Totul despre hCG (beta-hCG) sau "hormonul sarcinii"

În timpul sarcinii, mai mulți hormoni sunt implicați în buna funcționare a organismului femeii, iar astăzi ne îndreptăm atenția în direcția hCG (beta-hCG), care înseamnă gonadotropina corionică umană. Află ce valori trebuie să aibă hCG-ul, ce teste se fac și cum funcționează un test de sarcină.

Un adevărat „cocktail”, alcătuit din mai multe substanțe chimice (hormoni) este răspunzător pentru numeroase aspecte mai puțin plăcute din timpul sarcinii, cum ar fi balonările, petele, greața și anumite stări emoționale.

Odată ce ovulul a întâlnit spermatozoidul, hormonul hCG sau gonadotropina corionică umană întră în acțiune, pentru a amplifica producția de estrogen și de progesteron. Totodată, hCG suprimă sistemul imunitar, pentru a sprijini dezvoltarea bebelușului.

RECOMANDARILE EXPERTILOR

Despre gonadotropina corionică umană

Hormonul hCG este produs în timpul sarcinii de celulele formate în placentă – de aceea de multe ori mai este numit și „hormonul sarcinii” – și hrănește ovulul după ce a fost fecundat și după ce s-a atașat de peretele uterului.

Nivelurile hormonului hCG pot fi detectate prima dată printr-o analiză de sânge, la aproximativ 11 zile după concepție și, printr-un test de urină (test de sarcină), la aproape 12-14 zile după concepție.

În mod normal, valorile hormonului hCG se vor dubla la fiecare 48 - 72 de ore. Valoarea acestuia va atinge un „vârf” în primele 8-11 săptămâni de sarcină, iar apoi nivelul va începe să scadă și la un moment dat, gonadotropina corionică umană va rămâne la același nivel pentru restul sarcinii.

Gonadotropina corionică umană este o glicoproteină alcătuită din sute de aminoacizi; este complexă și are în componență o subunitate alfa-hCG, care este identică cu cea a unor hormoni din organism (LH, FSH și TSH), și o subunitate beta-hCG, care este unică.

Tipuri de teste hCG

Există două tipuri frecvente de teste hCG. Un test calitativ detectează dacă gonadotropina corionică umană este prezentă în sânge, iar un test cantitativ (sau beta-HCG) măsoară cantitatea de gonadotropină corionica umană care este, de fapt, prezentă în sânge. Un test pozitiv în ce privește beta-hCG înseamnă că femeia este însărcinată, iar un test negativ referitor la beta-hCG înseamnă că nu există o sarcină.

Beta hCG: valori de referință

Gonadotropina corionică umană este produsă doar în timpul sarcinii, aproape exclusiv în placentă. Nivelurile hormonului hCG, care se detectează în sângele mamei și în urină, cresc dramatic în primul trimestru și pot contribui la greața și vărsăturile asociate cu sarcina. 

Iată care sunt valorile beta hCG, în funcție de săptămâna de sarcină (vârsta gestațională: prin convenție, sarcinile sunt măsurate în săptămâni, începând cu prima zi a ultimei menstruații a femeii):

  • 3 săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații a femeii: 5-50 mIU/ml
  • 4 săptămâni: 5-426 mIU/ml
  • 5 săptămâni: 18-7.340 mIU/ml
  • 6 săptămâni: 1.080-56.500 mIU/ml
  • 7 spre 8 săptămâni: 7.650-229.000 mIU/ml
  • între 9 și 12 săptămâni: 25.700-288.000 mIU/ml
  • între 13 și 16 săptămâni: 13.300-254.000 mIU/ml
  • între 17 și 24 săptămâni: 4.060-165.400 mIU/ml
  • între 25 și 40 săptămâni: 3.640-117.000 mIU/ml.

Femeile care nu sunt însărcinate au valorile hCG undeva între 0 și 5 mIU/ml, iar femeile în postmenopauză au hCG între 0 și 8 mIU/ml. Aceste valori de mai sus (în sarcină) sunt doar o referință, pentru că la fiecare femeie nivelul hCG beta poate crește în mod diferit.

Nu contează neapărat valorile, ci modificările care apar în privința acestor valori ale hormonului beta hCG.

Ce înseamnă valorile prea mari ale hCG?

Un nivel mare al hormonului hCG poate însemna:

  • calcularea greșită a datei sarcinii;
  • sarcină molară (placenta și fetusul nu se dezvoltă în mod corect);
  • sarcină multiplă (mai mulți feți).

Ce înseamnă valorile prea mici ale hCG?

Un nivel scăzut al hCG poate indica:

  • o calculare greșită a datei sarcinii;
  • posibil avort spontan (pierderea sarcinii) sau sarcină fără embrion (cu ou clar);
  • sarcină extrauterină (ectopică).

Cum funcționează testele de sarcină?

Testele de sarcină (cum sunt cele de urină, care pot fi efectuate acasă) sunt create pentru a detecta modificările apărute în nivelul hormonului hCG, folosind o tehnică științifică.

HCG este o moleculă mare, alcătuită, cum spuneam, din două componente separate: alfa hCG și beta hCG. Un test de sarcină vine cu anticorpii pentru a detecta partea cu alfa hCG și partea cu beta hCG. Așadar, dacă faci un test de sarcină acasă și acesta arată că ești însărcinată, hormonul hCG din urină va fi prins că într-un sandviș de anticorpii de pe banda pe care ai urinat, așa că această componentă a testului declanșează eliberarea unei substanțe colorate, creând acea linie închisă la culoare care indică un rezultat pozitiv la testul de sarcină.

Chiar dacă testele de sarcină pe care le faci acasă detectează hormonul hCG din urină, pentru a determina dacă ești sau nu însărcinată, acestea nu îți pot da informații, de fapt, despre cantitatea de hCG prezentă. Este important să mergi la medicul ginecolog, pentru a-ți confirma rezultatul prin alte teste. Fătul este, de regulă, vizibil pe o ecografie transvaginală atunci când valorile hCG sunt peste 1500 de unități. Când valoarea beta hCG este de peste 4000 de unități, fătul este vizibil și pe o ecografie abdominală.

Ce faci dacă bănuiești că ești însărcinată?

Simptomele timpurii ale sarcinii includ lipsa menstruației, balonare, dureri de sâni, stomac deranjat (greață și chiar vărsături), urinare crescută și senzație de oboseală. În primele câteva săptămâni de sarcină este posibil să existe o sângerare similară cu o menstruație foarte ușoară, cu unele pete sau pierderea de puțin de sânge. Aceasta se numește sângerare de implantare. 

Însă aceste simptome pot fi cauzate și de alte situații, cum ar fi sindromul premenstrual sau o îmbolnăvire. Așadar, simptomele ca atare nu sunt un indicator clar de sarcină, de aceea se recomandă efectuarea unui test de sarcină, care poate fi cumpărat de la farmacie. În plus, fiecare sarcină este diferită și nu toate femeile observă toate aceste simptome.

Dacă testul de sarcină este pozitiv, e necesar să faci imediat o programare la medicul de familie, care să îți dea trimitere la un medic ginecolog, pentru a confirma prezența sarcinii și pentru a gestiona situația în continuare, indiferent de ce decizie vei lua legat de sarcină.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
American Pregnancy Association
https://americanpregnancy.org/while-pregnant/hcg-levels/
NIH - Human Chorionic Gonadotropin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0