Testul de sarcină: tipuri, când se face și cum se interpretează rezultatele

1. Despre testul de sarcină
a. Ce este hormonul hCG sau beta-hCG
b. Când se face un test de sarcină
c. Cât costă un test de sarcină
d. Cât de precis este un test de sarcină făcut acasă
e. Cum funcționează un test de sarcină

2. Tipuri de teste de sarcină
a. Teste de sarcină pentru acasă
    i. Test de sarcină tip bandă
    ii. Test de sarcină digital
    iii.Test de sarcină ultrasensibil tip stilou
b. Analize de sânge pentru depistarea sarcinii

3. Interpretare test de sarcină
a. Rezultat pozitiv
b. Rezultat fals-pozitiv
c. Rezultat fals-negativ
d. Rezultat negativ
e. Rezultat invalid
f. Ce medicamente pot interfera cu rezultatele testului de sarcină

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Despre testul de sarcină

Testele de sarcină detectează în urină sau în sânge prezența unui hormon numit gonadotropină corionică umană (hCG sau beta-hCG) sau hormonul sarcinii. Acest hormon se află în sângele și urina femeii la 6-10 zile de la fertilizare, după ce ovulul fertilizat s-a atașat de peretele uterului. Nivelul HCG crește rapid, dublându-se la fiecare 2 până la 3 zile.

Ce este hormonul hCG sau beta-hCG

HCG este un hormon de natură glicoproteică, produs de placentă, dar poate fi, de asemenea, utilizat ca tratament pentru fertilitate pentru a ajuta foliculii să se maturizeze și să declanșeze ovulația.

Cu ajutorul acestui hormon se poate confirma prezenţa unei sarcini, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat. Repetarea testelor de sânge pentru hCG poate fi efectuată la două-trei zile pentru a evalua intervalul de creștere al nivelului acestui hormon. Nivelurile lent de creștere pot indica un risc ridicat pentru avort. Nivelul acestui hormon trebuie să se dubleze la fiecare 48 până la 72 de ore. 

Ce valori trebuie să aibă:

  • Un rezultat negativ: Un nivel mai mic de 5,0 mIU/ml 
  • La 3 săptămâni de sarcină: 5 până la 50 mIU ml
  • La 4 săptămâni de sarcină: 5 până la 426 mIU ml
  • La 5 săptămâni de sarcină: 18 până la 7.340 mIU/ml
  • La 6 săptămâni de sarcină: de la 1.080 la 56.500 mIU ml
  • La 7 până la 8 săptămâni de sarcină: de la 7.650 la 229.000 mIU ml
  • La 9-12 săptămâni de sarcină: 25,700 - 288,000 mIU/ml
  • La 13 până la 16 săptămâni de sarcină: de la 13,300 la 254,000 mIU / ml
  • La 17 până la 24 săptămâni de sarcină: 4.060 până la 165.400 mIU / ml
  • La 25 până la 40 săptămâni de sarcină: 3.640 până la 117.000 mIU / ml

Nivelul hormonului hCG crește până la 11 săptămâni de sarcină, după care producția acestui hormon scade progresiv până în săptămâna 20 de sarcină, la valori de 1/5-1/20 din concentraţia maximă, după care rămâne în faza de platou până la naștere.

Când se face un test de sarcină

Dacă plănuiești să faci un test de sarcină, ține cont de aceste aspecte:

La câte zile poți face testul de sarcină

Cel mai bun moment pentru a face un test de sarcină este atunci când menstruația întârzie să apară. În acest fel, eviți rezultatele fals-negative sau fals-pozitive, care apar în cazul avorturilor foarte timpurii. Dacă faci acest test mult prea devreme sau prea aproape de momentul în care ai rămas gravidă, este posibil ca placenta să nu fi avut suficient timp pentru a produce hCG. Acest lucru ar însemna că ești gravidă, dar obții un rezultat negativ. În cazul femeilor care au ciclu neregulat, care variază între 30 și 36 de zile, specialiștii recomandă efectuarea unui test de sarcină în ziua 37 sau mai târziu. De altfel, trebuie avut în vedere și că menstruația poate întârzia și din cauza stresului, stilului de viață sau alimentației.

În ce parte a zilei poți face testul de sarcină

Momentul din zi în care te decizi să faci un test de sarcină contează într-o anumită măsură. Este mai probabil să obții un rezultat precis dacă faci acest test dimineața. Acest lucru este valabil mai ales dacă menstruația a întârziat câteva zile. 

