Cand se recomanda ecografia transvaginala si cum te pregatesti pentru procedura

De fiecare dată când ai mers la ginecolog, acesta ți-a făcut doar ecografii abdominale și, după mult timp, ți-a recomandat o ecografie transvaginală. Deși termenul are o tentă înfricoșătoare, nu trebuie să îți faci griji. Intervenția nu este deloc complicată. În ceea ce urmează, vei afla tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală și cum ar trebui să te pregătești pentru ea.

Ce este ecografia transvaginală?

Ca femeie, sănătatea ta este foarte importantă. Pe lângă o atenție sporită la alimentație, mișcare zilnică și implementarea unor obiceiuri sănătoase, și vizitele la medicul ginecolog trebuie programate mai des. Există o serie de analize și teste care trebuie efectuate cam la jumătate de an pentru a afla starea sănătății tale intime. Acestea sunt ecografii abdominale, teste Babeș-Papanicolau (PAP), analize de sânge și lista continuă. Ei bine, printre aceste teste se numără și ecografia transvaginală.

Ecografia transvaginală trebuie efectuată la intervale regulate de timp. Astfel, prin intermediul unor unde sonore sunt generare imagini ale organelor situate în pelvis. Mai exact, uter, col uterin, ovare și trompe uterine.

În ce constă ecografia transvaginală?

În primul rând, atunci când îți faci programare la o clinică de ginecologie, vei fi întrebată la ce medic dorești să mergi sau dacă să fie bărbat sau femeie. Unele doamne și mai ales domnișoare nu se simt comod să apeleze la un medic bărbat, așa că aleg un medic ginecolog femeie. După o serie de întrebări de rutină, medicul te va ruga să te dezbraci de la brâu în jos și te va invita să te întinzi pe masa/patul/scaunul special de consultație.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În timpul ecografiei transvaginale, medicul ginecolog va introduce un dispozitiv asemănător unei baghete (transductor) de 10-12 cm în vagin, după ce a aplicat pe acesta un prezervativ și un gel conductor. În cazul în care ai făcut în trecut un test Papanicolau, îți vei da seama că senzația nu va fi cu mult diferită față de ce ai simțit atunci. Ecografia transvaginală nu este dureroasă, ci doar deranjantă. Ea poate dura între 30 până la 60 de minute. Medicul va mișca transductorul în vagin pentru a putea înregistra anumite zone din pelvis.

Când se recomandă ecografia transvaginală

În cele mai multe cazuri, ecografia transvaginală se recomandă pentru a detecta anumite afecțiuni ale aparatului genital sau, în alte cazuri, pentru a urmări evoluția sau involuția acestora.

Acest tip de ecografie se recomandă:

  • femeilor însărcinate, deoarece nu afectează în niciun fel fătul sau mama și poate urmări evoluția sarcinii. Cu ajutorul ei, se poate vedea foarte clar embrionul, se localizează corect și se identifică elementele care confirmă că se dezvoltă normal, precum și anomalii, pentru ca medicul să intervină la timp,

  • atunci când examenul pelvian sau abdominal e anormal,

  • când există sângerări vaginale între menstruații,

  • când apare durerea pelviană anormală,

  • în cazul infertilității, pentru a verifica sursa problemei,

  • pentru constatarea chisturilor și fibroamelor uterine,

  • pentru a verifica dacă steriletul a fost montat corect,

  • pentru a diagnostica un posibil avort spontan,

  • chiar și pentru a confirma o sarcină într-un stadiu incipient,

  • pentru identificarea sarcinilor care se dezvoltă extrauterin,

  • pentru monitorizarea ovulației.

Există riscuri în cazul ecografiei transvaginale?

Datorită faptului că nu se folosesc radiații în această tehnică, ecografia transvaginală nu prezintă riscuri. După cum am menționat mai sus, această se recomandă și în cazul pacientelor însărcinate pentru a depista și monitoriza sarcina. În cel mai rău caz, în momentul în care medicul ginecolog introduce transductorul este posibil să simți o presiune sau cel mult un disconfort. Acesta e minim și dispare în momentul în care medicul extrage transductorul din vagin și interveția se încheie.

În cele mai multe cazuri, medicul tău ginecolog este cel care efectuează ecografia transvaginală, așa că rezultatele tale vor fi livrate pe loc. Dacă ai întrebări sau anumite curiozități, pune întrebări. Nu te sfii să faci asta, deoarece este vorba de sănătatea ta intimă. Este important ca fiecare femeie să își cunoască corpul pentru a ști cum să aibă grijă de el și cum să prevină afecțiuni atât ușoare, cât și mai grave.

Cum trebuie să te pregătești pentru ecografia transvaginală

În primul rând, în acea zi alege să porți o ținută formată din două piese (bluză cu o fustă sau cu un pantalon). Va fi mult mai ușor să te pregătești pentru intervenție și nu vei rămâne total dezbrăcată.

În al doilea rând, nu uita acasă rezultatele analizelor făcute anterior. E important pentru medicul tău, mai ales dacă este nou și nu ești înregistrată în sistem, să cunoască istoricul tău medical.

În al treilea rând, golește-ți vezica înainte de procedură. Astfel medicul va putea vedea mult mai bine organele tale genitale.

În al patrulea rând, poți afectua procedura chiar și atunci când ești la menstruație sau în cazul în care ai o sângerare anormală, te-ai speriat și ai programat o consultație de urgență. Totuși, elimină orice produs de igienă (mai ales dacă folosești tampoane intravaginale, cupa menstruală, ori alt produs de igienă intravaginală).

Și, nu în ultimul rând, încearcă să te relaxezi. În momentul în care te destinzi și mușchii vaginului se vor relaxa, astfel încât medicul ginecolog va putea pătrunde mult mai ușor cu transductorul în vaginul tău, iar disconfortul va scădea.

De reținut! În cazul tinerelor care nu și-au început încă viața sexuală, ecografia transvaginală iese din discuție, deoarece există șansa ca dispozitivul introdus în vagin să rupă himenul și poate afecta tânăra femeie din punct de vedere emoțional. Ca alternativă este reomandată ecografia transabdominală, în cazul căreia trebuie să bei aproximativ 950 ml de apă sau orice alt lichid cu o oră înainte de intervenție, fiindcă, astfel, vezica plină ajută la ridicarea intestinelor și permite o vizibilitate mai mare asupra organelor.

Nu trebuie să te lași intimidată de ideea ecografiei transvaginale. Este doar unul dintre testele care te ajută să ai o viziune mai clară asupra corpului tău și, mai ales, asupra sănătății tale. Sute de femei au efectuat sau efectuază acestă intervenție. Nu uita că înainte de ecografie trebuie să te relaxezi. Asta e cel mai important. Astfel, va fi mai puțin inconfortabil pentru tine, iar medicul poate începe examinarea mult mai ușor.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.nhs.uk/conditions/ultrasound-scan/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532046/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572084/

https://medlineplus.gov/ency/article/003779.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0