Durere de ureche: Cand sa ne ingrijoram? Cauze, Simptome & Tratament
Durere de ureche: Cand sa ne ingrijoram? Cauze, Simptome & Tratament
Durere de ureche: Cand sa ne ingrijoram? Cauze, Simptome & Tratament
1. Despre durerea de ureche
- Urechea externă
- Urechea medie
- Urechea internă
2. Cauzele durerii de ureche primare
- Cauzele durerii la nivelul urechii externe
- Infecții la nivelul pielii
- Arsuri la nivelul pielii
- Lovituri externe la nivelul urechii
- Cauzele durerii la nivelul urechii medii
- Iritații sau zgârieturi la nivelul canalului intern al urechii
- Otită medie
- Dopuri de ceară
- Corpuri străine pătrunse în canalul intern al urechii
- Mastoidită
- Cauzele durerii la nivelul urechii interne
- Inflamații la nivelul urechii interne
- Otite interne
- Dureri la nivelul timpanului
- Infecții la nivelul timpanului
- Zgârieturi sau perforări ale timpanului
3. Cauzele durerilor de ureche secundare
- Dureri la nivelul danturii
- Sinuzite
- Nevralgie
- Inflamații sau infecții la nivelul gâtului
4. Alte cauze ale durerilor de urechi
- Schimbări de presiune
- Scrâșnitul dinților în somn
- Cefalee
- Tuse
- Polipi
5. Simptomele durerii de ureche
- Dureri ușoare la nivelul urechii externe
- Dureri acute la nivelul urechii
- Scăderea sau pierderea auzului
- Scurgeri la nivelul urechii
- Vertij
- Febră
6. Diagnosticarea durerilor de ureche
- Controlul pacientului și analiza simtomelor
- Analize vizuale cu ajutorul instrumentelor speciale
- Teste de auz pentru diagnosticarea durerii de ureche
- Teste de laborator pentru depistarea infecțiilor
- Teste imagistice la nivelul urechii
7. Complicații ale durerilor de ureche netratate
8. Grupe de risc pentru dureri de urechi
- Copiii
- Înotătorii
9. Tratarea durerii de ureche
- Remedii naturiste pentru ameliorarea sau eliminarea durerilor de ureche ușoare
- Tratamentul medicamentos pentru durerea de ureche
- Eliminarea cauzelor durerii de ureche secundare
10. Prevenirea durerilor de ureche
Despre durerea de ureche
Durerea de ureche poate avea mai multe cauze, iar de cele mai multe ori se tratează de la sine, dispărând destul de repede. În cazul în care durerea persistă, este obligatoriu să mergi la un consult de specialitate întrucât poate fi vorba despre o problemă mai serioasă.
Urechea este organul responsabil cu auzul și echilibrul și este alcătuită din urechea externă, urechea medie și urechea internă.
Urechea externă
Urechea externă este alcătuită din pavilionul urechii, precum și din conductul auditiv exterior.
Urechea medie
Urechea medie este alcătuită la rândul ei din membrană timpanică, trompa lui Eustachio, celulele mastoidiene.
Urechea internă
Urechea internă este alcătuită din vestibul, canalele semicirculare vestibulare și cohlee.
Cauzele durerii de ureche primare
Durerea la nivelul urechii primare poate avea mai multe cauze: eczeme, iritații ori infecții cauzate de bacterii sau ciuperci.
Cauzele durerii la nivelul urechii externe
Urechea externă poate avea de suferit din cauza infecțiilor cutanate, dar și din cauza unor lovituri sau arsuri la nivelul pielii.
Infecții la nivelul pielii
Infecțiile bacteriene sau micotice pot cauza dureri la nivelul urechii externe. Înotătorii și copiii mici sunt predispuși la asemenea infecții. Apa rămasă în urechea externă reprezintă mediul ideal pentru multiplicarea bacteriilor și ciupercilor.
Arsuri la nivelul pielii
Arsurile de la nivelul pielii urechii externe pot cauza, de asemenea, dureri. Un medic dermatolog va prescrie tratamentul potrivit pentru o asemenea problemă.
Lovituri externe la nivelul urechii
Loviturile externe de la nivelul urechii pot cauza, de asemenea dureri. Dacă apar simptome asociate precum țiuitul urechilor ori problemele de auz, este indicat să se apeleze la medicul specialist ORL.
Cauzele durerii la nivelul urechii medii
Durerile la nivelul urechii medii pot fi ușoare sau acute și au diverse cauze.
