. Până de curând nu se cunoștea cu precizie cauza endometriozei, însă recent un nou studiu științific pare să fi identificat cauza genetică a acestei boli și potențialul tratament.

O anumită genă crește riscul de endometrioză

Prin efectuarea analizelor genetice s-a descoperit că o genă specifică numită NPSR1 crește riscul de endometrioză. Rezultatele au dezvăluit o potențială țintă medicamentoasă pentru terapia îmbunătățită a endometriozei.

Acest studiu a implicat peste 11.000 de femei, inclusiv paciente cu endometrioză și femei sănătoase. Acestea au identificat o variantă specifică comună în gena NPSR1 asociată și cu endometrioza în stadiul III / IV. Folosind inhibitorul NPSR1, oamenii de știință au blocat semnalizarea proteinelor acelei gene în testele celulare. 

Acest lucru reduce inflamația și durerile abdominale. Acest tratament a identificat o țintă pentru cercetările viitoare în tratarea endometriozei care necesită investigații suplimentare care pare să abordeze direct componentele inflamatorii și de durere ale bolii.

Impactul endometriozei asupra fertilității

Relația dintre endometrioză și infertilitate a fost subiect de dezbatere în comunitatea medicală vreme de mai mulți ani. În cuplurile normale, fecunditatea este, în medie, de 0,15-0,20 pe lună și scade odată cu vârsta. Femeile cu endometrioză, însă, au o fecunditate lunară mai scăzută (de aproximativ 0,02-0,1 pe lună).

Studiile arată că femeile infertile au o probabilitate de 6 până la de 8 ori mai mare de a avea endometrioză decât femeile fertile. În ciuda cercetărilor extensive, oamenii de știință nu au ajuns la un consens în ceea ce privește mecanismele care explică asocierea dintre endometrioză și infertilitate. Aceste mecanisme, însă, includ o anatomie deformată a zonei pelvine, anomalii endocrine și anomalii ale ovulației, funcția peritoneală alterată și funcțiile hormonale alterate în endometru.

Dacă pacienta are diagnosticul de endometrioză, atunci cu siguranță și-a pus problema dacă boală această îi va afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. Endometrioza nu cauzează, neapărat, infertilitate, însă există o asociere cu problemele legate de fertilitate, deși cauza nu este pe deplin stabilită în prezent.

Cum influențează endometrioza capacitatea de a rămâne însărcinată pe cale naturală?

Pe măsură ce endometrioza devine tot mai severă, țesutul cicatricial (aderențele) este tot mai des întâlnit, iar șansa unei concepții pe cale naturală poate să scadă. Există o asociere între infertilitate și endometrioză, însă cauza acestei asocieri nu a fost pe deplin înțeleasă. Femeile care suferă de o formă minimă spre ușoară de endometrioză au o șansă aproape de cea normală de a obține o sarcină, în timp ce unele femei sunt infertile din motive încă necunoscute.

Ce ar fi de reținut: în cazurile de endometrioză moderată și cele de boală severă, șansele de concepție pe cale naturală sunt reduse, iar asta se întâmplă deoarece există mai multe aderențe (benzi de țesut fibros, care leagă organele și țesuturile învecinate, care în mod normal nu sunt legate) care pot „prinde” ovulul ca într-o capcană și îl pot împiedica să mai ajungă în trompa uterină.

Endometrioza afectează mai multe organe

Statisticile arată că peste 190 de milioane de femei, la nivel mondial, sunt afectate de endometrioză. Este o boală în care țesutul similar cu cel care căptușește uterul (mucoasa uterină numită endometru) poate să apară prin mai multe zone din pelvis. Endometrioza este de cele mai multe ori percepută ca o boală a sistemului reproducător și, deși poate să afecteze ovarele, uterul și trompele uterine, în același timp, poate să se regăsească la nivelul intestinelor, vezicii, apendicelui, precum și la nivelul altor organe.

Risc mai mare de sarcină extrauterină

Aproximativ 40% dintre pacientele cu endometrioză se vor confrunta, într-o măsură mai mare sau mai mică, cu infertilitatea. Endometrioza poate să rezulte în formarea de țesut cicatricial și aderențe prin toată zona pelvină. Aderențele care pot apărea la nivelul trompelor uterine sau pe ovare pot interveni în mecanica fertilizării și implantării ovulului.

În plus, țesutul cicatricial și aderențele în interiorul și din apropierea trompelor uterine pot supune pacientele cu endometrioză unui risc mai mare de a avea sarcină ectopică (extrauterină), care are loc atunci când ovulul fecundat este prins în trompa uterină și nu se implantează în uter, așa cum ar fi normal.

Există unele teorii care sugerează că inflamația asociată cu endometrioza produce substanțe chimice care pot să afecteze calitatea ovulelor, implantarea ovulului și fecundarea lui.

Cele mai întâlnite simptome ale endometriozei pe care să nu le treci cu vederea

În mod normal, endometrioza cauzează durere și infertilitate, deși 20-25% dintre paciente sunt asimptomatice, cum spuneam. Cele mai întâlnite simptome ale acestei boli sunt:

- dismenoreea
- durerea pelvină cronică
- dispareunie profundă (dureri mari în timpul contactului sexual)
- infertilitate
- durere menstruală severă și sângerări neregulate și/sau spotting (sângerări dintre menstruații) premenstrual
- senzație de evacuare incompletă după defecație, dischinezie, hematochezie (sângerare rectală), constipație sau diaree
- durere la urinare sau urinări dureroase, precum și urinare cu sânge

Dacă te confrunți cu acest gen de simptome și îți dorești să rămâi însărcinată, mergi la medic pentru un control ginecologic amănunțit, iar specialistul te va sfătui în privința tratamentului potrivit în cazul tău.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Advanced Reproductive Care – Endometriosis and Fertility
https://www.arcfertility.com/endometriosis-fertility/
Endometriosis UK – Endometriosis, Fertility and Pregnancy
https://www.endometriosis-uk.org/endometriosis-fertility-and-pregnancy
Pub Med – Neuropeptide S receptor 1 is a nonhormonal treatment target in endometriosis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34433639/
Studiul „Neuropeptide S receptor 1 is a nonhormonal treatment target in endometriosis”, apărut în Sci Transl Med. 2021 Aug 25;13(608):eabd6469. doi: 10.1126/scitranslmed.abd6469, autori: Thomas T. Tapmeier et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-infertilitate-endometrioza}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0