Semnele unui cheag de sange pe care nu trebuie sa le ignori

Capacitatea de coagulare a sângelui, respectiv de formare de cheaguri de sânge, este esențială pentru organismul uman, deoarece astfel se pot preveni și/sau împiedica hemoragiile. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, în unele situații cheagurile de sânge se pot dezvolta în mod necorespunzător și pot da complicații sau chiar duce la deces.

De exemplu, când ne tăiem la deget sau avem o rană deschisă, sângele trebuie să se coaguleze pentru a se opri sângerarea. Acesta este un lucru bun, o acțiune pe care sângele ar trebui să o facă în mod natural. Din păcate, însă, problemele apar atunci când sângele începe să se coaguleze în locuri în care nu ar trebui - în principal, când sângele încă se află în interiorul venelor noastre.

Recomandările Experților DOC

Important: Un tromb este un cheag sanguin care se formează într-un vas de sânge și care rămâne acolo. Un embolism este acel cheag sanguin care circulă de la locul în care s-a format către un alt loc din corp. Trombul sau embolusul poate să rămână într-un vas sanguin și poate bloca circulația sângelui în acea zonă, iar țesuturile respective sunt private de fluxul normal de sânge și de oxigen. Drept rezultat, are loc distrucția (infarctul) sau chiar moartea unor țesuturi (necroza) în acea zonă.

Tipuri de cheaguri de sânge

Un cheag de sânge este, de regulă, un răspuns fizic normal la o leziune sau un traumatism. El formează rapid un "dop" care poate reduce sau care poate chiar să prevină sângerarea.

Un fragment din cheagul de sânge care se desprinde de la locul acelui tromb (adică un cheag de sânge format în vene sau în artere) și care circulă prin fluxul sanguin este numit de experți embolus. Un astfel de embolus este o complicație periculoasă și potențial fatală a trombozei, mai ales dacă acest embolus sau material ajunge la inimă, la plămâni sau la creier. Când se întâmplă, însă, acest lucru, se spune că pacientul a suferit o embolie.

Un cheag sanguin sau un tromb reprezintă o problemă care nu trebuie ignorată, deoarece împiedică funcția pe care o are vasul de sânge. Efectele pe care un cheag de sânge le au în organism depind, însă, de localizarea acestuia. Când se formează un tromb (cheag de sânge) într-o arteră, cum ar fi una de la inimă sau de la creier, se numește tromboza arterială. Când un cheag de sânge ori tromb se formează în venele profunde de la picior, afecțiunea se numește tromboză venoasă profundă.

Formarea trombilor si boala COVID 19

Problema aparitiei cheagurilor de sange reprezinta un subiect de santate extrem de important mai ales in contextul afectiunii Covid 19. 

O prevalență ridicată a tromboembolismului venos  a fost raportată în timpul spitalizărilor în unitatatile de "Terapie Intensivă " la pacienții cu boală severă de coronavirus (COVID-19). În cele mai multe cazuri, diagnosticul de embolie pulmonară a fost incidental, deoarece pacienții au fost supuși angiografiei pulmonare cu tomografie computerizată  pentru agravarea stării lor respiratorii. O mortalitate mai mare este descrisă și la pacienții cu niveluri ridicate de D-Dimer, sugerând că complicația tromboembolismului venos poate contribui la un prognostic nefavorabil. Chiar dacă, prevalența complicațiilor tromboembolice în timpul spitalizării la Terapie Intensivă pare să fie mare, prevalența embolie pulmonară la internarea în spital pentru COVID-19 este necunoscută și poate fi subestimată.