Testele de sarcină la domiciliu funcționează prin detectarea hormonului gonadotropinei corionice umane (hCG) în urină. Dacă nu te trezești noaptea să urinezi, urina este mai concentrată dimineața, după ce trezești. Astfel, cantitatea de hCG este puțin mai mare în prima parte a zilei, spre deosebire de restul zilei, și ai mai multe șanse să obții un rezultat pozitiv dacă ești însărcinată.

Este probabil să obții un rezultat fals-negativ, mai ales dacă menstruația nu a întârziat multe zile, și mai ales dacă ai băut multă apă și urina s-a diluat.

Cât costă un test de sarcină

Testele de sarcină pe care le poți face acasă pot fi achiziționate din farmacii sau din magazinele online, iar prețul lor pornește de la 8 lei și pot să ajungă și la 70 de lei.

Cât de precis este un test de sarcină făcut acasă

Dacă citești cu atenție instrucțiunile, majoritatea testelor de sarcină au o acuratețe de aproximativ 97%, dacă sunt făcute în perioada imediat următoare după ce menstruația întârzie. Dacă sunt efectuate mult prea devreme, acestea pot să arate un rezultat fals-negativ dacă ești însărcinată.

Cum funcționează un test de sarcină 

Cam toate testele de sarcină detectează hormonul sarcinii hCG. Testul are, de cele mai multe ori, o bandă, care absoarbe urina și astfel poate identifica prezența sau absența hCG din organism și poate determina cu precizie dacă persoana în cauză este sau nu însărcinată. Un nivel de hCG mai mic de 5mlU/ml va determina un rezultat negativ, pe când un nivel HCG >= 35mlU/ml indică prezența unei sarcini.

Tipuri de teste de sarcină

Așa cum am precizat deja, există două tipuri de teste care pot indica prezența unei sarcini. Testele de sarcină care detectează hormonii din urină se pot face în intimitatea propriei locuințe, pe când testul HCG total se face la un laborator de analize, pe nemâncate (à jeun) sau după masa de prânz (postprandial). Pacientele care optează pentru testul de sânge trebuie să menționeze data ultimei menstruaţii sau vârsta gestaţională determinată ecografic.

Teste de sarcină efectuate acasă 

Aceste teste pot determina prezența în urină a hormonul hCG, prin intermediul anticorpilor monoclonali, care se găsesc în aceste teste. Atunci când urina intră în contact cu anticorpii și își schimbă culoarea, înseamnă că există hCG în urină.  

Testele de sarcină sunt de mai multe feluri:

Test de sarcină tip bandă

Multe dintre testele de sarcină tip bandă pot detecta niveluri scăzute de hCG (doar 20mUI ml), ceea ce permite detectarea hCG în urină, încă din prima zi de întârziere a ciclului menstrual. Efectuarea acestui test presupune colectarea urinei într-un recipient curat și uscat și introducerea testului în urină cu vârful săgeții în jos pe linia marcată MAX timp de 3 secunde. Apoi, testul se așază pe o suprafață plană și se așteaptă minimum 3 minute pentru a afișa rezultatul. Rezultatul citit după 5 minute nu este considerat corect.

Test de sarcină digital 

Acest tip de test poate detecta prezența hormonului sarcinii hCG, dar poate oferi și informații despre cât de avansată este sarcina. La fel ca în cazul testului de sarcină tip bandă, și acesta se introduce într-un recipient în care s-a colectat urină, pentru 20 de secunde. Se așază testul pe o suprafață plană. Este important ca pe toată durata testării dispozitivul test să nu fie orientat cu vârful absorbant  în sus. După 3 minute de așteptare, testul va indica prezența sau absența sarcinii și indicatorul pe săptămâni. Rezultatul testului va rămâne pe afișaj 24 de ore.

Test de sarcină ultrasensibil tip stilou

Și acest tip de test poate depista prezența hormonului hCG (gonadotropina corionică umană) în urină, din primele zile ale sarcinii. Cu ajutorul acestui tip de test se poate depista și sarcina extrauterină. Cum funcționează testul de sarcină ultrasensibil tip stilou? Se colectează urină într-un recipient uscat și curat, se introduce capătul absorbant în urină pentru cel puțin 3 secunde. Se poate și ca acel capăt absorbant să fie introdus direct sub jetul de urină pentru cel puțin 10 secunde. După 3 minute se citește rezultatul testului.

