Totul despre durerea de măsea: cauze, diagnostic, riscuri, tratament și prevenire

1. Despre durerea de măsea
     1.1. Despre dinții molari
     1.2. Ce este durerea de măsea
     1.3. Simptomele durerii de măsea
     1.4. Cauzele durerii de măsea
     1.5. Factorii de risc în durerea de măsea
     1.6. Diagnosticarea durerii de măsea
     1.7. Riscurile durerii de măsea netratate
2. Cum se tratează durerea de măsea 
    2.1. Îngrijirea dintilor molari acasă
    2.2. Tratament medicamentos pentru durerea de măsea
    2.3. Tratament naturist pentru durerea de măsea 
    2.4. Tratamente în funcție de cauza durerii de măsea
3. Prevenirea durerii de măsea

Recomandările experților DOC.ro

1. Despre durerea de măsea

Durerea de măsea se află în topul celor mai greu de suportat dureri. Cu toții știm că este recomandat să apelăm la medicul stomatolog imediat ce apare o asemenea neplăcere, însă nu ar strica să știi care pot fi cauzele acestei dureri, precum și ce remedii naturiste poți folosi pentru a o ameliora până când ajungi la medic.

1.1. Despre dinții molari (măsele)

Molarii sunt cei mai mari dinți, ei sunt situați în partea posterioară a arcadelor dentare, au o suprafață lată și mai multe rădăcini. Rolul molarilor (măselelor) este de a sfărâma și măcina alimentele. 

Dinții permanenți includ 12 molari, situați în grupuri de câte trei, în spatele gurii. Al treilea molar sau „măseaua de minte" este cel mai îndepărtat și, de regulă, este ultimul care crește. Molarii sau măselele de sus se află în imediata apropiere a sinusurilor maxilare, în vecinătatea nasului (în pomeți). Molarii sau măselele de jos se află în apropierea vaselor majore de sânge și a unor nervi importanți.

1.2. Ce este durerea de măsea

O durere de măsea (de dinte molar) poate să aibă origini diverse, începând de la o condiție dentară care afectează dintele, gingiile sau osul din apropiere, sau poate să apară din cauza anumitor afecțiuni medicale. Durerea de măsea poate varia ca intensitate, începând de la durere surdă, până la durere ascuțită.

Pacientul poate să simtă durerea de măsea într-un singur loc sau poate să simtă că durerea se extinde în întreaga gură. Uneori, pacientul va trebui să meargă la medicul dentist pentru a trata cauza acestei dureri. Din fericire, durerea de măsea poate fi prevenită.

Durerile de măsea pot afecta capacitatea de concentrare, pot împiedica pacientul să mănânce, să doarmă și să facă față unor situații de zi cu zi. Așadar, este bine ca aceste dureri să nu fie tratate cu superficialitate și ignorate, întrucât se pot agrava și pot duce la complicații.

1.3. Simptomele durerii de măsea

Durerea dinților molari poate include durerea izolată la o singură măsea sau durerea care cuprinde una sau mai multe masele.

În general, simptomele durerii de măsea depind de cauza acestei neplăceri, însă pot fi:

  • febra
  • durere de cap
  • durere în apropierea urechii
  • durere în timpul mestecatului
  • sensibilitate la alimente și băuturi reci și fierbinți
  • durere ascuțită
  • presiune în zona sinusurilor
  • umflarea gingiilor sau sângerarea gingiilor
  • sensibilitate în zona din apropierea maxilarului
  • durere pulsatilă localizată în maxilar
  • mușchii maxilarului sunt încordați
  • agravarea durerii de măsea în timpul nopții.

1.4. Cauzele durerii de măsea

Durerile de măsea pot avea diverse cauze, de aceea este important să apelezi întotdeauna la ajutorul unui medic stomatolog, chiar și atunci când simptomele se ameliorează după ce iei un antiinflamator. În cazul în care cauza este netratată, durerea de măsea va reapărea, poate chiar mai puternică decât prima dată.