Vaccinarea si formarea trombilor

În timp ce vaccinarea este cea mai eficientă intervenție pentru reducerea drastică a bolilor severe și a decesului în urma infecției cu SARS-CoV-2,au fost ridicate unele îngrijorări serioase pentru o reacție adversă neobișnuită la medicamente (ADR), inclusiv indusă de vaccin, respectiv  trombocitopeniea trombotică imună (VITT) cu trombocite scăzute concomitent, precum și sindrom de sangerare capilară. De fapt, siguranța generală a vaccinului este evidențiată de frecvența scăzută a ADR având în vedere că în Marea Britanie, la începutul lunii iunie, au fost injectate 40 de milioane de primele doze și 29 de milioane de a doua doză; cu toate acestea, au fost raportate 390 de evenimente trombotice, cu  număr scăzut de trombocite cu prezența anticorpilor anti-factor-4 plachetar (PF4), indicând o reacție anormală de coagulare. asociată cu o afecțiune preexistentă de trombocitopenie datorată mielodisplaziei. Prin urmare, în conformitate cu modelul extrem de complex al răspunsului imun la SARS-CoV-2, o recomandare sensibilă pare să fie evitarea vaccinării la pacienții cu trombocitopenie și/sau pacienții mielodisplazici sau cel puțin menținerea acestora sub un control foarte strict.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

La reuniunea sa din 20 aprilie 2021, comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a concluzionat că la informațiile despre produs pentru vaccinul COVID-19 Janssen ar trebui adăugat un avertisment despre cheaguri de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute.

PRAC a remarcat că cheagurile de sânge au apărut mai ales în locuri neobișnuite, cum ar fi în vene ale creierului (tromboza sinusurilor venoase cerebrale, CVST) și abdomen (tromboză a venei splanhnice) și în artere, împreună cu niveluri scăzute de trombocite și uneori sângerări. Cazurile analizate au fost foarte asemănătoare cu cazurile care au apărut cu vaccinul COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca, Vaxzevria.

Toate cazurile au apărut la persoane sub 60 de ani în decurs de trei săptămâni de la vaccinare, majoritatea la femei. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, factorii de risc specifici nu au fost confirmați.

Profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele care vor face vaccinul ar trebui să fie conștienți de posibilitatea ca cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, combinate cu niveluri scăzute de trombocite să apară în decurs de trei săptămâni de la vaccinare.

O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite sanguine scăzute este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină numită trombocitopenie indusă de heparină, asadar, daca ati suferit vreodata un asemenea sindrom trebuie sa va adresati medicului dvs. inainte de a face vaccinarea si eventual sa o efectuati in cadrul unei internari.

Recunoașterea semnelor cheagurilor de sânge și a valorilor trombocitelor scăzute și tratându-le precoce, mediciii îi pot ajuta pe cei afectați în recuperarea lor și pot evita complicațiile. Tromboza în combinație cu trombocitopenia necesită un management clinic specializat. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să consulte  specialiști (de exemplu, hematologi, specialiști în coagulare) pentru a diagnostica și trata această afecțiune.

Riscul de a avea acest efect secundar este foarte scăzut, dar persoanele care vor face vaccinul ar trebui să fie totuși conștienți de simptome, astfel încât să poată primi un tratament medical prompt pentru a ajuta la recuperare și pentru a evita complicațiile.

Daca aveti sau ati suferit de un episod de tromboza, medicii va vor recoamnda  o serie de analize inainte de a face vaccinul- numarul de  trombocite, nivelul D dimeri, anti PF4,  Elisa IgG pentru a cuantifica riscul formarii de trombi.

Pacientii trebuie să solicite asistență medicală de urgență dacă prezintă oricare dintre următoarele simptome în cele trei săptămâni după vaccinarea cu vaccinul COVID-19 Janssen sau AstraZeneca, Vaxzevria:

  • dificultăți de respirație
  • dureri în piept
  • umflarea picioarelor
  • durere abdominală persistentă
  • simptome neurologice, cum ar fi dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
  • aparitia de pete mici de sânge sub piele in alte zone decat  locul injectării.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Discutați cu medicul dumneavoastră sau contactați autoritățile naționale de sănătate competente dacă aveți întrebări despre vaccinare.

Este important asadar  să știi cum să recunoști un cheag de sânge, pentru a putea acționa rapid. Mai jos, regăsești câteva dintre simptomele sau semnalele de alarmă principale care sugerează formarea unui cheag de sânge, pe care nu ar trebui să le ignori:

1. Umflarea unui membru

Când unul dintre membrele inferioare începe să se umfle, acesta ar putea fi un semn al unei tromboze venoase profunde. Acest tip de cheag (tromb) poate da curs multor probleme, pentru că oxigenul purtat de sânge nu mai ajunge corespunzător la organe, ceea ce înseamnă că pacientul poate să aibă o circulație deficitară a sângelui care cauzează umflarea mâinilor sau picioarelor.

