Steriletul: tipuri, eficacitate, avantaje si dezavantaje

Dispozitivele intrauterine (steriletul) sunt unele dintre cele mai eficiente forme de contracepție disponibile astăzi. Acestea au numeroase beneficii, inclusiv eficacitatea, ușurința în utilizare și natura reversibilă.

Steriletul este un dispozitiv mic de plastic, în formă literei T, care este învelit în cupru sau care conține hormoni. Steriletul este introdus în uterul pacientei de către medicul ginecolog. Un șnur de plastic, legat la capătul dispozitivului intrauterin, atârnă prin colul uterin, în vagin. Pacienta poate verifica dacă steriletul este la locul lui prin faptul că simte acest „șnur“. El este, de asemenea, folosit de medic pentru a îndepărta steriletul, atunci când pacienta dorește să renunțe la această metodă contraceptivă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Tipuri de sterilete

Aceste dispozitive contraceptive fixate de medicul ginecolog în cavitatea uterină împiedică implantarea ovulului și nu fecundația lui. Steriletul este o formă de contracepție reversibilă, care acționează pe termen lung. Există mai multe tipuri de astfel de dispozitive:

1. Steriletul hormonal 

Acest tip de dispozitiv intrauterin eliberează o anumită formă a hormonului progestin (medicamente sintetice care au efecte similare cu acelea ale progesteronului). Acest sterilet hormonal pare să fie ceva mai eficient în ceea ce privește prevenirea sarcinii, comparativ cu dispozitivul pe bază de cupru. Steriletele hormonale previn sarcina între trei și cinci ani, în funcție de marca aleasă de pacientă.

2. Steriletul din cupru 

Acesta este cel mai folosit dispozitiv intrauterin. Firul din cupru este înfășurat în jurul tijei în formă de T a dispozitivului. Acest sterilet poate sta fixat până la 10 ani și este o formă de contracepție extrem de eficientă. Steriletele cu cupru nu conțin deloc hormoni și funcționează prin inducerea inflamației în uter. Această inflamație acționează împotriva spermei, împiedicând-o să se atașeze de ovul sau împiedicând ovulul fecundat să se atașeze de pereții uterini.

Cum are loc fixarea

Steriletul trebuie să fie introdus de un medic ginecolog și, de obicei, procedura durează doar 15 minute. Pentru a introduce un dispozitiv intrauterin, medicul trebuie să îl împingă dincolo de cervix (colul uterin) și în interiorul uterului.

Cum funcționează steriletul

Atât steriletele de cupru, cât și cele hormonale previn sarcina modificând modul în care se mișcă spermatozoizii, astfel încât să nu poată ajunge la un ovul. Dacă sperma nu poate ajunge la un ovul, femeia nu poate să rămână însărcinată.

Hormonii din steriletele pe bază de hormoni previn sarcina în două moduri: 1) îngroașă mucusul care trăiește pe colul uterin, care blochează și prinde spermatozoizii și 2) uneori, hormonii împiedică ovulele să părăsească ovarele, ceea ce înseamnă că nu există ovule pentru ca spermatozoizii să fie fertilizați. 

Durerea, un simptom frecvent în timpul fixării steriletului

Un dezavantaj al steriletelor este că multe femei spun că simt crampe și dureri atât în timpul inserării, cât și după fixarea dispozitivelor. Alegerea steriletului potrivit depinde de o serie de factori, cum ar fi starea de sănătate a femeii și perioada de ani în care are nevoie de contracepție. De asemenea, steriletele hormonale pot provoca efecte secundare, cum ar fi acneea, sensibilitatea la durere a sânilor, greață și depresie, în timp ce alte femei se confruntă cu menstruații dureroase chiar și la șase luni după inserarea steriletului cu cupru.

Medicamentele pentru durere fără prescripție medicală pot ajuta și la ameliorarea crampelor.

Este posibil să ai crampe și sângerări, dar acest lucru dispare aproape întotdeauna în 3-6 luni. Pe de o parte, steriletele hormonale fac menstruația mai ușoară, cu mai puține crampe. Pe de altă parte, steriletele de cupru pot agrava menstruația și pot agrava crampele. Dacă steriletul îți provoacă durere, disconfort sau reacții adverse, sună-ți medicul ginecolog.

Și dimensiunea steriletului trebuie luată în considerare atunci când femeia decide să aleagă această metodă de contracepție. Anumite branduri au sterilete mai mici decât celelalte de pe piață, iar astfel sunt mai puțin dureroase în cazul anumitor femei. Dispozitivele intrauterine au între 28 mm și 32 mm lățime și 30 mm până la 36 mm lungime. Lățimea uterului s-a presupus în mod tradițional a fi adecvată la toate pacientele; cu toate acestea, numeroase examinări cu ultrasunete au indicat că lățimea cavității la femeile nulipare poate fi mai îngustă decât lățimea dispozitivului. Prin urmare, este important să discuți cu medicul despre dispozitivele disponibile potrivite ție.  

Deși se întâmplă rar, steriletul poate fi respins de organism în săptămânile sau lunile de după inserare, în special în timpul menstruațiilor.

Eficacitatea steriletului

Medicii ginecologi spun că steriletul este una dintre cele mai eficiente forme de contracepție, având un grad de eficacitate de 99%. Steriletele pe bază de cupru pot fi folosite chiar ca o formă de contracepție de urgență, atât timp cât sunt introduse în uter în decurs de cinci zile de la contactul sexual neprotejat. Discută cu medicul tău ginecolog și el îți va spune ce opțiuni ai și ce costuri poate avea steriletul.

