Gonoreea: cauze, simptome, complicații, tratament

Gonoreea (numită și blenoragie) este o boală cu transmitere sexuală care poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Ea poate cauza numeroase infecții, la nivelul organelor genitale, în zona rectului și a gâtului. Experții de la CDC spun că este o boală venerică foarte comună, în special la tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Cauze gonoree

Gonoreea sau blenoragia este o infecție cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Boala venerică nu afectează doar sistemul reproducător, ci poate să afecteze și membranele mucoase din cavitatea bucală, din gât, din ochi și din rect.

Cum se transmite infecția

Infecția cu Neisseria gonorrhoeae este transmisă prin contactul sexual cu o persoană care are această boală, contact care implică penisul, vaginul, anusul sau gura. Boala se poate transmite sau poate fi luată de bărbați și fără că aceștia să ejaculeze. Important de reținut este și faptul că gonoreea poate fi transmisă de la mama infectată cu bacteria respectivă la bebeluș, în timpul nașterii.

Gonoreea se poate transmite cu ușurință nu doar prin contact sexual neprotejat (contact vaginal, sex oral sau sex anal), ci și prin faptul că unele persoane folosesc aceleași vibratoare ori alte jucării sexuale care nu au fost spălate ori care nu au fost acoperite cu un prezervativ nou, de fiecare dată când au fost folosite. Bacteria Neisseria gonorrhoeae poate infecta colul uterin sau cervixul, uretra, rectul și - mai rar - gâtul sau ochii.

Gonoreea nu se transmite prin sărut, prin îmbrățișare, prin faptul că înoți în aceeași apă de la piscină, prin folosirea aceluiași vas de toaletă, prin folosirea aceleiași băi ori folosind aceleași prosoape, căni ori tacâmuri.

Simptome gonoree

Este posibil că unii bărbați cu gonoree să nu aibă niciun fel de simptome, spun specialiștii americani, însă chiar și așa, reține că această boală venerică are simptome, care pot fi diferite la femei și la bărbați.

Simptome gonoree la bărbați

  • Bărbații care prezintă simptomele gonoreei pot avea următoarele manifestări:
  • senzație de usturime atunci când urinează
  • scurgere ori secreție albă, galbenă sau verde din penis
  • testiculele sunt umflate sau dureroase, însă acest simptom este mai rar.

Simptome gonoree la femei

Cele mai multe dintre femeile cu gonoree nu au niciun fel de simptome. Chiar și atunci când o pacientă prezintă simptomele infecției cu bacteria Neisseria gonorrhoeae, aceste simptome sunt de cele mai multe ori ușoare și pot fi confundate cu o infecție vaginală ori cu o infecție a vezicii urinare.

La femei, simptomele care indică gonoreea pot fi:
* senzație dureroasă ori de usturime la urinare
* secreții sau scurgeri vaginale abundente
* sângerări vaginale între două menstruații

Infecțiile rectale cu Neisseria gonorrhoeae pot avea sau nu simptome, atât la bărbați, cât și la femei. Printre simptomele infecției la nivel rectal se numără: scurgerile ori secrețiile, mâncărimile anale, sensibilitatea zonei, sângerări, defecarea dureroasă.

Complicații gonoree

Există multe complicații posibile ale acestei boli venerice, de aceea este extrem de important ca pacientul să fie rapid diagnosticat și să beneficieze repede de tratament dacă observă că apar simptomele gonoreei.

La femei, gonoreea poate avea complicații precum:

  • boală inflamatorie pelvină, o afecțiune ce poate cauza abcese în zona respectivă
  • durere pelvină cronică
  • infertilitate
  • sarcină extrauterină (ectopică) - adică embrionul se implantează în afară uterului.

La bărbați, gonoreea poate duce la următoarele complicații:
- epididimită
- infertilitate.

Când gonoreea nu este tratată, atât bărbații, cât și femeile au un risc foarte mare de a dezvolta o infecție care le poate pune viața în pericol, numită infecție gonococică diseminată.

Tratament gonoree

În cazul în care te întrebi dacă gonoreea poate fi vindecată, răspunsul este da. Experții subliniază că, prin intermediul unui tratament corespunzător, un pacient se poate vindeca de gonoree. Este important, deci, ca pacientul cu această boală venerică să ia toate medicamentele prescrise de medic, pentru a învinge infecția.

Adulții cu gonoree sunt tratați cu antibiotice. Experții americani de la Centers for Disease Control and Prevention recomandă ca acele cazuri de gonoree fără complicații să fie tratate doar cu antibioticul ceftriaxonă, administrat injectabil, în combinație fie cu azitromicina, fie cu doxiciclina, două antibiotice care se administrează pe cale orală.

Unele cercetări indică faptul că gemifloxacina luată pe cale orală sau gentamicina administrată pe cale injectabilă, combinată cu azitromicina orală reprezintă o combinație de succes în tratamentul gonoreei.

Și partenerul persoanei infectate trebuie tratat - Dacă ai gonoree, reține că și partenerul tău sexual trebuie să fie testat și să primească un tratament pentru această boală venerică, chiar dacă el sau ea nu prezintă niciun fel de simptome ori semne ale infecției. Partenerul primește același tratament ca și ține, iar această măsură este extrem de importantă pentru că, deși tu urmezi tratamentul, te poți reinfecta dacă partenerul tău nu ia antibioticele necesare.

Și bebelușii născuți de mame diagnosticate cu gonoree trebuie să primească tratament. Nou-născuții vor primi un medicament la nivel ocular, cât mai curând după ce au venit pe lume, pentru a se preveni infecția. Dacă, totuși, nou-născutul dezvoltă o infecție oculară cu bacteria care cauzează gonoree, el poate fi tratat cu antibiotice.

Când poți face din nou sex?

Ar trebui să aștepți 7 zile după ce ai terminat toate medicamentele prescrise de medic, înainte de a putea face sex. Pentru a evita să te reinfectezi sau pentru a evita transmiterea bolii la partener, este bine ca tu și partenerul tău să va abțineți de la sex până la terminarea tratamentului.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gonorrhea/diagnosis-treatment/drc-20351780
NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/gonorrhoea/
Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/std/gonorrhea/stdfact-gonorrhea.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0