E adevărat că dimineața te poți trezi cu membrele umflate, ca urmare a retenției de apă, însă dacă acestea nu își revin în cursul zilei la forma normală sau rămân la fel pe parcursul câtorva zile consecutive, e indicat să mergi la medic.  

2. Durere sau sensibilitate la unul dintre membre

Pe lângă umflarea membrelor, tromboza venoasă profundă vine la pachet și cu o sensibilitate la nivelul picioarelor sau la nivelul altor membre afectate. Dacă nu există o altă explicație pentru durere, cum ar fi un traumatism, sensibilitatea la durere de la nivelul mâinilor sau picioarelor poate fi un semnal de alarmă ce indică tromboza venoasă profundă. Membrul respectiv poate fi sensibil la atingere și poate să doară.

3. Dungi roșii de-a lungul venelor

Cheagurile de sânge pot să ducă la formarea unor dungi roșii pe suprafața pielii de pe picior, și care pot fi calde la atingere. Aceste dungi sau benzi ar putea să apară de-a lungul venelor și sunt foarte ușor de observat. Când le atingi, acestea se vor simti mai calde decât restul pielii din jur. Dacă aceste "dungi" sunt mai calde și apar pe zona venelor, este important să mergi la medic cât mai repede.

4. Durere în piept și respirație îngreunată

Cheagurile de sânge care se formează în plămâni pot fi fatale, așa că, dacă simți durere în piept, însoțită de dificultate la respirație, ar trebui să mergi la medic și să primești îngrijiri medicale.

Durerea în piept nu trebuie niciodată ignorată, însă când este însoțită de respirație îngreunată, medicul trebuie să te vadă cât mai curând posibil. Cea mai frecventă complicație a trombozei venoase profunde este embolismul pulmonar, care apare atunci când un cheag sau o parte a unui tromb se desprinde și se blochează în plămâni.

5. Tuse inexplicabilă

Tusea adesea însoțește o răceală sau o gripă. Dar când niciuna dintre aceste afecțiuni nu este identificată, tusea inexplicabilă poate fi un semnal precoce al unui cheag de sânge. Cel mai probabil vei avea și alte simptome, pe lângă tuse, cum ar fi dificultăți de respirație, bătăi rapide ale inimii sau amețeală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

6. Vărsături sau diaree

Deși aceste două simptome pot fi și un semn al gripei, vei descoperi că ele sunt adeseori mai grave și apar din senin când vine vorba de un cheag de sânge.

Dacă vărsăturile și diareea nu se ameliorează după câteva zile, este important să soliciți asistență medical imediată. Este posibil să ai un cheag de sânge format la nivelul abdomenului, care ar putea fi periculos dacă este lăsat netratat.

7. Dureri de cap cronice

Multe persoane se confruntă cu dureri cronice de cap, dar cele care apar din cauza formării unui cheag de sânge vor fi acute. De fapt, durerile de cap pot fi atât de puternice, încât persoanei îi va fi greu să se concentreze și nu va putea efectua acțiuni simple în rutina de zi cu zi.

Este posibil să descoperi că medicamentele obișnuite nu îți vor ușura durerile de cap. Dacă acest lucru ți se întâmplă, este recomandat să mergi la medic, deoarece aceste dureri pot indica prezența unui cheag de sânge format la cap. Medicul îți poate recomanda un tratament medicamentos sau un remediu pe bază de drojdie de orez roșu și/sau astaxantină.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS – Blood Clots
https://www.nhs.uk/conditions/blood-clots/#:~:text=Symptoms%20of%20a%20blood%20clot,cough%20or%20coughing%20up%20blood 
WebMD - Blood Clot Symptoms: How to Tell if You Have One
https://www.webmd.com/dvt/blood-clot-symptoms 

Thromboembolism after COVID-19 vaccine in patients with preexisting thrombocytopenia, 2021,  Alessandro Mauriello,  Manuel Scimeca,  Ivano AmelioRenato Massoud, Cell Death Dis 12762 (2021). https://doi.org/10.1038/s41419-021-04058-z

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-janssen-ema-finds-possible-link-very-rare-cases-unusual-blood-clots-low-blood


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0