Durerea pelvina la femei: cele mai frecvente cauze

Dacă simți o durere abdominală mai jos de buric, chiar deasupra zonei inghinale, este vorba despre durerea pelvina. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori. De pildă, poate fi un semn nevinovat care arată că ești fertilă, poate fi o afecțiune digestivă sau un semnal de alarmă care indică faptul că trebuie să mergi urgent la spital.

Deși durerea pelvină se referă adesea la durerea în regiunea organelor reproductive interne ale femeilor, poate fi prezentă și în cazul bărbaților și poate proveni din alte cauze. Durerea pelvină poate fi un simptom al unei infecțiii sau poate apărea din durerea în osul pelvisului sau în organele interne nereproductive. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauze des întâlnite pentru durerea pelvină la femei

La femei, durerea pelvină poate fi un indiciu că ar putea exista o problemă cu unul dintre organele de reproducere din zona pelvină (uter, ovare, trompe uterine, col uterin și vagin), dar nu neapărat. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale acestui tip de durere:

Apendicita

Dacă ai o durere ascuțită în partea dreapta jos a abdomenului, însoțită de vărsături și febră, ar putea fi vorba de apendicită. Dacă ai aceste simptome, mergi la departamentul de urgență al unui spital sau sună la 112. Un apendice infectat ar putea să însemne că ai nevoie de o intervenție chirurgicală.

Tratarea acestui tip de durere pelvină se face cu analgezice, cum ar fi ibuprofen sau aspirină, sau, dacă apare lunar și provoacă disconfort sporit, medicul poate recomanda pilule contraceptive.

Sindromul premenstrual și crampele menstruale

De regulă, poți să simți aceste crampe în partea inferioară a abdomenului sau în zona lombară. Durerea pelvină de acest gen durează de obicei între una și trei zile. De ce apare această durere? În fiecare lună, uterul formează o arie ca o căptușeală din țesut, iar acesta este locul unde un embrion se poate fixa și poate crește. Dacă nu rămâi însărcinată, această mucoasă uterină se descompune și este eliminată în timpul menstruației. Când uterul se contractă sau se strânge pentru a o elimina, vei avea crampe.

O alimentație cu mai multe legume și fructe și mai puține produse care conțin zahăr adăugat sau grăsimi animale, precum și mișcarea regulată, evitarea fumatului și a excesului de alcool, reducerea stresului și somnul odihnitor de 7-8 ore pe noapte pot ajuta la minimizarea durerii pelvine provocate de sindromul premenstrual. Această durere se poate calma cu analgezice.

Ovulația dureroasă

Ai simțit vreodată o durere de intensitate medie între două menstruații? În acest caz, este posibil ca durerea pelvină respectivă să fi fost în perioada ovulatiei. Când se întâmplă acest lucru, ovarul eliberează un ovul, împreună cu o cantitate de lichid și sânge, situație care poate provoca o iritație. Această afecțiune este numită sindrom intermenstrual, ovulalgie (durere la ovulație) sau „mittelschmerz”, tocmai pentru că apare la jumătatea ciclului menstrual lunar.

Bolile cu transmitere sexuală

Durerea pelvină este un semnal de alarmă în cazul unor boli din lista celor cu transmitere pe cale sexuală. Două dintre cele mai întâlnite astfel de boli sunt gonoreea și clamidioza (infecție produsă de bacteria Chlamydia). Se poate întâmpla ca o persoană să le aibă pe amândouă în același timp. 

Aceste boli pot să nu provoace simptome, însă când se întâmplă să te confrunți cu ele, este posibil să simți durere în timpul urinării, să ai sângerări între menstruații și secreții vaginale anormale. Mergi imediat la medic și nu uita că este important ca și partenerul sexual să fie testat și tratat.

Bolile cu transmitere sexuală cauzate de bacterii sunt mai ușor de tratat, în timp ce infecțiile virale pot fi gestionate, dar nu întotdeauna vindecate. În funcție de tipul infecției, tratamentul poate consta în antibiotice sau antivirale. Și partenerii sexuali, actuali sau pe care persoana i-a avut în ultimele luni, ar trebui să fie informați pentru a putea fi testați și, dacă e cazul, tratați.

Sindromul de intestin iritabil (colon iritabil)

Dacă ți se întâmplă să ai durere abdominală, crampe, balonare și diaree ori constipație, iar aceste simptome revin de multe ori, trebuie să mergi la un consult medical, pentru a afla care este problema de bază. Ar putea fi vorba de sindromul de colon iritabil, pentru care se vor recomanda unele medicamente (de exemplu loperamidă, rifaximină, antispasmodice etc.) dar și schimbări în stilul de viață (mai multe fibre în alimentație, evitarea produselor cu gluten etc.).

Sarcina ectopică

Sarcina ectopică are loc atunci când embrionul se fixează undeva în exteriorul uterului și începe să se dezvolte. De regulă, acest aspect are loc în trompele uterine. Durerea pelvină ascuțită sau crampele (în special pe o singură parte), sângerările vaginale, greața și amețeala sunt simptomele care apar odată cu sarcina extrauterină. Cere imediat ajutor medical de urgență!

Boala inflamatorie pelvină

Aceasta este o complicație a bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Este cauza principală, care poate fi prevenită, a infertilității la femei. Boala inflamatorie pelvină poate provoca leziuni permanente la nivelul uterului, ovarelor și trompelor uterine. Durerea abdominală, febra, secrețiile vaginale anormale și durerea în timpul actului sexual sau în timpul urinării pot fi simptomele pe care le observi. 

Mergi la medic pentru a primi tratament pentru această boală, ca să eviți complicațiile. De obicei, medicul prescrie o combinație de antibiotice și recomandă testarea și tratarea partenerilor sexuali ai persoanei respective. Contactul sexual trebuie evitat până la finalizarea tratamentului.

Chisturile ovariene

Uneori, se poate întâmpla ca un folicul să nu se deschidă pentru a elibera un ovul sau să se reînchidă după ce este eliberat ovulul și astfel să se umple cu lichid. Acest lucru duce la apariția unui chist ovarian. Aceste chisturi sunt, de regulă, inofensive și dispar de la sine, dar să nu uităm că pot cauza durere pelvină, presiune în zona respectivă, umflare și balonare.

Tratamentul chisturilor depinde de vârsta și de simptomele pacientei, dar și de tipul și dimensiunea chistului. Medicul poate recomanda așteptare atentă cu reexaminare după câteva luni în cazul unui chist mic, unele medicamente pentru a împiedica apariția altor chisturi sau intervenție chirurgicală în cazul în care chistul este mare, în creștere și provoacă dureri intense.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Female Pelvic Pain 
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/symptoms-of-gynecologic-disorders/female-pelvic-pain


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0