Fertilizarea in vitro (FIV): scop, rata de succes, stadii

1. Despre fertilizarea in vitro (informatii generale despre FIV)

● Ce este fertilizarea in vitro?
● Un scurt istoric al fertilizarii in vitro
● Factorii de risc (factorii care influenteaza rezultatul fertilizarii in vitro)
● Contraindicatii in realizarea FIV
● Cand se recomanda realizarea fertilizarii in vitro?
● Limitarile pe care le are FIV
● Costurile FIV

2. Cum se realizeaza FIV

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

● Cum te pregatesti pentru fertilizarea in vitro?
● Etapele FIV sau cum este efectuata fertilizarea in vitro - pasii pe care ii urmeaza FIV
● Rezultatele FIV: care este rata de obtinere a sarcinii in urma FIV
● Efectele secundare ale FIV 
● Riscurile si complicatiile asociate cu FIV
● Implicatiile psihologice ale fertilizarii in vitro

fertilizare in vitro

Despre fertilizarea in vitro (informatii generale despre FIV)

Fertilizarea in vitro sau FIV este una dintre numeroasele tehnici disponibile la ora actuala pentru a ajuta persoanele cu probleme de fertilitate sa obtina o sarcina si sa aiba, astfel, un copil. Fertilizarea in vitro (prescurtata FIV) este o metoda de reproducere asistata care implica, de fapt, combinarea unui ovul cu spermatozoizii intr-un vas special, in laborator.

Daca ovulul este fecundat/fertilizat si incepe diviziunea celulara, embrionul rezultat este transferat in uterul femeii, acolo unde se va implanta in peretele uterului si se va dezvolta ulterior. Procedura de fertilizare in vitro trece de etapa in care ovulul fecundat calatorea prin trompa uterina si este, de regula, o optiune de tratament pentru femeile care nu au trompe uterine sau pentru cele ale caror trompe uterine sunt sever afectate.

Ce este fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro este un tip de tehnica de reproducere asistata. Ea implica un ovul care este extras din ovarele femeii si care este apoi fecundat cu spermatozoizi in laborator. Acest ovul fecundat este numit embrion. Embrionul poate fi apoi congelat pentru a fi pastrat sau poate fi transferat/introdus in uterul femeii, unde va creste si se va dezvolta.

Aceasta procedura (prescurtata FIV) presupune cateva etape: spermatozoizii sunt pusi, impreuna cu ovulele nefecundate, intr-un vas Petri (vas rotund, neted, cu capac, folosit pentru cultivarea microorganismelor), acolo unde fecundarea/fertilizarea poate sa aiba loc. Embrionul este apoi introdus in uter, pentru a incepe evolutia sarcinii. Uneori, embrionii obtinuti in urma fertilizarii in vitro sunt congelati, pentru a fi folositi ulterior.

In functie de situatia cuplului infertil, in cadrul FIV se pot folosi:

- ovulele femeii si sperma de la partenerul ei;

- ovulele femeii si sperma de la un donator;

- ovulele de la o donatoare si sperma partenerului femeii;

- ovulele de la o donatoare si sperma de la un donator;

- embrionii donati.

Un scurt istoric al fertilizarii in vitro

Primele incercari de a se obtine o sarcina folosindu-se fertilizarea in vitro au fost efectuate pe animale. Cercetatorii australieni au raportat in 1953 o sarcina biochimica tranzitorie. Oamenii de stiinta au demonstrat in 1959 ca fertilizarea in vitro era o metoda ce putea sa duca la nasterea unui iepure viu. Prima nastere care a rezultat in urma unei fertilizari in vitro a avut loc in 1978, in Anglia. Cand aceasta tehnologie a fost introdusa pentru prima data, FIV era recomandata doar femeilor cu trompele uterine blocate (de exemplu, cele cu obstructie tubara).

Prima fertilizare in vitro din lume care a avut succes

Prima sarcina obtinuta ce a folosit fertilizarea in vitro a fost raportata in anul 1973, de o echipa de medici si cercetatori din cadrul Monash University din Melbourne. Din pacate, aceasta prima sarcina obtinuta cu ajutorul FIV a durat doar cateva zile, insa ea a reprezentat o etapa decisiva in dezvoltarea metodelor de fertilizare in vitro. Dupa aceasta reusita, au urmat ani buni de cercetare in domeniu, folosindu-se atat embrioni de la animale, cat si embrioni umani. Aceste cercetari au folosit tehnici de fertilizare a gametilor de la oameni (ovule si spermatozoizi), in vitro, si implantarea ulterioara a acestora in uterul femeilor.