Durerea de măsea poate avea legătură cu dinții molari sau ar putea fi cauzată de o afecțiune cu care nu are nicio asociere. Unele dintre aceste cauze sunt interdependente, pe când altele sunt mai degrabă izolate. Cele mai comune cauze ale durerii de măsea sunt următoarele:

Cariile dentare și pulpita

Cariile pot să apară în interiorul și pe suprafața măselelor, din cauza igienei dentare precare. Unele persoane, însă, sunt pur și simplu mai predispuse la carii. Pacientul poate să simtă o durere ascuțită sau o durere pulsatilă într-o măsea care are o carie.

Pulpita este rezultatul inflamației din interiorul dintelui molar, cauzată de cariile dentare. Această inflamație poate cauza o infecție bacteriană și trebuie să fie tratată înainte de a deteriora permanent dinții sau cavitatea orală.

Abcesul dentar

Un abces apare atunci când pacientul dezvoltă o infecție în dintele molar (măsea), de pe urma unei carii dentare netratate. Este posibil ca pacientul să aibă un abces în apropierea rădăcinii molarului sau în apropierea gingiei. Un abces apare ca un "săculeț" cu puroi, așa că nu trebuie trecut cu vederea.

Boala parodontală (parodontita)

Această infecție a gingiilor poate afecta măselele și poate face ca mestecarea alimentelor să devină dureroasă. Boala parodontală cauzează inflamație, distruge țesuturile din gingii și erodează oasele din apropierea dintelui. Ea poate avea drept rezultat pierderea dinților dacă este lăsată netratată.

Fractură dentară (dintele spart)

Plomba dentară crăpată ori o fractură dentară (când dintele molar este spart) este o altă cauză a durerii de măsea. Este posibil ca pacientul să se confrunte cu situația în care plomba dentară este crăpată sau spartă sau situația în care măseaua este crăpată, din cauza înaintării în vârstă ori din cauza unui traumatism.

Durerea de măsea ce apare din cauza fracturii dentare sau din cauză că plomba s-a spart poate fi o durere ascuțită și subită sau poate să se declanșeze doar atunci când pacientul mănâncă alimente reci sau calde sau consumă băuturi reci sau fierbinți.

Măselele de minte impactate

Măseaua de minte impactată poate cauza durere pulsatilă în spatele celui de-al doilea molar, sub gingie. Acest lucru se întâmplă când măseaua de minte nu poate străpunge suprafața gingiei. Lăsată netratată, măseaua de minte impactată poate deteriora dinții din apropiere.

Măcinarea dinților și măselelor din cauza bruxismului

Dacă pacientul suferă de bruxism, acest lucru duce la apariția durerii de măsea. Este posibil chiar ca pacientul să nu realizeze că suferă de această boală numită bruxism, deoarece scrâșnește din dinți noaptea, în timp ce doarme. Bruxismul poate să ducă la distrugerea smalțului dinților, ceea ce poate duce la durere de măsea.

Infecția sinusurilor sau sinuzita

Este posibil ca pacientul să simtă durere în zona măselelor din partea de sus, din cauza unei infecții a sinusurilor. Acești dinți molari sunt situați în preajma sinusurilor, iar o infecție de tipul sinuzitei poate cauza o presiune sporită în zona capului, care se răspândește către măsele, iar de aici apare durerea de măsea.

Sensibilitatea la rece sau la cald

Sensibilitatea la alimentele reci sau fierbinți apare când smalțul dinților se erodează și straturile din profunzime ale dintelui care conțin nervii sunt expuse la alimente și la băuturi. Acest tip de sensibilitate dentară poate fi cauzat de cariile dentare, de dinții sparți (ciobiți), de plombele vechi și chiar de boala parodontală (parodontita).