Iritații sau zgârieturi la nivelul canalului intern al urechii
Iritațiile și zgârieturile la nivelul canalului intern al urechii pot declanșa durerea la nivelul urechii medii. Acestea pot fi produse fie din cauza folosirii bețișoarelor de ureche în mod neadecvat, fie din cauza introducerii unor obiecte ascuțite în ureche, situație întâlnită adesea în rândul copiilor, care au obiceiul de a-și introduce în ureche diverse piese de jucării. Pentru ameliorarea acestei dureri se scoate obiectul care cauzează durerea și se așteaptă vindecarea. Dacă este cazul, apelează la un specialist pentru îndepărtarea obiectelor din ureche.
Otita medie
Otita medie este o altă cauză a durerii care apare în această porțiune a urechii. Această afecțiune poate fi acută, dacă apare o singură dată, dar și cronică, dacă este vorba despre o serie de infecții repetate ce apar în urma perforării membranei timpanului. Otita medie este o infecție care apare în urechea medie din cauza unui virus sau a unei bacterii care declanșează inflamarea zonei din spatele timpanului. Această afecțiune este des întâlnită în rândul copiilor, peste 80% dintre cazurile diagnosticate fiind la copii de până în 3 ani.
Simptomele otitei medii sunt: durere de ureche, irascibilitate, febră, scurgeri de culoare galbenă, apoase sau cu sânge din ureche, probleme de auz, greață și vărsături, diaree, apetit scăzut, congestie nazală. Otita este o afecțiune serioasă, care trebuie tratată ca atare pentru a se evita complicațiile.
Dopuri de ceară
Dopurile de ceară nu cauzează de regulă simptome, însă în unele cazuri pot declanșa o ușoară durere sau senzația de presiune la nivelul urechii. Ceara de urechi are proprietăți antibacteriene și este menită să curețe urechile. De regulă, aceasta este eliminată sub formă solidă, ca niște „fulgi”. Însă uneori urechea nu reușește să elimine ceara și se formează astfel depozite de ceară, care capătă forma unui dop de ceară.
Simptomele care indică prezența unui dop de ceară sunt: senzația de presiune în ureche, durere, probleme de auz, țiuit al urechilor, mâncărimi la nivelul urechii, scurgeri, vertij. Folosirea bețișoarelor de ureche, a căștilor interne și a dispozitivelor pentru auz sunt principalele cauze ale formării acestor dopuri. Medicul specialist în ORL va îndepărta dopurile de ceară folosind o tehnică precum irigarea urechii cu apă pentru înmuierea dopului, îndepărtarea dopului cu ajutorul unui instrument special sau folosirea unei soluții pentru dizolvarea dopului de ceară.
Corpuri străine pătrunse în canalul intern al urechii
Corpurile străine pătrunse în canalul intern al urechii trebuie îndepărtate cât mai repede. Cu cât un obiect petrece mai mult timp în ureche, cu atât va fi mai greu să fie îndepărtat. Dacă în 24 de ore nu se reușește scoaterea obiectului cu pricina din ureche, trebuie neapărat să se apeleze la ajutorul unui specialist. În cazul în care obiectul din ureche provoacă dureri, amețeli sau sângerări, intervenția medicală trebuie să fie făcută de urgență.
Mastoidită
Mastoidita este o infecție bacteriană a celulelor mastoidiene cu aer din osul temporal. Celulele mastoidiene sunt menite să protejeze structurile declicate ale urechii, să regleze presiunea aerului și să protejeze osul temporal în caz de traumatisme. Atunci când aceste celule sunt infectate sau inflamate, de regulă din cauza unei otite medii netratate, apare mastoidita. Simptomele mastoiditei sunt: febră, irascibilitate, letargie, umflarea lobului urechii, înroșirea zonei din spatele urechii, scurgeri la nivelul urechii.
Cauzele durerii la nivelul urechii interne
Atât inflamația, cât și infecția de la nivelul urechii interne pot cauza dureri.
Inflamații la nivelul urechii interne
Labirintita este afecțiunea care presupune inflamarea canalelor care formează urechea internă și care poartă denumirea de „labirint”. Aceasta apare în urma unei infecții virale sau bacteriene, a unei alergii, a unui traumatism cranian ori a unui accident vascular cerebral. Persoanele alcoolice ori alergice prezintă risc crescut de labirintită.
Simptomele labirintitei sunt vertijul, greața și vărsăturile, precum și durerile la nivelul urechii. Tratamentul labirintitei se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Antibioticele se recomandă numai dacă medicul se asigură că este vorba despre o infecție bacteriană, nu una virală. Hidratarea este extrem de importantă pentru pacienții care suferă de această afecțiune.
