Modificările de culoare ale dinților
Modificările de culoare ale dinților
Modificările de culoare ale dinților
Modificările de culoare ale dinților devitali apar atât la dinții la care s-au făcut extirpări pulpare, cât și la dinții cu necroză sau gangrenă. Aceste modificări de culoare, deși nu sunt accidente în tratamentul endodontic, ci consecința pierderii vitalității pulpare, creează multe probleme estetice pacienților, dinții căpătând o nuanță mai închisă, brună sau gri-gălbuie, mată. De ce se schimbă culoarea dinților, cum să ai dinți mai albi și ce presupune albirea dinților?
În vremurile actuale, dinții albi și perfect aliniați au devenit canoane de frumusețe. Stomatologia, care mult timp a fost concentrată pe restaurarea funcției masticatorii și pe combaterea durerii, în prezent se focalizează nu doar pe a trata dinții stricați, ci și pe estetică, pe a-i face să arate mai frumos. Schimbarea culorii dinților este o problemă care poate apărea pe măsură ce înaintăm în vârstă (cauză fiziologică), dar există și anumiți factorii externi sau interni care modifică structura normală dentară (cauză patologică).
De ce se schimbă culoarea dinților în timp?
Există câțiva factori care pot determina aceste colorații și anume:
- Factori extrinseci, cum ar fi băuturile colorate (cafea, ceai, vin) și tutunul;
- Factori intrinseci: discromie consecutivă a unei afecțiuni pulpare.
O parte dintre afecțiunile pulpare care pot colora dinții sunt:
Hemoragia intrapulpară
Când un dinte este lovit sau expus la o forță puternică, cum ar fi în cazul unui accident sau al unei lovituri directe în zona gurii, vasele de sânge din pulpa dentară pot fi deteriorate, ceea ce duce la sângerare internă. Această hemoragie poate cauza durere, sensibilitate și, uneori, schimbarea culorii dintelui afectat (dintele poate deveni mai întunecat sau gri, indicând moartea pulpei).
Hemoragia intrapulpară este un semn că pulpa dintelui a fost afectată și necesită evaluare și tratament de către un medic dentist sau un endodont (specialist în tratamente de canal). Tratamentul poate implica terapia endodontică (tratamentul de canal), prin care se îndepărtează pulpa deteriorată sau infectată pentru a salva structura rămasă a dintelui și a preveni infecții ulterioare. În cazurile în care pulpa nu poate fi salvată sau dacă structura dintelui este prea deteriorată, poate fi necesară extracția dintelui.
Necroza pulpară
Necroza pulpară reprezintă moartea țesutului pulpar din interiorul unui dinte și poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv: traumatisme dentare (impactul fizic asupra dintelui, cum ar fi o lovitură sau cădere, poate duce la întreruperea fluxului sangvin către pulpa dentară, provocând necroza), carii profunde (cele care progresează neîntrerupt pot penetra smalțul și dentina, ajungând în cele din urmă la pulpa dentară și infectând-o, ceea ce poate duce la moartea țesutului pulpar), proceduri dentare repetate (intervențiile dentare multiple sau complexe pe același dinte pot cauza stres și traumatisme pulpei, contribuind la dezvoltarea necrozei) ori fisuri sau fracturi dentare (dacă ajung în pulpa dentară, permit bacteriilor din cavitatea bucală să invadeze și să infecteze pulpa, ducând la moartea acesteia).
Culoarea dintelui mai poate fi modificată de materialele folosite pentru obturația coronară, cum ar fi amalgamul de argint (culoare gri) sau cupru (culoare negru-albăstruie) sau de unele substanțe utilizate la obturarea canalelor radiculare, precum iodoform, eugenol, endometazonă, gutapercă - acestea pot rămâne în exces în camera pulpară.
Nu toți dinții tratați endodontic își schimbă culoarea. În general, dintele se colorează dacă o parte din țesutul pulpar al acestuia rămâne pe canal, nefiind eliminat complet de către medic. În timpul descompunerii sale, pulpa pigmentează ușor smalțul dintelui, oferindu-i un aspect neplăcut. În cazul în care unul sau mai mulți dinți tratați endodontic își schimbă culoarea, aceștia pot fi albiți endodontic sau pot fi preparați și îmbrăcați cu o lucrare protetică fixă.
Tratamentul endodontic de albire
Acesta implică folosirea unui agent de albire în interiorul dintelui afectat. Substanța cu efect de albire este introdusă în interiorul dintelui și are rolul de a preveni decolorarea sau pigmentarea dintelui. Această procedură este perfect sigură și eficientă. După introducerea agentului de albire, medicul stomatolog va sigila dintele, astfel încât să împiedice scurgerea soluției.
Coroana sau fațeta dentară
Îmbrăcarea dintelui cu o coroană sau cu o fațetă dentară sunt, de asemenea, opțiuni eficiente în tratarea dintelui colorat. Coroanele sunt făcute, în general, din porțelan. Atât coroanele, cât și fațetele sunt alese în funcție de culoarea celorlalți dinți, astfel încât să se potrivească perfect. De asemenea, pe lângă proprietățile estetice, acestea fortifică și structura dintelui.