Afecțiuni ale maxilarului

Este posibil ca un pacient să se confrunte cu durerea de măsea deoarece maxilarul nu funcționează așa cum ar fi normal. Acest gen de afecțiuni sunt numite tulburările articulației temporo-mandibulare. Afecțiunea aceasta poate cauza durere în jurul maxilarului și în zona mușchilor din apropiere. În plus, tulburările articulației temporo-mandibulare pot cauza durere în timpul mestecatului.

Când e cazul să mergi la medicul stomatolog

Dacă durerea ta de măsea întrunește următoarele condiții, e obligatoriu să mergi cât mai curând la medicul stomatolog:

  • Durerea de măsea persistă mai mult de o zi sau două zile.
  • Durerea de măsea este severă.
  • Apar febra, durerile de urechi și durere la deschiderea gurii.
  • Apar semnele și simptomele unei infecții: edem (umflarea zonei), durere în timp ce mușți, gingii înroșite sau o secreție urât mirositoare.

Infecțiile dentare trebuie detectate în timp util, întrucât există riscul ca infecția să migreze către alte zone ale craniului sau să pătrundă chiar în sânge.

1.5. Factorii de risc în durerea de măsea

Durerea de măsea poate fi influențată de anumiți factori de risc. Așadar, reține că acești factori pot crește riscul de a suferi, pe viitor, din cauza durerii de măsea. 

Inflamația este un factor de risc - durerea de dinți apare din cauza inflamației în porțiunea centrală a măselei, numită pulpă dentară. Această pulpă dentară conține terminații nervoase care sunt foarte sensibile la durere. 

Există și alți factori care cresc riscul de a se declanșa durerea de măsea. De pildă, inflamația pulpei dentare (sau pulpita) poate fi cauzată de cariile dentare, de un traumatism și de o infecție. Durerea referită (la distanță) ce pleacă din maxilar poate face ca pacientul să aibă simptomele unei dureri de măsea.

1.6. Diagnosticarea durerii de măsea

O vizită la cabinetul medicului dentist este, de regulă, primul pas pe care trebuie să îl faci și, de obicei, această vizită la stomatolog implică radiografii dentare și o examinare a zonei dureroase.

Metodele de diagnosticare includ și aplicarea de gheață și, cel mai posibil, aplicarea unui obiect cald, pe dintele molar dureros, pentru a determina condiția care afectează pulpa dentară.
Dacă măseaua are un abces, medicul își va da seama după ce o va lovi ușor cu un instrument de metal. Cercetarea zonei exterioare a măselei este importantă pentru a determina starea dintelui molar - cât de bine este fixat acesta de gingie și de os.

Dacă nu este identificată o cauză de natură dentară, este necesar ca pacientul să meargă la un alt medic specialist, pentru a diagnostica în mod corect cauza durerii dintelui molar.

1.7. Riscurile durerii de măsea netratate

Chiar dacă durerea de măsea este o neplăcere extrem de mare, amintește-ți și că durerea este simptomul unei probleme și mai mari. Chiar dacă simți că poți face față durerii de măsea, asta nu înseamnă că trebuie să o ignori și să o lași netratată.

Dacă durerea de măsea este cauzată de o infecție mai gravă, precum un abces dentar, problema netratată poate duce la o diversitate de complicații grave, inclusiv la pierderea măselei, la infecții bacteriene ale sângelui sau la mediastinită, o inflamație a spațiului dintre plămâni. Infecția se poate răspândi la țesuturile moi din gură și din zona feței și poate cauza pneumonie și chiar abces cerebral.

2. Cum se tratează durerea de măsea

Durerea de măsea este tratată în funcție de cauza ei. Dacă este vorba despre o carie, dentistul o va plomba. În cazul în care e necesară extracția dentară, medicul va scoate măseaua cu probleme. Dacă e vorba despre o infecție, medicul o va trata curățând zona infectată și va recomanda administrarea unui tratament pe bază de antibiotice.

