Caria - cauzele apariției cariei dentare și de ce trebuie tratată cât mai devreme

Caria dentară rămâne, alături de bolile cardiovasculare și cancer, una din cele mai răspândite îmbolnăviri ale actualei populații a Globului.

Caria dentară este un proces distructiv cronic al țesuturilor dure ale dintelui, fără caracter inflamator, producând distrucția acestora.

Alimentația omului contemporan ocupă un loc semnificativ printre cauzele apariției cariei dentare, echilibrul sau sub aspectul raportului cantitativ dintre principiile alimentare fiind un important factor profilactic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există o serie de grupe de populație în care alimentația crește riscul la carie:

- Profesia este legată de riscul la carie când impune gustarea frecventă a produsului alimentar în cursul preparării (cofetar) sau se perturbă regularitatea meselor principale (lucrul în schimburi).

- Gravidele, prin apetitul crescut care necesită mai multe mese sau prin consumul sporit de dulciuri.

- Consumatorii de băuturi carbogazoase sau sucuri naturale de fructe.

- Copiii prin consumul exagerat de dulciuri.

- Obezii se caracterizează prin creșterea frecvenței cariilor, urmare a aceluiași consum sporit de zahăr.

- Bolnavii cronici sunt supuși unui risc crescut la carie prin ingestia frecventă de băuturi dulci (ceaiuri, sucuri, compoturi), diete care substituie prin glucide aportul caloric al lipidelor și proteinelor; administrarea unor siropuri medicamentoase.

- Bolnavii psihici sunt tentați în mod reflex să consume frecvent glucide ca urmare a efectului sedativ produs de anumite medicamente.

- Imigranții din țările subdezvoltate, fiind nevoiți să-și modifice alimentația tradițională (alcătuită frecvent din polizaharide complexe), prin proteine, acizi grași saturați și hidrocarbonate rafinate, ca și prin consumul frecvent sub formă de gustări al unor tipuri de alimente preparate industrial.

- Persoanele cu o igienă orală precară.

Relieful denivelat al suprafețelor ocluzale ale dinților laterali, ca posibil element favorizant al apariției cariei ocluzale, a atras atenția practicienilor încă de la începutul secolului trecut. 

S-a constatat că suprafețele ocluzale nu sunt mai predispuse la carie decât celelalte suprafețe dentare. 

În aceste condiții, prevalența și incidența crescută a cariei ocluzale se datorează interacțiunii mai multor factori:

- placa bacteriană este decisivă pentru debutul leziunilor carioase;

- substratul nutritiv - sursă nutritivă pentru microorganisme este reprezentată de hidrocarbonatele rafinate, mai ales sucroza (zaharoză);

- calitatea structurilor dure dentare - este unul din factorii responsabili de declanșarea cariei dentare; la copil, susceptibilitatea dintelui la carie este crescută;

- momentul acțiunii factorilor etiologici - se știe că pH-ul plăcii rămâne la nivel cariogen timp de 30 de minute după consumul de hidrocarbonate; obiceiul de a lua gustări între mese va conduce, în consecință, la un atac aproape constant al acidului la suprafața smalțului;

- caria incipientă - reprezintă primul stadiu de carie decelabil clinic; leziunea incipientă de carie se întâlnește în zonele în care se acumulează și stagnează placa bacteriană.

Controalele regulate sunt necesare

Pe măsură ce caria avansează, provoacă simptome precum:
 

  • Durere de dinți, durere spontană sau durere care apare fără nicio cauză aparentă;
  • Sensibilitatea dinților;
  • Durere ușoară până la intensă atunci când mănânci sau bei ceva dulce, cald sau rece;
  • Găuri în dinți;
  • Pete pe suprafața dintelui.

 
Pentru a preveni apariția cariilor și pentru a evita transformarea cariilor simple în carii complicate, care duc la pierderea vitalității dintelui (scoaterea nervului), iar alteori chiar la pierderea acestuia, vă recomandăm să nu neglijați controalele regulate la stomatolog.
 
Manifestarea timpurie a cariei apare ca o mică pată pe smalțul demineralizat la suprafața dintelui, adesea ascuns în fisurile (canelurile) dinților sau în interiorul dinților. Distrugerea se răspândește și la partea mai moale, sensibilă a dintelui de sub smalț (dentină). Din cauza smalțului slăbit se formează caria și dintele este distrus progresiv. Cariile pot ataca, de asemenea, și rădăcinile dinților.
 
Cariile dentare sunt cauzate de acțiunea acizilor asupra suprafeței smalțului. Acidul se produce atunci când zaharurile (în principal zaharoza) din alimente sau băuturi hrănește bacteriile prezente în biofilmul dentar (placa) de pe suprafața dintelui. Acidul produs duce la o pierdere de calciu și fosfat din smalț; acest proces se numește demineralizare.

Dinții definitivi, cât și dinții temporari (de lapte) trebuie tratați cu aceeași rigurozitate, cariile instalându-se de la vârste fragede. Netratarea cariilor instalate pe dinții
de lapte poate duce la pierderea prematură a acestora, apărând astfel erupția prematură/întârziată a dinților definitivi, conducând către dizarmonii ocluzale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Zâmbește vieții cu încredere!


 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0