Cuisoarele: ce beneficii au pentru sanatate?

Folosite de obicei în bucătărie, pentru condimentarea unor feluri de mâncare, cuișoarele au unele beneficii pentru sănătate, printre care stimularea digestiei, protejarea ficatului și reducerea inflamației.

Cuișoarele, la fel ca multe alte mirodenii originare din Asia, au o istorie lungă în spate. Dacă în secolele trecute aveau un preț foarte ridicat, iar războaiele pentru monopolul producției și distribuției nu erau neobișnuite, în prezent, cuișoarele sunt ușor accesibile în întreaga lume. 

Cuișoarele, condiment și remediu natural

Cuișoarele au fost folosite de mii de ani în India și China, nu numai pe post de condiment, ci și ca remediu pentru multe probleme de sănătate: în trecut, se considera că aveau proprietăți afrodisiace, că tratau respirația urât mirositoare și că vindecau rănile, iar în prezent, cuișoarele sub formă de ceai sunt indicate pentru o digestie mai bună și calmarea durerilor de dinți, iar uleiul de cuișoare, care poate fi găsit în magazinele cu produse naturiste, se pare că atenuează durerile de cap și contribuie la reducerea vergeturilor.

Nutrimentele din cuișoare includ carbohidrați, proteine și fibre alimentare. Mineralele prezente în cuișoare includ potasiul, calciul, sodiul și magneziul, iar ca vitamine cuișoarele conțin vitamina E, folat și niacină. Însă având în vedere cantitatea mică de cuișoare utilizată în diverse preparate, în organism nu ajung cantități mari din aceste nutrimente. Conform unor cercetări, anumite substanțe din cuișoare posedă proprietăți antioxidante, hepatoprotectoare, antimicrobiene și antiinflamatorii. 

Ce beneficii pentru sănătate pot avea cuișoarele?

În cele ce urmează, am pregătit o listă cu posibile beneficii ale cuișoarelor:

Cuișoarele pot ajuta digestia

Cuișoarele pot îmbunătăți digestia prin stimularea secreției enzimelor digestive. De asemenea, se pot dovedi utile pentru reducerea flatulenței, a iritabilității gastrice, a dispepsiei și a senzației de greață. Pentru atenuarea afecțiunilor digestive, cuișoarele pot fi prăjite fără ulei și pisate, iar pudra amestecată cu miere sau se poate face ceai din ele.

Cuișoarele au proprietăți anticancerigene

Un studiu¹ publicat în Oxford Journal: Carcinogenesis a arătat că aceste condimente pot fi de ajutor în gestionarea cancerului pulmonar în stadiile timpurii. Cercetările sugerează că acidul oleanolic prezent în cuișoare oferă activitate antitumorală, în timp ce un alt studiu a arătat că eugenolul din cuișoare are potențial împotriva cancerului de col uterin. Este nevoie, însă, de mai multe cercetări pe acest subiect.

Cuișoarele pot oferi protecție ficatului

Cuișoarele pot avea beneficii și pentru ficat. Acestea conțin mari cantități de antioxidanți, ideale pentru protejarea organelor de efectele radicalilor liberi, în special a ficatului. Pe termen lung, metabolismul crește producția de radicali liberi și profilul lipidic, scăzând în același timp cantitatea de antioxidanți din ficat. Se pare că extractul de cuișoare contribuie la combaterea acestui efect.

Cuișoarele pot contribui la gestionarea diabetului

Cuișoarele au fost folosite în practicile medicinale din vechime pentru o serie de boli, printre care și diabetul. Extractele din cuișoare imită insulina în anumite moduri și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Un studiu² publicat în Journal of Ethnopharmacology sugerează că aceste condimente pot avea un efect benefic asupra diabetului, dacă sunt asociate cu o dietă bazată pe vegetale.

Cuișoarele pot proteja oasele

Extractele hidro-alcoolice din cuișoare includ compuși fenolici, cum ar fi eugenolul și derivații săi, flavone, izoflavone și flavonoide. Studiile au sugerat că aceste extracte pot fi utile pentru păstrarea densității osoase și a conținutului de minerale al oaselor, precum și pentru creșterea rezistenței la tracțiune a oaselor în caz de osteoporoză. Sunt necesare, însă, mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea acestor constatări. 