2.1. Îngrijirea dintelui molar acasă

Până când poți ajunge la cabinetul medicului stomatolog, încearcă aceste măsuri pentru a-ți îngrijii dinții molari, în cazul în care ai o durere de măsea:

  • clătește-ți gura cu apă călduță;
  • folosește ață dentară pentru a îndepărta orice particule de alimente sau placă bacteriană care este prinsă între dinții molari;
  • ia în considerare și ideea de a administra un analgezic fără prescripție medicală, pentru a calma durerea surdă de măsea, însă nu aplica acid acetilsalicilic sau alt calmant direct pe suprafața gingiilor, deoarece îți poate "arde" țesutul gingival;
  • dacă durerea de măsea este cauzată de un traumatism al dintelui molar, aplică o compresă rece pe exterior, pe obraz.

2.2. Tratament medicamentos pentru durerea de măsea

Numeroasele cauze ale durerii de măsea pot să ducă la o varietate de tratamente. Există, însă, câteva modalități generale care te ajută să calmezi durerea de măsea imediat, însă reține că ar trebui să te vadă un medic stomatolog care să abordeze durerea de măsea și să o calmeze permanent, pentru a evita astfel daunele pe termen lung la nivelul molarului respectiv.

Desigur, poți calma temporar durerea de măsea prin folosirea unui tratament medicamentos:

  • poți lua un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) care este eliberat fără prescripție medicală, cum ar fi un medicament pe bază de ibuprofen sau pe bază de naproxen;
  • poți aplica o compresă cu gheață sau o compresă caldă pe față, în apropierea zonei unde se află dintele molar (măseaua) care te doare;
  • în unele situații, este utilă folosirea unui medicament topic cu benzocaină, urmând indicațiile pe care ți le oferă medicul tău stomatolog.

2.3. Tratament naturist pentru durerea de măsea

Ulei esențial de cuișoareuleiul esențial de cuișoare conține eugenol, un anestezic natural, care va calma durerile de măsea. Folosește o compresă pe care ai pus două picături de ulei de cuișoare pentru a ameliora durerea.

Apă cu sare – gargara cu apă salină poate fi folosită pentru a calma zonele iritate și pentru a reduce inflamația. Clătește gura cu această apă menținând-o în cavitatea bucală cel puțin 30 de secunde înainte de a o scuipa.

Ceai de mentăceaiul de mentă poate amorți zona cu probleme. Prepară un ceai folosind o linguriță de frunze de mentă uscate la o ceașcă de apă fierbinte și lasă-l să se infuzeze în jur de 20 de minute. După ce se răcește ceaiul, folosește-l pentru a-ți clăti gura.

2.4. Tratamente în funcție de cauza durerii de măsea

Tratamentul pentru durerea de măsea, așa cum probabil știi deja, depinde foarte mult de cauza acesteia. Printre acestea se numără:

  • Îndepărtarea pulpei dentare este necesară pentru tratamentul unei măsele infectate sau unei măsele care are un abces. Acest lucru poate fi dus la bun sfârșit, în majoritatea cazurilor, cu un tratament endodontic (numit și tratamentul de canal) o procedură prin care are loc extirparea nervului și obturația de canal și prin care se îndepărtează țesutul afectat.
  • Extracția măselei este o altă opțiune pentru a îndepărta pulpa dentară foarte afectată.
  • Durerea de măsea ce apare din cauza unei infecții a gingiei este, de regulă, rezolvată cu un tratament periodontal, iar "săculețul" adiacent dintelui molar este curățat de medic. Cazurile severe de boală parodontală pot necesită o intervenție chirurgicală în cavitatea orală.
  • Un dinte molar fracturat (spart) poate fi și el tratat cu ajutorul unor tehnici specifice, prin aplicarea unei coroane dentare.
  • Calmantele și antibioticele pot fi prescrise de medic pentru durerea de măsea severă și pentru edem (umflarea măselei), de pe urma unui abces dentar sau de pe urma unui abces periodontal.
  • Dacă vorbim de durerea de măsea asociată cu sinuzita, medicul o va trata de cele mai multe ori cu antibiotice, decongestionante și va recomanda clătirea sinusurilor cu o soluție pe bază de apă sărată. La cabinetul medicului dentist, pot fi folosite plombele dentare, extracțiile dentare sau pot fi efectuate alte proceduri, după cum este necesar pentru fiecare pacient în parte.

