Ce efect are albirea dintilor asupra smaltului dentar?
Ce efect are albirea dintilor asupra smaltului dentar?
Ce efect are albirea dintilor asupra smaltului dentar?
S-a constatat că o aplicare recomandată a doar 10% gel de peroxid de carbamidă pe dinți (în condițiile în care gel de peroxid de carbamidă cu o concentrație de 35% poate fi achiziționat online, fără prescripție) reduce conținutul de proteine din smalț cu până la 50%.
Tot mai multe persoane apelează la albirea dentară, deoarece consideră că în acest fel vor fi mai atrăgătoare sau vor avea o imagine mai bună în fața celor din jur. Albirea dinților se recomandă a fi făcută la cabinetele dentare, de către medicii stomatologi, însă există diverse kit-uri de albire la domiciliu care pot fi cumpărate din farmacii sau de pe internet de oricine.
Este, însă, albirea dinților un procedeu benefic pentru dinți sau nesănătos? Mai multe cercetări sugerează că albirea dinților nu trebuie făcută nici prea des, și nici în orice condiții. Un studiu¹ condus de cercetătorii de la Universitatea din Toronto, de exemplu, evidențiază daunele extinse care pot fi cauzate de agenții obișnuiți de albire a dinților.
Peroxidul de carbamidă ar putea distruge pulpa dentară
Publicat în jurnalul Scientific Reports, studiul a evaluat deteriorarea celulelor dentare cauzată de utilizarea tratamentelor de albire a dinților cu peroxid de carbamidă. S-a constatat că o aplicare recomandată a unui material de albire cu doar 10% gel de peroxid de carbamidă pe dinți reduce conținutul de proteine din smalț cu până la 50%.
Potrivit autorilor studiului, aceștia au fost întotdeauna interesați de efectul albirii dentare pe bază de peroxid asupra structurii dintelui și de legătura acesteia cu sensibilitatea dentară. Prin intermediul studiului de față au intenționat să afle în continuare care este impactul asupra smalțului în sine și asupra pulpei dentare în profunzime.
Astfel, echipa a analizat efectul utilizării peroxidului de hidrogen în tratamentul canalului radicular înainte de acest studiu și a constatat că acesta dăuna colagenului la nivel local. Acest lucru i-a determinat pe savanți să investigheze modul în care peroxidul pătrunde prin smalț și dentină înainte de a ajunge la pulpa dentară și să verifice ce daune poate provoca pe parcurs.
Studiul a constatat că pierderea conținutului de proteine din smalț a dus la o penetrare mai mare a agentului de albire în interiorul dintelui, ceea ce poate avea ca efect o creștere a mortalității celulelor pulpei dentare. Echipa a folosit o cameră internă de perfuzare a dentinei pentru a face măsurătorile. La concentrații de peroxid de carbamidă de aproximativ 35%, cercetătorii au descoperit că celulele pulpei dentare nu au supraviețuit expunerii.
Multe produse pentru albirea dinților la domiciliu au o concentrație atât de mare de gel de peroxid - de exemplu, 35% - și totuși, se știe foarte puțin despre ce efecte are acesta în interiorul dinților noștri, avertizează cercetătorii. Se pare că acesta este primul studiu de acest gen care arată efectele toxice ale utilizării unui agent de albire a dinților.
Speranța investigatorilor este că oamenii vor opta pentru o concentrație mai mică de peroxid dacă decid să folosească un produs pentru albirea dinților la domiciliu. În timp ce utilizarea unei concentrații mai mici de peroxid, cum ar fi cinci procente, ar fi mai puțin dăunătoare pentru celulele dentare, consumatorii optează adesea pentru concentrații crescute de peroxid pentru că doresc să obțină un efect imediat de albire a dinților.
Studiul arată necesitatea unui compromis între concentrațiile de peroxid utilizate, timpul de expunere, rezultatele dorite de către pacient și efectele secundare experimentate. Acest lucru ar trebui testat in vivo înainte de lansarea pe piață, iar pacienții ar trebui să fie conștienți de impactul acestor proceduri asupra sănătății lor orale, recomandă cercetătorii. Există potențialul de a se fabrica fie agenți de albire fără peroxid, fie agenți cu eliberare controlată de peroxid, care să nu provoace aceleași daune, mai spun aceștia.
Ce e bine să știi despre albirea dinților?
Albirea dinților este o formă de stomatologie și ar trebui efectuată numai de un medic stomatolog sau de un alt profesionist stomatologic acreditat, cum ar fi un igienist dentar sau un terapeut dentar. De asemenea, se recomandă ca albirea dentară să nu se facă mai devreme de vârsta de 18 ani, deoarece pulpa dentară nu este complet dezvoltată.
Se pot cumpăra, cum spuneam, și truse pentru albirea dinților la domiciliu, dar acestea pot prezenta anumite riscuri. Unele truse nu conțin suficient produs de albire pentru a fi eficiente, altele pot dăuna smalțului dinților sau pot arde gingiile, de aceea este mai bine să fie evitate.
Pentru albirea corectă a dinților, stomatologul va lua o amprentă a dinților pacientului pentru a-i face gutiere care vor fi umplute cu un gel de albire. Apoi, aceste gutiere vor fi folosite la domiciliu pentru o anumită perioadă de timp, de două până la patru săptămâni, timp de 4-6 ore pe zi sau după sfatul medicului. Albirea dinților în acest mod este mai lentă.
Albirea cu laser, cunoscută și sub denumirea de albire puternică, este un alt tip de sistem de albire a dinților pe care un stomatolog îl poate oferi. Un produs de albire este aplicat pe dinți și apoi un laser este trecut peste suprafața lor pentru a activa albirea (procedeul durează aproximativ o oră). Acest tip de albire este cel mai rapid, nu provoacă sensibilitate și face ca dinții să rămână albi pentru mai mult timp.
Efectele albirii dentare pot dura de la 6 luni la câțiva ani, în funcție de dantura pacientului, dar și de igiena dentară și de alimentele pe care le consumă regulat. De exemplu, pe de o parte, consumul de mere, căpșuni și morcovi ajută la îndepărtarea bacteriilor care pot colora dinții. Pe de altă parte, efectul de albire nu va dura atât de mult dacă persoana fumează sau bea regulat ceai negru, cafea sau vin roșu, care pot păta dinții.
Pentru a menține mai multă vreme albul dinților, pacientul își poate peria dantura o dată pe săptămână cu bicarbonat de sodiu sau cu pudră de cărbune activ. Acestea au efect abraziv, îndepărtând petele de cafea, ceai, vin roșu etc, însă nu trebuie utilizate mai des de o dată pe săptămână, deoarece pot ataca smalțul dinților.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Scientific Reports - Compromised dental cells viability following teeth-whitening exposure
https://www.nature.com/articles/s41598-021-94745-w
1. Studiul „Compromised dental cells viability following teeth-whitening exposure”, apărut în Scientific Reports (2021). DOI: 10.1038/s41598-021-94745-w, autori: Ola Redha et al.
NHS - Teeth whitening
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/teeth-whitening/
Te-ar mai putea interesa și...