Primul bebelus in vitro

Dupa cativa ani, in 1976, o a doua sarcina ce a folosit FIV, de aceasta data o sarcina ectopica (extrauterina) a fost raportata de medicii britanici. Ceva mai tarziu, acestia au conceput embrionul care a rezultat in prima nastere din lume care a avut la baza fertilizarea in vitro, fiind vorba de bebelusul Louise Joy Brown, care s-a nascut in Anglia, in 1978.

Factorii de risc sau factorii care influenteaza rezultatul fertilizarii in vitro

Exista anumiti factori care influenteaza sau afecteaza consecintele sau urmarile acestei proceduri. Este important sa stii, totusi, ca probabilitatea de obtinere a unei sarcini scade dupa fiecare ciclu de tratament, spun specialistii in infertilitate. Exista si alti factori care influenteaza rezultatele fertilizarii in vitro:

Varsta

Varsta femeii care apeleaza la acest tratament este cel mai puternic factor care influenteaza sansele de reusita; varsta va influenta sansele si va arata daca fertilizarea in vitro va rezulta in nasterea unui copil viu sau nu. Sansele de succes ale fertilizarii in vitro se reduc pe masura ce femeia inainteaza in varsta.

Numarul de embrioni transferati

Cu cat sunt transferati mai multi embrioni in uterul femeii care incearca sa conceapa un copil, cu atat este mai mare sansa de reusita, sansa ca femeia sa nasca un copil viu. Chiar si asa, retine ca transferul a numerosi embrioni creste si riscul de sarcini multiple (care inseamna un risc crescut atat pentru femeia insarcinata, cat si pentru fetusi). In unele tari, transferul a mai mult de doi embrioni pe un ciclu de tratament este descurajat, pentru a se reduce riscul de a naste mai multi copii.

Numarul ciclurilor/tratamentelor anterioare

Sansa de a naste bebelusii vii este constanta in primele trei cicluri de tratamente cu fertilizare in vitro, insa rata de succes scade dupa aceea.

Originea ovocitelor (ovulelor)

Originea ovulelor (daca gametii care vor fi implantati ulterior provin de la o donatoare sau de la femeia care va purta copilul in pantece) influenteaza probabilitatea ca fertilizarea in vitro sa aiba succes. Rata de succes este mult mai probabila daca un embrion este obtinut din ovocitele femeii in care urmeaza sa fie implantat.

Depozitarea sau pastrarea gametilor

Tratamentul, adica fertilizarea in vitro, va avea o sansa mai buna de succes daca se folosesc ovule proaspat recoltate decat daca s-ar folosi gameti congelati sau embrioni congelati.

Istoricul medical al sarcinilor

Fertilizarea in vitro are o probabilitate mai mare de succes in cazul femeilor care au avut o nastere la activ (au nascut un copil viu) decat in cazul femeilor care nu au reusit acest lucru.

Consumul de alcool

Chiar si consumul in cantitati mici de alcool (de exemplu, o bautura alcoolica pe zi) in cazul femeilor sau barbatilor care urmeaza un tratament de fertilizare in vitro reduce probabilitatea ca procedura sa aiba succes.

Fumatul

Fumatul, atat in cazul mamei, cat si in cazul tatalui reduce probabilitatea ca tratamentul de reproducere asistata sa aiba succes.

Folosirea drogurilor si substantelor interzise

Folosirea drogurilor recreationale, cum ar fi cocaina sau marijuana si anumite medicamente eliberate fara prescriptie medicala - cum ar fi steroizii - reduc fertilitatea cuplului. Chiar daca nu exista studii care sa examineze impactul folosirii drogurilor si medicamentelor asupra rezultatelor fertilizarii in vitro, exista o probabilitate ca abuzul de substante de acest gen sa reduca sansele de succes in cazul FIV.

