Tratamentul eficient al anemiilor

Anemia nu este o afecțiune în sine, ci, mai degrabă, un simptom al unei boli. Anemia apare atunci când nivelul de globule roșii din sânge scade mult sub limitele normale. Din ce cauze apare anemia, de câte tipuri este și ce tratament pentru anemie este eficient?

Pentru tratarea anemiei, este necesară aflarea cauzei care a declanșat-o și în funcție de aceasta se va stabili și tratamentul care va fi administrat pacientului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce este anemia și ce prevalență are?

Anemia apare atunci când nu există suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul către organele din corp. Ca urmare, persoana afectată se confruntă cu simptome de frig și oboseală sau slăbiciune. Fără globule roșii sănătoase care să își facă treaba, corpul nu primește energia de care are nevoie pentru a funcționa. În timp ce unele tipuri de anemie sunt pe termen scurt, altele pot dura toată viața. Lăsată netratată, anemia poate pune viața în pericol.

Anemia este o boală extrem de frecventă care afectează până la o treime din populația globală, prevalența crescând odată cu vârsta și fiind mai frecventă la femeile de vârstă reproductivă, femeile însărcinate și persoanele în vârstă.

Prevalența anemiei este de peste 20% la persoanele cu vârste mai mari de 85 de ani. La vârstnici, aproximativ o treime dintre aceștia au o deficiență nutrițională drept cauză a anemiei, cum ar fi carența de fier, folat și vitamina B12. La o altă treime dintre pacienți, există dovezi de insuficiență renală sau inflamație cronică. 

În general, anemia feriprivă ușoară este observată la femeile aflate la vârsta fertilă, de obicei din cauza aportului alimentar scăzut de fier și a pierderilor lunare de sânge provocate de menstruație. Anemia este frecventă și la vârstnici, adesea din cauza alimentației nehrănitoare, din care lipsesc în special fierul și acidul folic. Alte grupuri de populație expuse riscului includ persoanele alcoolice, cele fără adăpost și cele abuzate.

Anemia cu debut nou, în special la oamenii de peste 55 de ani, trebuie investigată și ar trebui să fie considerată semn de cancer până când se dovedește contrariul. Acest lucru este valabil mai ales la bărbații de orice vârstă care prezintă anemie. 

Cum afectează anemia corpul?

Anemia are efecte diferite în funcție de vârstă, gen și stare generală de sănătate.

Unii sugari se nasc cu un număr scăzut de celule roșii din sânge. Deși majoritatea nou-născuților nu au nevoie de tratament medical pentru anemie, cei care au anemie severă pot avea nevoie de transfuzii de sânge. De asemenea, sugarii pot primi mai puțin fier decât au nevoie atunci când încep să mănânce alimente solide, pentru că fierul din alimentele solide nu este absorbit la fel de ușor ca fierul din laptele matern sau formula. Sugarii cu anemie pot părea letargici.

Copiii cresc mult între naștere și vârsta de 2 ani, iar cei care trec prin crize de creștere au nevoie de mai mult fier. Copiii cu anemie pot dezvolta probleme asociate, cum ar fi dezvoltarea întârziată a abilităților motorii și probleme de învățare.

Femeile însărcinate pot dezvolta anemie feriprivă, care le poate crește riscul de complicații cum ar fi nașterea prematură sau un copil cu o greutate mică la naștere.

Femeile care au menstruații abundente sau afecțiuni precum fibromul uterin pot pierde mai mult sânge și pot dezvolta anemie.

Persoanele cu vârste de 65 de ani și peste au un risc mai mare de anemie feriprivă și de anumite boli cronice care cresc riscul de a dezvolta anemie. Dacă ajung să aibă anemie, vârstnicii se pot confrunta cu boli de inimă și slăbiciune, confuzie și depresie.
Și unele afecțiuni cronice, cum ar fi bolile autoimune sau cancerul, pot crește riscul de anemie. 

Tipuri de anemie

Există multe tipuri diferite de anemie, dar fiecare duce la scăderea nivelului de celule roșii din sânge.

Anemia feriprivă

După cum sugerează și numele, anemia feriprivă apare atunci când corpul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină. Hemoglobina este substanța din globulele roșii care le permite acestora să transporte oxigenul prin organism.

Anemia pernicioasă

Anemia pernicioasă, una dintre cauzele deficienței de vitamina B12, este o afecțiune autoimună care împiedică organismul să absoarbă vitamina B12. Dacă nu este tratat, deficitul de vitamina B12 din orice cauză poate duce la complicații severe, precum probleme cardiace, digestive sau de memorie.

Anemia megaloblastică

Anemia megaloblastică este un tip de anemie prin deficit de vitamine care apare atunci când persoana afectată nu are suficientă vitamina B12 și/sau vitamina B9 (folat). 

Anemia în bolile cronice

Acest tip de anemie apare atunci când există o boală autoimună sau o altă boală care durează mai mult de trei luni și care provoacă inflamație. Inflamația cronică poate afecta capacitatea organismului de a folosi fierul necesar pentru a produce suficiente globule roșii din sânge. Bolile care duc la acest tip de anemie sunt  poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, vasculita (o inflamație a vaselor de sânge), sarcoidoza (o boală inflamatorie care afectează de obicei plămânii și glandele limfatice, cel mai probabil cauzată de un răspuns imun anormal).

