Cum alegem periuța și pasta de dinți potrivite

Toți avem nevoi diferite și, pentru a ne menține sănătatea orală, trebuie să folosim produsele potrivite pentru noi. De aceea, ți-am pregătit o listă cu câteva recomandări de care să ții cont când achiziționezi periuțe și paste de dinți, pentru tine sau pentru copiii tăi. 

Cum alegem periuţa şi pasta de dinţi potrivite

Cu toate reclamele de la televizor și cu ofertele pe care le găsim la supermarket, s-ar putea să te întrebi care sunt pasta de dinți și periuța de dinți potrivite pentru tine. De multe ori ajungem să cumpărăm un produs la întâmplare care este, fie la reducere, fie arată promițător. Cu toate acestea, toți avem nevoi diferite și pentru a ne menține sănătatea orală, trebuie să folosim produsele potrivite pentru noi. 

După ce te ghidezi când alegi pasta de dinți?

Trebuie să aibă fluor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fluorul este un ingredient care se găsește în majoritatea pastelor de dinți. Este important să optezi pentru o periuță de dinți care conține fluor, pentru că acesta este foarte benefic pentru dinți. Mai exact, fluorul este un mineral care întărește smalțul și previne formarea cariilor. 

Să fie concepută pentru dinți sensibili

În cazul în care te dor dinții când consumi alimente și băuturi calde, reci sau dulci, atunci înseamnă că te confrunți cu sensibilitatea dentară. În acest caz, ar fi bine să alegi o periuță și o pastă de dinți special concepute pentru dinții sensibili.  Acest tip de pastă de dinți ajută, de asemenea, la întărirea smalțului și face dinții mai puțin sensibili la temperaturi calde sau reci. Dacă suferi de sensibilitate excesivă, ar trebui să eviți, de asemenea, alimentele și băuturile zaharoase și acide care pot agrava durerea.

Să albească dinții

Pe măsură ce timpul trece este firesc ca dinții să se coloreze. Cu toții am auzit despre pastele de dinți care ar trebui să albească dinții, dar este important să conștientizezi că aceste produse nu pot oferi aceleași rezultate ca tratamentele de albire care se efectuează în cabinetul medicului stomatolog. Totuși, dacă nu reușești să ajungi la medicul stomatolog pentru o albire profesională, alege un produs de albire care are în compoziție peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen. Este important să știi și că pastele de dinți special concepute pentru albirea dinților nu sunt potrivite pentru toată lumea, iar unii pacienți (precum cei cu sindrom de colon iritabil) ar trebui să stea departe de ele. 
 
Să prevină apariția tartrului 

Placa bacteriană și tartrul sunt de obicei cauzate de o igienă dentară precară. Cu toate acestea, unele persoane sunt mai predispuse să se confrunte cu aceste probleme, chiar dacă au mare grijă de igiena lor orală. Placa bacteriană poate duce la apariția cariilor. Iar dacă nu este îndepărtată în mod regulat, se poate întări și se poate transforma în tartru. Tartrul, de multe ori, poate duce la complicații dentare. Chiar dacă folosești o pastă de dinți care ajută la prevenirea tartrului, este indicat ca de două ori pe an să mergi la medicul stomatolog pentru o curățare dentară profesională, care elimină eficient placa bacteriană și tartrul.

Evită pasta de dinți îndulcită

Este un fapt binecunoscut că zahărul nu este benefic pentru sănătate. Însă aceste nu este benefic nici pentru dinți, pentru că poate distruge smalțul și poate duce la apariția cariilor. De aceea, trebuie să eviți pastele de dinți care au pe lista de ingrediente zahăr. 

Cum alegi periuța de dinți?

Pe lângă importanța folosirii pastei de dinți potrivite, este important să ții cont de câteva criterii atunci când alegi și periuța de dinți.  

Optează pentru o periuță cu peri moi
 
Alegerea unei periuțe de dinți cu peri moi este o necesitate. În felul acesta placa bacteriană va fi îndepărtată, în timp ce perii masează blând smalțul și gingiile. Periuțele de dinți dure îți pot irita gingia și îți pot face dinții sensibili, așa că ar trebui să le eviți.
 
Periuță de dinți cu cap mic

Capul periuței de dinți este, de asemenea, o parte importantă de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de alegerea periuței de dinți. Optează pentru una cu cap mic, deoarece în felul aceasta poți curăța cu ușurință toate zonele gurii, inclusiv dinții din spate la care ajungi mai greu. Cu toate acestea, nu toate formele de periuță de dinți sunt potrivite pentru toată lumea, deoarece gura și dinții noștri sunt diferiți, așa că este posibil să fii nevoit să experimentezi până găsești periuța de dinți potrivită. 

Totodată, unele periuțe de dinți au perii dispuși în diferite modele. Perii sunt aranjați la diferite înălțimi și în diferite unghiuri. În felul acesta se îndepărtează cu ușurință placa bacteriană și previi apariția gingivitei.

Periuța de dinți electrică
 
Periuțele de dinți electrice sunt foarte eficiente în curățarea dinților. Dacă optezi pentru un asemenea model, trebuie să știi că trebuie să înlocuiești capul periuței de dinți la fiecare 3 luni. 

Cum alegi periuța de dinți pentru copil

Sănătatea orală este importantă, iar obiceiul de a avea grijă de dinți trebuie implementat încă din primii ani de viață. Copiii au nevoie de periuțe de dinți recomandate pentru vârsta lor. De asemenea, este important să optezi pentru o periuță de dinți cu peri moi, pentru a nu agresa gingia copilului. Sunt recomandate și periuțele de dinți cu capete foarte mici, pentru că în felul acesta perii periuței ajung ușor și pe molarii greu accesibili. Nu în ultimul rând, este important și ca periuța de dinți aleasă să aibă mânerul lat, pentru ca micuțul să o poată manevra cu ușurință. Nu uita să-i schimbi copilului periuța la fiecare trei luni!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://gallegosfamilydentistry.com/blog/how-to-choose-the-right-toothpaste-and-toothbrush/
https://www.drbradhylan.com/blog/choosing-your-toothbrush-and-toothpaste
https://www.bupadental.com.au/blog/article/whats-the-best-type-of-toothpaste-or-toothbrush-for-you-
https://thenewageparents.com/choosing-the-right-toothbrush-and-toothpaste-for-children/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0