Contraindicatii in realizarea FIV

Pentru fertilizarea in vitro (FIV) exista cateva contraindicatii, cum ar fi:

• bolile mintale si bolile somatice;

• malformatiile uterine congenitale sau deformarile uterine dobandite care fac imposibila implantarea embrionului sau sarcina propriu-zisa;

• tumorile ovariene;

• tumorile uterine benigne (necanceroase), care necesita un tratament chirurgical;

• bolile acute inflamatorii, indiferent de unde sunt localizate acestea.

Cand se recomanda realizarea fertilizarii in vitro?

In cazul in care te intrebi care sunt indicatiile pentru FIV, retine ca procedura este indicata in cazul cuplurilor care se confrunta cu urmatoarele probleme:

• Infertilitate anovulatorie - cuplurile cu infertilitate anovulatorie, care au reusit sa obtina ovulatia ca urmare a tratamentului farmacologic, dar care nu au reusit sa conceapa un copil dupa 6 luni, pot apela la fertilizarea in vitro.

• Obstructia tubara sau deteriorarea trompelor uterine - si femeile ale caror trompe uterine au fost afectate sau deteriorate (fie din cauza unei interventii chirurgicale anterioare, fie din cauza unei infectii) pot apela la FIV.

Infertilitatea masculina - acest tip de infertilitate este cel mai frecvent tratata cu ajutorul metodei numite "injectia intracitoplasmatica cu sperma" sau ICSI, dar si fertilizarea in vitro conventionala este folosita in acest tip de infertilitate.

Endometrioza - femeile care sufera de o forma severa de endometrioza pot avea nevoie de fertilizarea in vitro pentru a concepe un copil. Cu toate acestea, in cazurile in care boala are forme mai usoare, stimularea ovariana este recomandata inainte de a se incerca fertilizarea in vitro.

• Inseminarea esuata cu spermatozoizi de la un donator - cand cuplurile infertile au incercat, dar nu au reusit sa obtina o sarcina dupa ce au urmat 6 cicluri de tratament de inseminare intrauterina, timp in care s-au folosit spermatozoizii de la un donator, atunci este recomandata fertilizarea in vitro care foloseste tot spermatozoizii obtinuti de la un donator.

Retine ca fertilizarea in vitro este, asadar, indicata in cazul in care tratamentele pentru infertilitate au dat gres de mai multe ori. Daca nu exista niciun fel de contraindicatii, orice cuplu sau orice femeie necasatorita este indreptatit/a sa aplice pentru fertilizarea in vitro, pentru orice forma de infertilitate.

Fertilizarea in vitro poate fi folosita pentru a trata infertilitatea in cazul urmatorilor pacienti:

• femeilor care au trompele uterine blocate sau deteriorate

• infertilitatii care are la baza factorul masculin, inclusiv in cazul barbatilor care au un numar redus de spermatozoizi sau celor cu motilitate scazuta a spermatozoizilor

• femeilor cu tulburari ale ovulatiei, celor care au insuficienta ovariana prematura, celor care au fibroame uterine • femeilor care au avut trompele uterine indepartate

• indivizilor cu o afectiune genetica

• in cazul infertilitatii de cauza inexplicabila.

Limitarile pe care le are FIV

Fertilizarea in vitro are si unele limitari si riscuri asociate. FIV depinde de disponibilitatea unor spermatozoizi viabili si a unor ovule viabile pentru ca acestea sa poata fi folosite. FIV nu este un tratament care sa poata "repara" ovulele deteriorate sau afectate sau care sa creasca viabilitatea spermatozoizilor produsi de organismul barbatului.

Pe masura ce calitatea ovulelor unei femei sau calitatea spermatozoizilor unui barbat se deterioreaza, intrucat persoana inainteaza in varsta, succesul fertilizarii in vitro este mai degraba limitat in cazul cuplurilor care au trecut de o anumita varsta.

Sa nu uitam ca exista si cateva riscuri pe termen scurt si pe termen lung asociate cu procedura de fertilizare in vitro. Pe termen scurt, sindromul de hiperstimulare ovariana este o afectiune destul de grava, asociata cu stimularea ovariana a femeii.

Costurile FIV

Cuplurile care incearca sa conceapa un copil trebuie sa stie ca fertilizarea in vitro este o procedura extrem de scumpa, costurile acesteia se ridica la sume foarte mari. In functie de clinica si de tehnicile folosite, FIV poate sa coste incepand de la 9500 de lei, ajungand si la 11.000 de lei daca se foloseste injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor.