3. Prevenirea durerii de măsea

Având în vedere că cea mai comună cauză a durerii de măsea o reprezintă cariile dentare, este bine să se adopte o igienă orală strictă, pentru prevenirea apariției cariilor.

Spălarea dinților de două ori pe zi, folosirea apei de gură cu efect antiseptic și periajul profesional făcut de două ori pe an vor împiedica apariția cariilor. De ajutor ar fi și limitarea consumului de alimente bogate în zahăr.

Poți evita durerea de măsea și problemele dentare severe dacă îți îngrijești dinții în mod regulat. În cazul unei urgențe, este bine să ai numărul de telefon al medicului dentist la îndemână.

Pentru a preveni durerea de măsea, ține cont de următoarele recomandări:

  • Adoptă o dietă sănătoasă - Bacteriile se dezvoltă foarte bine în mediul în care există zaharuri rafinate și amidon și au nevoie de acestea pentru a "scobi" prin smalțul dinților tăi. Ai grijă ce mănânci și fii atent la alimentele care se lipesc de dinții și între dinții tăi. După ce mănânci, spală-ți dinții.
  • Respectă un program optim de curățare a dinților, un moment optim în care îndepărtezi resturile de alimente dintre dinți. Spală-ți dinții după ce mănânci și periază gingiile, pentru a le menține sănătoase. Folosește o periuță moale și o pastă de dinți care conține fluor. Pentru a curăța spațiile dintre dinți, folosește ață dentară.
  • Poți preveni cariile dentare cu ajutorul fluorului. Fluorul este un element natural, pe care îl găsești în multe legume, însă el este inclus și în pasta de dinți.

Programează-te din timp la medicul stomatolog și fă în așa fel încât să îți curețe dinții de cel puțin două ori pe an. Vizita la stomatolog la fiecare 6 luni te ajută să previi cariile dentare și boala parodontală.

Nu fuma. Reține că fumatul poate agrava unele afecțiuni ale cavității orale.

Poți preveni unele forme ale durerii de măsea și dacă faci mici ajustări în ceea ce privește igiena ta orală și stilul de viață:

  • evită băuturile și alimentele ce conțin zahăr;
  • adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată;
  • evită să consumi alimente și băuturi reci și fierbinți;
  • încearcă să nu mesteci gheață, boabele rămase de la popcorn sau alte alimente tari; 
  • spală-ți dinții de două ori pe zi;
  • folosește ață dentară zilnic;
  • schimbă-ți periuța de dinți la fiecare patru luni;
  • mergi la medicul dentist, pentru ca acesta să-ți curețe dinții în mod regulat.

Controalele regulate efectuate de medicul stomatolog și igiena orală zilnică ajută la prevenirea majorității cauzelor de natură dentară ce duc la apariția durerii de măsea.

Discută cu medicul dentist încă de la primele semne ale durerii de măsea. Un astfel de disconfort, de cele mai multe ori, apare și dispare inițial, iar dacă aștepți până când ai o durere de măsea constantă ar putea îngreuna situația, iar medicului îi va fi mai dificil să salveze măseaua respectivă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Toothache” - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/toothache
“An Overview of Toothaches” - https://www.webmd.com/oral-health/toothache#3-7 
“Toothache” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10957-toothache
“Diagnosis and treatment of abnormal dental pain”, autor: Ken-ichi Fukuda - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5564113/ 
“Toothache pain: behavioral impact and self-care strategies”, autori: Leonard A Cohen, Arthur J Bonito, Donald R Akin, Richard J Manski, Mark D Macek, Robert R Edwards, Llewellyn J Cornelius - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19284508/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0