Cum să ai dinți mai albi?
O dantură frumoasă este, în primul rând, o dantură sănătoasă, deci e important consultul stomatologic regulat și prevenirea cariilor sau repararea dinților stricați. Abia apoi putem vorbi de cum să avem dinți mai albi sau de procedurile utilizate pentru albirea dinților. Iată ce poți face:
- Renunță la fumat și limitează consumul de cafea, consumul de ceai negru, dar și de sucuri închise la culoare. Dacă nu poți face asta, încearcă măcar să te speli pe dinți de fiecare dată după ce fumezi sau la câteva minute după ce consumi asemenea băuturi.
- Ia gustări care îți curăță dinții: printre acestea se numără morcovul, țelina și merele.
- Folosește apă de gură în mod regulat - alege una fără alcool, întrucât aceasta îți poate agresa țesuturile din cavitatea bucală.
- Dacă îți faci un tratament dentar, asigură-te că discuți cu medicul stomatolog despre impactul acestuia asupra culorii dinților tăi. Cere medicului sfaturi cu privire la prevenirea sau combaterea colorării dinților în urma unui tratament endodontic.
- Mergi la medicul stomatolog din șase în șase luni, chiar dacă ai sau nu probleme ori dureri. Discută cu acesta și despre culoarea dinților tăi, dacă ai nemulțumiri în acest sens. Apelează, dacă este cazul, la albirea profesională a dinților. Dacă ai sensibilitate dentară, nu apela la această tehnică decât în urma recomandării medicului dentist.
- Nu amâna tratarea cariilor și a problemelor dentare până în momentul în care apar durerile: imediat ce observi pigmentarea unui dinte, sensibilitate la nivelul acestuia sau o carie mică, fă-ți o programare la medicul stomatolog.
Cum se face albirea profesională a dinților?
Albirea profesională a dinților efectuată de un dentist este o metodă populară și eficientă pentru a îmbunătăți estetica zâmbetului. Procesul folosește agenți de albire mai puternici decât cei disponibili în produsele de albire de acasă, rezultatele fiind adesea vizibile mai repede și sunt și mai durabile.
Mai întâi, dentistul va evalua starea generală a sănătății orale, inclusiv prezența cariilor, a restaurărilor dentare (plombe, coroane) și a sensibilității dentare. Se vor discuta apoi obiectivele de albire și se va stabili dacă procedura de albire profesională este cea mai potrivită opțiune.
Ca pregătire pentru albire, se recomandă o curățare dentară profesională pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul, pentru ca suprafața dinților să fie curată și gata de aplicarea soluției de albire. Se aplică un gel sau o barieră de protecție pe gingii pentru a preveni iritarea acestora de către agentul de albire, după care se trece la aplicarea agentului de albire.
Un gel de albire pe bază de peroxid (de obicei peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă) este aplicat pe suprafața frontală a dinților. Concentrația agentului de albire este semnificativ mai mare decât în kiturile pentru acasă care pot fi luate din farmacie, oferind rezultate mai rapide și mai eficiente. În unele cazuri, pentru a intensifica efectul de albire, se poate utiliza o lampă specială sau un laser care activează agentul de albire.
Procesul de albire poate dura de la 30 de minute până la o oră, în funcție de metoda utilizată și de gradul de decolorare a dinților. Uneori, pentru rezultate optime, pot fi necesare mai multe sesiuni.
După procedură, dentistul va oferi instrucțiuni despre cum să se mențină rezultatele și cum să se minimizeze sensibilitatea post-procedurală, care este o reacție comună temporară. În principiu, pentru a maximiza durabilitatea rezultatelor, se recomandă evitarea consumului de alimente și băuturi care pot păta dinții (cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul roșu și tutunul) pentru o anumită perioadă după albire și apoi, dacă se dorește păstrarea pe termen mai lung, limitarea acestora.
E bine de precizat că benzile de albire a dinților pentru acasă pot fi o opțiune convenabilă și accesibilă pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească aspectul zâmbetului, pentru că și acestea conțin un agent de albire, de obicei peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamidă, dar concentrația este mai scăzută decât în soluțiile folosite în procedurile profesionale de albire de la cabinetul dentar. De aceea, rezultatele apar mai greu și nu sunt la fel de bune precum cele obținute prin albirea profesională a dinților.
Pentru că rezultatele variază în funcție de individ și de tipul de decolorare a dinților, putem spune că benzile pentru albirea dinților acasă pot fi o soluție bună pentru unele persoane, oferindu-le o metodă accesibilă și convenabilă de îmbunătățire a zâmbetului, însă pentru altele s-ar putea ca rezultatele să nu se prea observe. Recomandarea noastră este ca, dacă vrei să ai dinți mai albi, să mergi la un consult stomatologic și să discuți direct cu medicul despre ce opțiuni sunt mai potrivite pentru tine.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Tooth Discoloration
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10958-tooth-discoloration
NHS - Teeth whitening
https://www.nhs.uk/conditions/teeth-whitening/
Te-ar mai putea interesa și...