Otite interne
Otita internă este o formă foarte rar întâlnită și implică în general inflamația labirintului cohlear și vestibular din interiorul urechii.
Dureri la nivelul timpanului
Ruptura de timpan se petrece subit și apare fie cu o durere ascuțită de ureche, fie prin eliberarea bruscă de o durere de ureche care te sâcâia de câteva zile. Perforarea timpanului poate conduce la complicații precum apariția unei infecții în urechea medie sau chiar pierderea auzului. Dacă urechea este protejată cum se cuvinte, timpanul se va vindeca de la sine în câteva luni.
Pe de altă parte, în unele situații, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru repararea timpanului. Cauzele producerii rupturii de timpan sunt fie infecția urechii medii care pune presiune pe timpan, fie atingerea timpanului cu un bețișor de ureche sau cu un alt obiect ascuțit.
Infecții la nivelul timpanului
În cazul în care timpanul este perforat și pătrunde apă în ureche, poate apărea o infecție în casa timpanului. Aceasta trebuie tratată de un medic specialist ORL.
Zgârieturi sau perforări ale timpanului
Ruptura de timpan se poate petrece în urma unei zgârieturi sau a unei lovituri aplicată timpanului. Bețișoarele de ureche, o lovitură primită peste ureche sau introducerea în ureche a unor obiecte precum agrafele de păr pot cauza ruptura de timpan.
Cauzele durerilor de ureche secundare
Durerile de ureche pot apărea și ca o consecință a unei alte probleme precum durerile dentare ori sinuzitele.
Dureri la nivelul danturii
Problemele dentare pot declanșa dureri și la nivelul urechilor. Printre problemele de acest gen se află: abcesul dentar, nevralgia sau mialgia. În asemenea situații, durerea dentară iradiază către ureche.
Sinuzite
Și infecția sinusurilor cauzează durere de ureche, deoarece fluidele acumulate la nivelul sinusurilor infectate și inflamate pun presiune pe anumiți nervi care declanșează durere și la nivelul urechii.
Nevralgia
Nevralgia de trigemen este o afecțiune nervoasă care implică o serie de dureri la nivel facial. Adesea confundată cu durerile dentare, nevralgia de trigemen cauzează și dureri de ureche.
Inflamații sau infecții la nivelul gâtului
Inflamațiile și infecțiile la nivelul gâtului declanșează, de asemenea, dureri la nivelul urechilor. Amigdalele inflamate, spre exemplu, pun presiune pe tubul Eustachian, provocând dureri.
Alte cauze ale durerilor de urechi
Există și alte cauze ale durerilor de urechi, mai puțin întâlnite, însă care nu ar trebui neglijate.
Schimbări de presiune
Schimbările de presiune din timpul zborului cu avionul pot declanșa dureri de urechi, care pot fi însă combătute prin mestecarea unui aliment sau deschiderea și închiderea gurii de mai multe ori.
Scrâșnetul dinților în somn
Bruxismul, sau scrâșnirea dinților în timpul somnului, poate declanșa durere de ureche, pe lângă alte probleme precum durerile de cap, durerea facială sau sensibilitatea dentară.
Cefalee
Și cefaleea poate cauza durere de ureche. În cazul unei dureri puternice de cap, durerea poate iradia către ureche.
Tuse
Tusea persistentă poate cauza dureri de ureche.
Polipi
Polipii nazali au rolul de a proteja organismul de bacteriile și virusurile care pot pătrunde prin cavitatea nazală. Când polipii încep să se inflameze, pot apărea simptome precum: probleme de respirație, iritația gâtului, sinuzita, secrețiile nazale precum și otitele și, implicit, durerile de ureche.
Simptomele durerii de ureche
Durerea la nivelul urechii se poate manifesta în mai multe moduri și poate apărea, totodată, și cu simptome asociate.
Dureri ușoare la nivelul urechii externe
Durerile ușoare la nivelul urechii pot apărea în situații precum schimbările bruște ale presiunii aerului din timpul călătoriei cu avionul ori înainte de instalarea unei răceli. Totodată, formarea dopurilor de ceară poate provoca, în primă fază, dureri ușoare la nivelul urechii. Infecțiile la nivelul urechii se manifestă, de asemenea, prin dureri ușoare la nivelul urechii externe.
Dureri acute la nivelul urechii
Durerile acute la nivelul urechii pot fi cauzate de infecții ale urechii precum otita, dar și de inflamația urechii.
