Analizele de sange: ce depisteaza, dar si cum le poti interpreta

Analizele de sange trebuie facute cel putin o data pe an. Scopul acestora este de a indica starea generala de sanatate, dar si de a depista anumite probleme specifice. Totodata, analizele de sange pot fi recomandate de catre medic si pentru a monitoriza modul in care un tratament functioneaza.

Recoltarea probei de sange se poate realiza in orice moment al zilei. Este adevarat insa ca anumite analize sunt mai relevante daca sangele este recoltat dimineata, pe stomacul gol. Medicul specialist va oferi indicatiile necesare cu privire la conditiile de recoltare. Pentru ca anumite analize, precum colesterolul, glicemia sau trigliceridele, sa nu fie compromise, ideal ar fi sa se evite consumul de grasimi si zahar inainte de recoltarea probei de sange. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hemoleucograma completa

Hemoleucograma este analiza recomandata pentru depistarea multor afectiuni, incepand de la anemie si pana la leucemie. Hemograma completa furnizeaza informatii cu privire la componenta sangelui si cuprinde analiza celulelor albe, analiza celulelor rosii, analiza hematrocritelor, analiza hemoglobinei, analiza trombocitelor precum si analiza de volum mediu plachetar. 

Hemocultura

Hemocultura este un test important pentru laboratorul de microbiologie, aceasta avand rolul de a detecta microorganismele prezente. Bacteriile si fungii din sange sunt pusi in evidenta de hemocultura. Aceasta analiza este recomandata atunci cand medicul suspecteaza prezenta unei infectii in organism. 

Pentru hemocultura, sangele este recoltat in conditii stricte, apoi este transferat in recipiente ce contin medii sterile de cultura. Hemoculturile sunt apoi urmarite zilnic pentru identificarea agentilor patogeni. Rezultatele pentru o asemenea analiza sunt gata in 10 zile.

Panoul tiroidian

Valorile  verificate in mod uzual sunt TSH și/sau T4 total. Acestea vă oferă o mică privire asupra modului în care funcționează tiroida, insa există 6 valori suplimentare legate de tiroida pe care le verificăm în mod obișnuit pentru pacienții noștri:  T4 liber, Total T3, T3 liber, Reverse T3, anti TPO Ab și anti Thyroglobulin aAb. Dacă oricare dintre aceste valori ale analizelor de sânge nu este optimă, se impun si alte explorari imagistice pentru a depista  disfuncția sau boala tiroidiană în general.

 Nutrienti esentiali: fier/feritina, vitamina D, vitamina B12, magneziu

Fierul, vitamina D, vitamina B12 și magneziul sunt atât de importante pentru funcționarea optimă a corpului, dar de obicei nu sunt verificate la o vizită de îngrijire primară de rutină. Mulți oameni au deficit de acești nutrienți din diverse motive, așa că este imperativ să verificăm aceste niveluri și să le suplimentăm atunci când nu sunt optime. Suplimentarea cu oricare dintre acești nutrienți atunci când oamenii sunt scăzute poate schimba complet viața. Am avut nenumărați pacienți care mi-au spus cât de magică a fost îmbunătățirea modului în care s-au simțit după ce au luat aceste suplimente atunci când a fost nevoie.

Hemoglobina A1c, glucoză și insulină a jeun, panoul lipidic

Markerii metabolici bilogici  sunt esențiali pentru a înțelege modul în care o persoană procesează macronutrienții pe care îi mănâncă.Acetsea implica realizarea unui panou de lipide de bază și un nivel de glucoză, precum  și  hemoglobină glicozilata A1c. 

Hba1c este o măsurătoare a nivelului mediu de glucoză din sânge în ultimele 90 de zile, dar este și un marker relativ al oxidării în organism. Nivelurile crescute ale glucozei din sânge creează oxidarea sau deteriorarea proteinelor, ADN-ului și țesuturilor din corpul nostru în timp, așa că aceasta este o valoare imperativă de cunoscut și de optimizat.

Creșterile oricăruia dintre aceste niveluri sunt un semn că corpul dumneavoastră nu procesează glucoza în mod corespunzător, ceea ce vă poate crește riscul de diabet, boli de inimă, cancer și boala Alzheimer. Un studiu publicat în Journal of Neurology în 2005 a arătat că, chiar dacă Hba1c este considerată în „interval normal”, fiecare creștere cu 0,1 va crește rata cu care creierul tău se micșorează în dimensiune pe an. Acesta este motivul pentru care să fii sfătuit cu privire la modul de a ajunge la „interval optim” este mult mai important decât pur și simplu să spui că te afli în „interval normal”.

 Markerii inflamatori: hsCRP, homocisteină

Markerii inflamatori ca aceștia nu sunt aproape niciodată verificați la o vizită de rutină la asistență medicală primară. hsCRP sau proteina C reactiva- este un marker inflamator care poate indica starea inflamatorie generală. Chiar și creșterile ușoare ale hsCRP sunt asociate cu risc crescut de evenimente cardiace sau depresie. O creștere ne poate spune că are loc o inflamatie  în organism care ar trebui abordat, fie că este vorba de traume fizice, stres emoțional, stres oxidativ, toxicitate asupra mediului, alergie, stil de viață sedentar sau sensibilități alimentare.