Potrivit expertilor, un ciclu FIV in tara noastra poate ajunge pana la 2500 de euro, insa acest cost nu include toate analizele si nu include tratamentul de stimulare ovariana.

Cum se realizeaza FIV

O procedura FIV clasica este alcatuita din urmatoarele etape:

• evaluarea medicala sau screeningul pacientei

• inducerea superovulatiei (cand ovarele pacientei produc mai mult de un ovul)

• monitorizarea foliculilor si dezvoltarea endometriala

• punctia foliculara sau extragerea ovulelor din ovare

• colectarea si prepararea spermatozoizilor

• inseminarea ovocitelor si cultivarea in vitro a embrionilor

• transferul embrionilor in cavitatea uterina

• mentinerea fazei sau etapei luteale in ceea ce priveste ciclul menstrual stimulat

• diagnosticarea sarcinii in stadiu incipient.

Cum te pregatesti pentru fertilizarea in vitro?

Inainte de a incepe procedura, femeile fac mai intai un test, pentru a se analiza rezerva ovariana. Pacientelor li se ia o mostra de sange, care este testat apoi pentru a se vedea nivelul FSH (hormonul de stimulare foliculara). Rezultatul acestui test de sange ii va da medicului tau informatiile necesare in legatura cu dimensiunea si calitatea ovulelor tale.

Totodata, medicul va examina uterul. Aceasta etapa implica efectuarea unei ecografii (procedura care foloseste undele sonore de inalta frecventa, pentru a crea o imagine a uterului tau). Aceste teste pot oferi informatii despre sanatatea uterului si il ajuta pe medic sa determine cel mai bun mod de a implanta embrionii.

La barbati, sperma va fi testata inainte de procedura. Barbatul va da o mostra de sperma, care va fi analizata de un laborator special, pentru a se vedea numarul, dimensiunile si forma spermatozoizilor. Daca spermatozoizii sunt slabiti sau deteriorati, este posibil sa fie nevoie de o procedura numita injectare intracitoplasmatica a spermei (ICSI). In timpul procedurii, un tehnician injecteaza sperma direct in ovul. Injectia intracitoplasmatica cu sperma poate fi parte din procesul FIV.

fertilizarea in vitro FIV

Etapele FIV sau cum este efectuata fertilizarea in vitro - pasii pe care ii urmeaza FIV

Exista, in mare, 5 pasi sau etape ale fertilizarii in vitro (FIV):

Stimularea hormonala ovariana

Organismul femeii produce, in mod normal, un ovul la fiecare ciclu menstrual, insa la FIV sunt necesare mai multe ovule. Folosirea mai multor ovule in timpul procedurii creste sansele de a se obtine un embrion viabil. Femeia va primi medicamente pentru fertilitate, pentru a se stimula astfel numarul de ovule pe care corpul ei il produce. In acesta perioada, medicul curant va efectua analize de sange in mod regulat si ecografii, pentru a monitoriza productia de ovule si astfel va sti cand sa le colecteze.

Punctia ovariana (colectarea ovocitelor)

Aceasta etapa se mai numeste si colectarea ovocitelor sau aspiratie foliculara. Este o procedura chirurgicala efectuata sub anestezie. Medicul, ghidat prin intermediul ultrasonografiei (ecografiei), va introduce un ac prin vagin, direct in ovarul pacientei si apoi intr-un folicul care contine ovocitele. Acul va "aspira" ovulele si lichidul din fiecare folicul.

Inseminarea sau fertilizarea pe cale artificiala

Partenerul de sex masculin va da in acest moment o mostra de sperma. Un tehnician va amesteca sperma cu ovulele in laborator, intr-un vas special, numit vas Petri. Daca in acest mod nu se obtin embrionii, atunci medicul ar putea decide sa foloseasca injectarea intracitoplasmatica cu sperma.

Cultura de embrioni

Medicul tau va monitoriza ovulele fecundate, pentru a se asigura ca acestea se divid si se dezvolta cum trebuie. Embrionii ar putea fi supusi unor teste in acest moment, pentru a se depista afectiunile genetice.