Cuișoarele pot să stimuleze imunitatea

Beneficiile cuișoarelor ating și sistemul imunitar. Cuișoarele conțin compuși care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar prin creșterea numărului de celule albe din sânge.

Cuișoarele au proprietăți antiinflamatorii

Studiile asupra extractelor din cuișoare administrate șobolanilor de laborator sugerează că prezența eugenolului a redus inflamația cauzată de edem. S-a confirmat, de asemenea, că eugenolul are capacitatea de a reduce durerea stimulând receptorii acesteia. 

Cuișoarele susțin sănătatea orală

Cuișoarele pot fi folosite ca remediu pentru reducerea bolilor gingivale, cum ar fi gingivita și parodontoza. Extractele de muguri de cuișoare controlează în mod semnificativ dezvoltarea agenților patogeni orali, care sunt responsabili pentru diverse boli, conform unui studiu publicat în Journal of Natural Products. Ele pot fi, de asemenea, utilizate împotriva durerilor de dinți.

Cuișoarele pot trata cefaleea

Durerea de cap poate fi redusă cu ajutorul cuișoarelor. Se amestecă puțină sare cu 3-4 cuișoare zdrobite și se adaugă într-un pahar cu lapte.

Cuișoarele au efecte antibacteriene

Aceste condimente au proprietăți antibacteriene, fiind utile împotriva unui număr considerabil de agenți patogeni. În trecut, se pare că și-au dovedit eficiența și împotriva bacteriilor specifice care răspândesc holera.

Cuișoarele au proprietăți afrodisiace

Încă din cele mai vechi timpuri, se credea că aceste condimente posedă proprietăți afrodisiace. Experimente recente au arătat rezultate pozitive în ceea ce privește această calitate a cuișoarelor. 

Cum faci un ceai de cuișoare?

  • Se macină o lingură de cuișoare întregi.
  • Pulberea obținută se pune în apă clocotită și se lasă timp de 3-4 minute.
  • Se strecoară și se poate bea (ceaiul va avea un gust picant și foarte aromat).

La ce să fii atent când utilizezi cuișoare?

Cuișoarele au nu doar aromă, ci și efecte puternice, așa că e bine să ții cont de câteva aspecte dacă vrei să le folosești.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În primul rând, eugenolul poate interacționa uneori cu medicamentele cum ar fi warfarina. Așadar, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui ar trebui să evite să consume ulei de cuișoare sau ceai de cuișoare. Totuși, este relativ sigur să consume cantități mai mici de cuișoare pe post de condiment în mâncăruri gătite sau deserturi.

În al doilea rând, cuișoarele pot influența nivelul zahărului din sânge, deci la persoanele cu diabet, eugenolul poate reduce glicemia la niveluri sigure. Cu toate acestea, nu trebuie exagerat, deoarece în cantități excesive pot duce la hipoglicemie, în care nivelul zahărului din sânge este prea scăzut față de normal.

Nu mai puțin important, uleiul esențial de cuișoare conține o doză mult mai mare de eugenol decât o au cuișoarele întregi sau măcinate, de aceea, consumul de ulei de cuișoare pur poate fi toxic și poate duce la simptome precum amețeli sau la situații grave cum ar fi coma.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto. Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/
Studiul „Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice”, apărut în Asian Pac J Trop Biomed. 2014 Feb; 4(2): 90–96, doi: 10.1016/S2221-1691(14)60215-X, autori: Diego Francisco Cortés-Rojas, Claudia Regina Fernandes de Souza, Wanderley Pereira Oliveira
NIH - Eugenol-rich Fraction of Syzygium aromaticum (Clove) Reverses Biochemical and Histopathological Changes in Liver Cirrhosis and Inhibits Hepatic Cell Proliferation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285960/
Studiul „Eugenol-rich Fraction of Syzygium aromaticum (Clove) Reverses Biochemical and Histopathological Changes in Liver Cirrhosis and Inhibits Hepatic Cell Proliferation”, apărut în J Cancer Prev. 2014 Dec; 19(4): 288–300, doi: 10.15430/JCP.2014.19.4.288, autori: Shakir Ali et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0