La cât timp după naștere poate fi inserat steriletul?

După naștere, steriletul poate fi o bună opțiune pentru prevenirea unei sarcini nedorite, chiar dacă alăptezi, pentru că mitul conform căruia „alăptatul protejează” nu se aplică în majoritatea situațiilor. Întrebarea este „la cât timp de la naștere este indicată montarea dispozitivului intrauterin?”. Inserarea steriletului se poate face cel mai devreme la 6-8 săptămâni, dar cel mai bine discuți cu medicul ginecolog.

Avantajele și dezavantajele steriletului

Deși steriletul este o metodă eficientă de contracepție, există unele aspecte pe care e bine să le ai în vedere înainte de a decide să ți se monteze un astfel de dispozitiv intrauterin.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Avantajele steriletului:

  • Te protejează împotriva unei sarcini nedorite până la cinci sau zece ani, în funcție de tipul de sterilet.
  • Odată ce steriletul a fost introdus, el funcționează imediat.
  • Poate fi folosit de majoritatea femeilor.
  • Nu există efecte adverse hormonale, cum ar fi acneea, durerile de cap sau sensibilitatea sânilor.
  • Nu întrerupe actul sexual.
  • Este sigură utilizarea steriletului în timp ce alaptezi.
  • Este posibil să rămâi însărcinată imediat ce steriletul a fost extras de medic.
  • Steriletul nu este influențat sau afectat de alte medicamente.
  • Nu există nicio dovadă că un sterilet îți va afecta greutatea corpului sau că îți va crește riscul de cancer de col uterin, cancer la nivelul uterului sau cancer ovarian.

Dezavantejele steriletului

Înainte de a opta pentru această metodă contraceptivă, nu uita că are și câteva "minusuri":

  • Menstruațiile tale pot deveni mai abundente, pot avea o durată mai mare, iar durerile menstruale pot fi chiar mai pronunțate, deși aceste simptome se pot ameliora după câteva luni.
  • Steriletul nu te protejează împotriva bolilor/infecțiilor cu transmitere sexuală, așa că este nevoie să folosești și prezervativele, ca metodă complementară.
  • Dacă faci o infecție când ai un sterilet în uter, aceasta ar putea duce la o infecție pelviană dacă nu este tratată.
  • Cele mai multe femei care decid să nu mai folosească steriletul ajung la această decizie din cauza durerilor și sângerărilor vaginale, deși aceste efecte secundare sunt destul de rare.

Steriletul favorizează creșterea în greutate?

Nu. S-au făcut multe cercetări privind efectele secundare comune ale dispozitivelor intrauterine și, potrivit specialiștilor, acestea nu favorizează îngrășarea.  Există două metode contraceptive care pot cauza creșterea în greutate la unele persoane care le folosesc: injecțiile contraceptive și implantul contraceptiv.  Corpul fiecăruia este diferit, așa că metodele contraceptive afectează femeile în  mod diferit. 

Contraindicații sterilet

Majoritatea femeilor pot apela cu încredere la această metodă contraceptivă, dar există unele afecțiuni care fac mai probabile efectele secundare sau complicațiile în rândul celor care folosesc steriletul. 

Steriletul este contraindicat femeilor care:

  • Au infecții cu transmitere sexuală sau infecții pelvine
  • Cred că ar putea fi însărcinate
  • Au cancer de col uterin care nu a fost tratat
  • Au avut o infecție pelvină fie după naștere, fie după un avort în ultimele trei luni
  • De asemenea, femeile care sunt alergice la cupru, au boala Wilson sau o tulburare de sângerare care îngreunează coagularea sângelui trebuie să evite dispozitivele intrauterine. Steriletul hormonal nu este recomandat nici dacă ai avut cancer de sân.

Complicații sterilet

Există foarte puține complicații asociate cu procedura de inserare a dispozitivului intrauterin. Cea mai frecventă complicație este deplasarea sau îndepărtarea accidentală a steriletului după fixare, care apare de obicei în primele trei luni de la inserție. Există, de asemenea, un risc crescut de expulzare dacă este plasat după nașterea vaginală sau după un avort. 

Cea mai îngrijorătoare complicație pentru o pacientă este sarcina neintenționată. În timp ce apariția unei sarcini este extrem de rară, acest lucru se poate întâmpla la un procent mic de paciente care au montat un sterilet. Procentul de paciente care rămân însărcinate cu un sterilet de cupru este de aproximativ 0,6%, iar pentru steriletul hormonal, rata este de aproximativ 0,2%.

În plus, la un procent mic de paciente, există și riscul unei posibile perforații uterine la introducerea steriletului 1. Există date contradictorii cu privire la rata acesteia, deoarece uneori perforația inițială nu este identificată în momentul inserției.  

Atât la introducerea, cât și la îndepărtare steriletului, există riscul de apariție a simptomelor vasovagale cu bradicardie asociată, care pot apărea la contactul cu colul uterin. Aceste paciente trebuie tratate simptomatic. Aceste simptome sunt mai probabil să apară la femeile nulipare sau la femeile care percep o durere mai mare în momentul inserării sau îndepărtării steriletului. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Intrauterine Device
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557403/
1 Studiul „Design of the Association of Uterine Perforation and Expulsion of Intrauterine Device study: a multisite retrospective cohort study”, 2021, American Journal of Obstetrics Gynecology, Mary S. Anthony, Susan D. Reed, Mary Anne Armstrong, Theresa M. Im,  Harpreet S. Takhar, Alex Asiimwe
https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)00026-0/fulltext


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0