Embriotransferul

Cand embrionii sunt suficient de mari, acestia pot fi implantati in uterul femeii. In mod normal, acest lucru are loc la 3-5 zile dupa fecundare. Implantarea lor implica introducerea unui tub subtire, numit cateter, in vaginul femeii, dincolo de cervix (colul uterin), in uterul pacientei. Apoi medicul elibereaza embrionul in uter. Sarcina are loc cand embrionul se implanteaza singur pe peretele uterului. Acest lucru poate dura 6-10 zile. Un test de sange va determina daca femeia este sau nu insarcinata.

Ciclul FIV, pe zile (explicat pas cu pas)

Trebuie sa stii ca exista numeroase stadii ce exista intr-un singur ciclu FIV. Este posibil, de la caz la caz, ca femeia sa aiba nevoie de mai mult de un ciclu FIV pentru a ramane insarcinata. Iata care sunt pasii in cazul unui ciclu FIV si durata fiecarei etape:

Pregatirea (cu doua sau patru saptamani inainte de a incepe ciclul FIV): Femeia face anumite schimbari in stilul de viata, pentru a se asigura ca starea ei de sanatate este optima. Medicul o poate ajuta sa isi regleze ciclul menstrual, pentru ca acesta sa se alinieze cu inceputul ciclului FIV programat, cu hormonii administrati si cu functionarea ovarelor.

Stadiul 1 (1 zi) - Ziua 1 a ciclului FIV este prima zi a menstruatiei care este cea mai apropiata de tratamentul programat. Faptul ca iti vine menstruatia este un lucru bun in acest caz.

Stadiul 2 (intre 3 si 12 zile) - Femeia incepe sa ia medicamentele pentru fertilitate, cu scopul de a stimula ovarele sa produca ovule.

Stadiul 3 (36 de ore) - O singura injectie cu hormonul hCG este administrata, pentru a stimula eliberarea ovulelor dezvoltate in ovare. Acesta se mai numeste si "hormonul sarcinii". Dupa exact 36 de ore de la aceasta injectie, femeia este supusa unei proceduri prin care se vor colecta ovulele.

Stadiul 4 (1 zi) - Partenerul femeii sau donatorul va oferi o mostra de sperma sau aceasta va fi oferita in timpul in care femeii i se colecteaza ovulele. In decurs de cateva ore, ovulele proaspat "recoltate" vor fi fertilizate. Acesta este momentul in care femeia va incepe sa ia progesteron, care pregateste uterul sa mentina viabilitatea sarcinii si reduce riscurile de avort.

Stadiul 5 (5 zile) - La mai putin de o saptamana de la colectare, embrionul viabil va fi transferat in uter, in cadrul unei proceduri neinvazive.

Stadiul 6 (9-12 zile) - Femeia va fi testata, pentru ca medicul sa fie sigur ca embrionul s-a implantat cu bine in uter, ceea ce va declansa eliberarea hormonilor specifici sarcinii.

Rezultatele - Dupa aproape 12 zile sau aproape 2 saptamani de la colectarea ovulelor, medicul va testa sangele femeii, pentru a vedea daca aceasta este insarcinata.

Daca aceasta este, intr-adevar, insarcinata, acesta va recomanda un obstetrician sau alt specialist, care va avea grija de pacienta pe durata sarcinii.

Daca nu este insarcinata, pacienta va inceta tratamentul cu progesteron si cel mai probabil va avea menstruatie in decurs de o saptamana. Daca menstruatia nu are loc sau daca pacienta are sangerari neobisnuite, este cazul sa fie contactat medicul.

Rezultatele FIV: care este rata de obtinere a sarcinii in urma FIV

Rata de succes a fertilizarii in vitro variaza in functie de varsta femeii care face acest tratament, precum si de cauza infertilitatii (daca aceasta este cunoscuta). Potrivit Asociatiei Americane a Sarcinii, nasterea unui copil viu pentru femeile cu varsta sub 35 de ani care au apelat la fertilizarea in vitro este intre 41 si 43%. Aceasta rata de succes scade pana la 13-18% pentru femeile care au varsta peste 40 de ani.

In general, FIV nu e o procedura recomandata femeilor cu varsta peste 42 de ani, deoarece sansele de a se obtine o sarcina sunt foarte scazute.