Homocisteina este un aminoacid care necesită vitamina B12 metilată și acid folic pentru a fi eliminate. Creșterile la acest nivel indică o multitudine de lucruri precum riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă, starea vitaminei B, capacitatea de a metila, capacitatea de detoxifiere și de a produce neurotransmițători și capacitatea de a opri genele cancerului. Este un marker important pe care încercăm să-l intrăm în intervalul optim, suplimentând cu vitamine metil-B atunci când este necesar.

Fibrinogen

Un test de activitate a fibrinogenului evaluează acea parte a procesului de coagulare în care fibrinogenul solubil este transformat în fire de fibrină. Măsoară timpul necesar pentru formarea unui cheag de fibrină după ce o cantitate standard de trombină este adăugată la proba de sânge (plasmă).Dacă fibrinogenul este scăzut, este posibil să aveți riscul de a avea cheaguri de sânge mari în vasele de sânge,  boala hepatică, malnutriția severă sau o afecțiune moștenită rară, cum ar fi disfibrinogenemia, afibrinogenemia sau hipofibrinogenemia.

Un test de antigen fibrinogen măsoară nivelul de fibrinogen dintr-o probă de sânge, incluzând atât fibrinogenul funcțional, cât și cel disfuncțional.

 

 

Valori de referinta pentru interpretarea analizelor de sange

 
Hematii (Eritrocite): 4,2 – 5,5 milioane de hematii/ mm cub de sange (la barbati valorile pot fi mai mari)
Valorile scazute pot indica: hemoragie, anemie, hemoliza, leucemie, mielom multiplu
Valorile crescute pot indica: boala cardiaca congenitala, BPOC, fibroza pulmonara, stres, altitudine crescuta

Hemoglobina: 12 – 16 g/ 100 mL (la barbati valorile pot fi mai mari)
Valorile scazute pot indica: anemie, hemoragie, boli renale, malnutritie, hemoglobinopatie
Valorile crescute pot indica: deshidratare, altitudine inalta, boli cardiace congenitale, BPOC, arsuri

Leucocite: 4.000 – 11.000/ mm cub 
Valorile scazute pot indica: gripa, rubeola, rujeola, febra tifoida, hepatita, septicemia
Valorile crescute pot indica: sarcina, stres, menstruatie, efort fizic, infectii, tumori, coma diabetica sau anumite tratamente medicamentoase (pe baza de adrenalina, acid acetilsalicilic si nu numai)

Trigliceride: sub 1,5 g/l
Valorile scazute pot indica: malnutritie, hipertiroidism
Valorile crescute pot indica: diabet, hipotiroidism, pancreatita, alcoolism, boli hepatice, sarcina, alimentatie bogata in carbohidrati, tratamentul cu anumite medicamente (steroizi, contraceptivele orale, acidul acetilsalicilic si nu numai)

VSH: 0 – 30 mm/h (valorile de referinta difera in functie de sex si categoria de varsta, medicul poate spune daca valorile sunt sau nu normale pentru categoria din care faci parte)
Valorile scazute pot indica: politicemie, sferocitoza, microcitoza, insuficienta cardiaca congestiva, ciroza, hipervascozitate a sangelui
Valorile crescute pot indica: anemie, sarcina, menstruatie, infectii acute, infectii cronice, infectii virale, infectii parazitare, boli inflamatorii, insuficienta renala, intoxicatie cu metale grele, boli autoimune

Fibrinogen Intervalul normal este de la 200 la 400 mg/dL (2,0 la 4,0 g/L). Intervalele de valori normale pot varia ușor între diferite laboratoare.

Valorile scăzute ale fibrinogenului pot fi asociate cu:

 • Boală de ficat.
 • Probleme de coagulare a sangelui, coagulare intravasculara diseminata
 • Cancer.
 • Malnutriție.
 • Tulburări ereditare sau congenitale de coagulare a sângelui.
 • Transfuzii de sânge frecvente.

Nivelurile crescute de fibrinogen pot fi observate cu:

 • Infecții
 • Cancer
 • Boală coronariană, atac de cord
 • Accident vascular cerebral
 • Tulburări inflamatorii (cum ar fi artrita reumatoidă și glomerulonefrita, o formă de boală de rinichi)
 • Trauma
 • Boala arterelor periferice
 • Marii fumatori

HDL-C (colesterolul “bun”): 35 – 100 mg/dL
Valorile scazute pot indica: fumat, sedentarism, obezitate, diabet, insuficienta renala
Valorile crescute pot indica: efort fizic, consum de alcool, tratament cu insulina

LDL (colesterolul “rau”): pana in 130 mg/dL
Valorile ce se afla intre 130 – 160 mg/dL: risc moderat de atac de cord
Valorile de peste 160 mg/dL: risc crescut de atac de cord
 

Analizele tiroidiene 

In cazul hormonilor tiroidieni , „intervalul normal” pentru TSH este în general considerat 0,2 – 4,5, cu toate acestea, există studii care arată că organismul nu funcționează corect atunci când TSH crește peste 2,5.

Un studiu publicat în Journal of Endocrinology and Metabolism a arătat chiar că rata avorturilor spontane în primul trimestru de sarcină a fost aproape dublă atunci când TSH era peste 2,5.

Vitamina D

In cazul 2- hidroxi-vitamina D, multe  studii științifice au arătat că nivelurile optime sunt de cel puțin 75 nmol/l în raport cu densitatea minerală osoasă optima , funcția extremităților inferioare, sănătatea dentară, riscul de cădere, internarea la azilul de bătrâni, fracturi, prevenirea cancerului și incidenta hipertensiunii arteriale .

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 4