Scăderea sau pierderea auzului
Scăderea sau pierderea auzului asociată cu durerea de ureche poate indică o otită netratată. Atunci când fluidele blocate în urechea medie rămân acolo preț de câteva săptămâni, infecția poate cauza pierderea temporară a auzului.
Scurgeri la nivelul urechii
Scurgerile de la nivelul urechii poartă denumirea de otoree și sunt alcătuite din ceară, lichid, puroi sau chiar sânge. Cauzele acestor scurgeri la nivelul urechii sunt fie iritațiile, fie infecțiile. Dacă se observă asemenea scurgeri trebuie să se consulte medicul specialist ORL.
Vertij
Infecțiile la nivelul urechii interne provoacă adesea senzația de vertij și de pierdere a echilibrului, pentru că urechea internă este responsabilă cu menținerea echilibrului, iar atunci când aceasta este afectată de o infecție, nu își mai poate îndeplini funcțiile cum se cuvine.
Febră
Atunci când apare și febra odată cu durerea de ureche, poate chiar și simptome precum estomparea auzului, este probabil să fie vorba despre o infecție la nivelul urechii. Majoritatea acestor infecții sunt cauzate de bacterii și necesită tratament cu antibiotice, însă medicul este singurul în măsură să stabilească acest lucru.
Diagnosticarea durerilor de ureche
Medicul specialist în otorinolaringologie este cel care pune diagnosticul în cazul durerilor de ureche. În cazul copiilor, și pediatrul poate stabili cauza durerilor de ureche, dar tot el poate trimite copilul la specialistul ORL-ist. În multe cazuri, durerea de ureche dispare de la sine în câteva zile, însă atunci când acest lucru nu se întâmplă, este obligatoriu să se apeleze la un specialist.
Se poate face, de asemenea, o analiză la microscop a secrețiilor din ureche pentru descoperirea infecțiilor bacteriene. Analizele de sânge sunt de folos medicului pentru depistarea infecției. Și radiografiile sau CT (computer tomograf) pot fi recomandate de medic mai ales dacă este suspectată o sursă ascunsă a infecției. Prin intermediul acestor teste se poate vedea mai bine osul mastoidian.
Controlul pacientului și analiza simtomelor
Și în cazul durerilor de ureche consultul începe tot cu anamneză. Pacientul va explica pe îndelete simptomele sale, precum și momentul în care acestea au debutat și evoluția lor.
Analize vizuale cu ajutorul instrumentelor speciale
Medicul ORL va folosi instrumentele speciale pentru a analiza urechea externă, pe cea medie, precum și urechea internă. Instrumentele îl vor ajuta să își facă o idee clară despre modul în care arată urechea.
Teste de auz pentru diagnosticarea durerii de ureche
Audiograma este recomandată în special în cazul copiilor întrucât infecția urechii (otita) le poate afecta auzul, care la rândul său poate afecta dezvoltarea cognitivă și limbajul celor mici.
Teste de laborator pentru depistarea infecțiilor
Analizele de sânge pot ajuta la depistarea infecției de la nivelul urechii.
Teste imagistice la nivelul urechii
Radiografiile și CT (computer tomograf) sunt folosite de medici pentru o analiză mai amănunțită a osului mastoidian, în special în situațiile în care se suspectează o infecție cu cauză ascunsă.
Complicații ale durerilor de ureche netratate
Complicațiile în cazul durerilor de ureche netratate sunt rare, afecțiunile urechii vindecându-se de regulă de la sine. În cazul în care situația se agravează și nu este tratată corespunzător, pot apărea următoarele complicații:
- Pierderea auzului
- Întârzierea vorbirii în cazul copiilor
- Mastoidita (infecția osului mastoidian)
- Meningita (infecție bacteriană a membranei care învelește creierul și măduva spinării)
- Perforarea timpanului
Grupe de risc pentru dureri de urechi
Cu toate că oricine poate suferi din cauza durerilor de ureche, există anumite persoane care prezintă risc crescut, fiind predispuse infecțiilor și inflamațiilor de la nivelul urechilor.
Copiii
Cu cât un copil este mai mic, cu atât mai mare este riscul că acesta să facă o infecție la nivelul urechii. Sistemul imunitar slăbit, precum și tubul eustachian încă nedefinit predispun bebelușii la afecțiuni la nivelul urechii. Mai mult decât atât, cu cât un copil are o infecție a urechii la o vârstă mai mică, cu atât îi crește riscul ca această infecție să revină. Din fericire, riscul începe să scadă după împlinirea vârstei de 4 ani, atunci când tubul eustachian se alungește și își schimbă forma astfel încât să facă mai dificilă pătrunderea bacteriilor în ureche.