Analize de sânge pentru depistarea sarcinii

Cu ajutorul testului HCG TOTAL (HCG+BETA) se poate confirma prezența unei sarcini, la numai 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat. Înainte de a efectua un astfel de test ar trebui să știi câteva lucruri. În primul rând, există două tipuri de teste de sânge de sarcină: calitativ și cantitativ.

Testele calitative măsoară dacă ai o cantitate minimă de hormon de sarcină în sânge. Un test cantitativ de sarcină măsoară cantitatea de hormon de sarcină din sângele tău. Acesta este uneori numit test beta hCG. Acestea sunt, de obicei, recomandate pentru a vedea cum progresează o sarcină. Scopul ar fi ca medicul să observe dacă nivelul de hCG crește așa cum este de așteptat sau nu. Acest lucru poate fi important dacă ai probleme în conceperea unui copil sau dacă ai un istoric de avort spontan.

Un test de sânge nu oferă neapărat un rezultat pozitiv mai devreme decât ar face-o un test de sarcină pentru acasă. De fapt, în funcție de laborator, există unele analize de sânge calitative care necesită niveluri mai ridicate de hCG pentru un rezultat pozitiv decât unele teste de sarcină pentru acasă. Cu alte cuvinte, teoretic poți să faci un test la domiciliu, să obții un rezultat pozitiv și să faci un test de sânge în aceeași zi, iar testul de sânge poate apărea „negativ”. Cu toate acestea, este posibil să fii gravidă.


Interpretare test de sarcină

Rezultatele testelor de sarcină pot apărea ca o linie, o culoare sau un simbol, cum ar fi un semn "+" sau "-". Totuși, pot apărea și astfel de rezultate:

Rezultat pozitiv

Dacă ai obținut un rezultat pozitiv, înseamnă că ești însărcinată, indiferent de cât de colorată este linia, dacă ai făcut un test de sarcină tip bandă. În acest caz, programează-te cât de curând la un medic ginecolog, pentru analize și investigațiile necesare în primul trimestru de sarcină. 

Rezultat fals-pozitiv

În cazuri foarte rare, testul poate afișa un rezultat fals-pozitiv. Aceasta înseamnă că nu ești însărcinată, dar testul spune că ești. Ai putea avea un rezultat fals-pozitiv dacă ai urmat un tratament medicamentos cu anticonvulsivante, calmante, hipnotice sau dacă urmezi un tratament cu hormoni HCG pentru stimularea ovulației sau dacă ești în perimenopauză. Însă, ar trebui să știi și că tumorile ovariene, afecțiunile ficatului sau ale rinichilor sau avortul spontan pot determina apariția unui rezultat fals-pozitiv. Repetă testul peste două zile. 

Rezultat fals-negativ

Dacă obții un rezultat negativ, probabil că nu ești gravidă. Dar este posibil să fii gravidă dacă:

  • Testul era expirat;
  • Nu ai respectat instrucțiunile de efectuare a testului;
  • Ai făcut testul mult prea devreme;
  • Urina este diluată, deoarece ai băut multe lichide chiar înainte de efectuarea testului;
  • Iei anumite medicamente, cum ar fi diuretice sau antihistaminice.
  • Dacă ai obținut un rezultat negativ, repetă testul după o săptămână.  

Rezultat negativ

Deși încă menstruația nu ți-a venit rezultatul testului este negativ? Cel mai bine ar fi să repeți testul de sarcină după câteva zile. Dacă ai făcut testul mult prea devreme, este posibil ca placenta să nu fi avut timp să producă suficient hCG care să fie depistat cu ajutorul testului. Dacă tu crezi că ești gravidă, programează-te pentru un consult de specialitate. 

Rezultat invalid

Dacă nu se colectează o cantitate suficientă de urină, atunci este posibil să obții un rezultat incorect.

Ce medicamente pot interfera cu rezultatele testului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În cazul în care urmezi un tratament medicamentos pentru tratarea infertilitatii este posibil ca acesta să afecteze rezultatul testului de sarcină. De cele mai multe ori însă, medicamentele, precum antibioticele sau pilula contraceptivă nu influențează acuratețea testului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S.Food & Drug Administration - Pregnancy
https://www.fda.gov/medical-devices/home-use-tests/pregnancy
NHS - How soon can I do a pregnancy test?
https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-soon-can-i-do-a-pregnancy-test/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0