Alte boli cronice care pot fi corelate cu anemia sunt boala inflamatorie intestinală (boala Crohn și colita ulcerativă), sindromul intestinului iritabil și obezitatea.

Anemia aplastică

Această anemie apare atunci când celulele stem din măduva osoasă nu produc suficiente globule roșii. Anemia aplastică este cauzată, în principal, de leziuni la nivelul măduvei osoase.

Anemia Diamond-Blackfan

Această tulburare moștenită împiedică măduva osoasă să producă suficiente globule roșii. Persoanele cu această boală au adesea și anomalii fizice care afectează diferite părți ale corpului. Persoanele cu anemie Diamond-Blackfan au un risc crescut de apariție a mai multor complicații grave legate de funcționarea defectuoasă a măduvei osoase. 

Anemia macrocitară

Acest gen de anemie apare atunci când măduva osoasă produce globule roșii neobișnuit de mari. Oamenii pot dezvolta anemie macrocitară atunci când nu primesc suficientă vitamina B12 și/sau acid folic (vitamina B9) pentru a crea globule roșii sănătoase sau au unele boli care le împiedică corpul lor să absoarbă acești nutrienți. 

Anemia hemolitică

În acest tip de anemie, celulele roșii din sânge se descompun sau mor mai repede decât de obicei. Anemia hemolitică poate fi cauzată de boli moștenite care afectează celulele roșii din sânge sau de anumite infecții sau dacă un pacient primește o transfuzie de sânge de la un donator a cărui grupă de sânge nu este compatibilă. 

Anemia falciformă

Anemia falciformă este o boală ereditară a sângelui. Aceasta modifică forma celulelor roșii din sânge, transformând discurile rotunde flexibile în celule rigide și lipicioase în formă de seceră care blochează fluxul sangvin.

Talasemia

Talasemia este tot o afecțiune a sângelui moștenită, care apare atunci când organismul nu produce suficientă proteină numită hemoglobină, o parte importantă a globulelor roșii.

Tratament pentru anemie

Anemia se tratează în funcție de cauză, și anume:

Anemia prin deficit de fier

Anemia cauzată de deficitul de fier este cea mai comună. Aceasta va fi tratată prin administrarea suplimentelor de fier, precum și prin modificări care țin de dietă. Dacă deficitul de fier este cauzat de o hemoragie, atunci hemoragia este oprită și transfuziile pot fi necesare.

Anemia prin deficit de vitamine

Anemia cauzată de deficitul de vitamine este tratată prin administrarea de vitamine precum cele din complexul B.

Anemia cauzată de boli cronice

Anemia care apare din cauza afecțiunilor cronice nu are un tratament specific. Medicii se vor concentra pe tratarea bolii cronice care stă la baza acesteia. Dacă simptomele anemiei se agravează, medicii pot apela la transfuzii sau la injectarea de eritropoietină – un hormon produs în mod natural de rinichi, care stimulează producția de celule roșii din sânge și combate oboseala.

Anemia aplastică

Anemia aplastică se tratează prin transfuzii de sânge, poate chiar prin transplant de măduvă dacă aceasta este atât de afectată încât nu mai poate produce celule sănătoase.

Anemia corelată cu afecțiunile măduvei osoase

Anemia asociată cu afecțiunile măduvei osoase poate fi tratată cu medicamente, chimioterapie sau poate chiar prin transplant de măduvă.

Anemia hemolitică

Anemia hemolitică se tratează, în primul rând, prin vindecarea infecțiilor din organism și prin administrarea unor medicamente care suprimă activitatea sistemului imunitar, astfel încât acesta să nu mai atace celulele roșii.

Anemia falciformă

Anemia falciformă se tratează prin administrarea de oxigen, dar și de medicamente analgezice care reduc durerile și riscul de complicații. Transfuziile, acidul folic și antibioticele pot fi, de asemenea, folosite pentru tratarea acestei afecțiuni.

Talasemia

Talasemia este tratată cu transfuzii, suplimente de acid folic, tratament medicamentos, poate chiar prin îndepărtarea splinei sau prin transplant de măduvă osoasă.

Dieta pentru pacienții diagnosticați cu anemie

Anemia necesită o serie de schimbări dietetice. Alimentele bogate în fier sunt în mod deosebit recomandate. Fierul se găsește în alimente precum legumele frunzoase (spanac, varză Kale, rucola etc.), carnea (în mod deosebit este recomandată carnea de miel, însă orice tip de carne conține fier), ficatul, fructele de mare (creveții, scoicile), peștele (sardinele, tonul, somonul), fasolea, năutul, lintea, nucile și semințele.

Este important ca pacientul să înțeleagă că niciun aliment nu va vindeca anemia, indiferent de cantitatea de fier sau vitamine pe care acesta îl conține. Totuși, dieta poate susține tratamentul indicat de medic pentru vindecarea anemiei, iar acel tratament trebuie urmat cu exactitate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Society of Hematology - Anemia
https://www.hematology.org/education/patients/anemia
NHLBI - Anemia. Treatment and Management
https://www.nhlbi.nih.gov/health/anemia/treatment


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0