Intre anii 2014 si 2016, potrivit NHS, procentul tratamentelor FIV care au rezultat in nasterea unui copil viu a fost de:

• 29% pentru femeile sub 35 de ani

• 23% pentru femeile intre 35 si 37 de ani

• 15% pentru femeile intre 38 si 39 de ani

• 9% pentru femeile intre 40 si 42 de ani

• 3% pentru femeile intre 43 si 44 de ani

• 2% pentru femeile cu varsta de peste 44 de ani.

Efectele secundare ale tratamentului FIV

Desi s-ar putea sa fie nevoie sa nu te fortezi sau sa faci efort dupa aceasta procedura, majoritatea femeilor isi pot relua activitatile normale in urmatoarea zi dupa fertilizarea in vitro. Unele dintre efectele secundare care apar dupa fertilizarea in vitro pot fi:

• Eliminarea unei mici cantitati de lichid (poate fi o secretie transparenta sau cu putin sange) dupa procedura;

• Crampe usoare

• O usoara balonare

• Constipatie

• Sensibiliatea sanilor.

Daca, insa, observi ca ai urmatoarele simptome, suna-ti imediat medicul curant:

• Sangerari vaginale abundente

• Durere pelvina

• Sange prezent in urina

• Febra de peste 38 de grade Celsius.

Desigur, nu uita ca si medicamentele pentru fertilitate pot avea unele efecte adverse, cum ar fi:

• Durerile de cap

• Schimbari de dispozitie

• Durere abdominala

• Balonare abdominala

• Bufeuri

• Foarte rar, poate sa apara sindromul de hiperstimulare ovariana.

Simptomele mai severe ce pot sa apara de regula din cauza sindromului de hiperstimulare ovariana sunt:

• greata sau varsaturi

• scaderea frecventei urinarilor

• dificultate in respiratie

• lesin sau stare de slabiciune

• dureri severe de stomac si balonare

• cresterea in greutate (cam 4,5 kg) in primele 3-5 zile.

In cazul in care te confrunti cu oricare dintre aceste simptome, contacteaza imediat medicul curant.

Riscurile si complicatiile asociate cu FIV

La fel ca in cazul oricarei proceduri medicale, exista cateva riscuri asociate cu fertilizarea in vitro. Complicatiile in urma FIV includ urmatoarele:

• Sarcina extrauterina sau ectopica - atunci cand ovulul se implanteaza in exteriorul uterului si nu in uter, asa cum ar fi normal;

• Sarcini multiple, care cresc riscul ca bebelusul sa aiba o greutate foarte mica la nastere si riscul de nastere prematura;

• Sindromul de hiperstimulare ovariana, o afectiune rara care implica acumularea de lichid in exces in abdomen si in piept;

• Avort spontan sau pierderea sarcinii;

• Sangerari, infectie sau deteriorarea intestinelor sau vezicii - acestea sunt complicatii rare.

Implicatiile psihologice ale fertilizarii in vitro

Metodele de reproducere asistata implica din partea cuplului eforturi financiare, fizice si emotionale semnificative. Stresul de natura psihologica si problemele emotionale sunt frecvente in cazul cuplurilor care apeleaza la FIV, in special daca fertilizarea in vitro nu a avut succes.

Femeile care apeleaza la aceasta procedura marturisesc ca au invatat sa aiba grija de ele in sensul ca au cautat metode sa se destreseze, sa faca fata emotiilor si indoielilor, in special in perioadele stresante ale procedurii si in perioadele de incertitudine.

Psihologii spun ca un diagnostic de infertilitate poate avea un pret mare la nivel emotional, iar in timpul etapelor FIV, cuplul trece prin perioade dificile, solicitante atat din punct de vedere fizic, cat si mental. De aceea, daca simti nevoia de a discuta cu un specialist, nu ezita sa apelezi la serviciile unui psiholog sau psihoterapeut.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: shutterstock.com

Bibliografie:

  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/in-vitro-fertilization/
  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/ivf/
  • American Society for Reproductive Medicine - https://www.asrm.org/topics/topics-index/in-vitro-fertilization-ivf/
  • The National Infertility Association - https://resolve.org/what-are-my-options/treatment-options/what-is-ivf/
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0