Înotătorii
Înotătorii sunt în mod deosebit predispuși infecției urechii externe, adică otitei externe. Această infecție este cauzată de o bacterie, un virus sau o ciupercă. Înotătorii sunt mai predispuși acestei afecțiuni întrucât între sesiunile de înot le rămâne apă în urechi, iar despre mediul umed se știe deja că reprezintă mediul ideal pentru dezvoltarea și multiplicarea bacteriilor.
Tratarea durerii de ureche
Durerea de ureche se vindecă, de multe ori, de la sine. Poți ajuta urechea să se vindece mai rapid folosind câteva remedii la îndemână. În cazul în care durerea persistă, e necesar să apelezi la medicul specialist în ORL, care îți va prescrie un tratament medicamentos.
Remedii naturiste pentru ameliorarea sau eliminarea durerilor de ureche ușoare
Compresele calde pot ușura durerile acute de ureche. Umple o sticlă de 0,5 L cu apă caldă, apoi învelește-o cu un prosop și ține-o pe ureche pe post de compresă. Vei observa că durerea se mai calmează în acest mod.
Uleiul de măsline este și el folosit, în popor, pentru ameliorarea durerilor de ureche, însă nu există dovezi științifice care să confirme proprietățile acestui ulei în ceea ce privește durerile de la nivelul urechii. Uleiul de măsline este încălzit și introdus în ureche cu ajutorul unei pipete. Chiar dacă adulții pot încerca acest remediu, nu este recomandat să fie folosit în cazul copiilor!
Uleiul esențial de arbore de ceai poate fi folosit de adulți la fel ca uleiul de măsline, încălzit și aplicat cu ajutorul unei pipete. Acest ulei are proprietăți antifungice, antiseptice și antiinflamatoare care ajută atât în caz de inflamație, cât și în caz de infecție.
Tratamentul medicamentos pentru durerea de ureche
Medicul va recomanda un tratament medicamentos care să reducă durerea, dar și simptomele asociate precum febra, atunci când este cazul. Antiinflamatoarele și calmantele pot fi folosite pentru tratarea durerilor de ureche. Antibioticele sunt folosite în cazuri foarte rare, dacă medicul constată că otita este de natură bacteriană. Într-o asemenea situație se pot folosi atât antibiotice sub formă de picături de ureche, cât și sub formă de tablete.
Eliminarea cauzelor durerii de ureche secundare
Dacă durerile de ureche sunt secundare și au apărut în urma altor probleme, este bine să se trateze cauza pentru a nu mai exista factorul declanșator al durerii. Așadar, în caz de durere de dinți, sinuzită sau alte afecțiuni care declanșează durerile de ureche, este bine să se trateze imediat problema.
Prevenirea durerilor de ureche
Pentru prevenirea durerilor de ureche, ar trebui să se renunțe la folosirea bețișoarelor de ureche, care cresc riscul de infecție, iar urechile să fie șterse cu un prosop subțire sau un tricou curat, atât cât intră degetul în ureche. De asemenea, persoanele care înoată ar trebui să poarte cască de înot, care le protejează urechile.
În cazul copiilor, există o serie de măsuri pe care părinții le pot lua pentru a preveni durerile de urechi cauzate de infecții și inflamații:
- Nu se vor da biberonul și suzeta în timp ce copilul stă întins, întrucât acest obicei predispune la infecții ale urechii.
- Mâinile copiilor vor fi spălate în mod regulat, pentru a împiedica răspândirea germenilor.
- Nu se curăță urechile celui mic cu bețișoare de ureche.
- Alăptarea preț de 12 luni scade considerabil riscul de infecție la copii.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual – Earache
https://www.msdmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/approach-to-the-patient-with-ear-problems/earache
NHS – Earache
https://www.nhs.uk/conditions/earache/
AAFP - Ear Pain: Diagnosing Common and Uncommon Causes
https://www.aafp.org/afp/2018/0101/p20.html
Studiul „Ear Pain: Diagnosing Common and Uncommon Causes”, apărut în Am Fam Physician. 2018 Jan 1;97(1):20-27, autori: John Scott Earwood et al.
Te-ar mai putea interesa și...
Buna ziua. Am fost diagnosticata pina la urma cu infectie in ureche si infectie urinara. Acum i.au Amoxicilina. Urechea stinga nu ma doare f tare doar o senzatie ca e infundada dar durerea care imi da si ameteli coboara de la lobul urechii , pe git si pina pe umar. Mentionez ca mi sa facut rau la servici din cauza durerii din spate si iau amox de 3 zile si durerea este tot asa.
Va multumesc.